10/1/11

Προβολή του ντοκυμαντέρ 1000 χαμένες μπάλες του γκολφ

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Χίλιες Χαμένες Μπάλες του Γκολφ» Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011, ώρα 20:00 στον Πολυχώρο στην παλιά λαχαναγορά, στην περιοχή της Αγίας Τριάδας.

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου και η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου σας προσκαλούν στην προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ "Χίλιες Χαμένες Μπάλες του Γκολφ (Α Thousand Lost Golf Balls)" των Cliff Cook και Βαγγέλη Καλαϊτζή την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011 στις 20:00 στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, παλιό λιμάνι Ηρακλείου. Την προβολή θα προλογίσει ο σεναριογράφος Cliff Cook και μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση. Είσοδος ελεύθερη.

Η ταινία αναφέρεται στις προθέσεις της αγγλικής εταιρείας Loyalword (Minoan Group) να κατασκευάσει τρία γήπεδα γκολφ, χιλιάδες παραθεριστικές κατοικίες, μαρίνα, ξενοδοχείο και άλλα πολλά στη χερσόνησο του Κάβο Σίδερο στην ανατολική Κρήτη, επένδυση για την οποία η εταιρεία καυχήθηκε ότι θα ήταν η μεγαλύτερη στη Μεσόγειο και ένα μέτρο σύγκρισης για τον ελληνικό τουρισμό, εκείνοι όμως που αντιτίθενται στο τεράστιο μέγεθός της υποστηρίζουν ότι θα απειλήσει την κρητική ύπαιθρο.

Η ταινία έχει αρκετούς στόχους: πρώτον, να καταγράψει την όμορφη και μοναδική περιοχή της Κρήτης όπως είναι τώρα, ώστε οι θεατές να μπορέσουν να δουν τι κινδυνεύει να χαθεί. Δεύτερον, να εξηγήσει ακριβώς ποιες είναι οι προθέσεις της αγγλικής εταιρείας και να τις εξετάσει κριτικά από πολλές διαφορετικές πλευρές.

Βασικό ρόλο στο ντοκιμαντέρ παίζει η συζήτηση για τα κύρια χαρακτηριστικά της επένδυσης: το οικονομικό και νομικό πλαίσιο, τη διαθεσιμότητα και τις πηγές του νερού, τη χρήση της γης και τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, που έχουν αντληθεί από συνεντεύξεις με ειδικούς για αυτές τις περιοχές από πανεπιστήμια της Κρήτης αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας καθώς και του εξωτερικού.

Ειδικότερα το θέμα της συγκεκριμένης επένδυσης εξετάζεται όχι μόνο πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την περιοχή του Κάβο Σίδερο αλλά πώς έχει επηρεάσει ήδη άλλες περιοχές στον κόσμο, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία, οδηγώντας σε μια θεώρηση των ευρύτερων επιπτώσεων της παγκοσμιοποίησης.

Τελικά αυτοί που συμμετέχουν στις συνεντεύξεις προσβλέπουν στο μέλλον, κάνοντας μια σειρά από εναλλακτικές προτάσεις για μορφές ανάπτυξης που θα παρέχουν στους ντόπιους κάποιες πηγές εσόδων, χωρίς όμως να θέτουν την περιοχή τους σε κίνδυνο.

Σενάριο: Cliff Cook, Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Καλαϊτζής.

 Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου (www.ecocrete.gr)
Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου (www.nekli.gr)