31/3/14

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΣΠΟΡΩΝ την Παρασκευή 4 Απριλίου στο Ηράκλειο

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου διοργανώνει την Παρασκευή 4 Απριλίου 2014, ώρα 19:00 στην αίθουσα της ΕΑΣΗ, Λ. 62 Μαρτύρων 146 Ηράκλειο, εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης με θέμα την ελευθερία των σπόρων και τη νομοθεσία για τους σπόρους. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτωνας Αρσένης με θέμα «Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη νομοθεσία των σπόρων» και ο γεωπόνος - ερευνητής και διαχειριστής του biotechWatch.gr Βασίλης Γκισάκης με θέμα «Σπόροι & τοπικές ποικιλίες: από τα προβλήματα στις προοπτικές». Θα προβληθεί επίσης το ντοκιμαντέρ του Christophe Guyon «Εν αρχή ην ο σπόρος» για την σημασία των παραδοσιακών σπόρων στην επιβίωση των ανθρώπινων κοινοτήτων και τον αγώνα που δίνεται πανευρωπαϊκά για την διάσωσή τους.


Η τελευταία χρονιά χαρακτηρίστηκε από σημαντικές διεργασίες για το μέλλον των σπόρων στην Ευρώπη. Η πρόταση για την αναθεώρηση της νομοθεσίας ήταν ουσιαστικά μια προσπάθεια κατάφωρης αφαίρεσης θεμελιωδών δικαιωμάτων των αγροτών λειτουργώντας υπέρ μιας συγκεντρωτικής αγοράς, με ολοφάνερες αρνητικές συνέπειες για την αγροτική βιοποικιλότητα και τους σπόρους ως δημόσιο αγαθό. Οι αντιδράσεις οργανώσεων και πολιτών κατάφεραν ωστόσο να φέρουν το θέμα στο προσκήνιο και να αποφέρουν μια πρώτη νίκη.

Από την άλλη, η διατήρηση και χρήση του φυτογενετικού πλούτου της χώρας, με τη μορφή τοπικών ποικιλιών που επιβίωσαν στην ύπαιθρο κυρίως χάρη σε αγρότες, κηπουρούς και δίκτυα διατήρησης, μπορεί να αποτελέσει βασικό κομμάτι μιας βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης, με τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ο αγροτικός κόσμος και το φυσικό περιβάλλον.

Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την Τοπική Ομάδα Ηρακλείου του Πελίτι στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Σπόρων που διοργανώνει με την υποστήριξη και τη συμμετοχή του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, 5 & 6 Απριλίου 2014 στον Πύργο.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου