26/4/16

Πρόταση προς το Δήμο Ηρακλείου να κηρυχθεί «Ζώνη Ελεύθερη από τη συμφωνία TTIP»

Σήμερα το πρωί 4μελής αντιπροσωπεία της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Ηρακλείου κο Βασίλη Λαμπρινό και του παρέδωσε πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο να ανακηρύξει τον Δήμο «Ζώνη Ελεύθερη από τη συμφωνία TTIP».

Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) είναι μια συμφωνία υπό διαπραγμάτευση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών γίνονται εν κρυπτώ, με πλήρη αδιαφάνεια και έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου από το Ευρωκοινοβούλιο ή τα εθνικά κοινοβούλια.
Υπάρχουν αρκετές εκθέσεις για τις επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό, εργασιακό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κεκτημένο που θα επιφέρει η συμφωνία αυτή αν τεθεί σε ισχύ: κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, η προστασία του περιβάλλοντος και η ποιότητα των τροφίμων, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η αγροτική παραγωγή, τα εργασιακά δικαιώματα, τα κοινά αγαθά, η ίδια η εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και κύρια το κράτος δικαίου βρίσκονται σε κίνδυνο. Για παράδειγμα θα δίνεται η δυνατότητα σε εταιρείες να προσφύγουν σε μια επιτροπή διαιτησίας παρακάμπτοντας εθνικό και ευρωπαϊκό δικαστήριο, μηνύοντας κράτη για διαφυγόντα κέρδη όταν αυτά εφαρμόζουν περιβαλλοντική, εργασιακή ή αλλη νομοθεσία. Πρόκειται για μια εξίσωση των προτύπων ποιότητας των δύο πλευρών του Ατλαντικού προς τα κάτω με γνώμονα αποκλειστικά τη μεγιστοποίηση του κέρδους με κάθε κόστος.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί σημαντικά κινήματα πολιτών ενάντια στην TTIP. Οι μεγάλες Ευρωπαϊκές διαδηλώσεις που πραγματοποιηθήκαν το 2014 και το 2015 και η συγκέντρωση 3,3 εκατ. υπογραφών κατά της TTIP έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους διαπραγματευτές της συμφωνίας. Ταυτόχρονα, ένα τεράστιο κύμα ανακήρυξης δήμων και περιφερειών σε «Ζώνες Ελεύθερες από την TTIP» έχει ξεκινήσει και απλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη. Δημοτικά Συμβούλια μεγάλων δήμων όπως του Άμστερνταμ στην Ολλανδία και του Μπίρμινχαμ  στην Αγγλία, πόλεις και περιφέρειες στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία, στο Βέλγιο, κ.ά. κηρύσσουν τις περιοχές τους και τις πόλεις TTIP FREE ZONES. Ιδιαίτερα στη Γερμανία, 10.000 πόλεις έχουν κηρυχτεί Ελεύθερες Ζώνες. Εμβληματικής σημασίας είναι η απόφαση του Δήμου Βαρκελώνης να ανακηρύξει την πόλη «Ζώνη Ελεύθερη από την TTIP και τη CETA» (η αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά) καθώς και η διοργάνωση της ιστορικής Συνάντησης των Ευρωπαίων Δημάρχων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Βαρκελώνης 21 και 22 Απριλίου 2016 για τη δημιουργία του Δικτύου Δήμων Ελεύθερων Ζωνών από τις Συμφωνίες.

Στη χώρα μας μέχρι πρότινος η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είχε ενημερωθεί και δεν είχε αντιδράσει στις διατλαντικές συμφωνίες. Αυτό αλλάζει ραγδαία καθώς ήδη ο Δήμος Αιγάλεω, ο Δήμος Κέρκυρας, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, είναι οι πρώτοι που ανακηρύχτηκαν ως ελεύθερες ζώνες, με αποφάσεις των Συμβουλίων τους. Φιλοδοξούμε ο Δήμος Ηρακλείου, οι υπόλοιποι δήμοι της Κρήτης καθώς και η Περιφέρεια να είναι ανάμεσα στους επόμενους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα ανακυρυχθούν «Ζώνες Ελεύθερες από την TTIP».

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου,
μέλος του Ελληνικού Δικτύου Ενάντια στις Διατλαντικές Συμφωνίες Εμπορίου TTIP-CETA


Το πλήρες κείμενο της πρότασης προς τον Δήμο Ηρακλείου με πλήθος παραπομπών για πληρέστερη ενημέρωση:


Ηράκλειο, 26/4/2016

Από: Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, μέλος του Ελληνικού Δικτύου Ενάντια στις Διατλαντικές Συμφωνίες Εμπορίου TTIP-CETA
 

Υπόμνημα εισήγησης προς: το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

Για το Θέμα: Λήψη απόφασης, από το Δημοτικό Συμβούλιο «Ηράκλειο Ζώνη Ελεύθερη από την TTIP».

