ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΠΗ

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου (ΟΠΗ) παρεμβαίνει με ουσιαστική και τεκμηριωμένη κριτική σε ζητήματα που αφορούν την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, όπως επίσης και σε ζητήματα περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ποιότητας ζωής, βιώσιμης κατανάλωσης, βιώσιμης ανάπτυξης και πολιτισμού. Η ΟΠΗ σύμφωνα με το καταστατικό της έχει ως αντικείμενο όχι μόνο την περιφερειακή ενότητα του Ηρακλείου και την Κρήτη αλλά όλη τη χώρα και όλον τον πλανήτη!

Ο τσαλαπετεινός (Upupa epops) είναι το σύμβολο της ΟΠΗ και αυτό δεν είναι τυχαίο. Είναι ένα όμορφο πουλί που δεν μπορείς να αγνοήσεις, έχει αυτοπεποίθηση, είναι επιδέξιο και δυνατό στο πέταγμα, έχει την ικανότητα να αποφεύγει τις επιθέσεις των αρπακτικών, είναι νοικοκύρης, δε φοβάται την ανθρώπινη δραστηριότητα και γυρίζει όλο τον κόσμο αναζητώντας τα εύκρατα κλίματα.


Επιδίωξη της ΟΠΗ είναι να προτείνει εναλλακτικές διεξόδους στα προβλήματα βασισμένες σε σύγχρονες ιδέες, τόσο από την εμπειρία των οικολογικών κινημάτων όσο και από την τοπική παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά..

Η ΟΠΗ απαρτίζεται από ευαισθητοποιημένους πολίτες από όλους τους κοινωνικούς χώρους και τις ηλικίες με ενεργή συμμετοχή στους αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος.

Βασική παράμετρος των δραστηριοτήτων της είναι η συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη, την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.

Η ΟΠΗ έχει ασχοληθεί συστηματικά με μια σειρά από ζητήματα σε πολλά από τα οποία η δράση της έφερε σημαντικά αποτελέσματα:

Διαχείριση νερού - Το φράγμα στον Αποσελέμη. Με τον τεκμηριωμένο λόγο της, τη διοργάνωση εκδηλώσεων και διαμαρτυριών, την έκδοση ενημερωτικού υλικού κ.ά., η ΟΠΗ άνοιξε τον διάλογο και σε συνεργασία με την Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της Λαγκάδας του Δήμου Χερσονήσου έθεσε υπό γενική αμφισβήτηση ένα ανόητο και πανάκριβο έργο και γενικότερα τη στρεβλή και καταστροφική πολιτική που ακολουθείται στην διαχείριση του νερού στον τόπο μας. Η ΟΠΗ είχε εναλλακτικά προτείνει την αντιμετώπιση των τεράστιων διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης του Ηρακλείου που αν γινόταν δεν θα χρειαζόταν η κατασκευή του φράγματος, τον εμπλουτισμό των υδροφορέων με μικρά τοπικά έργα, την εξοικονόμηση υδατικών πόρων, την αξιοποίηση των νερών των βιολογικών καθαρισμών και συνολικά την ορθολογική διαχείριση του νερού στην Κρήτη.

Διαχείριση απορριμμάτων. Η ΟΠΗ έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για την απουσία ρεαλιστικού σχεδίου για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, γενικότερα στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα που έχει σαν αποτέλεσμα τις ανεξέλεγκτες χωματερές, τους προβληματικούς ΧΥΤΑ, το αδιέξοδο των διαχειριστικών σχεδίων και τη μικρή ανταπόκριση των πολιτών στην υποβαθμισμένη "ανακύκλωση" με τους μπλε κάδους. Έχει επίσης καταγγείλει τα σχέδια του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης για την κατασκευή εργοστασίου καύσης διότι θεωρεί ότι, εκτός του ότι είναι δαπανηρό και επικίνδυνο, κάτι τέτοιο αντιστρατεύεται τις πολιτικές ορθολογικής διαχείρισης με πρόληψη, μείωση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και διάχυση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε τοπικές μονάδες με ευθύνη των δήμων.

Το σχέδιο για διαμετακομιστικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στη Νότια Κρήτη. Από την αρχή η ΟΠΗ αμφισβήτησε τη σκοπιμότητα του έργου και σε συνεργασία με άλλους φορείς της νότιας Κρήτης, όπως η Κίνηση Πολιτών Μεσαράς, ξεκίνησαν μαζί τον πολύπλευρο αγώνα για την αποτροπή του επικίνδυνου αυτού έργου για το φυσικό περιβάλλον, τη θάλασσα και την βιώσιμη τοπική ανάπτυξη. Οι σχετικές δράσεις, μεταξύ των οποίων ήταν η έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου και η νομική ένσταση της ΟΠΗ για το έργο, συνέβαλαν στην αποτροπή πραγματοποίησης του έργου.

