ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ


Ημερολόγιο δράσης της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου


Σε κάθε εκλογική και απολογιστική συνέλευση, κάθε δύο χρόνια, η ΟΠΗ δημοσιεύει τον απολογισμό δράσεων. Με τον απολογισμό δίνεται μια συνοπτική αλλά αρκετά διαφωτιστική εικόνα για την ταυτότητα της ΟΠΗ αλλά και την ενεργητικότητα που έδειξε στο διάστημα που πέρασε.


2021
 • Σε συνέλευση του ΔΣ της ΟΠΗ την 13η Ιανουαρίου 2021, αποφασίστηκε η εκπροσώπησή της στο Πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια από μέλος που θα παρακολουθεί τις τακτικές διαδικτυακές συζητήσεις και θα ενημερώνει ανάλογα το ΔΣ και τα μέλη της ΟΠΗ.
 • Στις 30 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η 6η πανελλαδική συνέλευση δικτύωσης των κινημάτων για το νερό, την οποία παρακολούθησε ως εκπρόσωπος της ΟΠΗ η ΓΓ του ΔΣ, η οποία και ενημέρωσε το ΔΣ σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης.
 • Την 1 Φεβρουαρίου 2021 η ΟΠΗ υπογράφει και διακινεί το κοινό κείμενο 50 συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών ενάντια στον περιβαλλοντικό ρατσισμό σε βάρος της δυτικής Αττικής – Αθήνας, με αφορμή την αδειοδότηση της επέκτασης της εγκατάστασης της Φυλής, με τη δημιουργία ενός νέου ΧΥΤΑ.
 • Στις 7 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η συντονιστική συνάντηση συλλογικοτήτων που ασχολούνται με τη διαχείριση των αποβλήτων και την καύση απορριμμάτων στην οποία η ΟΠΗ είχε αποφασίσει να συμμετέχει. Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί πανελλαδική δράση μετά τη λήξη της καραντίνας και η ΟΠΗ κλήθηκε να επιβεβαιώσει τις κοινές θέσεις της συνάντησης και να συμμετέχει στην πανελλαδική δράση εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Τη συνάντηση παρακολούθησε ο πρόεδρος της ΟΠΗ ο οποίος ανέλαβε και την εκπροσώπηση και τις συνεννοήσεις με τις υπόλοιπες συλλογικότητες.
 • Στις 24 Φεβρουαρίου 2021 ο Ιστιοπλοϊκός Σύλλογος Ηρακλείου προσκάλεσε την ΟΠΗ να εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα της παραχώρησης των υποδομών του ΟΛΗ και του Ενετικού Λιμένα Ηρακλείου στο ΤΑΙΠΕΔ.
 • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αγίου Ιωάννου απέστειλε αίτημα υποστήριξης του αιτήματος των κατοίκων του Αγίου Ιωάννου για τη μη μετατροπή δημοτικού οικοπέδου της περιοχής σε Ολυμπιακό Κολυμβητήριο περιφερειακής εμβέλειας όπως προβλέπεται στο Σχέδιο Πόλεως Ηρακλείου.
 • Στις 17 Μαρτίου 2021 ΟΠΗ είχε διαδικτυακή συνάντηση με τους εκπροσώπους του οργανισμού AIESEC παγκόσμιο εθελοντικό οργανισμό νέων, παράρτημα της οποίας λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το αίτημα του οργανισμού ήταν η συνεργασία στη φιλοξενία εθελοντών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, που όμως δεν ε΄γινε δεκτό για πρακτικούς λόγους.
 • Το Δ.Σ. της ΟΠΗ, λόγω μπλοκαρίσματος της σελίδας του Facebook εδώ και π΄πανω από ένα έτος, χωρίς απάντηση στις διαμαρτυρίες μας, αποφάσισε τη μεταφορά της ιστοσελίδας σε άλλη διεύθυνση, με domain name το ecoher.gr. Η μεταφορά του περιεχομένου πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου 2021, οπότε και κατέστη δυνατή η σύνδεση της ΟΠΗ και με την αντίστοιχη σελίδα στο Facebook.
 • Το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 η ΟΠΗ συμμετέχει στη διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση, «Φρεγάτες και εξορύξεις: πως απαντάνε τα κινήματα σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο;» που οργάνωσε η πρωτοβουλία "Μας σκάβουν τον λάκκο - Kasma birak - Don't Dig" της οποίας είναι μέλος.
 • Στις 8 Απριλίου 2021 η ΟΠΗ κατέθεσε τις προτάσεις της στη διαβούλευση της ΕΕ για τη νέα στρατηγική για το έδαφος, στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.
 • Στις 21 Απριλίου 2021 η ΟΠΗ συμμετείχε στη 2η Διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Ηρακλείου.
 • Στις 7 Ιουλίου 2021 η ΟΠΗ συνυπογράφει κείμενο με την έκκληση να εφαρμοστεί ο νόμος 4736/2020 και η ευρωπαϊκής οδηγία 2019/904/ΕΕ για δημόσιες κοινόχρηστες βρύσες και δωρεάν πόσιμο νερό στους πολίτες.
 • Στις 21 Ιουλίου 2021 η ΟΠΗ συμμετείχε σε εκδήλωση στα Χανιά με θέμα «Θα γίνουµε ενεργειακή αποικία;». Η εισήγηση της ΟΠΗ στην εκδήλωση ήταν το δεύτερο μέρος του θέματος «Αν όχι υδρογονάνθρακες και όχι βΑΠΕ, τότε τί;». Στη συνδιοργάνωση συμμετείχαν, εκτός από την ΟΠΗ, και η Πρωτοβουλία Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων, ηΑυτόνομη Πρωτοβουλία για τη Γη και την Ελευθερία και το Συντονιστικό Ρεθύμνου Κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ.
 • Στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 η ΟΠΗ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, συμμετείχε στην επεξεργασία και υπογραφή κοινής δήλωσης συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο μέσα από την πρωτοβουλία "Μας σκάβουν τον λάκκο - Kasma birak - Don't Dig" της οποίας είναι μέλος.
 • Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021 η ΟΠΗ κατέθεσε έκφραση απόψεων για τους σχεδιαζόμενους ΚΑΜΠΗΕ φωτοβολταϊκών 93 MW με μπαταρίες στις θέσεις στις θέσεις «Κεφάλι», «Βιτσιλιά» & «Δασονάρι» του Δήμου Σητείας και στις θέσεις «Μοσχολιό» και «Βιτσιλιά Νότιο» του Δήμου Σητείας όπως επίσης και για τους ΥΣΠΗΕ (Υβριδικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) στα Καστελλιανά Αστερουσίων, που αφορά σε 1 αιολικό με 4 Α/Γ και 7 Φωτοβολταϊκούς σταθμους με μπαταρίες.
 • Στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν στον Αποκόρωνα οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις για το 1o Φεστιβάλ Νερού. Η ΟΠΗ συμμετείχε στη διοργάνωση με ομιλία του προέδρου του ΔΣ, εκπροσωπώντας την 6η Πανελλαδική Συνέλευση Κινημάτων για το Νερό.
 • Στις 22 Σεπτεμβρίου 2021 συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του υβριδικού Σταθμού Ποταμών Αμαρίου, την οποία είχε συνυπογράψει η ΟΠΗ και για την οποία κατατέθηκε σχετικό συμπληρωματικό υπόμνημα στις 7 Οκτωβρίου 2021. Η τελική απόφαση του ΣτΕ αναμένεται στις αρχές του 2022.
 • Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 ΟΠΗ συμμετείχε στη διοργάνωση δράσης διαμαρτυρίας εν όψει της 26ης συνόδου της COP26, η οποία πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε μαζί με την Κίνηση πολιτών Κρήτης "ΦΥΣΗτΗΡες" και την Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων και περιλάμβανε συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, ομιλίες, συμμετοχή της ομάδας κρουστών "Αντικρουστοί" και πορεία στους δρόμους της πόλης.
 • Στις 2 Δεκεμβρίου 2021 η ΟΠΗ εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στο Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, για τις αγωγές που έχει κάνει εναντίον του ο όμιλος ONEX, που διαχειρίζεται το ναυπηγείο Νεώριο Σύρου.
 • Την Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2021 η ΟΠΗ συμμετείχε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνού με ανάβαση στην κορυφή Τούμπα-Μούτσουνα από το Οροπέδιο Λασιθίου. Τη δράση που απετέλεσε έκκληση προστασίας των βουνών από τα αιολικά και την ερημοποίηση συνδιοργάνωσαν οι κίνηση πολιτών Φυσητήρες, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, η Πρωτοβουλία Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων και το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ. Η πεζοπορία έγινε σε συνεργασία με τους ΕΟΣ Λασιθίου και Ηρακλείου.
 • Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η τακτική απολογιστική και εκλογική Γενική Συνέλευση της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου. Η συνέλευση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την άνοιξη, είχε αναβληθεί δύο φορές λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας. Στις εκλογές εκλέχθηκαν και ανανεώθηκαν στις αντίστοιχες θέσεις τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

2020
 • 9 Ιανουαρίου 2020. Σε έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης-Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, συμμετείχε η ΟΠΗ συμπληρώνοντας σχετικό Ερωτηματολόγιο για την ιεράρχηση κριτηρίων χωροθέτησης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Κρήτη.
 • Στις 10 Ιανουαρίου 2020 η ΟΠΗ ζητά με έγγραφό της προς το Περιφερειακό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει ώστε να μην μετατραπεί σε ξενοδοχεία και καζίνο ο κοινόχρηστος χώρος της πρώην Αμερικάνικης βάσης Γουρνών και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των ελεύθερων χώρων που προβλέπονται από το σχεδιασμό.
 • 20 Ιανουαρίου 2020. Με την Ομάδα Βιοκαλλιεργητών Κρήτης η ΟΠΗ συνδιοργάνωσε τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 την παρουσίαση-συζήτηση με τον συγγραφέα Andre Leu «Μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων» στην αίθουσα Μανόλης Καρέλλης, Ανδρόγεω 2, Ηράκλειο.
 • 24 Ιανουαρίου 2020. Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση της νεοσύστατης δικτύωσης Πρωτοβουλία Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων με θέμα «Περιβάλλον και τοπική οικονομία στο βωμό των εξορύξεων», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Προβολών του ΠΚ-ΜΦΙΚ.
 • 4 Φεβρουαρίου 2020. Η ΟΠΗ με ειδικό πληρεξούσιο συνυπογράφει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση ακύρωσης κατασκευής του νέου αερολιμένα Καστελλίου Ηρακλείου.
 • Τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 η ΟΠΗ διοργάνωσε στο κέντρο του Ηρακλείου δημόσια διαμαρτυρία κατά του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου «για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Κάλεσε επίσης τους πολίτες να υπογράψουν κατά του νομοσχεδίου στην διαδικτυακή καμπάνια. Η συγκέντρωση έγινε την ώρα που μέσα στη Βουλή συζητιόταν το σχέδιο νόμου.
 • 5 Ιουνίου 2020. Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με happening στην πλατεία Ελευθερίας, την οποία διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων και συμμετείχε η πλειονότητα των μελών της ΟΠΗ με σωματειακά πλακάτ. Το μήνυμα της εκδήλωσης ήταν «Απόσυρέ το» αναφερόμενη στο νεοψηφισθέν νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων, το οποίο θεωρείτε από τους πλέον αντιπεριβαλλοντικούς νόμους, καταργώντας ουσιαστικά την όποια διαβούλευση και γνωμοδότηση υπηρεσιών και φορέων για θέματα επενδύσεων με μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
 • 29 Ιουλίου 2020. Με απόφαση του ΔΣ της ΟΠΗ, συνυπογράφεται η προσφυγή στο ΣτΕ κατά επένδυσης ΑΠΕ στην Επισκοπή Ιεράπετρας, εντός αρχαιολογικού χώρου. Την προσφυγή καταθέτουν η Πρωτοβουλία Πολιτών Ιεράπετρας και ιδιώτες-κάτοικοι της περιοχής. Δύο ημέρες αργότερα (31/7/2020) διακινεί σχετικό Δελτίο Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
 • 18 Αυγούστου 2020. Έπειτα από καταγγελία πολίτη, κατατέθηκε αναφορά της ΟΠΗ στην ΕΛΑΣ, αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΔΚ και της Περιφέρειας όπως επίσης της ΚΕΔ και του Δήμου Μαλεβυζίου, σχετικά με παράνομες παρεμβάσεις στην πηγή Αλμυρού Ηρακλείου.
 • Το πρωί της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου του 2020 πεθαίνει ο καθηγητής αστροφυσικής του Πανεπιστήμιου Κρήτης Ιωσήφ Βεντούρας, ένα από τα πρώιμα μέλη της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου, πάντα με έντονη ανησυχία, συμμετοχή και βαθύ ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την οικολογία. Η ΟΠΗ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
 • 21 Σεπτεμβρίου 2020. Ο πρόεδρος του ΔΣ παρακολούθησε τηλεδιάσκεψη του Δήμου Ηρακλείου για τη Διαβούλευση για το ΣΒΑΚ.
 • Στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 η ΟΠΗ υπογράφει κοινή ανακοίνωση 64 περιβαλλοντικών οργανώσεων σε Ελλάδα - Τουρκία - Κύπρο με αίτημα να σταματήσουν οι έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, να σταματήσει η σύγκρουση μεταξύ των χωρών μας, να υπάρξει δικαιοσύνη για το κλίμα.
 • 14 Οκτωβρίου 2020. Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση του ΔΣ της ΟΠΗ με ενδιαφερόμενους να γίνουν μέλη.
 • 27 Οκτωβρίου 2020. Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, μετά από διαδικτυακή συζήτηση συνυπέγραψε κείμενο διαμαρτυρίας περιβαλλοντικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων ενάντια στις εξελίξεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη διαφαινόμενη επικράτηση της καύσης έναντι της αποκεντρωμένης διαχείρισης στη βάση των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Απορριμμάτων.
 • 29 Οκτωβρίου 2020. Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, μετά από διαδικτυακή συζήτηση αποφάσισε τη συμμετοχή της στο Δίκτυο φορέων και συλλογικοτήτων για την ενέργεια, στη συναινετική βάση των δύο κειμένων για τη συγκρότηση του Δικτύου και το κοινό πλαίσιο θέσεων.
 • 2 Νοεμβρίου 2020. Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο τον Οκτώβριο του 2020, συνυπογράφει κείμενο συλλογικοτήτων από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο ενάντια στις εξορύξεις.
 • 13 Νοεμβρίου 2020. Η ΟΠΗ με απόφαση του ΔΣ (29 Οκτωβρίου 2020) συμμετέχει στο νεοδημιουργηθέν Πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια, το οποίο και πραγματοποίησε τη συνέλευση συγκρότησής του την ίδια ημέρα διαδικτυακά.
 • 16 Νοεμβρίου 2020. Η ΟΠΗ δια της Γραμματέως της συμμετείχε στη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας του κ. Γιάννη Τζωρτζάκη, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Τμήματος Σπουδών «Πολιτικό Σύστημα και Δημόσιες Πολιτικές» με τίτλο «Περιβάλλον και κρατική πολιτική. Το περιβάλλον ως πρόβλημα σε δύο φορείς της κοινωνίας των πολιτών».
 • Στις 15 Νοεμβρίου του 2020 συγκροτήθηκε το Πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια. Η ΟΠΗ υπογράφει το κοινό πλαίσιο για τα ζητήματα της ενέργειας στου οποίου τη σύνταξη συμμετείχε ως μέλος του Δικτύου.
 • Νοέμβριος 2020, η ΟΠΗ επεξεργάστηκε σχόλια και παρατηρήσεις επί του 2ου παραδοτέου του έργου «Συγκριτική τεχνικοοικονομική αξιολόγηση για την αξιοποίηση των υφάλμυρων πηγών Αλμυρός Ηρακλείου, Αλμυρός Αγίου Νικολάου και Μαλαύρας».
 • Τον Δεκέμβριο του 2020 η ΟΠΗ κλήθηκε να συμμετέχει σε πανελλήνια συντονιστική συνάντηση για τη διαχείριση απορριμμάτων και την καύση απορριμμάτων την οποία προκάλεσε η συλλογικότητα «Δυτικό Μέτωπο». Μετά από σχετική συζήτηση μεταξύ των μελών αλλά και διευκρινήσεις που ζητήθηκαν για τους στόχους της συνάντησης, αποφασίστηκε η ΟΠΗ να συμμετέχει στην πανελλήνια συνάντηση, όποτε αυτή πραγματοποιηθεί.
 • Στις 6 Δεκεμβρίου 2020 η ΟΠΗ συμμετείχε με εισήγηση με τίτλο «Αν όχι υδρογονάνθρακες και βΑΠΕ, τότε τί;» στη διαδικτυακή εκδήλωση «Πόσο πράσινη και πόσο ανάπτυξη τελικά;» που διοργάνωσε η ανεξάρτητη ομάδα ενεργών πολιτών για την προστασία της φύσης «ΦΥΣΗτΗΡες».