Κύριε Δήμαρχε, κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι,

Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) είναι μια συμφωνία υπό διαπραγμάτευση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών επίσημα ξεκίνησαν στις αρχές του 2013. Τον Φεβρουάριο του 2016 πραγματοποιήθηκε ο 12ος γύρος των συζητήσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο μερών, ο δε στόχος είναι η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί το 2016 και πάντως πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Οι συζητήσεις γίνονται εν κρυπτώ, με πλήρη αδιαφάνεια και έλλειψη δημοκρατικού ελέγχου από το Ευρωκοινοβούλιο ή τα εθνικά κοινοβούλια.
 

Υπάρχουν αρκετές εκθέσεις για τις επιπτώσεις  που θα προκύψουν, αν η συμφωνία αυτή υπογραφεί και ισχύσει, στις κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, στο περιβάλλον και στην ποιότητα των τροφίμων, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στην αγροτική παραγωγή, στη δημοκρατία, στην εργασία, στα κοινά αγαθά, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο δικαιϊκό και στο δικανικό σύστημα κ.ά.
 

Ένα χαρακτηριστικό ζήτημα είναι η διαδικασία διαιτησίας που προβλέπεται στη συμφωνία για την επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτή και κράτους, γνωστή και με το ακρώνυμο ISDS (Investor-state dispute settlement), η οποία ευνοεί απροκάλυπτα τις πολυεθνικές εταιρείες  παρακάμπτοντας τις εθνικές νομοθεσίες. Οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να προσφεύγουν στο «ιδιωτικό δικαστήριο» και να διεκδικούν αποζημιώσεις, αν θεωρήσουν ότι η κερδοφορία τους περιορίζεται από φορολογικά, περιβαλλοντικά ή άλλα μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις ή φορείς της Τ.Α. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ένωση Δικαστών της Γερμανίας διαφωνεί με το ISDS καθώς και 522 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ αυτών και φορείς από την Ελλάδα.
 

Οι αντιδράσεις
Στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί σημαντικές πρωτοβουλίες και κινήματα πολιτών τα οποία συνεργάζονται μεταξύ τους και συντονίζουν τη δράση τους ενάντια στην TTIP.
Οι τρεις μεγάλες Ευρωπαϊκές διαδηλώσεις που πραγματοποιηθήκαν το 2014 και το 2015 και στη χώρα μας, ιδιαίτερα η μεγάλη διαδήλωση στο Βερολίνο στις 10 Οκτωβρίου 2015 με τη συμμετοχή 250.000 πολιτών, η συγκέντρωση 3,3 εκατ. υπογραφών κατά της TTIP καθώς και πλήθος  μικρών και μεγάλων εκδηλώσεων έχουν συμβάλλει στην ενημέρωση των πολιτών και έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους εμπνευστές και τους διαπραγματευτές της συμφωνίας.
Οι 3.273.920 υπογραφές που μαζεύτηκαν σε χρόνο ρεκόρ, το 2015 αποτελούν ισχυρή εντολή της κοινωνίας των πολιτών προς τις κυβερνήσεις και το Ευρωκοινοβούλιο.  Ζήτησαν να ακυρωθούν στο σύνολό τους οι διατλαντικές συμφωνίες για τις οποίες έχουν καταθέσει σοβαρότατες αντιρρήσεις και ενστάσεις το Ευρωκοινοβούλιο και η Επιτροπή των Περιφερειών.

Ζώνες Ελεύθερες από την TTIP των Δήμων στην Ε.Ε. – TTIP FREE ZONES
Ένα τεράστιο κύμα ανακήρυξης δήμων και περιφερειών σε «Ζώνες Ελεύθερες από την TTIP» έχει ξεκινήσει και απλώνεται ταχύτατα στην Ευρώπη. Δημοτικά Συμβούλια μεγάλων δήμων όπως του Άμστερνταμ στην Ολλανδία και του Μπίρμινχαμ  στην Αγγλία, πόλεις και περιφέρειες στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία, στο Βέλγιο, κ.ά. κηρύσσουν τις περιοχές τους και τις πόλεις TTIP FREE ZONES. Ιδιαίτερα στη Γερμανία, 10.000 πόλεις έχουν κηρυχτεί Ελεύθερες Ζώνες.
Εμβληματικής σημασίας είναι η απόφαση του Δήμου Βαρκελώνης να ανακηρύξει την πόλη «Ζώνη Ελεύθερη από την TTIP και τη CETA» (η αντίστοιχη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά) καθώς και η διοργάνωση της ιστορικής Συνάντησης των Ευρωπαίων Δημάρχων που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Βαρκελώνης 21 και 22 Απριλίου 2016 για τη δημιουργία του Δικτύου Δήμων Ελεύθερων Ζωνών από τις Συμφωνίες.
 