Το σχεδιαζόμενο νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλλι Πεδιάδας. Η ΟΠΗ αμφισβητεί τη σκοπιμότητα κατασκευής αυτού του νέου αεροδρομίου, που θα έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην κοινωνία της περιοχής και τους ταξιδιώτες και στην ίδια υπόθεση του τουρισμού. Η ΟΠΗ υπέβαλε νομική ένσταση και προσφυγή στο ΣτΕ για τη ματαίωση του έργου μαζί με την Πρωτοβουλία Πολιτών Πεδιάδας. Αντιπροτείνει την αξιοποίηση των τριών αεροδρομίων της Κρήτης (Ηράκλειο, Χανιά, Σητεία) με την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζουν, λύση που συγκριτικά είναι πολύ χαμηλότερου κόστους. Ειδικά για το αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης στη Νέα Αλικαρνασσό του Ηρακλείου, προτείνει την επέκταση των εγκαταστάσεων στις εκτάσεις των κενών στρατοπέδων και την συντηρητική επέκταση του λοξού διαδρόμου ώστε να απομακρυνθεί ο θόρυβος και ο κίνδυνος από τον οικιστικό ιστό.

Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις με παραθεριστικές κατοικίες και γήπεδα γκολφ. Η ΟΠΗ διεξάγει πολύπλευρο αγώνα για τη διάσωση των προστατευόμενων περιοχών, του κρητικού τοπίου και των φυσικών πόρων και αγωνίζεται δυναμικά υπέρ της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης. Σε συνεργασία με όλες τις περιβαλλοντικές οργανώσεις του νησιού άνοιξαν το θέμα από νωρίς, θέτοντας υπό γενική αμφισβήτηση το επικίνδυνο αυτό μοντέλο ανάπτυξης που επιχειρείται έχει θεσμοθετηθεί και επιδοτείται. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Κάβου Σίδερο και του Κάβο Πλάκο στην Ανατολική Κρήτη, η περιοχή της Σιδερόπετρας στα Μάταλα, η Τριόπετρα στο Ρέθυμνο κ.ά.

Υγρότοποι: επιχωματώσεις και υποβάθμιση. Οι υγρότοποι έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την βιοποικιλότητα, τη διατήρηση της άγριας ζωής και την υγεία του περιβάλλοντος αλλά δυστυχώς δέχονται συστηματικές πιέσεις από την τουριστική και οικιστική ανάπτυξη. Η ΟΠΗ με συχνές αναφορές στις αρμόδιες υπηρεσίες και στον τύπο και ενημερωτικές εκδηλώσεις έχει καταγγείλει τη συνεχή υποβάθμιση των υγροτόπων του Αλμυρού, του Εσταυρωμένου Γουβών, των εκβολών του Αποσελέμη, των εκβολών του Γεροπόταμου κ.ά. από διάφορες παράνομες δραστηριότητες.

Καταπατήσεις αιγιαλού και παραλίας. Η ΟΠΗ με συστηματικές αναφορές στις αρμόδιες υπηρεσίες και στον τύπο καταγγέλλει τη συνεχή καταπάτηση και καταστροφή του αιγιαλού από μεγάλα ξενοδοχεία αλλά και τους ίδιους τους δήμους όπως στον Κόκκινο Πύργο, στις Κάτω Γούβες, στη Χερσόνησο, στην Αγία Πελαγία, στον Τσούτσουρα κ.ά.

Παράνομα λατομεία. Με τη δράση της, με αναφορές και διαμαρτυρίες η ΟΠΗ επιχειρεί να συμβάλλει στην αμφισβήτηση της αναγκαιότητας ύπαρξης των περισσότερων λατομείων, προτάσσοντας λύσεις, όπως η ανακύκλωση των υλικών κατεδαφίσεων, ενώ έχει καταγγείλει τη χωροθέτηση και λειτουργία λατομείων που παραβιάζουν τη νομοθεσία και θέτουν σε κίνδυνο προστατευόμενες περιοχές και την υγεία των ανθρώπων, όπως στη Βιάννο, στην Ανώπολη Γουβών κ.ά.