2019
 • 21 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση της ΟΠΗ στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννου. Την ίδια μέρα συστάθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από την εκλογική διαδικασία.
 • 5 Ιουλίου 2019, η ΟΠΗ συμμετέχει στη συναυλία για την Πεδιάδα που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας, την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019 στο Θραψανό, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον αγώνα της Πρωτοβουλίας για την οικονομική κάλυψη της 2ης προσφυγής στο ΣτΕ για την ακύρωση της σύμβασης του έργου του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης, στην οποία αποφασίστηκε στις 3/7/2019 να συνυπογράψει και η ΟΠΗ.
 • Στις 18 Ιουλίου 2019 η ΟΠΗ συμμετέχει στη σύνταξη και υπογράφει την κοινή διακήρυξη 16 περιβαλλοντικών οργανώσεων με την οποία ζητείται ο τερματισμός όλων των εξορύξεων υδρογονανθράκων στη χώρα μας και η άμεση υιοθέτηση πολιτικών για την έγκαιρη απεξάρτηση της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που θέτει η κλιματική επιστήμη για τον 1,5°C.
 • Στις 10 Οκτωβρίου 2019 η ΟΠΗ συμμετέχει στη σύνταξη και συνυπογράφει την διαμαρτυρία 17 περιβαλλοντικών οργανώσεων με την οποία χαρακτηρίζεται εγκληματική και παράνομη η ψήφιση 4 συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες από την Βουλή των Ελλήνων την προηγούμενη εβδομάδα. Ζητά να σταματήσει η έρευνα και η εξόρυξη υδρογονανθράκων στη χώρα μας και να ακυρωθούν όλες οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.
 • 22 Οκτωβρίου 2019. Η ΟΠΗ απέστειλε επιστολή-αίτημα ενημέρωσης στην Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα σε ποτάμια και ρέματα της Κρήτης.
 • 7 Δεκεμβρίου 2019. Η ΟΠΗ συνυπογράφει ψήφισμα της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας «30+1 λόγοι κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι», διανείμοντας το ηλεκτρονικά σε φορείς, υπηρεσίες και ιδιώτες ηλεκτρονικά, με ανάρτηση στη σελίδα της και στη σελίδα του facebook αλλά και διανείμοντας την αντίστοιχη έντυπη έκδοση 2σέλιδου φυλλαδίου.
 • 17 Δεκεμβρίου 2019. Σε εφαρμογή απόφασης του ΔΣ της ΟΠΗ συνυπογράφεται από τον πρόεδρο του ΔΣ, πληρεξούσιο για προσφυγή κατά της Απόφασης Έγκρισης ΕΠΟ του ΑΣΠΗΕ Υβριδικό Αμαρίου-Σητείας.
 • 13 Φεβρουαρίου 2019. Η ΟΠΗ καταθέτει αναφορά/καταγγελία στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ηρακλείου, σχετικά με τη λειτουργία παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ) στην περιοχή Καρτερού του Δήμου Ηρακλείου, εν γνώσει του Δήμου και σε δημόσιους χώρους παρακείμενους της Δημοτικής Λαχαναγοράς.
 • 26 Μαρτίου 2019. Αίτημα ακύρωσης του ΕΣΑΔΑ της Πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών και εφαρμογής του ΣΧΟΟΑΠ με ταυτόχρονη εκπόνηση πολεοδομικής μελέτης της περιοχής, κατέθεσε στο ΥΠΕΝ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χερσονήσου η ΟΠΗ, στις 26 Μαρτίου 2019. Ταυτόχρονα διοργάνωσε εκστρατεία διαδικτυακή συγκέντρωση υπογραφών με θέμα «Πνεύμονας Ελεύθερων Χώρων και Πρασίνου η πρώην Αμερικάνικη Βάση Γουρνών» η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
 • 16 & 17 Μαρτίου 2019. Μέλη της ΟΠΗ συμμετείχαν στη Γιορτή Σπόρων και Αυτάρκειας που που πραγματοποίησε η Κοιν.Σ.Επ. Μελίτακες στον Πύργο στις 16 και 17 Μαρτίου 2019.
 • Κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας η ΟΠΗ δέχθηκε καταγγελίες/αναφορές από πολίτες για διάφορα περιβαλλοντικά θέματα, με τα οποία είτε ασχολήθηκε είτε βοήθησε/συμβούλεψε τους πολίτες. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και απλά μέλη συμμετείχαν ενεργά ή/και παρακολούθησαν τις εξελίξεις μιας σειράς τοπικών και εθνικών περιβαλλοντικών θεμάτων, για τα οποία δεν θεωρήθηκε απαραίτητη η συλλογική παρέμβαση της ΟΠΗ.
 • Τέλος, κατά τη διετία που πέρασε η ΟΠΗ ανανέωσε το domain name, αναβάθμισε και συντήρησε τον δικτυακό της τόπο www.opi.org.gr καθώς και τις σελίδες που διαθέτει στο facebook. Εκτός από τα δικά της Δελτία Τύπου η ΟΠΗ φιλοξένησε στον ιστότοπό της αρκετά κείμενα απόψεων τρίτων, ενδιαφέρουσες ειδήσεις και μεταφρασμένα άρθρα. Η διαδικτυακή παρουσία της εξακολουθεί να προσελκύει εκατοντάδες φίλους και δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις. Ταυτόχρονα συντήρησε και αναβάθμισε την παρουσία του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων 'ΟικοΚρήτη' στο διαδίκτυο και μέσα από τον καινούργιο ιστότοπο www.oikokriti.gr.

2018
 • 15 Ιανουαρίου 2018. Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα της ανάπλασης του Πάρκου Γεωργιάδη, των προβλημάτων που παρουσίαζε η ΜΠΕ του έργου και της κίνησης εναντίωσης στο έργο από ομάδα πολιτών και φορέων της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό προέκυψε σχετική παρέμβαση η οποία δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Ιανουαρίου 2018 ενώ η ΟΠΗ συμμετείχε με εκπρόσωπό της στις εργασίες της Επιτροπής για την Αξιολόγηση των Προτάσεων Δημόσιας Διαβούλευσης για τη Διαχειριστική Μελέτη του Πάρκου Γεωργιάδη.
 • 29 Ιανουαρίου 2018. Τα μέλη και οι φίλοι της ΟΠΗ συναντήθηκαν στις 29 Ιανουαρίου 2018 για να κόψουν την πίτα τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018 στο Αβγό.
 • 4 Μαΐου 2018. Η ΟΠΗ καταθέτει αίτημα συμμετοχής εκπροσώπου και αναπληρωτή εκπροσώπου της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου στο Δ.Σ. του νέου Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης, σύμφωνα και με την Ανακοίνωση-Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τον ορισμό μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, η οποία δημοσιεύθηκε στις 5 Απριλίου 2018 από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κο Σωκράτη Φάμελλο, σε εφαρμογή του άρθρου 5, παρ. 1 περ. α, υποπερίπτωση (εε), του Νόμου 4519/2018 (ΦΕΚ Α' 25). Προτεινόμενος εκπρόσωπος ο πρόεδρος κ. Μιχάλης Προμπονάς και αναπληρωματικός εκπρόσωπος το μέλος κα Βάννα Σφακιανάκη.
 • 31 Ιουλίου 2018. Έπειτα από αίτημα πολίτη και αφού ελέγχθηκε η σχετική καταγγελία από μέλη της ΟΠΗ, κατατέθηκε αναφορά στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με την παράνομη απόρριψη λυμάτων σε ιδιόκτητο οικόπεδο από παρακείμενη ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής Γουβών.