Στη χώρα μας μέχρι πρότινος η Τ.Α. δεν είχε ενημερωθεί και συζητήσει για τις διατλαντικές συμφωνίες.  Αυτό αλλάζει ραγδαία το τελευταίο διάστημα καθώς ήδη ο Δήμος Αιγάλεω, ο Δήμος Κέρκυρας, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, είναι οι πρώτοι που ανακηρύχτηκαν ως ελεύθερες ζώνες, με αποφάσεις των Συμβουλίων τους.
Σημειώνουμε ότι στην Ελλάδα υπήρξε η σπουδαία «παρακαταθήκη» της Τ.Α. ενάντια στην καλλιέργεια και την εμπορία Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών το 2004. Την περίοδο εκείνη πάρθηκαν σχεδόν ομόφωνες πολιτικές αποφάσεις από όλα τα Νομαρχιακά Συμβούλια (ή Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων) με τις οποίες οι περιοχές τους ανακηρύχτηκαν «Ζώνες Ελεύθερες από τα Μεταλλαγμένα». Οι αποφάσεις εκείνες, μαζί με τις παράλληλες δράσεις της κοινωνίας των πολιτών, είχαν τεράστια επίδραση  στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Στις αποφάσεις των Δ.Σ. των Δήμων και του Π.Σ. της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων αναφέρονται μεταξύ άλλων τα παρακάτω αιτήματα της Τ.Α.:
α)    Να δοθούν άμεσα στη δημοσιότητα τα σχέδια των συμφωνιών και να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.
β)    Να απαλειφθούν από αυτές οι διατάξεις που περιορίζουν το ρόλο της Τ.Α., ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά τη λήψη αποφάσεων στους τομείς προμηθειών και υπηρεσιών προς τους πολίτες.
γ)    Οι ρυθμιστικοί κανόνες των συμφωνιών για τα τρόφιμα, το περιβάλλον και την εργασία πρέπει να βελτιώνουν τη σημερινή κατάσταση και όχι να την απαξιώνουν.
δ)    Να προβλέπονται ρυθμίσεις για την προστασία και ενίσχυση των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών σε τοπικό επίπεδο.
ε)    Ο προβλεπόμενος μηχανισμός επίλυσης διαφορών ISDS (ή ICS) δεν πρέπει να υποκαθιστά τους ισχύοντες θεσμούς δικαίου και τις δημοκρατικά ειλημμένες αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης.
ζ)    Οι συμφωνίες θα πρέπει να επικυρώνονται με δημοκρατικό τρόπο σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

To Ελληνικό Δίκτυο Ενάντια στις Διατλαντικές Συμφωνίες Εμπορίου TTIP-CETA, προτείνει  στον Δήμο Ηρακλείου:
1)    Να ανακηρύξει τον Δήμο Ηρακλείου «Ελεύθερη Ζώνη από τις συμφωνίες TTIP-CETA», δηλώνοντας ταυτόχρονα συμμετοχή  στα εθνικά και στα διεθνή δίκτυα τοπικών αυτοδιοικήσεων.
2)    Να υποστηρίξει το θέμα στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης ΠΕΔ και ΚΕΔΕ.
3)    Να αναλάβει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου,
μέλος του Ελληνικού Δικτύου Ενάντια στις Διατλαντικές Συμφωνίες Εμπορίου TTIP-CETA

Πίνακας Συνημμένων:
•    Δελτίο Τύπου Δήμου Αιγάλεω Ελεύθερη Ζώνη ΤΤΙΡ 18.03.16
•    Δελτίο Τύπου Δήμου Κέρκυρας Ελεύθερη Ζώνη ΤΤΙΡ 12.04.16
•    Περιφέρεια Ιονίων Νήσων απόσπασμα πρακτικών 16-2-2016
•    Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνος, απόσπασμα πρακτικών 20-4-2016

Περισσότερες πληροφορίες:
http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr/
 

Για νεότερες ενημερώσεις ανακήρυξης ελεύθερων ζωνών:  https://www.ttip-free-zones.eu/
http://luben.tv/blogosphere/politics/64165&sa=U&ved=0ahUKEwjYpMHziLHKAhUDWRoKHdNbCkEQFggTMAA&usg=AFQjCNF3_S-wxgZEonJ9yU1-GSxKmxmM3A
https://left.gr/news/vryxelles-ena-megalo-ohi-stin-ttip
https://left.gr/news/ispania-diadilosi-enantia-sti-ftoheia-kai-tin-anisotita-ohi-stin-ttip
https://left.gr/news/erotisi-voyleyton-syriza-gia-tin-exelixi-ton-diapragmateyseon-gia-tin-ttip-kai-tis-ceta-tisa
http://rosalux.gr/publication/diatlantiki-etairiki-shesi-emporioy-kai-ependyseon-ttip-ananeomeni-ekdosi
http://www.naftemporiki.gr/story/1015662/ttip-tha-sunadei-pliros-me-tis-europaikes-aksies-mas-arthro-tisepitropou-cecilia-malmstrom-sti-n
http://www.naftemporiki.gr/story/942047/diadiloseis-se-polles-xores-kata-tis-sumfonias-eleutherouemporiou-ipa-ee
http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1023711/kurt-tong-meletiste-tis-leptomereies-tisttip
https://europeangreens.eu/sites/europeangreens.eu/files/news/files/TTIP%20EGP%20position%20paper%20EL.pdf
http://tvxs.gr/news/kosmos/ttip-mia-symfonia-poy-bazei-emporio-pano-apo-toys-ergazomenoys
http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/diatlantiki-symfonia-emporioy-o-doyreios-ippos-ton-polyethnikon