19/3/14

Πρωτοβουλία για μια Πλατιά Καμπάνια για το Νερό

Στο Ηράκλειο, εδώ και αρκετά χρόνια, είναι σε εξέλιξη η πιο επιτυχημένη έως τώρα προσπάθεια στην Ελλάδα εμπορευματοποίησης του βασικότερου αγαθού για τον άνθρωπο, του νερού. Ξεκίνησε με το πόσιμο νερό και ολοκληρώνεται με την δρομολόγηση της πλήρης ιδιωτικοποίησης των φορέων διαχείρισης του.

Οι πολιτικές υπονόμευσης των δημοτικών υπηρεσιών παροχής νερού όλα τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν στην ανεπαρκή συντήρηση και αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το Ηράκλειο να έχει ένα τεράστιο ποσοστό απωλειών δικτύου, ίσως το μεγαλύτερο πανελλαδικά, και μη συνεχή ροή που αποτελεί βασικό παράγοντα υποβάθμισης της ποιότητας του παρεχόμενου νερού.

Παρ' όλα αυτά, αντί να εξασφαλίζονται κονδύλια για την αντικατάσταση του δικτύου και την ουσιαστική αναβάθμιση των δημόσιων φορέων διαχείρισης ύδρευσης και άρδευσης (ΔΕΥΑΗ), προτιμάται η κατασπατάληση τους σε γιγαντιαία έργα αμφίβολης αποτελεσματικότητας που ανοίγουν πλάγιους δρόμους περαιτέρω ιδιωτικοποίησης (π.χ. φράγμα Αποσελέμη, υβριδικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, εργοστάσια αφαλάτωσης κ.ά.).

Οι πολίτες του Ηρακλείου, μην έχοντας άλλη εναλλακτική, για να αποκτήσουν πρόσβαση στο πόσιμο νερό αναγκάζονται να πληρώσουν το εμφιαλωμένο νερό της αγοράς. Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, οι Ηρακλειώτες, εκτός από τα δημοτικά τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης, καλούνται να πληρώσουν και για εμφιαλωμένο νερό ένα ποσό ανά έτος που φτάνει για μια οικογένεια το ύψος του ποσού που πλήρωσε για το χαράτσι της ΔΕΗ, δηλαδή 375 ευρώ το χρόνο. Στην πόλη μας, αδιακρίτως αν είσαι φτωχός, άνεργος ή ανήκεις στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, για να πιεις νερό πρέπει να πληρώσεις άλλο ένα χαράτσι. Αυτό, μάλιστα, συμβαίνει τη στιγμή που η κοινωνία μας ζει τη ζοφερή πραγματικότητα των μνημονιακών πολιτικών, αποτελέσματα των οποίων είναι η ραγδαία άνοδος της ανεργίας, η ακραία αύξηση της φτώχειας και της δυστυχίας και η αποσάθρωση των όποιων δομών κοινωνικής πρόνοιας έχουν απομείνει (Υγείας, Παιδείας, Ασφαλιστικό Σύστημα).

Και όμως η πρόσβαση στο καθαρό νερό και στην υγιεινή ανακηρύχθηκαν το 2010 από τον ΟΗΕ καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα, προαπαιτούμενα για τη συνολική ευημερία και πρόοδο της ανθρωπότητας. Το νερό είναι περιορισμένος πόρος και απαραίτητο αγαθό για την ανθρώπινη επιβίωση και δεν μπορεί να αφήνεται ελεύθερο στις ορέξεις της αγοράς. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα μετά το ξέσπασμα της κρίσης, μπαίνει όλο και πιο πιεστικά η απαίτηση του ανοίγματος της αγοράς στον τομέα της ύδρευσης.

Μάλιστα, το ζήτημα των υδάτινων πόρων στην Ευρώπη έχει μετατραπεί σε πεδίο μιας ολοένα αυξανόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ των συλλογικοτήτων των πολιτών που αντιστέκονται και στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης τους. Στα πλαίσια αυτά τον τελευταίο χρόνο προωθείται μια κοινοτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εσωτερική Αγορά που αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης σε όλη την Ευρώπη. Όμως, η αποτυχία παλαιότερων εγχειρημάτων ήταν τέτοια ώστε αυτήν τη στιγμή οι κυβερνήσεις σε Παρίσι, Βερολίνο και Μιλάνο αναγκάζονται να επαναδημοτικοποιήσουν τις υπηρεσίες παροχής νερού. Οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση των δικτύων νερού, μεταξύ άλλων, ήταν η ραγδαία αύξηση των τιμών, η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, η αθέτηση των όρων για συντήρηση, επέκταση ή κατασκευή δικτύων νερού και αποχέτευσης, οι μαζικές διακοπές παροχής νερού σε οικογένειες με οικονομική δυσχέρεια. Στην Ελλάδα η μνημονιακή κυβέρνηση μετέφερε όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ, το φορέα, δηλαδή, που δημιουργήθηκε για να ξεπουλήσει την περιουσία των οργανισμών κοινής ωφελείας. Στο Ηράκλειο η διαρκής συρρίκνωση της ΔΕΥΑΗ καθιστά όλο ένα και δυσκολότερο το έργο της διασφάλισης της ποιότητας και της επάρκειας του νερού. Το πέρασμα της διαχείρισης του νερού σε ιδιωτικά συμφέροντα, με ότι αυτό συνεπάγεται, παρουσιάζεται σαν η «φυσική συνέχεια». Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κατεύθυνση των ασκούμενων πολιτικών είναι σταδιακά να ιδιωτικοποιηθούν όλες οι υπηρεσίες παροχής νερού.

Αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση του νερού ως κοινωνικό αγαθό σημαίνει αγωνιζόμαστε για:

• το δημόσιο χαρακτήρα και τον κοινωνικό έλεγχο στη διαχείριση του νερού

• καθαρό και πόσιμο νερό για όλους τους πολίτες

• τη διασφάλιση των φυσικών υδάτινων πόρων για τις επόμενες γενιές

• καμία διακοπή υδροδότησης σε οικογένειες με οικονομική δυσχέρεια

Καλούμε φορείς, συλλογικότητες και πολίτες να συμπαραταχθούν στον αγώνα για την υπεράσπιση του νερού…

ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ!!!

Επικοινωνία: savecretanwater@gmail.com
Facebook community: Save Cretan Water