2017
 • 18 Φεβρουαρίου 2017. Με επιστολή της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA, ενεργό μέλος της οποίας είναι η ΟΠΗ, ζητάμε από τον Πρόεδρο της Βουλής να συνεδριάσει η Ειδική Επιτροπή για τις Διατλαντικές Συμφωνίες και να παρουσιάσει το πόρισμά της και να κατατεθεί η CETA άμεσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο για συζήτηση και ψηφοφορία. Καλούμε επίσης τους ευρωβουλευτές και τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τέλος καλούμε την ΚΕΔΕ, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τον αγροτικό κόσμο, τους επαγγελματοβιοτέχνες, το καταναλωτικό και το οικολογικό κίνημα να πάρουν άμεσα θέση και να συντονιστούν με τα κινήματα στην Ευρώπη και στη χώρα μας για να μη ψηφιστεί η CETA.
 • 6 Μαρτίου 2017. Με επιστολή της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA, ενεργό μέλος της οποίας είναι η ΟΠΗ, ζητάμε από τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τις Διατλαντικές Συμφωνίες Νέας Γενιάς Νικόλαο Βούτση, να οριστεί συνάντηση με σκοπό την ενημέρωση, να συνεδριάσει η Επιτροπή για να παρουσιάσει το πόρισμά της και να κατατεθεί η CETA άμεσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο για συζήτηση και ψηφοφορία.
 • 20 Μαρτίου 2017. Η ΟΠΗ σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννου, έπειτα από την επιτυχή υλοποίηση του 1ου που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2014, διοργάνωσε και το 2ο Ανοιχτό Περιβαλλοντικό Σχολείο Ενηλίκων από 06 Φεβρουαρίου 2017 έως 20 Μαρτίου 2017 στο κτίριο του συλλόγου, τη "Ροτόντα" του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην Λ. Κνωσού. Το σχολείο που έχει άτυπο χαρακτήρα και αφορά στην ενημέρωση των πολιτών για προβλήματα που έχουν όχι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά και οικονομικό και κοινωνικό χαρακτήρα, είχε 6 ενότητες με θέματα «Βιώσιμη κατανάλωση, υπεύθυνη διαχείριση του νερού», «Βιώσιμη Διαχείριση Αποβλήτων - Ανακύκλωση», «Αστικός Λαχανόκηπος», «Κομποστοποίηση Οργανικών Απορριμμάτων στην Πόλη», «Ενεργειακή κατανάλωση και τρόποι εξοικονόμησης: Ενέργεια με μικρή ενέργεια» και «Πόλεις και κλιματική αλλαγή».
 • 28 Απριλίου 2017. Η ΟΠΗ εκδίδει και κυκλοφορεί σε χάρτινη και ηλεκτρονική μορφή το 8ο ενημερωτικό δελτίο «Παρέμβαση» με θέματα την εκστρατεία συλλογής υπογραφών στην πρωτοβουλία πολιτών του People 4 Soil για την καθιέρωση νομοθεσίας για την προστασία του εδάφους στην Ε.Ε, τη δράση Living Land για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Ε.Ε. και τον απολογισμό του 2ου ανοιχτού περιβαλλοντικού σχολείου ενηλίκων.
 • 30 Απριλίου 2017. Η ΟΠΗ παίρνει ενεργά μέρος στη Γιορτή Σπόρων και Αυτάρκειας που διοργανώνει η ΚοινΣΕπ Μελίτακες στον Πύργο Αστερουσίων. Στο περίπτερό της ενημερώνει τους επισκέπτες και προβάλει την καμπάνια People 4 Soil καθώς και άλλα ζητήματα όπως τον Κάβο Σίδερο και το Αεροδρόμιο Καστελίου.
 • Κατά την  διετία που πέρασε η ΟΠΗ αναβάθμισε και συντήρησε τον δικτυακό της τόπο www.opi.org.gr καθώς και τις σελίδες που διαθέτει στο facebook. Εκτός από τα δικά της δελτία τύπου η ΟΠΗ φιλοξένησε αρκετά κείμενα απόψεων τρίτων, ενδιαφέρουσες ειδήσεις και μεταφρασμένα άρθρα. Η διαδικτυακή παρουσία της εξακολουθεί να προσελκύει εκατοντάδες φίλους και δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις. Ταυτόχρονα συντήρησε και αναβάθμισε την παρουσία του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων 'ΟικοΚρήτη' στο διαδίκτυο και μέσα από τον καινούργιο ιστότοπο www.oikokriti.gr. Ήρθε σε επαφή και απάντησε σε αιτήματα και ερωτήσεις πολιτών για διάφορα περιβαλλοντικά θέματα (ενέργεια, ύδατα, μεγάλες επενδύσεις κ.λπ.).
 • 7 Ιουνίου 2017. Η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της ΟΠΗ πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017 στα γραφεία της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας (Γιαννίκου 32-34). Την ίδια μέρα συστάθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από την εκλογική διαδικασία.
 • 20 Ιουλίου 2017. Στο φεστιβάλ ΕΝ ΟΙΚΩ που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως 23 Ιουλίου 2017 η Οικολογική Παρέμβαση συμμετείχε με περίπτερο και με παρουσίαση-συζήτηση με θέμα: «Εκστρατεία PEOPLE 4 SOIL. Σώσε το έδαφος! Το έδαφος είναι τροφή, υγεία, είναι μέλλον, ας του δώσουμε ένα δίκαιο!». Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ η ΟΠΗ συνέλλεξε υπογραφές για την πανευρωπαϊκή εκστρατεία PEOPLE 4 SOIL.
 • 13 Σεπτεμβρίου 2017. Η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου και το Παγκρήτιο Δίκτυο Δυνάμεων Αντίστασης και Αλληλοβοήθειας συνδιοργάνωσαν εκδήλωση στο Πολύκεντρο Νεολαίας στην Ανδρόγεω την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017, με θέμα το προγραμματιζόμενο νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι Πεδιάδος.
 • 18 Σεπτεμβρίου 2017. Η ΟΠΗ εξέδωσε και διένειμε Δ.Τ. στα ΜΜΕ με θέμα «Αεροδρόμιο στο Καστέλι ή αναβάθμιση του "Νίκος Καζαντζάκης";». Το Δελτίο Τύπου εξεδόθη στο πλαίσιο της πραγματοποιηθείσας εκδήλωσης-συζήτησης «ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ» στην οποία συμμετείχε ως συνδιοργανωτής. Επ ευκαιρία της δημοσίευσης μέλη του Δ.Σ. έδωσαν συνεντεύξεις σε τοπικά ΜΜΕ σχετικές με το θέμα.
 • 20.9.2017. Αίτημα ενημέρωσης για απόρριψη λυμάτων εντός ρέματος Αποσελέμη, Δήμου Χερσονήσου στην Περιφέρεια Κρήτης, κατέθεσε η ΟΠΗ τον Σεπτέμβριο του 2017.
 • 7 Οκτωβρίου 2017. Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών Κρήτης, η ΟΠΗ κατέθεσε σχολιασμό ο οποίος προέκυψε μετά από σχετική συζήτηση που είχε προηγηθεί και παρατηρήσεις μελών αλλά και ειδικών επιστημόνων, φίλων της ΟΠΗ.
 • 22 Νοεμβρίου 2017. Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο σχέδιο νόμου "Οργάνωση και λειτουργία φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών", το οποίο έθεσε σε διαβούλευση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τις 13 Νοεμβρίου 2017 η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, υιοθέτησε στο μεγαλύτερο μέρος τους τις επισημάνσεις και τα σχόλια που κατέθεσαν στη διαβούλευση με κοινό τους κείμενο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Kαλλιστώ, ΑΝΙΜΑ, MEDASSET, MΟm και WWF Ελλάς. Πέραν του προαναφερόμενου κειμένου η ΟΠΗ κατέθεσε συμπληρωματικά σχόλια που αφορούν στα άρθρα 2, 5, 8 και 10.
 • 18 Δεκεμβρίου 2017. Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, μαζί με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου και το Οικολογικό Δίκτυο Ηρακλείου διοργάνωσαν εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης για την επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος και την προτεινόμενη τροποποίηση των άρθρων 24 και 100. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού με προσκεκλημένους τον Γιάννη Παρασκευόπουλο και τον Κωνσταντίνο Κουτρουμπή. Η ΟΠΗ κάλυψε τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του προσκεκλημένου ομιλητή κ. Παρασκευόπουλου.
2017
 • 18 Φεβρουαρίου 2017. Με επιστολή της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA, ενεργό μέλος της οποίας είναι η ΟΠΗ, ζητάμε από τον Πρόεδρο της Βουλής να συνεδριάσει η Ειδική Επιτροπή για τις Διατλαντικές Συμφωνίες και να παρουσιάσει το πόρισμά της και να κατατεθεί η CETA άμεσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο για συζήτηση και ψηφοφορία. Καλούμε επίσης τους ευρωβουλευτές και τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τέλος καλούμε την ΚΕΔΕ, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τον αγροτικό κόσμο, τους επαγγελματοβιοτέχνες, το καταναλωτικό και το οικολογικό κίνημα να πάρουν άμεσα θέση και να συντονιστούν με τα κινήματα στην Ευρώπη και στη χώρα μας για να μη ψηφιστεί η CETA.
 • 6 Μαρτίου 2017. Με επιστολή της Ελληνικής Πρωτοβουλίας STOP TTIP CETA TiSA, ενεργό μέλος της οποίας είναι η ΟΠΗ, ζητάμε από τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για τις Διατλαντικές Συμφωνίες Νέας Γενιάς Νικόλαο Βούτση, να οριστεί συνάντηση με σκοπό την ενημέρωση, να συνεδριάσει η Επιτροπή για να παρουσιάσει το πόρισμά της και να κατατεθεί η CETA άμεσα στο Εθνικό Κοινοβούλιο για συζήτηση και ψηφοφορία.
 • 20 Μαρτίου 2017. Η ΟΠΗ σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννου, έπειτα από την επιτυχή υλοποίηση του 1ου που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2014, διοργάνωσε και το 2ο Ανοιχτό Περιβαλλοντικό Σχολείο Ενηλίκων από 06 Φεβρουαρίου 2017 έως 20 Μαρτίου 2017 στο κτίριο του συλλόγου, τη "Ροτόντα" του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην Λ. Κνωσού. Το σχολείο που έχει άτυπο χαρακτήρα και αφορά στην ενημέρωση των πολιτών για προβλήματα που έχουν όχι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά και οικονομικό και κοινωνικό χαρακτήρα, είχε 6 ενότητες με θέματα «Βιώσιμη κατανάλωση, υπεύθυνη διαχείριση του νερού», «Βιώσιμη Διαχείριση Αποβλήτων - Ανακύκλωση», «Αστικός Λαχανόκηπος», «Κομποστοποίηση Οργανικών Απορριμμάτων στην Πόλη», «Ενεργειακή κατανάλωση και τρόποι εξοικονόμησης: Ενέργεια με μικρή ενέργεια» και «Πόλεις και κλιματική αλλαγή».
 • 28 Απριλίου 2017. Η ΟΠΗ εκδίδει και κυκλοφορεί σε χάρτινη και ηλεκτρονική μορφή το 8ο ενημερωτικό δελτίο «Παρέμβαση» με θέματα την εκστρατεία συλλογής υπογραφών στην πρωτοβουλία πολιτών του People 4 Soil για την καθιέρωση νομοθεσίας για την προστασία του εδάφους στην Ε.Ε, τη δράση Living Land για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην Ε.Ε. και τον απολογισμό του 2ου ανοιχτού περιβαλλοντικού σχολείου ενηλίκων.
 • 30 Απριλίου 2017. Η ΟΠΗ παίρνει ενεργά μέρος στη Γιορτή Σπόρων και Αυτάρκειας που διοργανώνει η ΚοινΣΕπ Μελίτακες στον Πύργο Αστερουσίων. Στο περίπτερό της ενημερώνει τους επισκέπτες και προβάλει την καμπάνια People 4 Soil καθώς και άλλα ζητήματα όπως τον Κάβο Σίδερο και το Αεροδρόμιο Καστελίου.
 • Κατά την  διετία που πέρασε η ΟΠΗ αναβάθμισε και συντήρησε τον δικτυακό της τόπο www.opi.org.gr καθώς και τις σελίδες που διαθέτει στο facebook. Εκτός από τα δικά της δελτία τύπου η ΟΠΗ φιλοξένησε αρκετά κείμενα απόψεων τρίτων, ενδιαφέρουσες ειδήσεις και μεταφρασμένα άρθρα. Η διαδικτυακή παρουσία της εξακολουθεί να προσελκύει εκατοντάδες φίλους και δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις. Ταυτόχρονα συντήρησε και αναβάθμισε την παρουσία του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων 'ΟικοΚρήτη' στο διαδίκτυο και μέσα από τον καινούργιο ιστότοπο www.oikokriti.gr. Ήρθε σε επαφή και απάντησε σε αιτήματα και ερωτήσεις πολιτών για διάφορα περιβαλλοντικά θέματα (ενέργεια, ύδατα, μεγάλες επενδύσεις κ.λπ.).

