2/4/09

Διασπώμενη παραπλάνηση και Homo Plasticus

Οι διασπώμενες σακούλες που μοιράζουν τελευταία πολλά καταστήματα παρόλο που παρουσιάζονται ως φιλικές στο περιβάλλον, στην πραγματικότητα είναι εξόχως αντι-οικολογικές! Οι πάνινες και οι πολλαπλής-χρήσης, ανθεκτικές πλαστικές, τσάντες είναι καλύτερες λύσεις για το πρόβλημα των πλαστικών σακουλών.
Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου (Ο.Π.Η.) με ανακοίνωσή της τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε επισημάνει τους λόγους για τους οποίους η μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας για τα ψώνια, είναι απολύτως απαραίτητη, και προϋποθέτει συντονισμένες ενέργειες τόσο από το κράτος (περιοριστική νομοθεσία, αντικίνητρα) όσο και από τους πολίτες (αλλαγή καθημερινών συνηθειών).

Στην ανακοίνωση της η Ο.Π.Η. επεσήμανε πως αντί να λάβει η πολιτεία τέτοια μέτρα, επιτρέπει να κυκλοφορούν στην αγορά νέες πλαστικές σακούλες από "διασπώμενο" υλικό οι οποίες παρουσιάζονται παραπλανητικά από τις εταιρείες που τις προωθούν ως "διασπώμενες" ή "φωτο-βιο-διασπώμενες" ή "βιο-διασπώμενες" και δήθεν "οικολογικές" ή "φιλικές προς στο περιβάλλον" και ως "λύση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα" που προκαλούν οι κλασσικές πλαστικές σακούλες.

Κατόπιν αντιδράσεων που προκλήθηκαν, οι εταιρείες έσπευσαν να αποσύρουν τους ψευδείς αρχικούς ισχυρισμούς τους. Έτσι, πολλές τις νέες σακούλες που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, παρουσιάζονται πλέον απλά σαν «διασπώμενες». Όμως εξακολουθούν να αναφέρονται πάνω στις σακούλες αόριστα και παραπλανητικά χαρακτηριστικά, όπως ότι πρέπει να ανακυκλώνονται. Η ανακύκλωση όμως αυτών των υλικών μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις βιομηχανίες ανακύκλωσης διότι παράγει προβληματικά -διασπώμενα- προϊόντα.

Ποια είναι η τύχη των διασπώμενων σακουλών αν αφεθούν στο περιβάλλον; Υποτίθεται ότι διασπώνται σε μικρά τρίμματα μετά από ικανή έκθεση σε ακτινοβολία και θερμότητα. Αυτό όμως δεν είναι βέβαιο, διότι μπορεί να βρεθούν οπουδήποτε: να καλυφθούν από άλλα σκουπίδια, να βρεθούν στη θάλασσα, ή ακόμη να πάνε κατευθείαν στη χωματερή. Αν όμως τελικά οι σακούλες αυτές πραγματικά διασπαστούν μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλείται αόρατη και ανεξέλεγκτη ρύπανση από τα τρίμματα με απρόβλεπτες επιπτώσεις για το περιβάλλον και τον άνθρωπο - ίσως οδεύουμε ταχύτατα προς ένα νέο είδος: το Homo Plasticus…

Υπάρχουν βέβαια και πραγματικά βιοδιασπώμενα πλαστικά με βάση ύλες όπως το άμυλο και πιστοποιημένα σύμφωνα με Ευρωπαϊκά πρότυπα. Αυτά όμως είναι πολύ ακριβά υλικά, απαιτούν διαφορετικές γραμμές παραγωγής ενώ η διάθεσή τους θα πρέπει να υποστηρίζεται από ειδικές εγκαταστάσεις κομποστοποίησης.

Συμπερασματικά, οι διασπώμενες και βαφτισμένες «οικολογικές» πλαστικές σακούλες πολυαιθυλενίου είναι πολύ χειρότερες από τις "κλασικές" σακούλες. Είναι επιτακτικό να σταματήσει αμέσως η διάθεσή τους, τόσο λόγω της σοβαρής περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που προκαλούν, όσο και λόγω της στρεβλής αντίληψης που δημιουργούν σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος! Οι πάνινες ή οι πολλαπλής χρήσης, ανθεκτικές, πλαστικές τσάντες, που θα χρεώνονται στον καταναλωτή είναι η λύση που προτείνουμε.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

Δείτε την εκτενέστερη ανακοίνωση της ΟΠΗ που στάλθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες