26/9/11

Στη Βουλή οι ανησυχίες της Αμμουδάρας για τη ρύπανση από το εργοστάσιο της ΔΕΗ

Στη Βουλή οι ανησυχίες κατοίκων και φορέων της Αμμουδάρας για τη ρύπανση από το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Ερώτηση Μαν.Στρατάκη για τη μεταφορά της μονάδας στην Κορακιά αλλά και την καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο.


Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, αναφορικά με τις ανησυχίες των κατοίκων και των φορέων της Αμμουδάρας από τη ρύπανση που προκαλεί το εργοστάσιο της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ.Στρατάκης, το εργοστάσιο της ΔΕΗ που λειτουργεί από το 1967 στα Λινοπεράματα Ηρακλείου (ΑΗΣ Λινοπεραμάτων), κατασκευάστηκε τότε για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης. Το μέρος όπου έγινε η κατασκευή του εργοστασίου εκείνη την εποχή, ήταν μη κατοικήσιμη περιοχή και δεν επιβάρυνε το περιβάλλον λόγω της μικρής ζήτησης ενέργειας από τους καταναλωτές.

Σήμερα, όμως, όπως επισημαίνει και το τμήμα του WWF Ελλάς στην Κρήτη, με την αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας λόγω αυξημένης ζήτησης, η ρύπανση της περιοχής είναι σημαντική, ενώ προκαλούνται και δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του εργοστασίου.

Μάλιστα, πρόσφατα, επιβλήθηκε και πρόστιμο στη ΔΕΗ για τη ρύπανση από το εργοστάσιο, αλλά αυτό, ως μέτρο, δεν επαρκεί, παρά το ότι βασίζεται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Ο κ.Στρατάκης επισημαίνει ότι είναι δεδομένη η μεταφορά του εργοστασίου της ΔΕΗ στη θέση Κορακιά, γεγονός που θα απελευθερώσει την ευρύτερη περιοχή της Αμμουδάρας από την περιβαλλοντική υποβάθμιση, την ώρα που οι φορείς και οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής και θαλλάσιας ρύπανσης στην υγεία τους και επιθυμούν τη μεταφορά του εργοστασίου, όπως προέβλεπαν και οι αρχικοί σχεδιασμοί της ΔΕΗ.

Έτσι, καταλήγει ερωτώντας τον κ.Υπουργό σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να προχωρήσει η μεταφορά του εργοστασίου της ΔΕΗ, όπως προέβλεπε και ο αρχικός σχεδιασμός της, από τα Λινοπεράματα στη θέση Κορακιά του νομού Ηρακλείου, δίνοντας ένα τέλος στη ρύπανση της περιοχής, αλλά και τί προβλέπεται με τη φημολογούμενη καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα, ώστε να κλείσουν μονάδες παραγωγής των οποίων η λειτουργία είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά ασύμφορη, όπως αυτή των Λινοπεραμάτων.

(Από το γραφείο τύπου του βουλευτή)