2016
 • 21 Μαρτίου 2016. Έπειτα από αίτημα του Ινστιτούτου Κύπρου, η ΟΠΗ αποστέλλει υποστηρικτική επιστολή και δέσμευση έμπρακτης βοήθειας σε περίπτωση έγκρισης, για την υποβαλλόμενη πρόταση Προγράμματος Διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου (INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020). Η πρόταση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Ινστιτούτου Κύπρου, της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχιών Λάρνακας και Αμμοχώστου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Διεύθυνσης Υδάτων Β. Αιγαίου, του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Δήμου Χανίων. Αποσκοπεί στην δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας η οποία θα προσφέρει πρότυπες υπηρεσίες πληροφόρησης για την αντιμετώπιση και προστασία από φυσικούς κινδύνους εστιάζοντας στις πλημμύρες. Η πρόταση εγκρίθηκε.
 • 23 Μαρτίου 2016.  Ενώ συμπληρώνονται 5 μήνες απεργίας στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ηρακλείου και εκατοντάδες τόνοι ανακυκλώσιμων απορριμμάτων καταλήγουν στο ΧΥΤΑ, η ΟΠΗ επιχειρεί να παρέμβει με αναφορά που κοινοποιεί στα ΜΜΕ, αποδίδοντας τις ευθύνες που αναλογούν σε όλες τις πλευρές και κυρίως στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.
 • 23 Μαρτίου 2016. Η ΟΠΗ στέλνει καταγγελία στην Εισαγγελία Ηρακλείου με την οποία θέτει το ερώτημα αν υπάρχουν ή όχι επιστολές διαμαρτυρίας της ΕΕΑΑ προς τον εκάστοτε δήμο σχετικά με τα επικίνδυνα απόβλητα που έχουν βρεθεί στους κάδους ανακύκλωσης κατά καιρούς και την καλεί να επιληφθεί του θέματος των επικίνδυνων αποβλήτων στο ΚΔΑΥ και να το ερευνήσει εξονυχιστικά.
 • 6 Απριλίου 2016. Η ΟΠΗ εκδίδει και κυκλοφορεί σε χάρτινη και ηλεκτρονική μορφή το 6ο ενημερωτικό δελτίο «Παρέμβαση» με θέματα την απεργία στο ΚΔΑΥ Ηρακλείου, τις εκδηλώσεις της 5ης γιορτής ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων στον Πύργο και το Ηράκλειο, τον Γάλλο συγγραφέα, γεωργό και ο εμπνευστή της αγροοικολογίας Pierre Rabhi, ενώ φιλοξεναί και την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Σητείας για την επένδυση της Loyalward στον Κάβο Σίδερο.
 • 8 Απριλίου 2016. Στην 5η γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών που διοργανώνει η Τοπική Ομάδα Πελίτι Ηρακλείου με εκδηλώσεις για τους Σπόρους και την Αγροοικολογία από τις 8 ως τις 10 Απριλίου 2016 στο Ηράκλειο και τον Πύργο παίρνει μέρος η ΟΠΗ και στηρίζει το τριήμερο με περίπτερο και πρακτική βοήθεια.
 • 19 Απριλίου 2016. Η ΟΠΗ συνυπογράφει το κείμενο θέσεων του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" με τίτλο «Το ίδιο επικίνδυνο για το μέλλον της περιοχής το νέο σχέδιο της Loyalward στον Κάβο Σίδερο». Με το κείμενο καταγγέλλεται η εκχώρηση του δικαιώματος χωροθέτησης σε ιδιώτες μέσω των ΕΣΧΑΣΕ καθώς και το νέο σχέδιο της Βρετανικής εταιρείας για τον Κάβο Σίδερο με πέντε ξενοδοχεία, ένα γήπεδο γκολφ και πολλές άλλες εγκαταστάσεις που απειλούν τον χαρακτήρα και τον σκοπό της προστατευόμενης περιοχής του Δικτύου Natura.
 • 26 Απριλίου 2016. 4μελής αντιπροσωπεία της ΟΠΗ επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Ηρακλείου κο Βασίλη Λαμπρινό και του παρέδωσε πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο να ανακηρύξει τον Δήμο «Ζώνη Ελεύθερη από τη συμφωνία TTIP», να υποστηρίξει το θέμα στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης ΠΕΔ και ΚΕΔΕ και να αναλάβει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Η ΟΠΗ κατέθεσε την πρόταση ως μέλος του Ελληνικού Δικτύου Ενάντια στις Διατλαντικές Συμφωνίες Εμπορίου TTIP-CETA.
 • 30 Απριλίου 2016. Με πρωτοβουλία των Πολιτών Κατά της Ηχορύπανσης Ηρακλείου η ΟΠΗ μαζί με άλλους 4 φορείς δημοσιοποιούν κείμενο με προτάσεις και αιτήματα για το θέμα της ηχορύπανσης από τα καταστήματα ψυχαγωγίας που απευθύνεται στους δήμους και τις αρμόδιες υπηρεσίες.
 • 7 Μαΐου 2016. Η ΟΠΗ είναι ένας από τους πρώτους φορείς που αποφασίζουν να πάρουν μέρος και γίνεται μέλος στη φιλόδοξη πρωτοβουλία πολιτών People 4 Soil με αίτημα την καθιέρωση νομοθεσίας για την προστασία του εδάφους στην Ε.Ε. Παράλληλα ενημερώνει και άλλους φορείς στην Ελλάδα και προσπαθεί να τους πείσει να πάρουν μέρος και αυτοί.
 • 10 Μαΐου 2016. Αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν 17 φορείς ανάμεσά τους και η ΟΠΗ καθώς και 123 πολίτες για την ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εγκρίθηκε στις 7 Μαρτίου 2016 το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) «Ίτανος Γαία» στη θέση Χερσόνησος Σίδερο, στην περιοχή Δ.Ε. Ιτάνου, Δήμου Σητείας της Περιφέρειας Κρήτης καθώς και η αντίστοιχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Στην αίτηση επικαλούμαστε κυρίως δύο λόγους ακύρωσης. Ο πρώτος είναι ότι η περιοχή του έργου αποτελεί προστατευόμενη ζώνη του Δικτύου Natura 2000 της οποίας η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη ουδέποτε υπογράφηκε, δεν ιδρύθηκε ποτέ ο Φορέας Διαχείρισης και δεν εγκρίθηκε ποτέ κανένα Σχέδιο Διαχείρισης. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα ΕΣΧΑΣΕ αποκτούν πλασματικά την ίδια νομική βαρύτητα με τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια των Δήμων παραβιάζοντας το άρθρο 24 του Συντάγματος.
 • 1 Ιουνίου 2016. Η ΟΠΗ παρεμβαίνει με τοποθέτηση στην εκδήλωση με θέμα «Εναλλακτικές πηγές - μορφές υδροδότησης» που διοργάνωσαν οι δημοτικές παρατάξεις «Ηράκλειο Ενεργοί Πολίτες» και «Ελεύθεροι Δημότες Μαλεβυζίου» στην αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου. Στην εκδήλωση έγιναν εισηγήσεις για τα προβλήματα υδροδότησης και εναλλακτικές πηγές όπως ο Αλμυρός και ακολούθησαν οι παρεμβάσεις και συζήτηση.
 • 11 Ιουνίου 2016. Δημιουργήθηκε ένα νέο ιστολόγιο, το www.oikokriti.gr/ στο οποίο μέλη της ΟΠΗ ανεβάζουν σταδιακά τις σημαντικότερες δημοσιεύσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν και ό,τι νεώτερο προκύπτει από τις δράσεις και τις ανακοινώσεις του Δικτύου 'ΟικοΚρήτη' και των οργανώσεων - μελών του. Το ecocrete.gr θα παραμείνει ανοιχτό για την αναζήτηση των παλιότερων άρθρων και θα προσπαθήσουμε να το κρατήσουμε λειτουργικό για όσο διάστημα μας επιτρέπει η εξέλιξη της τεχνολογίας.
 • 12 Ιουνίου 2016. Η ΟΠΗ παίρνει ενεργά μέρος στην εκστρατεία συλλογής υπογραφών με την οποία δηλώνεται υποστήριξη στην προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που έγινε τον Μάιο του 2016 από κατοίκους της Κρήτης καθώς και περιβαλλοντικές, αρχαιολογικές και άλλες οργανώσεις, για να σωθεί το μοναδικό αρχαιολογικό και φυσικό τοπίο του Κάβο Σίδερο στην Ανατολική Κρήτη.
 • 18 Ιουνίου 2016. Η ΟΠΗ εκδίδει και κυκλοφορεί σε χάρτινη και ηλεκτρονική μορφή το 7ο ενημερωτικό δελτίο «Παρέμβαση» με θέματα την προσφυγή στο ΣτΕ για το έργο στον Κάβο Σίδερο, την εκστρατεία συλλογής υπογραφών για το ίδιο ζήτημα, το κείμενο «Το ίδιο επικίνδυνο για το μέλλον της περιοχής το νέο σχέδιο της Loyalward στον Κάβο Σίδερο» του Δικτύου 'ΟικοΚρήτη' καθώς και το κείμενο «Τι είναι η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ)».
 • 20 Ιουνίου 2016. Η ΟΠΗ είναι καλεσμένη και συμμετέχει με περίπτερο στο Φεστιβάλ Μάταλα 2016. Από το περίπτερο ενημερώνει τους επισκέπτες για το ζήτημα του διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσαράς και μοιράζει ενημερωτικό υλικό για την προσφυγή στο ΣτΕ για το έργο στον Κάβο Σίδερο και την διατλαντική συμφωνία ΤΤΙΡ.
 • 25 Ιουνίου 2016. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Εν Οίκω», η ΟΠΗ λειτουργεί περίπτερο καθόλη τη διάρκεια του φεστιβάλ και οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Τι είναι η TTIP;» στην οποία θέτει τα ζητήματα, γιατί αυτή η συμφωνία είναι απειλή για τις ζωές μας, το περιβάλλον, τη δημοκρατία, γιατί οι διαπραγματεύσεις γίνονται εν κρυπτώ, ποιές είναι οι αντιδράσεις στη συμφωνία και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. 
 • 27 Ιουνίου 2016. Μετά από την πρόταση της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου αποφάσισε να ανακηρύξει τον Δήμο Ηρακλείου «Ελεύθερη Ζώνη από τις συμφωνίες TTIP-CETA», να συμμετέχει στα εθνικά και στα διεθνή δίκτυα τοπικών αυτοδιοικήσεων, να υποστηρίζει το θέμα στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης ΠΕΔ και ΚΕΔΕ» και να αναλάβει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών. Ο δήμος Ηρακλείου είναι ο 20ος δήμος της Ελλάδας που ανακηρύχθηκε «TTIP FREE ZONE»!
 • 28 Ιουνίου 2016. Η ΟΠΗ με αναφορά της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώνει για μπάζωμα και διαμόρφωση χώρου για τη δημιουργία γηπέδου κτηνοτροφικής μονάδας εντός του Γεροπόταμου Μυλοποτάμου, περίπου 750μ. από την εκβολή του και το νότιο όριο της περιοχής Natura GR433004.
 • 6 Ιουλίου 2016. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη σε συνεργασία με την ΟΠΗ διοργάνωσαν εκδήλωση στο πάρκο Μικράς Ασίας με θέμα «Νερό: κάθε σταγόνα μετρά». Συμμετείχαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κνωσού, ο Σύλλογος Καραμπουρνιωτών «Αγιος Γεώργιος» και ο Σύλλογος Αλατσατιανών Ηρακλείου. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, κ. Νίκος Φακουρέλης. Έγιναν ομιλίες για την λειψυδρία και την εξοικονόμηση νερού και ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση. Η ΟΠΗ τύπωσε και μοίρασε φυλλάδιο με οδηγίες για την εξοικονόμηση του νερού.
 • 18 Ιουλίου 2016. Η Ο.Π.Η. συντάσσει επιστολή προς το δήμο Ηρακλείου με τίτλο «Υπάρχει βούληση στο Δήμο Ηρακλείου να αντιμετωπιστεί η ηχορύπανση;» με την οποία επισημαίνει ότι οι ευθύνες του δήμου και όλων των εμπλεκομένων αρχών στο συνεχιζόμενο πρόβλημα της ηχορύπανσης είναι μεγάλες. Το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί άμεσα είναι αυτό του ελέγχου της νομιμότητας λειτουργίας των καταστημάτων που χρησιμοποιούν μουσική, της γρήγορης επιβολής ποινών και της επιβεβαίωσης της εφαρμογής τους για την ουσιαστική προστασία της υγείας των πολιτών. Υπενθυμίζει ότι σε συνεργασία με τους «Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης» και άλλους φορείς, έχει διαμορφώσει δέσμη προτάσεων που έχουν αποσταλεί στα αρμόδια υπουργεία και στη Βουλή.
 • 25 Ιουλίου 2016. Η ΟΠΗ, με αφορμή την ανομβρία της χρονιάς, απευθύνεται στον δήμο Ηρακλείου και στην ΔΕΥΑΗ με επιστολή με την οποία επισημαίνει τα διαχρονικά προβλήματα της κακής διαχείρισης του νερού και τις διαρροές των δικτύων ύδρευσης της πόλης που ξεπερνούν το 50%. Καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις να ξεκινήσει επειγόντως ένα πρόγραμμα αντικατάστασης των φθαρμένων δικτύων ύδρευσης, να ξεκινήσουν προγράμματα τακτικής ενημέρωσης των δημοτών, να εφαρμοστούν μέτρα εξοικονόμησης και εξορθολογισμού της χρήσης νερού, να εγκαταλειφθούν τα σχέδια της αφαλάτωσης του νερού του Αλμυρού και να στραφούν στην χαμηλού κόστους αξιοποίηση του γλυκού νερού που παρουσιάζεται στην πηγή για λίγο διάστημα τον χειμώνα.
 • 2 Σεπτεμβρίου 2016. Η ΟΠΗ συνυπογράφει μαζί με άλλους φορείς και πολίτες την «Αίτηση θεραπείας» προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος για την απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, για την κατασκευή και λειτουργία Ηλιοθερμικού Σταθμού παραγωγής ενέργειας, στη θέση Πλαγιές Αθερινόλακκου. Με αυτό τον τρόπο αντιδρούμε στην καταστροφή που επιφυλάσσει στο περιβάλλον η τεχνολογία των ηλιοθερμικών εργοστασίων.
 • 9 Σεπτεμβρίου 2016. Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε η ΟΠΗ για το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε το ΕΣΧΑΣΕ και η ΣΜΠΕ του έργου «Ίτανος Γαία» στον Κάβο Σίδερο. Επειδή το έργο εντάσσεται εξ ολοκλήρου μέσα σε περιοχή του δικτύου Natura 2000, θεωρούμε ότι η χώρα μας παρέβη την Αρχή της Προφύλαξης αλλά και διατάξεις της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ «για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας». Τα παραπάνω δέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που στην από 26-2-2016 «Αιτιολογημένη Γνώμη» της προς την Ελληνική Δημοκρατία αναφέρει ότι η χώρα δεν έχει καθορίσει τους προβλεπόμενους από την Οδηγία στόχους διατήρησης. Η «Αιτιολογημένη Γνώμη» αποτελεί το δεύτερο στάδιο μιας διαδικασίας, που μετά από την ολοκλήρωσή της μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η καταγγελία έχει στόχο να σταματήσει κάποτε αυτή η αόριστη και κατά το δοκούν μεταχείριση των περιοχών του Δικτύου Natura, να αποσαφηνιστεί το καθεστώς τους και ό,τι «πρέπει να προστατευθεί» να γίνει πραγματικά «προστατευόμενο» καθώς και να να δημιουργηθούν διαχειριστικά σχέδια και φορείς διαχείρισης σε όλες τις περιοχές του Δικτύου Natura.
 • 17 Σεπτεμβρίου 2016. Η ΟΠΗ είναι επίσημα καλεσμένη στο Greenwave Festival 2016 στη Θεσσαλονίκη και παίρνει μέρος με εισήγηση με θέμα «Οικολογία και Κοινωνία» στην εκδήλωση - συζήτηση «Η κοινωνική διάσταση της Οικολογίας» όπου οικολογικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν την κοινωνική και αντιρατσιστική τους δράση. Εγκαθιδρύεται ένα δίκτυο επικοινωνίας ανάμεσα στις οργανώσεις με σκοπό τη συνεργασία σε κοινά ζητήματα.
 • 22 Σεπτεμβρίου 2016. Ξεκινά επίσημα η εκστρατεία People 4 Soil με αίτημα την καθιέρωση νομοθεσίας για την προστασία του εδάφους στην Ε.Ε. Η ΟΠΗ συμμετέχει στην εκστρατεία ως μέλος του εθνικού δικτύου των υποστηρικτών της εκστρατείας ενώ εκπρόσωπός της συμμετέχει στο συντονιστικό όργανο.
 • 29 Σεπτεμβρίου 2016. Η ΟΠΗ υποστηρίζει την εκστρατεία συλλογής υπογραφών κατά του νομοσχεδίου για τις «εύκολες» άδειες καταστημάτων διασκέδασης που γίνεταιθ με πρωτοβουλία του «Δικτύου Πολιτών & Οργανώσεων για ένα βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο». Το σχέδιο νόμου «Νέο Θεσμικό Πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» παρά την πρόθεση αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, αφήνει εντελώς ανυπεράσπιστους τόσο τους κατοίκους περιοχών όπου λειτουργούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος όσο και τους συνεπείς επιχειρηματίες.
 • 31.10.2016. Η ΟΠΗ υπογράφει ειδικό πληρεξούσιο υποβολής αίτησης ακύρωσης στο ΣτΕ σειράς αποφάσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ και του πρώην νομάρχη Ρεθύμνου για τον καθορισμό ορίων οικισμών της ΠΕ Ρεθύμνου.
 • 28 Νοεμβρίου 2016. Πάνω από 455 Ευρωπαϊκοί και Καναδικοί οργανισμοί της κοινωνίας των πολιτών προτρέπουν τους νομοθέτες να απορρίψουν τη CETA. Ανάμεσά τους η Ελληνική Πρωτοβουλία Stop TTIP, CETA, TiSA της οποίας η ΟΠΗ είναι ενεργό μέλος. Στην ανοικτή επιστολή μας τονίζεται ότι η CETA είναι σχεδιασμένη από και για τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου, περιλαμβάνει πολλές ανησυχητικές διατάξεις που παραγκωνίζουν τις ανάγκες των ανθρώπων και του πλανήτη. Αντίθετα, θα πρέπει να υπάρξει μια παραδειγματική στροφή προς μια διάφανη εμπορική πολιτική, χωρίς αποκλεισμούς.
 • 19 Δεκεμβρίου 2016. Η ΟΠΗ υποστηρίζει την εκστρατεία συλλογής υπογραφών κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι που γίνεται με πρωτοβουλία συλλόγων της Πεδιάδας και του Μονοφατσίου. Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να σταματήσει τις αδιέξοδες ενέργειες για την εγκατάσταση νέου αεροδρομίου στο Καστέλλι και να προωθήσει άμεσα τις διαδικασίες για την εκτέλεση του έργου της Αναβάθμισης και Επέκτασης του Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου 'Νίκος Καζαντζάκης'.


