2/3/14

Κάτι τρέχει με το νερό

Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου, στις 19.30, η πρωτοβουλία SAVEGREEKWATER για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα παρουσίασε την καμπάνια ενημέρωσης «Κάτι τρέχει με το νερό» στον κατάμεστο  πρώτο όροφο του πολυχώρου CAMP στην Πλατεία Κοτζιά. Πάνω από 150 άτομα παρευρέθησαν στην εκδήλωση, στην οποία παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία και η δράση της ομάδας SAVEGREEKWATER και στη συνέχεια προβλήθησαν και ακούστηκαν τα έξι τηλεοπτικά και τέσσερα ραδοφωνικά σποτ.


Τα τηλεοπτικά σποτάκια –που τις επόμενες εβδομάδες σταδιακά θα ανέβουν και στο διαδίκτυο- έχουν γυρίσει νέοι έλληνες σκηνοθέτες (Έλενα Δημητρακοπούλου, Άγγελος Φραντζής, Χάρης Σταθόπουλος, Σάββας Κατιρτζίδης, Παύλος Μαυρικίδης, Λευτέρης Χαρίτος), οι οποίοι είδαν ο καθένας, μέσα από τη δική του δημιουργική ματιά, τις συνέπειες ενός κινδύνου που είναι παραπάνω από υπαρκτός.

Όλα τα σποτ γυρίστηκαν με την αφιλοκερδή συμμετοχή των περίπου 250 συντελεστών τους και αποτελούν τα πρώτα της καμπάνιας καθώς κι άλλοι σκηνοθέτες και καλλιτέχνες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στη συλλογική αυτή προσπάθεια.

Στην εκδήλωση μίλησαν, επίσης, μέλη της πρωτοβουλίας μας τονίζοντας τους λόγους που καθιστούν αναγκαία τη δημόσια διαχείριση του πιο πολύτιμου για τη ζωή φυσικού αγαθού. Όπως επισημάνθηκε, σε περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης του νερού έχουν παρατηρηθεί υπέρογκες αυξήσεις τιμών, περιπτώσεις μαζικών μολύνσεων, ελλιπής συντήρηση δικτύων και υποδομών, διαφθορά και απάτες, μυστικές συμφωνίες και ανύπαρκτες επενδύσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατάσταση στη Ευρώπη, όπου η κυρίαρχη τάση είναι πλέον η επαναδημοτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης, όπως. π.χ. στη Γαλλία που είναι και η πατρίδα αρκετών εταιρειών ιδιωτικής διαχείρισης του νερού, με τις πόλεις να επιστρέφουν η μια μετά την άλλη στη δημόσια διαχείριση του νερού– με μεγαλύτερο παράδειγμα το Παρίσι.

Στο CAMP, oι ομιλίες και τα σποτ έκλεισαν με το κοινό να αγκαλιάζει με θέρμη αυτή την διαφορετική και πρωτοποριακή προσπάθεια μιας ομάδας που με την βοήθεια 250 και πλέον ανθρώπων κατάφεραν να δώσουν πνοή σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα που τρέχουν αυτή την περίοδο. Όλοι μας μπορούμε να βοηθήσουμε, μοιράζοντας τη γνώση και την πληροφορία έτσι ώστε να ενημερωθούν όλοι και να νικήσουμε στη μάχη για το νερό μας.

Παράλληλα με την εκδήλωση για την παρουσίαση των σποτ σε μια άλλη γωνία του κέντρου της πόλης στο Κουκάκι, όπου τοπικά μαζεύτηκαν 500 υπογραφές για την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών right2water,  μέλη του SAVEGREEKWATER  και εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ ενημέρωναν τους παρευρισκομένους στο φιλόξενο καφενείο «Κρίκος» για τους κινδύνους της ιδιωτικοποίησης, την κατάσταση αυτή την στιγμή σε Ελλάδα και Ευρώπη και τις δυνατότητες δράσης των πολιτών. Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν μια εκ των πολλών που σχεδιάζονται σε γειτονιές της πόλης παράλληλα με την διαδικτυακή διάδοση των σποτ.

Περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια «Κάτι  τρέχει με το νερό»,  τις δράσεις της ομάδας, αλλά και την τεκμηρίωση για τις θέσεις μας μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα μας www.savegreekwater.org όπου και μπορειτε να επικοινωνήστε μαζί μας.

Για να δείτε το πρώτο τηλεοπτικό σποτ, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο στο youtube:
http://youtu.be/RXERna_WwKo