Κλιματική κρίση, ενεργειακό μοντέλο Η ΟΠΗ αμφισβητεί την κυριαρχία των ορυκτών καυσίμων για την παραγωγή ενέργειας προτάσσοντας ρεαλιστικές λύσεις για την αντιμετώπιση του φαινόμενου του θερμοκηπίου και της κλιματικής κρίσης, μέσω της προώθησης μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, της αύξησης της ενεργειακής αποδοτικότητας, τη μόνωση κτιρίων, της χρήσης των δημόσιων συγκοινωνιών, της χρήσης του ποδήλατου και της χρήσης ήπιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα αμφισβητεί τον τρόπο, τον αριθμό, τη χωροθέτηση και την έκταση των μεγάλης κλίμακας έργων ΑΠΕ που προωθούνται από τις τελευταίες κυβερνήσεις και τα ενεργειακά λόμπι, όπως μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, ηλιοθερμικά εργοστάσια και αντλησιοταμιευτήρες πάνω στα βουνά σε ευαίσθητα οικοσυστήματα και σε παραγωγικές πεδιάδες. 

Εξορύξεις υδρογοναθράκων. Η ΟΠΗ είναι κάθετα αντίθετη με την έρευνα και την εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων διότι η καύση τους συμβάλλει δραματικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική κρίση, ο ανταγωνισμός για τον έλεγχό τους σημαίνει περισσότερους πολέμους και κατά συνέπεια περισσότερους εξοπλισμούς που γονατίζουν την οικονομία, σημαίνει οικολογική κατάρρευση πολύτιμων οικοσυστημάτων στη θάλασσα ακόμα και από το στάδιο των σεισμικών ερευνών, σημαίνει καταστροφή των ακτών και του αιγιαλού από διαρροές αργού, σημαίνει και την καταστροφή του τουρισμού και της αλιείας, δηλαδή ενός σημαντικού μέρους της τοπικής οικονομίας. Η ΟΠΗ συμμετέχει ενεργά σε τοπικές, πανελλαδικές και υπερεθνικές περιβαλλοντικές δικτυώσεις οργανώσεων για το σταμάτημα των εξορύξεων, την ενεργειακή δικαιοσύνη και την προστασία των ευάλωτων οικοσυστημάτων στη θάλασσα και τη στεριά. 

Ατμοσφαιρική ρύπανση, ενεργειακό μοντέλο, εκπομπές εργοστασίου ΔΕΗ. Η ΟΠΗ με τη δράση της έχει καταγγείλει τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα, το οποίο μαζί με την κυκλοφορία ρυπογόνων οχημάτων και τη λειτουργία ρυπογόνων βιοτεχνιών ευθύνεται για τη συνεχή ατμοσφαιρική ρύπανση της λεκάνης του Ηρακλείου.

Αστικό και περιαστικό πράσινο, πάρκα, ελεύθεροι χώροι. Η ΟΠΗ υπερασπίζεται τους δημόσιους χώρους και κάθε γωνιά πράσινου στις πόλεις και τα χωριά, επιδιώκοντας την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτελούν οι πολλές (και έντονες) διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες για την κοπή δέντρων και η υπεράσπιση του πάρκου Γεωργιάδη στο Ηράκλειο.

Δικαιώματα πεζών, κυκλοφοριακό πρόβλημα. Η ΟΠΗ με δράσεις, εκδηλώσεις και δημοσιεύματα ενημερώνει τους πολίτες για τα δικαιώματα των πεζών και την προσβασιμότητα στους δημόσιους χώρους και πιέζει την πολιτεία να λάβει και να εφαρμόσει κυκλοφοριακά μέτρα περιορισμού των Ι.Χ. και ενίσχυσης των μαζικών μέσων μεταφοράς και του ποδηλάτου.

Προστατευόμενες φυσικές περιοχές. Η ΟΠΗ έχει πολλές φορές διαμαρτυρηθεί για τη μεγάλη καθυστέρηση της ίδρυσης Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών του δικτύου Natura 2000 από το αρμόδιο υπουργείο και τις μεγάλες πιέσεις που δέχονται οι περιοχές αυτές από επίδοξους "επενδυτές" που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν με διάφορους τρόπους αυτό τον πλούτο σε βάρος των τοπικών κοινωνιών. Ανάλογες διαμαρτυρίες έχουν γίνει και για τις υπόλοιπες προστατευόμενες περιοχές όπως τους αισθητικούς δρυμούς, τα δάση, τα μνημεία της φύσης και τις περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, καθώς σχεδόν καμία πράξη προστασίας τους δεν έχει ενεργοποιηθεί μέχρι σήμερα. Παράλληλα, το πρόβλημα του αποχαρακτηρισμού μεγάλων τμημάτων των δασικών περιοχών διαρκώς εντείνεται.