2015
 • 16 Ιανουαρίου 2015. Κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η συμπληρωματική προσφυγή των κατοίκων της περιοχής Καστελίου Πεδιάδας εναντίον του σχεδιαζόμενου νέου αεροδρομίου στο Καστέλι. Η ΟΠΗ συνυπογράφει την προσφυγή. Η ΟΠΗ είχε καθοριστικό ρόλο στη σύνταξη της συμπληρωματικής προσφυγής. Αυτή εμπλουτίζει, με ισχυρότατα επιχειρήματα, το σκεπτικό της αρχικής προσφυγής, και αναμένεται να δράσει καταλυτικά στο ΣτΕ. Έκτοτε η εκδίκαση έχει αναβληθεί 2 φορές, την 5η Φεβρουαρίου και την 6η Μαΐου, και αναμένεται να λάβει χώρα το φθινόπωρο του 2015. Φαίνεται ότι οι αναβολές είναι αποτέλεσμα της αμηχανίας του Δημοσίου απέναντι στο θέμα αυτό.
 • Μάρτιος 2015. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Ιωάννη με την ΟΠΗ, ο γεωπόνος - εκπαιδευτικός κ. Γιώργος Βλοντάκης, εισηγητής της ενότητας «Οικολογικός λαχανόκηπος» στο «Ανοιχτό Περιβαλλοντικό Σχολείο Ενηλίκων», έχει αναλάβει τον συντονισμό της καλλιέργειας του αστικού λαχανόκηπου του Συλλόγου στο χώρο του Πανεπιστήμιου Κρήτης στον Αγ. Ιωάννη.
 • 19 Απριλίου 2015. Η ΟΠΗ, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Let's do it », συμμετείχε μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννου στον καθαρισμό-ευπρεπισμό της περιοχής γύρω από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην λ. Κνωσού.
 • Κατά την διετία που πέρασε η ΟΠΗ αναβάθμισε και συντήρησε τον δικτυακό της τόπο www.ecoher.gr καθώς και τις σελίδες που διαθέτει στο facebook. Η νέα αυτή διαδικτυακή παρουσία έχει προσελκύσει ήδη εκατοντάδες φίλους και δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις.
 • Μάιος 2015. Γίνεται εκλογο-απολογιστική συνέλευση και εκλέγεται νέο Διοικητικό Συμβούλιο.
 • 21 Μαΐου 2015. Η ΟΠΗ τυπώνει σε φυλλάδιο το κείμενο «10 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να ανησυχείτε για την ΤΤΙΡ» το οποίο μοιράζει στο Ηράκλειο με αφορμή τις κινητοποιήσεις ενάντια στις διατλαντικές συμφωνίες.
 • 7 Ιουνίου 2015. Η ΟΠΗ εισηγείται στην ενημερωτική εκδήλωση-συζήτηση για την Αναθεώρηση του Χωροταξικού Πλαισίου της Κρήτης που διοργάνωσαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι του δήμου Μινώα Πεδιάδας και η Πρωτοβουλία πολιτών Πεδιάδας την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 στο Θραψανό. Η εισήγηση με θέμα «Η αναθεώρηση του Χωροταξικού της Κρήτης και τα αεροδρόμια» καταλήγει ότι ανεξάρτητα από το αν στο Χωροταξικό εγγράφεται η πρόθεση να κατασκευαστεί αεροδρόμιο στο Καστέλλι, είναι να προβλεφτεί ρητά και κατηγορηματικά ότι πρέπει να αναβαθμιστεί άμεσα το αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης στο Ηράκλειο ώστε να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε συνδυασμό με τα άλλα αεροδρόμια του νησιού και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των αερομεταφορών.
 • 16 Ιουνίου 2015. Η ΟΠΗ καταθέτει στην Διαβούλευση σχολιασμό της Β1 Φάσης αναθεώρησης και εξειδίκευσης του περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης (ΠΠΧΣΑΑ). Συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων, στη διάσωση και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, του τοπίου και του πολιτισμικού κεφαλαίου του νησιού, τον Φεβρουάριο του 2013 είχε επίσης καταθέσει τα σχόλιά της επί της Α’ φάσης Αξιολόγησης για την Αναθεώρηση του ΠΠΧΣΑΑ).
 • 19 Ιουνίου 2015. Η ΟΠΗ μαζί με την πρωτοβουλία συνεννόησης για τα κοινά «Κοινός Τόπος» διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού στο Ηράκλειο. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Γιώργος Χ. Σμπώκος, διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου με θέμα «TTIP: Η εντολή των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων προς την Κομισιόν» και ο Κώστας Φωτεινάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου «Φίλοι της Φύσης» μέλους της Πρωτοβουλίας STOP TTIP με θέμα «Η αδιαφάνεια, οι εκστρατείες ενημέρωσης και οι αντιστάσεις ενάντια στην TTIP». Ακολούθησε συζήτηση.
 • 27 Ιουνίου 2015. Η ΟΠΗ δημοσιεύει στον ιστότοπό της τα σχόλια της οξυδερκούς αρχαιολόγου και ερευνήτριας του Πανεπιστημίου του Τέξας Dr. Jennifer Moody για το χωροταξικό της Κρήτης. Η Δρ. Moody έχει μελετήσει σε βάθος και επί δεκαετίες την αρχαιολογία και την περιβαλλοντική ιστορία του και είναι συν-συγγραφέας, μαζί με τον Dr. Oliver Rackham, του βραβευμένου βιβλίου «The making of the Cretan landscape» (1996) το οποίο εκδόθηκε στα ελληνικά το 2004 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις. Οι δυό τους οργάνωσαν την δικτυακή καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών και σχολίων για την τουριστική επένδυση στον Κάβο Σίδερο.
 • 25 Αυγούστου 2015. Η ΟΠΗ συνεχίζει με τακτική ενημέρωση και δημοσιεύματα στο διαδίκτυο την εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών ενάντια στις ληστρικές συμφωνίες TTIP και CETA. Η εκστρατεία βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο καθώς λήγει στις 6 Οκτωβρίου 2015 και η χώρα μας υπολείπεται του στόχου των 16.000 υπογραφών.
 • 29 Σεπτεμβρίου 2015. Δώδεκα ημέρες πριν τη λήξη της εκστρατείας STOP TTIP, στη χώρα μας  τελικά συγκεντρώθηκε το ελάχιστο όριο των 15.750 υπογραφών Ελλήνων Πολιτών, για να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα στις είκοσι μία χώρες που Ευρωπαίοι πολίτες ζητούν να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για την TTIP. Την τελευταία εβδομάδα συγκεντρώθηκαν σχεδόν διπλάσιες υπογραφές απ' ότι είχαν συγκεντρωθεί συνολικά για δώδεκα μήνες. Η ΟΠΗ συμμετείχε ενεργά από την αρχή σε όλη τη διάρκεια της εκστρατείας.
 • 4 Οκτωβρίου 2015. Η ΟΠΗ παίρνει ενεργά μέρος στη συνδιοργάνωση της 22ης Πανευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών 2015 μαζί με το Δίκτυο παρακολούθησης της κατάστασης των υγρότοπων Κρήτης και Λέσβου του WWF Ελλάς και τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αβδού. Η γιορτή έγινε στο φράγμα Αποσελέμη, στο Αβδού και συγκεκριμένα στο χώρο του Ι. Ν. του Αγίου Κωνσταντίνου. Από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι προσήλθαν εκατοντάδες επισκέπτες, κυρίως γονείς με τα παιδιά τους. Όλοι πήραν μέρος στην παρατήρηση και στη φωτογράφιση και ενημερώθηκαν για τα είδη και τη μετανάστευση των πουλιών από τους ορνιθολόγους, εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκδήλωση παρατήρησης πουλιών στην Ευρώπη που συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία BirdLife International σε περισσότερες από 30 χώρες δίνοντας σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να περάσουν μια ξεχωριστή ημέρα στη φύση και να γνωρίσουν τα πουλιά του τόπου μας. Η γιορτή συντονίζεται στην Ελλάδα από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. 
 • 10 Οκτωβρίου 2015. Η ΟΠΗ συνδιοργανώνει μαζί με 14 άλλους φορείς και συντονίζει τη δράση κατά των διεθνών συμφωνιών TTIP, CETA, TiSA και TPP που γίνεται στην πλατεία Λιονταριών στο Ηράκλειο. Στέλνει δελτία τύπου, τυπώνει και μοιράζει φυλλάδια και αναρτά πανό. Διακηρύσσει ότι αυτές οι συμφωνίες απειλούν την Δημοκρατία, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα κοινωνικά & περιβαλλοντικά πρότυπα, και θέτουν σε κίνδυνο την μικρής κλίμακας ποιοτική γεωργία, τα διατροφικά και φαρμακευτικά πρότυπα, την απαραίτητη ενεργειακή μετάβαση, και το δικαίωμα στη δυνατότητα μας να αναμορφώσουμε την κοινωνία προς το καλύτερο.

2014
 • 17 Ιανουαρίου 2014. Η ΟΠΗ διοργάνωσε βιβλιοπαρουσίαση στο Πολύκεντρο Νεολαίας στην Ανδρόγεω στο Ηράκλειο με τον Xavier Renou, συγγραφέα του βιβλίου «Μικρό εγχειρίδιο για την Πολιτική Ανυπακοή - προς χρήση αυτών που πραγματικά θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο» και τον κ. Βαγγέλη Πισσία που προλογίζει την ελληνική έκδοση.
 • 18-19 Ιανουαρίου 2014. Η ΟΠΗ διοργάνωσε διήμερο «Σεμινάριο για την πολιτική ανυπακοή» με τον Xavier Renou, συγγραφέα του βιβλίου «Μικρό εγχειρίδιο για την Πολιτική Ανυπακοή». Πρόκειται για βιωματικά διαδραστικά εργαστήρια που έγιναν στο Φοιτητικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κρήτης στις Βούτες Ηρακλείου. Οι συμμετέχοντες πήραν ρόλους και σχεδίασαν δύο καμπάνιες δράσης στο πλαίσιο της μη βίαιης πολιτικής ανυπακοής. Η μια αφορούσε στην κινητοποίηση κατά της ρίψης των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο και η άλλη στη διεκδίκηση δωρεάν περίθαλψης και θεραπείας για τους ανασφάλιστους ασθενείς στη χώρα μας.
 • 31 Ιανουαρίου 2014. Η ΟΠΗ έστειλε αναφορά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για σημαντικές ποσότητες στραγγισμάτων που διαρρέουν από το κύτταρο του ΧΥΤΑ Χερσονήσου. Τα λύματα ρέουν στο παρακείμενο πρινοδάσος όπου σημαντικός αριθμός των δένδρων έχει ξεραθεί. Στο ίδιο σημείο είχαμε ξανακάνει αναφορά για το ίδιο πρόβλημα το Νοέμβριο του 2011. Η διοίκηση του ΧΥΤΑ αναγνώρισε το πρόβλημα το οποίο απέδωσε στις έντονες βροχοπτώσεις και την ανεπάρκεια των εγκαταστάσεων και υποσχέθηκε να το αντιμετωπίσει στο μέλλον.
 • 15 Φεβρουαρίου 2014. Η ΟΠΗ έστειλε αναφορά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για επικίνδυνα απορρίμματα συσσωρευμένα σε απαλλοτριωμένα οικήματα που είτε είναι μερικώς βυθισμένα, είτε ετοιμάζονται να βυθιστούν πολύ σύντομα μέσα στη λεκάνη κατάκλισης του φράγματος Αποσελέμη. Ζητήσαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να φροντίσουν για την απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων από τα παρακείμενα κτίρια, πριν αυτά βυθιστούν, καθώς ελλοχεύει τόσο ο κίνδυνος ρύπανσης του νερού του ταμιευτήρα. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση και τον επόμενο μήνα όλα σκεπάστηκαν από το νερό.
 • 24 Φεβρουαρίου 2014. Με την ιδιότητα του Γραμματέα της ΟΠΗ ο κ. Αριστείδης Παπαδάκης πήρε μέρος με ομιλία στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο αίθριο της "Λότζια" στο Ηράκλειο το ΤΕΕ/ΤΑΚ και σύλλογοι μηχανικών, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις για τη διαχείριση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας και την εξουδετέρωσή του σε διεθνή ύδατα, νοτιοδυτικά της Κρήτης. Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο καθηγητής της Σχολής Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών Αποβλήτων Ευάγγελος Γιδαράκος, ο καθηγητής ΑΤΕΙ Αθηνών, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και συντονιστής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στην Συρία Ευάγγελος Πισσίας. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Σαχίνης.
 • 14 Μαρτίου 2014. Η ΟΠΗ μαζί με τον Σπηλαιολογικό Όμιλο Κρήτης, την Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης, δεκάδες πολίτες και οργανώσεις του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα Κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ καταθέτει Αίτηση Ακύρωσης και Αίτηση Αναστολής στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργού ΠΕΚΑ με θέμα «Έγκριση Περιβαλλοντικών όρων για το έργο: Ηλιοθερμικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΛΘΣΠΗΕ), ισχύος 70MW, Δίκτυο Διασύνδεσης και συνοδά έργα οδοποιΐας και κάλυψης υδατικών αναγκών, στη θέση ΦΟΥΡΝΙΑ, Δ. Σητείας, ΠΕ Λασιθίου Κρήτης».
 • 4 Απριλίου 2014. Η ΟΠΗ διοργάνωσε στην αίθουσα της ΕΑΣΗ εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης με θέμα την ελευθερία των σπόρων και τη νομοθεσία για τους σπόρους. Στην εκδήλωση μίλησε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτωνας Αρσένης με θέμα «Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη νομοθεσία των σπόρων» και ο γεωπόνος - ερευνητής και διαχειριστής του biotechWatch.gr Βασίλης Γκισάκης με θέμα «Σπόροι & τοπικές ποικιλίες: από τα προβλήματα στις προοπτικές». Προβλήθηκε επίσης το ντοκιμαντέρ του Christophe Guyon «Εν αρχή ην ο σπόρος» για την σημασία των παραδοσιακών σπόρων στην επιβίωση των ανθρώπινων κοινοτήτων και τον αγώνα που δίνεται πανευρωπαϊκά για την διάσωσή τους. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με την Τοπική Ομάδα Ηρακλείου του Πελίτι στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Σπόρων στον Πύργο του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, 5 & 6 Απριλίου 2014.
 • 2 Μαΐου 2014. Η ΟΠΗ ως μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη» απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς το ΥΠΕΚΑ, με θέμα: Συνέχιση διαδικασιών αδειοδότησης έργου τουριστικής εκμετάλλευσης στη περιοχή Ιτάνου (Μονή Τοπλού) ΠΕ Λασιθίου Κρήτης, με αφορμή την κατάθεση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ, της Loyalward Ltd.
 • 16 Μαΐου 2014. Η ΟΠΗ έστειλε αναφορά στις αρμόδιες υπηρεσίες για παράνομες εργασίες που εκτέλεσαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Φαιστού για τη διάνοιξη δρόμου από τον Κόκκινο Πύργο μέχρι το Καλαμάκι, εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000. Μετά από καταγγελίες και από άλλους φορείς οι εργασίες σταμάτησαν και συντάχθηκαν αναφορές σε βάρος του Δήμου.
 • 15 Μαΐου 2014. Η ΟΠΗ μαζί με δεκάδες άλλες οργανώσεις υπέγραψε ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά του Σχεδίου Νόμου με τίτλο: «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», καταγγέλλοντας ότι επιχειρείται να θυσιαστεί το πολυτιμότερο τμήμα της κοινόχρηστης δημόσιας γης, δηλ. ο αιγιαλός και οι παράκτιες και παραλίμνιες περιοχές.
 • 10 Μαΐου 2014. Εκτιμώντας ότι έχει προκληθεί μεγαλύτερη καταστροφή από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, η ΟΠΗ μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ και WWF Ελλάς με ανακοίνωσή τους κάλεσαν τον Δήμο Φαιστού να αναθεωρήσει τον αυθαίρετο σχεδιασμό του για την διάνοιξη του παραλιακού δρόμου Κόκκινου Πύργου-Καλαμακίου ο οποίος αλλοιώνει όλη την παράκτια ζώνη εντός δικτύου Natura που περιλαμβάνει προστατευόμενους υγρότοπους και συστήματα αμμοθινών.
 • 21 Μαΐου 2014. Η ΟΠΗ μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γουβών και σε συνεργασία με το Δίκτυο για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγροτόπων Κρήτης, του WWF Ελλάς διοργάνωσαν εξόρμηση - ξενάγηση για μικρούς και μεγάλους στον Υγρότοπο των εκβολών του Αποσελέμη.
 • 20 Μαΐου 2014. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας στις 22 Μαΐου και την ανοιξιάτικη εξόρμηση στον υγρότοπο των εκβολών του Αποσελέμη στις 21 Μαΐου, η ΟΠΗ τύπωσε και διένειμε σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο.
 • 26-29 Ιουνίου 2014. Η ΟΠΗ πήρε μέρος ενεργά με περίπτερο ενημέρωσης στο Εν Οίκω 2014. Τέσσερις μέρες με σεμινάρια open source και do-it-yourself, με παρουσιάσεις εγχειρημάτων αλληλεγγύης και αυτοδιαχείρισης και δημόσιες συζητήσεις για θέματα που μας απασχολούν όπως η μη-βία, η διατήρηση των ντόπιων σπόρων, η περμακουλτούρα κ.ά. Η ΟΠΗ διοργάνωσε την τελευταία εκδήλωση του τετραήμερου την Κυριακή 29 Ιουνίου με θέμα την καμπάνια «Ακτές, ώρα μηδέν».
 • 8 Ιουλίου 2014. Η ΟΠΗ εκδίδει Δελτίο Τύπου με τίτλο «ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ», σχετικά με το σχέδιο νόμου «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» που επρόκειτο να έρθει για ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής και είχε χαρακτηριστεί σχεδόν από τους πάντες ως ένα κείμενο με πολλές επιστημονικές και νομικές αδυναμίες που συντάχθηκε με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση μεγάλων κατασκευαστικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.
 • 25 Ιουλίου 2014. Η ΟΠΗ, μαζί με 110 ακόμα οργανώσεις υπογράφει το ψήφισμα κατά του νομοσχεδίου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις Δασικής Νομοθεσίας». Το νομοσχέδιο έχει χαρακτηριστεί ως επιζήμιο για τα δάση, καθώς μετά τους αιγιαλούς η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιδιώκει να άρει τους περιορισμούς της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης και των δασών θέτοντας σε κίνδυνο τον φυσικό πλούτο της χώρας.
 • Σεπτέμβριος 2014. Η ΟΠΗ εκδίδει ενημερωτικό δελτίο με το όνομα «Παρέμβαση» και θέματα την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2014, την ομιλία του Ντάρεν Ντόχερτυ, το τριήμερο εργαστήριο για την Αναγεννητική Γεωργία στον Απηγανιά, τη συνάντηση κατοίκων με τη δημοτική αρχή του Ηρακλείου για το θέμα της ηχορύπανσης και την ετήσια έκθεση του WWF Ελλάς για την Περιβαλλοντική Νομοθεσία.
 • 23 Σεπτεμβρίου 2014. Η ΟΠΗ συμμετέχει και μοιράζει φυλλάδια στην παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή. Πάνω από 2000 διαδηλώσεις σε 159 χώρες έγιναν με αφορμή την ειδική σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Στο Ηράκλειο η κινητοποίηση περιορίστηκε σε περίπου 30 πολίτες στην πλατεία Ελευθερίας.
 • Οκτώβριος 2014. Η ΟΠΗ εκδίδει δεύτερο ενημερωτικό δελτίο με το όνομα «Παρέμβαση» και θέματα το «1ο Ανοιχτό Περιβαλλοντικό Σχολείο Ενηλίκων», την καμπάνια κατά της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), το φαραωνικό υβριδικό με έργα σε πέντε βουνά της Κρήτης, την παγκόσμια κινητοποίηση για το κλίμα, το Εργαστήριο Αναγεννητικής Γεωργίας με τον Darren Doherty και την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών που έγινε την Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014 στο Σφεντύλι - φράγμα Αποσελέμη.
 • 5 Οκτωβρίου 2014. Η ΟΠΗ, το WWF Ελλάς, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σφεντυλίου, συνδιοργάνωσαν την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή εκδήλωση του BirdLife International με τη συμμετοχή περίπου 40 χωρών και πάνω από 30.000 εκδηλώσεις. Το θέμα της διοργάνωσης ήταν τα μεταναστευτικά πουλιά και οι βιότοποί τους. Η επιλογή του χώρου του φράγματος Αποσελέμη είχε συμβολικό χαρακτήρα καθώς η ΟΠΗ έχει χαρακτηρίσει το φράγμα άστοχο, υπερδιαστασιολογημένο, επικίνδυνο, αντίθετο με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και καταστρεπτικό από υδρογεωλογικής, περιβαλλοντικής αλλά και κοινωνικής άποψης. Κατά τη διάρκεια της Γιορτής στήθηκε τηλεσκόπιο και διατέθηκαν κιάλια προκειμένου μικροί και μεγάλοι να παρατηρήσουν καλύτερα τα πουλιά που χρησιμοποιούν τον τεχνητό υγρότοπο για διαχείμαση ή και ως ενδιαίτημα. Ταυτόχρονα, η συνεργάτιδα του WWF Ελλάς προέτρεψε μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τα μικρά ζώα που διαβιούν στους υγροτόπους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μικροί επισκέπτες είχαν ακόμα την ευκαιρία να απασχοληθούν με διαδραστικά παιχνίδια. Την εκδήλωση πλαισίωσε και υποστήριξε για μία ακόμα φορά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σφεντυλίου, που φρόντισε για τη διάθεση του χώρου, τον εξοπλισμό αλλά και το κέρασμα στους επισκέπτες.
 • 11 Οκτωβρίου 2014. Η ΟΠΗ συμμετείχε στην πανευρωπαϊκή μέρα δράσης κατά της ΤΤΙP στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο Κρήτης μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια και μαζεύοντας υπογραφές. Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) είναι μία συμφωνία που προβλέπει την εναρμόνιση της αμερικανικής και ευρωπαϊκής αγοράς ελαχιστοποιώντας τους «φραγμούς». Ωστόσο αυτά τα «εμπόδια» που εντοπίζει αυτή η συμφωνία είναι τα πολυτιμότερα κοινωνικά κεκτημένα μας όπως τα εργασιακά δικαιώματα, η διατροφική ασφάλεια, οι περιορισμοί στη χρήση τοξικών χημικών, γενικότεροι περιορισμοί υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, ο σεβασμός του ψηφιακού απορρήτου κ.ά.
 • 23 Οκτωβρίου 2014. Η ΟΠΗ σε συνεργασία με τους «Φίλους του Βοτανικού Πάρκου Απηγανιά» και του «Permaculture in Greece» διοργάνωσε ανοιχτή ομιλία του Αυστραλού σχεδιαστή τοπίου, αγρότη και δασκάλου Ντάρεν Ντόχερτυ με θέμα την Αναγεννητική Γεωργία στην αίθουσα της ΕΑΣΗ στο Ηράκλειο. Σε παγκόσμιο επίπεδο πολλοί από τους αποφοίτους των σεμιναρίων του Ντάρεν βρίσκονται στην αιχμή του κινήματος για την αναγεννητική γεωργία και τα φυσικά οικοσυστήματα. Ο Ντάρεν Τζ. Ντόχερτυ είναι ο δημιουργός της πλατφόρμας Regrarians, η οποία περιγράφει μια στρατηγική και ορθολογική διαδικασία για την ανάπτυξη αναγεννητικών γεωργικών συστημάτων. Η ΟΠΗ συνέβαλε επίσης με πρακτική βοήθεια στη διοργάνωση του τριήμερου σεμιναρίου Αναγεννητικής Γεωργίας που έγινε στον Κουτσουρά του δήμου Ιεράπετρας.
 • 3-24 Νοεμβρίου 2014. Η ΟΠΗ, αναγνωρίζοντας την έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών για περιβαλλοντικά προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα αλλά και την αποσπασματικότητα και σύγχυση των μηνυμάτων που φτάνουν στα νοικοκυριά, προχώρησε στη δημιουργία «Ανοιχτού Περιβαλλοντικού Σχολείου Ενηλίκων» σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους ή ομάδες γειτονιάς. Το 1ο Ανοιχτό Περιβαλλοντικό Σχολείο Ενηλίκων πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννη στη "Ροτόντα" του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν από μέλη της ΟΠΗ ήταν η «Βιώσιμη κατανάλωση, υπεύθυνη διαχείριση του νερού», «Βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων - ανακύκλωση - κομποστοποίηση», «Οικολογικός λαχανόκηπος» και «Πόλεις και κλιματική αλλαγή: Ενεργειακός τομέας και προοπτικές».
 • 24 Νοεμβρίου 2014. Η ΟΠΗ μαζί με 1134 πολίτες και οργανώσεις του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα Κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ υπογράφει την προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργού Π.Ε.Κ.Α.: «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου «Αιολικό - αντλητικό - υδροηλεκτρικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 90,1 MW αιολικά και 100MW υδροηλεκτρικό - αντλητικό» στους Νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου της εταιρείας ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.».
 • 9 Δεκεμβρίου 2014. Η ΟΠΗ μαζί με τον ΕΟΣ Ηρακλείου, τον Σπηλαιολογικό Όμιλο Κρήτης, την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία και την Αναρριχητική Λέσχη Ηρακλείου κατέθεσαν κοινή ένσταση στο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του πρώην Δήμου Τυλίσου. Τα σωματεία εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους στη δημιουργία ελεγχόμενου πάρκου αναψυχής και πολιτιστικών εκδηλώσεων Κέρης-Στρούμπουλα δεδομένου ότι ο Στρούμπουλας, το οροπέδιο και το φαράγγι της Κέρης και το Βουλισμένο Αλώνι είναι τμήματα του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη ενώ ολόκληρη η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

2013
 • 12.2.2013. Η ΟΠΗ καταθέτει υπόψη της Δ/νσης Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ και της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης, έγγραφο με σχολιασμό της μελέτης Αξιολόγησης για την Αναθεώρηση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Κρήτης. Στο έγγραφο μεταξύ άλλων επιχειρεί να τεκμηριώσει την αντίθεσή της απέναντι στη χωροθέτηση νέου αερολιμένα στο Καστέλλι Πεδιάδος, εναντίον κάθε προοπτικής δημιουργίας διαμετακομιστικού σταθμού στο Νότο, σχετικά με την εγκατάσταση των ΑΠΕ που προωθούν τη μετατροπή της Κρήτης σε ένα ενεργειακό εργοστάσιο απ’ άκρη σ’ άκρη, χωρίς να γίνεται πραγματικά σαφές, για ποιο λόγο θα θυσιαστεί η φύση, το τοπίο και η βιοποικιλότητα της νήσου. Ανησυχία προκαλούν επίσης οι κατευθύνσεις της μελέτης αναθεώρησης για το τοπίο και τις προστατευόμενες περιοχές.
 • 13/02.2013. Η ΟΠΗ υπογράφει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) που εντάσσει την επένδυση στον Κάβο Σίδερο στο νόμο Fast Track. Στις 04.04.2013 ημέρα της δίκης, μετά την απόρριψη του αιτήματος των προσφευγόντων για αναβολή της δίκης, αποσύρουν την προσφυγή. Η νομική εκπρόσωπος έκανε λόγο για πρωτοφανή δικαστική αντιμετώπιση από το ΣτΕ καθώς το Ελληνικό Δημόσιο έχει εγκρίνει μια επένδυση για την οποία ούτε πλήρης φάκελος υπάρχει, ούτε ακριβής γνώση του έργου για τις απαραίτητες χρηματικές εγγυήσεις και αμοιβές προς το Δημόσιο που διασφαλίζουν τη φερεγγυότητα της επένδυσης.
 • 23-24.02.2013 η ΟΠΗ συμμετέχει με περίπτερο, εισήγηση για τη βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων και οικονομική ενίσχυση στο φεστιβάλ της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης με τίτλο «Περιβάλλον-Κρίση-Ανάπτυξη».
 • Εκτός των παραπάνω η ΟΠΗ συμμετείχε ενεργά με μέλη της στην ενημέρωση και συντήρηση του δικτυακού τόπου του Δικτύου ΟικοΚρήτη «ecocrete.gr». Επίσης, μέλη της ήταν ομιλητές σε εκδηλώσεις και έδωσαν πολλές συνεντεύξεις σε τοπικά και πανελλήνια ΜΜΕ για διάφορα ζητήματα που αφορούν στα περιβαλλοντικά προβλήματα που ανέδειξε.
 • Μάιος 2013. Γίνεται απολογιστική και εκλογική γενική συνέλευση της ΟΠΗ και εκλέγεται νέο Δ.Σ.
 • 16 Ιουνίου 2013. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ερημοποίησης με κεντρικό θέμα τη σπανιότητα του γλυκού νερού και την ξηρασία η ΟΠΗ δημοσιοποίησε και διένειμε ενημερωτικό κείμενο με τίτλο «Μην αφήσετε το μέλλον μας να ξεραθεί».
 • 28-30 Ιουνίου 2013. Η ΟΠΗ πήρε μέρος με περίπτερο στο φεστιβάλ «εν-δράσει» που διοργανώθηκε από τον «Κόσμο Χωρίς Πολέμους & Βία» στο πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργάνωσε παρουσίαση-συζήτηση με τίτλο «ΑΠΕ vs βΑΠΕ» με θέμα τις επιπτώσεις από την άνευ όρων εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Κρήτη.
 • 15 Ιουλίου 2013. Η ΟΠΗ συμμετείχε ενεργά στην πανευρωπαϊκή καμπάνια «Water is a human right» για το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό με τη συλλογή υπογραφών και τη διανομή φυλλαδίου που εκδίδει. Υπενθυμίζεται ότι η καμπάνια είναι και εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί κατά της ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης. Βλ. Και την επόμενη δράση.
 • 12-14 Ιουλίου 2013. Η ΟΠΗ συμμετείχε ενεργά στην τριήμερη γιορτή του «εν οίκω». Τα μέλη της ΟΠΗ μοίρασαν ενημερωτικό υλικό και μίλησαν με εκατοντάδες επισκέπτες για τα περιβαλλοντικά ζητήματα του τόπου μας και όχι μόνο. Όλες τις μέρες συγκέντρωνε υπογραφές για την καμπάνια κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Επίσης διοργάνωσε εκδήλωση για το ίδιο θέμα με την προβολή της ταινίας WATER MAKES MONEY και συζήτηση την Κυριακή στις 7 το βράδυ.
 • 8 Ιουλίου 2013. Η ΟΠΗ κατέθεσε στην Περιφέρεια Κρήτης έγγραφο με 7 «Προτάσεις Βελτίωσης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κρήτης (ΠΕ.Σ.Δ.Α.Κ.)» με αφορμή τη σχετική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 2 Ιουλίου 2013. Οι προτάσεις αυτές αφορούν σε μια πλειάδα θεμάτων και διαδικασιών, από την παρακολούθηση ποσοτικών δεικτών αποβλήτων για κάθε δήμο της Κρήτης μέχρι την οικολογική διαχείριση του κατσιγάρου. Η ΟΠΗ διευκρινίζει ότι αυτές οι βελτιώσεις είναι σκόπιμο να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατόν, αλλά δίχως να επιφέρουν καθυστέρηση στην υλοποίηση του ΠΕΣΔΑΚ.
 • 6 Οκτωβρίου 2013. Η ΟΠΗ συνδιοργάνωσε μαζί με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία τη «γιορτή πουλιών 2013» στο Σφεντύλι, στο φράγμα Αποσελέμη με παρατήρηση πουλιών και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά. Η γιορτή έγινε στο πλαίσιο του «EuroBirdwatch13», τη μεγαλύτερη εκδήλωση παρατήρησης πουλιών της Ευρώπης που εδώ και 20 χρόνια συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία BirdLife International σε περισσότερες από 30 χώρες. Με αφορμή τη διοργάνωση στο συγκεκριμένο χώρο η ΟΠΗ ενημέρωσε τους επισκέπτες για τα ζητήματα του φράγματος Αποσελέμη και της μετεγκατάστασης του οικισμού Σφεντύλι.
 • 8 Οκτωβρίου 2013. Η ΟΠΗ μαζί με την οργάνωση «ΦΟΙΝΙΞ», τον Σπηλαιολογικό Όμιλο Κρήτης, την Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης και δεκάδες πολίτες και οργανώσεις του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα Κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ καταθέτει Αίτηση Αναστολής και Ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργού Π.Ε.Κ.Α.: «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου «Ηλιοθερμικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΣΠΗΕ) ισχύος 60 MW και Δίκτυο Διασύνδεσης στη θέση «ΧΩΝΟΣ», Δ. Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου, Κρήτης» στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