Βιολογική γεωργία, οικοκαλλιέργεια. Η ΟΠΗ διοργανώνει και στηρίζει δράσεις για τη διάδοση των οικολογικών μεθόδων γεωργίας με σκοπό την καθιέρωσή τους σαν τις μόνες μεθόδους που μπορούν να εγγυηθούν την προστασία των φυσικών πόρων του εδάφους και του νερού, τη βιοποικιλότητα και τη διατροφική ασφάλεια.

Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (Μεταλλαγμένα). Από τα πρώτα θέματα που ασχολήθηκε η ΟΠΗ μετά την ίδρυσή της. Με παρεμβάσεις της και διοργάνωση ημερίδας, η ΟΠΗ έθεσε το θέμα στην επιστημονική κοινότητα και τον κόσμο στο Ηράκλειο. Ακολούθησε απόφαση του Ν. Συμβουλίου Ηρακλείου να μην επιτραπεί η κυκλοφορία και η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στο Νομό.


Πώς δρα η ΟΠΗ

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου δρα και παρεμβαίνει με μια σειρά από μέσα για την επίτευξη των στόχων της, όπως: επιστημονικές ημερίδες και δημοσιοποίηση συμπερασμάτων, αναφορές, καταγγελίες, επιστολές ενημέρωσης και ερωτήσεων προς τους αρμόδιους φορείς, δελτία τύπου, συνεντεύξεις τύπου, αρθογραφία, δράσεις και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, νομικές προσφυγές προς τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, νομική υποστήριξη, εκστρατείες συλλογής υπογραφών, υποστήριξη του αγώνα ομάδων πολιτών, εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και με συμμετοχή στις δράσεις και τα μέσα του Δικτύου 'ΟικοΚρήτη'.

Όλο αυτό το πλέγμα δράσης βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην εθελοντική προσφορά εργασίας και την οικονομική συνδρομή από τα μέλη και τους φίλους της ΟΠΗ.

Τι δεν είναι η ΟΠΗ

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου δεν είναι υπηρεσία του κράτους ούτε διεκπεραιωτής ανώνυμων καταγγελιών. Δεν μαζεύει ψήφους ούτε ζητά οικονομική βοήθεια από επιχειρήσεις. Αποτελείται από ενεργούς πολίτες που προσφέρουν εθελοντικά το χρόνο τους και την ενέργειά τους. Συχνά πληροφορείται από πολίτες για περιβαλλοντικά προβλήματα, για τα οποία φροντίζει να ενημερωθεί και πράττει με υπευθυνότητα ό,τι είναι μέσα στις δυνατότητές της. Προτιμά να ενθαρρύνει τους πολίτες αναλάβουν οι ίδιοι πρωτοβουλίες και να τους παρέχει όλη την υποστήριξη που μπορεί.

  

Το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων 'ΟικοΚρήτη'

 Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης συμμετέχουν στο Δίκτυο "ΟικοΚρήτη" για να αντιμετωπίσουν από κοινού τα περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού.

Το Δίκτυο 'ΟικοΚρήτη' εξέδιδε την οικολογική εφημερίδα "Φουρόγατος" την οποία σήμερα συνεχίζει να εκδίδει η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων. Διατηρούσε επίσης το πλούσιο σε πληροφορίες portal www.ecocrete.gr. Στη θέση του σήμερα διατηρεί το ιστολόγιο www.oikokriti.gr και την ομάδα στο facebook EcoCrete - ΟικοΚρήτη. Το 'ΟικοΚρήτη' διοργανώνει παγκρήτιες συναντήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων και κοινές εκδηλώσεις και δράσεις. 

Υποστήριξε το έργο της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου

Γίνε μέλος: 

Ζήτησε και συμπλήρωσε σήμερα την αίτηση μέλους και γίνε μέρος της λύσης! Πάρε ενεργά μέρος στις δράσεις της ΟΠΗ, ανάλαβε πρωτοβουλίες!

Γίνε φίλη /ος: 

Ζήτησε και συμπλήρωσε σήμερα το έντυπο υποστήριξης της ΟΠΗ για να λαμβάνεις τακτική ενημέρωση για όλα τα θέματα με τα οποία ασχολείται και για να στηρίξεις οικονομικά το έργο της.

Επικοινωνία με την ΟΠΗ:
oiko.par.her@gmail.com, 6977471845, 6977618329, 6972279889


Ταχυδρομική διεύθυνση:
Α. Φανουρίου 12, 71601 Ηράκλειο


Αριθμός λογαριασμού:
Τράπεζα Πειραιώς 5754-025116-910
IBAN: 
GR2301727540005754025116910