2012
 • 04.02.2012. Έγγραφη αναφορά μετά από αυτοψία στο λιμάνι του Ηρακλείου για πλημμελή μεταφορά Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων (ΕΙΑ) μολυσματικού και τοξικού χαρακτήρα με τρόπο που απειλείται η δημόσια υγεία. Η εταιρεία συμμορφώνεται αμέσως μετά την αυτοψία από το Λιμεναρχείο.
 • 05.12.2012. Η ΟΠΗ παίρνει μέρος με περίπτερο και παρουσίαση στο Forum των εθελοντικών ομάδων στην αίθουσα της Παλαιάς Λαχαναγοράς που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού του δήμου Ηρακλείου με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού.
 • 20.05.2012. Για πολλοστή φορά γίνεται έγγραφη αναφορά μετά από αυτοψία για την ακόμα μεγαλύτερη κατάχρηση της παραλίας Ψαρομούρα από τον εκμισθωτή. Στις 9/8/12 γίνεται αυτοψία της Δ/νσης Περιβάλλοντος - έγγραφο προς το Δήμο Μαλεβυζίου για "συστάσεις" προς τον
 • εκμισθωτή που συνεχίζει την κατάχρηση της παραλίας. Καταλογισμός κάποιου μικρού προστίμου τέλος Φεβρουαρίου του 2013.
 • 29.06-1.07.2012. Η ΟΠΗ συμμετέχει ενεργά στο τριήμερο «Εν οίκω» με περίπτερο.
 • 11.07.2012. Η ΟΠΗ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Κρήτης για την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων και κατόπιν της πρόσκλησης από τον Αντιπεριφερειάρχη Βιομηχανίας, Ενέργειας, Απασχόλησης και Εμπορίου για συμμετοχή στη σύσκεψη της Τετάρτης 11 Ιουλίου 2012, θέτει υπόψη της Αντιπεριφέρειας δώδεκα προτάσεις που αφορούν κυρίως ενέργειες που μπορούν να υιοθετηθούν από την Περιφέρεια και τους Δήμους της Κρήτης με ελάχιστο κόστος που γρήγορα μπορεί να αποσβεστεί. Οι 12 προτάσεις αφορούν στην εξοικονόμηση στο φωτισμό, τη θέρμανση και το δροσισμό, τις μεταφορές, την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και την έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών.
 • 27.08.2012. Η ΟΠΗ υπογράφει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των αποφάσεων της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων για την ένταξη στον νόμο "Fast Track" των επενδύσεων 1) 33 αιολικών σταθμών 1.077MW στην Κρήτη και διασύνδεσή τους μέσω υποβρυχίου καλωδίου με το ηπειρωτικό σύστημα, 2) του ηλιοθερμικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά του Δήμου Σητείας και 3) 36 αιολικών σταθμών 1.005,10MW στην Κρήτη και διασύνδεσή τους μέσω υποβρυχίου καλωδίου με το ηπειρωτικό σύστημα.
 • 26.09.2012. Συνδιοργάνωση με το "Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα Κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ" συναυλίας κρητικής μουσικής στο Κηποθέατρο Καζαντζάκη του Δήμου Ηρακλείου με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και την οικονομική υποστήριξη για των αιτήσεων ακύρωσης των αποφ. 10/2012, 12/2012 και 13/2012 της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων που υπογράφει η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
 • 07.12.2012. Αυτοψία στην περιοχή του φράγματος Φανερωμένης και συνεντεύξεις με κατοίκους με αφορμή καταγγελίες για φαινόμενα έντονης θολότητας και δυσοσμίας στο νερό άρδευσης που για πρώτη φορά χρησιμοποιείται από το φράγμα. Συντάσσεται έκθεση χωρίς να δοθεί συνέχεια διότι τα φαινόμενα εξασθενούν. Η ΟΠΗ επιφυλάσσεται να αξιοποιήσει την έκθεση σε πρώτη ευκαιρία.


2011
 • 26.01.2011. Η ΟΠΗ συνυπογράφει την ανακοίνωση του Παγκρήτιου Δικτυου περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" με τίτλο «Η οικολογία είναι οικονομία», με την οποία δηλώνεται ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ενώ ταυτόχρονα, προβάλλει πρότυπα αντίθετα απ’ αυτά που δημιούργησαν την κρίση.
 • 02.02.2011. Η ΟΠΗ και η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου διοργάνωσαν την προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ "Χίλιες Χαμένες Μπάλες του Γκολφ (Α Thousand Lost Golf Balls)" στον Πολυχώρο Ηρακλείου. Την προβολή θα προλόγισε ο σεναριογράφος Cliff Cook και ακολούθησε συζήτηση.
 • 09.02.2011. Ο Σύλλογος Ηρακλείου «Φίλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης» απονέμει το Βραβείο Αρετής 2010 στην Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό 1000 ευρώ στη μνήμη Γιάννη Ορφανού.
 • 18.02.2011. Η ΟΠΗ σε συνεργασία με την Ομάδα Τοπικών Ανταλλαγών Ηρακλείου, το Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης και τις Εκδόσεις Λευκό Κυπαρίσσι, διοργάνωσαν την παρουσίαση του βιβλίου του Patrick Whitefield «permaculture, Συνεχής Καλλιέργεια με λίγα λόγια» στην αίθουσα Πολυχώρος του Δήμου Ηρακλείου.
 • 25.02.2011. Η ΟΠΗ και η Οργάνωση Γη παρουσίασαν την ελληνική έκδοση της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Worldwatch: «Η Κατάσταση του Κόσμου 2010 - Ο Πολιτισμός μας σε Μετάβαση: Από τον Καταναλωτισμό στην Αειφορία», στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο Ηράκλειο.
 • 03.05.2011. Η ΟΠΗ συνυπογράφει την πρόσκληση κινητοποίησης για ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων του Παγκρήτιου Δικτύου περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη".
 • 11.05.2011. Η ΟΠΗ διοργάνωσε την προβολή της ταινίας «Golfland?», της Νέλλης Ψαρρού στην αίθουσα Πολυχώρος στο Ηράκλειο. Την ταινία προλόγισε η δημιουργός και ακολούθησε συζήτηση.
 • 30.05.2011. Γίνεται απολογιστική και εκλογική γενική συνέλευση της ΟΠΗ και εκλέγεται νέο Δ.Σ.
 • 17-19.06.2011. Η ΟΠΗ συμμετέχει ενεργά στο τριήμερο «Εν οίκω» με περίπτερο και ενημερωτική εκδήλωση με θέμα το σχεδιαζόμενο αεροδρόμιο στο Καστέλλι.
 • 01.08.2011. Έγγραφη αναφορά μετά από αυτοψία για την κατάχρηση της παραλίας Ψαρομούρα από τον εκμισθωτή. Στις 6.10.2011 (!) η Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης διενεργεί αυτοψία, επιβεβαιώνει την καταγγελία και ζητά να γίνουν συστάσεις στον επιχειρηματία.
 • 02.08.2011. Έγγραφη αναφορά μετά από αυτοψία για κατασκευές και μπαζώματα στην παραλία του Κερατόκαμπου. Η Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης και η Κτηματική Υπηρεσία απαντούν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις εργασίες πράγμα που σημαίνει ότι γίνονται χωρίς άδεια και θα επιβληθούν κυρώσεις (πρόστιμα). Τα έργα γίνονται κανονικά χωρίς ενόχληση.
 • 01.11.2011. Έγγραφη αναφορά μετά από αυτοψία για διαφυγή στραγγισμάτων από τον ΧΥΤΑ Χερσονήσου - Μαλίων στον κατάντη υδροφορέα και πιθανή ρύπανση των νερών ύδρευσης του οικισμού των Ποταμιών. Η απάντηση ήρθε τηλεφωνικά, ότι πρόκειται για περιστασιακή διαφυγή χωρίς περεταίρω επιπτώσεις.
 • 14.12.2011. Έγγραφη αναφορά μετά από αυτοψία για ρύπανση του φαραγγιού Πεζών-Καρτερού από κατσίγαρο. Στις 16.12.2011 η Δ/νση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης διενεργεί αυτοψία, επιβεβαιώνει την καταγγελία και κάνει συστάσεις στο Ελαιουργείο του Συνεταιρισμού πεζών να μην το ξανακάνει. Στις 30.12.2011 η υπηρεσία διενεργεί νέο έλεγχο, αναγνωρίζει ότι ο συνεταιρισμός διόρθωσε τη ζημιά στα μηχανήματα και ζητά να ρίξουν νερό στο φαράγγι για να υπάρξει έστω και μερική αποκατάσταση της βλάβης.
 • 22.12.2011. Διοργάνωση στην αίθουσα του ΤΕΕ-ΤΑΚ στο Ηράκλειο της εκδήλωσης παρουσίασης από τον μελετητή κ. Φίλιππο Κυρκίτσο, της «Πράσινης Πρότασης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κρήτης» που κατέθεσε το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Κρήτης, υπόψη της Ομάδας Εργασίας της Περιφέρειας για τα απορρίμματα.

2010
 • 05.01.2010. Η ΟΠΗ εκδίδει 4σέλιδο φυλλάδιο παρουσίασης του συλλόγου με περιγραφή των πιο σημαντικών ζητημάτων που την απασχολούν, το οποίο θα διανέμει σε κάθε ευκαιρία.
 • 15.01.2010. Η ΟΠΗ εγκαταλείπει τα γραφεία της στην οδό Λ. Μαρινέλη στο Ηράκλειο λόγω οικονομικής αδυναμίας να συνεχίσει να τα συντηρεί. Αποφασίζεται η διακριτική συστέγαση με την δημοτική κίνηση Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη.
 • 28.01.2010. Η ΟΠΗ με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι επαληθεύονται, δυστυχώς, όλες οι προειδοποιήσεις της ΟΠΗ για την αστοχία του φράγματος Αποσελέμη. Με δεδομένο το ότι η αμφισβήτηση της σκοπιμότητας του φράγματος στον Αποσελέμη έχει γενικευθεί υπενθυμίζει τα συμπεράσματα της Ημερίδας που είχε πραγματοποιήσει στις 12.1.2005 στο Ηράκλειο.
 • 10.2.2010. Η ΟΠΗ παρουσίασε το βιβλίο της Νέλλης Ψαρρού «Ταξίδι στη Σαμοθράκη, ένα πολιτικό ημερολόγιο» στην Αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο, σε εκδήλωση-συζήτηση στην οποία παρέστει η συγγραφέας.
 • 18.02.2010. Η ΟΠΗ εγκαινιάζει την παρουσία της στο Facebook.
 • 03.03.2010. Η ΟΠΗ σε συνεργασία με την Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη, τη ΔΗΩ και την Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση - Παράρτημα Κρήτης, παρουσίασαν την ελληνική έκδοση της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Worldwatch: «Η Κατάσταση του Κόσμου 2009 - Η Κλιματική Αλλαγή Μόλις Άρχισε», στην αίθουσα ΑΝΔΡΟΓΕΩ, Ηράκλειο. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν ο πρόεδρος του ΔΣ της ΟΠΗ, επιμελητής της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου.
 • 05.03.2010. Η ΟΠΗ μαζί με το WWF Ελλάς και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με αναφορά τους καλούν τους διοργανωτές, το Δήμο Γουβών και τις αρμόδιες υπηρεσίες να ακυρώσουν αγώνα μοτοκρός που σχεδιάζεται να γίνει την Κυριακή στον προστατευόμενο υγρότοπο των εκβολών του Αποσελέμη. Η αίτηση γίνεται δεκτή και ο αγώνας γίνεται σε άλλο σημείο. Η ΟΠΗ αναλαμβάνει μαζί με το WWF να παραμείνουν στις εκβολές μέχρι το τέλος των αγώνων για να κατευθύνουν τους θεατές στη νέα θέση. Έκτοτε3 δεν έχουν ξαναγίνει αγώνες στην περιοχή.
 • 19.04.2010. Η ΟΠΗ με επιστολή προς ΥΠΕΚΑ, Περιφέρεια Κρήτης και ΕΣΔΑΚ επισημαίνει ότι είναι επιτακτικό να προχωρήσει αμέσως και χωρίς καμία περαιτέρω αναβολή ο σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων και αποβλήτων τόσο σε παγκρήτιο επίπεδο όσο και στο Νομό Ηρακλείου. Στην επιστολή χαρακτηρίζει άστοχη τη λύση της καύσης διότι υπονομεύει το στόχο της μείωσης τους, την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, κοστίζει ακριβότερα, δεν εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και αυξάνει τις εκπομπές βλαπτικών αερίων.
 • 15.05.2010. Η ΟΠΗ συνυπογράφει την ανακοίνωση του Παγκρήτιου Δικτύου περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" με την οποία διαμαρτύρεται για τη θεσμοθέτηση επιδότηση της καύσης των απορριμμάτων μέσα από το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
 • 27.05.2010. Η ΟΠΗ εκδίδει δισέλιδο φυλλάδιο για τη διαχείριση του νερού το οποίο διανέμει σε κάθε ευκαιρία.
 • 28-30.05.2010. Η ΟΠΗ παίρνει μέρος στην Εαρινή Συνάντηση Ηρακλείου καλλιεργητών - χειροτεχνών με πάγκο και ταμπλό όπου φιλοξενεί τις καμπάνιες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Κρήτης, το Δίκτυο ΟικοΚρήτη και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις του νησιού.
 • 07.05.2010. Η ΟΠΗ με ανακοίνωσή του ΔΣ και έρανο μεταξύ των μελών της στηρίζει την Ελληνική Πρωτοβουλία «ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ» που συμμετέχει στην προσπάθεια για διεθνή αποστολή προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
 • 29.05.2010. Μετά από αίτημα του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων κ. Μ. Τρεμόπουλου η ΟΠΗ παρέχει την αναγκαία πληροφόρηση για να καταθέσει ερώτηση με θέμα την ύδρευση των πόλεων του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου από το φράγμα Αποσελέμη. Με την ερώτηση ο ευρωβουλευτής χαρακτηρίζει το έργο άστοχο, καταστροφικό και σπάταλο. Μεταξύ άλλων αμφισβητεί ότι το έργο είναι σύμφωνο με την Οδηγία 2000/60 και ρωτά αν έχει γίνει κάποιο βήμα για την αντιμετώπιση των διαρροών του δικτύου ύδρευσης στο Ηράκλειο.
 • 02.06.2010. Η ΟΠΗ συνυπογράφει τις 10 προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης για ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού.
 • 04.06.2010. Η ΟΠΗ σε ανακοίνωσή της για την ημέρα περιβάλλοντος τη χαρακτηρίζει νύχτα και επισημαίνει ότι θ' ακούσουμε πάλι στις 5 Ιούνη τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα και ανέξοδες υποσχέσεις από εκείνους που δεκαετίες τώρα έχουν την ευθύνη για τη σημερινή δραματική κατάσταση στον πλανήτη, στη χώρα μας, στο νησί μας.
 • 14.06.2010. Η ΟΠΗ συνυπογράφει την ανακοίνωση του Παγκρήτιου Δικτύου περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" με την οποία επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Κρήτης και ο ΕΣΔΑΚ ετοιμάζονται να μας σερβίρουν την καύση των απορριμμάτων ως λύση.
 • 15.06.2010. Η ΟΠΗ ζητά από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) ενημέρωση για την «Τεχνικο-οικονομικής μελέτη κεντρικής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων περιφέρειας Κρήτης».
 • 09.08.2010. Η ΟΠΗ συνυπογράφει την ανακοίνωση του Παγκρήτιου Δικτύου περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" με την οποία υιοθετεί το κάλεσμα του «Κινήματος για την Ελεύθερη και Υπεύθυνη Κατασκήνωση» και στηρίζει την ελεύθερη κατασκήνωση.
 • 01.09.2010. Η ΟΠΗ συνυπογράφει την ανακοίνωση του Παγκρήτιου Δικτύου περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" για τη φωτιά στην Πρέβελη με τίτλο «Η φωτιά στη λίμνη Πρέβελη και η Διαχείρισή της».
 • 03-05.09.2010. Η ΟΠΗ παίρνει μέρος με αντιπρόσωπο στο 22ο Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ στα Χανιά.
 • 09.10.2010. Η ΟΠΗ παίρνει μέρος με ομιλία και ενημερωτικό υλικό σε εκδήλωση του «Συνδέσμου Γουρνών Ανάπτυξη και Περιβάλλον» σχετικά με τα λατομεία στην περιοχή.
 • 04.12.2010. Η ΟΠΗ συνυπογράφει την ανακοίνωση του Παγκρήτιου Δικτύου περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" με την οποία εκφράζεται η ιδιαίτερη ικανοποίηση των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την οριστική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να ακυρώσει την ΚΥΑ του 2007 με την οποία είχε εγκριθεί η παραθεριστική επένδυση της εταιρείας «Minoan Group» στον κάβο Σίδερο σε έκταση 26.000 στρεμμάτων που παραχώρησε η Μονή Τοπλού.
 • 14.12.2010. Η ΟΠΗ συνυπογράφει την ανακοίνωση του Παγκρήτιου Δικτύου περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" με την οποία δηλώνει την συμπαράστασή του στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" και στον επικεφαλής του εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κ Λιοδάκη που δέχτηκαν την επίθεση της εταιρείας Creta Farm με αγωγή ύψους 1 εκ. ευρώ ως απάντηση στις έρευνες που πραγματοποίησαν για την περιβαλλοντική ρύπανση στην περιοχή Λατζιμά του Ρεθύμνου, δίπλα στις χοιροτροφικές μονάδες της εταιρείας.
 • 19.12.2010. Η ΟΠΗ φιλοξενεί και συμμετέχει στη συνέλευση των περιβαλλοντικών οργανώσεων μελών του δικτύου ΟικοΚρήτη που έγινε στο Ηράκλειο και στην οποία αποφασίστηκε μεταξύ άλλων η έναρξη συνεργασίας ΟΠΗ και Πρωτοβουλίας Πεδιάδας για οργάνωση κοινής δράσης σχετικά με το αεροδόμιο Καστελλίου.

2009
 • 16.05.2009. Η ΟΠΗ συνυπογράφει την ανακοίνωση του Παγκρήτιου Δικτυου περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" με την οποία ζητείται από τη Νομάρχη Ηρακλείου να αποδεσμευτεί πλήρως ο σχεδιασμός οποιουδήποτε λιμενικού έργου στον κόλπο της Μεσαράς από το σχεδιασμό ενός διαμετακομιστικού σταθμού και τις όποιες μελέτες τον ακολούθησαν και που αφορούσαν σε ένα έργο τέρας.
 • 25.05.2009. Η ΟΠΗ καταγγέλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες τις καταστροφικές επεμβάσεις συνεργείου του Δήμου Βιάννου στην παραλία της Δέρματος.
 • 05.06.2009. Ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση για συνεργασία σε εκδήλωση για το περιβάλλον από φοιτήτριες της Σχολής Κοινωνικών Λειτουργών σε δύο δημοτικά σχολεία στον Κρουσώνα, συνεργάστηκε η Αντωνία Δαρδιώτη σε εκδήλωση με θέμα την ανακύκλωση.
 • 11-13.06.2009. Η ΟΠΗ παίρνει μέρος στην τριήμερη γιορτή οικο-καλλιέργειας και οικο-χειροτεχνίας. Στην εκδήλωση η ΟΠΗ φιλοξενεί στον πάγκο της καμπάνιες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Κρήτης, το Δίκτυο ΟικοΚρήτη και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις του νησιού και διοργανώνει συζήτηση με θέμα την ερημοποίηση το βράδυ της Παρασκευής 12 Ιουνίου.
 • 14.06.2009. Η ΟΠΗ συμμετέχει σε εκδήλωση στην πρώην Βάση Γουρνών με ομιλία μέλους της και ταμπλό με τα προβλήματα που έχει αναδείξει στην περιοχή και μοιράζει σχετικά φυλλάδια.
 • 21.07.2009. Η ΟΠΗ αποφασίζει τη συμμετοχή μελών της στη Δημοτική Επιτροπή Περιβάλλοντος Ηρακλείου και στις επιμέρους θεματικές ενότητές της.
 • 10.08.2009. Η ΟΠΗ ζητά να ενημερωθεί από τη Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου για την έκδοση αυτεπάγγελτης πράξης χαρακτηρισμού έκτασης εμβαδού 31.200 στρεμμάτων που βρίσκεται στην περιφέρεια των Δήμων Καστελλίου, Θραψανού και Αρκαλοχωρίου. Πρόκειται για την ευρύτερη έκταση εντός της οποίας σχεδιάζεται το αεροδρόμιο Καστελλίου.
 • 18.08.2009. Η ΟΠΗ καταθέτει ενώπιον της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Νομού Ηρακλείου ένσταση για το χαρακτηρισμό από το Διευθυντή Δασών Ηρακλείου ως γεωργική έκταση του υδροβιότοπου στη θέση Κυπεράς έκτασης περίπου 5 στρεμμάτων νότια-νοτιοδυτικά του οικισμού Ευαγγελισμού Δήμου Καστελλίου.
 • 04.09.2009. Ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από την ενημέρωση που του παρείχε η ΟΠΗ σχετικά με καταγγελίες που έκανε για τις παράνομες κατασκευές στον αιγιαλό στην παραλία των Γουβών, ζητά από τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης, την Νομάρχη και τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε κατεδαφίσεις.
 • 27.09.2009. Η ΟΠΗ δίνει στη δημοσιότητα τα τρία βασικά ερωτήματα που απευθύνει, ενόψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009, προς τους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων στο νομό Ηρακλείου. Τα ερωτήματα δεν αφορούν σε όλο το εύρος των περιβαλλοντικών προβλημάτων του νομού αλλά επικεντρώνονται σε τρία κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα, αυτά της διαχείρισης του νερού, της διαχείρισης των απορριμμάτων και του αεροδρομίου (Απάντηση δίνουν μόνο οι υποψήφιοι των Οικολόγων Πράσινων).
 • 02.10.2009. Η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει την Κτηματική Υπηρεσία και την Πολεοδομία για την εμπλοκή του Συνηγόρου του Πολίτη στις καταγγελίες της ΟΠΗ για τις παράνομες κατασκευές στον αιγιαλό στην παραλία των Γουβών και ζητά να ενεργοποιηθούν οι υπηρεσίες.
 • 25.10.2009. Η ΟΠΗ φιλοξενεί και συμμετέχει στη συνέλευση των περιβαλλοντικών οργανώσεων μελών του δικτύου ΟικοΚρήτη που έγινε στο Ηράκλειο και στην οποία αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να συσταθεί Ομάδας Εργασίας που θα επεξεργαστεί πρόταση ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού.
 • 28.10.2009. Η ΟΠΗ απαντά με επιστολή σε δημοσίευμα της «Ηχώ της Βιάννου» με το οποίο η εφημερίδα υπερασπίζεται τον Δήμο Βιάννου για τις καταστροφικές επεμβάσεις στην παραλία της Δερμάτου. Η ΟΠΗ έχοντας κάνει επανειλημμένως αυτοψίες στην περιοχή δηλώνει ότι διαθέτει υλικό που αποδεικνύει τη σταδιακή μετατροπή του υγρότοπου και των εκβολών του Αναποδάρη σε οικόπεδα και ελαιώνες.
 • 30.10.2009. Η ΟΠΗ καταθέτει ενώπιον της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Νομού Ηρακλείου ένσταση για το χαρακτηρισμό από το Διευθυντή Δασών Ηρακλείου ως γεωργική έκταση τμήμα 4 στρεμμάτων στην περιοχή του Μοχού. Πρόκειται για μικρό τμήμα της έκτασης στην οποία χτίστηκε αυθαίρετα η νέα μονή Παναγίας Θεογενήτορος. Με το χαρακτηρισμό αυτό η Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου έκανε αίτηση στη ΔΕΗ και κατάφερε να ηλεκτροδοτηθεί το αυθαίρετο ως αποθήκη αγροτικών εργαλείων.
 • 1.11.2009 έγινε στο Καστέλλι ανοιχτή συνέλευση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Πεδιάδας για τη Διάσωση και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας» με θέμα το νέο μεγάλο αεροδρόμιο που σχεδιάζεται στην περιοχή. Ο Α. Παπαδάκης, στην ομιλία του ως εκπρόσωπος της ΟΠΗ, ενημέρωσε για τη συνεργασία με την Πρωτοβουλία Πολιτών και για την απόφαση της ΟΠΗ να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την ακύρωση του έργου του σχεδιαζόμενου αεροδρομίου στο Καστέλλι Πεδιάδας.
 • 05.11.2009. Η ΟΠΗ κατέθεσε αίτηση εγγραφής στο Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ).
 • 06.11.2009. Η ΟΠΗ καταθέτει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Ρεθύμνου, την Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, την Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας, την Οικολογική Ομάδα Σητείας και τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Δ. Ιτάνου με την οποία ζητείται η ακύρωση απόφασης της Νομάρχη Ρεθύμνου με την οποία επεκτάθηκαν τα όρια 39 οικισμών του ν. Ρεθύμνου σε ακτίνα 800μ. από το κέντρο κάθε οικισμό, καθώς και την ακύρωση 28 νομαρχιακών αποφάσεων με τις οποίες επεκτάθηκαν τα όρια δύο οικισμών και καθορίστηκαν τα όρια άλλων είκοσι έξι οικισμών του νομού Ρεθύμνης.
 • 05.11.2009. Το Δ.Σ. της ΟΠΗ εξουσιοδοτεί τον κ. Μ. Χαϊνταρλή, δικηγόρο, για την κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του σχεδιαζόμενου αεροδρομίου στο Καστέλλι Πεδιάδος.
 • 30.11.2009. Η Περιφέρεια Κρήτης μετά από τις καταγγελίες της ΟΠΗ και έχοντας εκδώσει πρωτόκολλα κατεδάφισης για 12 παράνομες κατασκευές στο αιγιαλό του Δήμου Γουβών ζητά από το Δήμο Γουβών ενημέρωση για την κατάσταση (η οποία δεν έχει αλλάξει, δηλαδή δεν έχει κατεδαφιστεί τίποτα).
 • 02.12.2009. Το Δίκτυο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων ΟικοΚρήτη μαζί με την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, ενημερώνουν την Υπουργό Περιβάλλοντος με υπόμνημα και ζητούν να επικρατήσει επιτέλους η κοινή λογική, να βρεθεί μια βιώσιμη λύση και να σταματήσει το έργο του φράγματος στον Αποσελέμη, πριν να ολοκληρωθεί η ανεπανόρθωτη ζημιά που επιφυλάσσεται στο φυσικό περιβάλλον και στους υδροφορείς της ευρύτερης περιοχής περιμετρικά του ορεινού όγκου της Δίκτης.
 • 18.12.2009. Ενώ γίνεται στην Κοπεγχάγη η απογοητευτική Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η ΟΠΗ εκδίδει φυλλάδιο για την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του θερμοκηπίου το οποίο διανέμει στο κέντρο του Ηρακλείου.
 • 20.12.2009. Η ΟΠΗ συνυπογράφει την ανακοίνωση του Παγκρήτιου Δικτύου περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" με την οποία στηρίζεται η προσφυγή των κατοίκων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά του σχεδιαζόμενου αεροδρόμιου στο Καστέλλι Πεδιάδας.
 • 22/12/09. Η ΟΠΗ ενημερώνει τον Π.Σ.Π. Αριάδνη ΣΥΝ.ΠΕ. για τις συνέπειες της χρήσης των πλαστικών τσαντών και ιδιαίτερα εκείνων από φωτοδιασπώμενο υλικό. Ζητά συνάντηση για συζήτηση για την οποία δεν παίρνει ποτέ απάντηση.


Για παλιότερες του 2009 δράσεις αναζητήστε τους απολογισμούς στο αρχείο του www.ecocrete.gr