13/6/15

Τι είναι η TTIP; Εκδήλωση - συζήτηση στο Ηράκλειο την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Τι είναι επιτέλους η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) και τι μπορεί να σημαίνει για τη ζωή μας, τη χώρα, την οικονομία, το περιβάλλον και τη δημοκρατία; Γιατί οι διαπραγματεύσεις γίνονται εν κρυπτώ, τόσο από το ευρωπαϊκό όσο και τα εθνικά κοινοβούλια; Ποιές είναι οι αντιδράσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ απέναντι σε αυτή τη συμφωνία; Γιατί αναβλήθηκε η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο; Πως η Πρωτοβουλία Πολιτών κατά της TTIP κατάφερε να μαζέψει πάνω από 2 εκατομμύρια υπογραφές σε τόσο σύντομο διάστημα; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;

Αυτά τα ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στην ενημερωτική εκδήλωση-συζήτηση την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 και ώρα 19:00 στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού στο Ηράκλειο. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Γιώργος Χ. Σμπώκος, διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου με θέμα «TTIP: Η εντολή των Ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων προς την Κομισιόν» και ο Κώστας Φωτεινάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου «Φίλοι της Φύσης» μέλους της Πρωτοβουλίας STOP TTIP με θέμα «Η αδιαφάνεια, οι εκστρατείες ενημέρωσης και οι αντιστάσεις ενάντια στην TTIP». Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου και η πρωτοβουλία συνεννόησης για τα κοινά «Κοινός Τόπος».

Στο περιθώριο της εκδήλωσης θα υπάρχει ενημέρωση για τη συλλογή υπογραφών ενάντια στην TTIP και θα είναι διαθέσιμο (δωρεάν) σε ανανεωμένη έκδοση 2015 του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ το βιβλίο του John Hillary, εκτελεστικού διευθυντή της οργάνωσης War on Want, «Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων: xάρτα απορρύθμισης, επίθεση στην εργασία, κατάλυση της δημοκρατίας».

Λίγα λόγια για το θέμα: Η ΤΤΙΡ στη βάση της είναι μία συμφωνία που προβλέπει την εναρμόνιση της αμερικανικής και ευρωπαϊκής αγοράς ελαχιστοποιώντας τα «εμπόδια». Ωστόσο αυτά τα «εμπόδια» συχνά είναι πολύτιμα κοινωνικά κεκτημένα όπως τα εργασιακά δικαιώματα, η διατροφική ασφάλεια, οι περιορισμοί στη χρήση τοξικών, ο σεβασμός του απορρήτου κ.ά. Ένα από τα πιο συζητημένα σημεία της συμφωνίας είναι η «Επίλυση Διαφορών Κράτους - Επενδυτών» η οποία θα δίνει την δυνατότητα σε εταιρείες να μηνύουν τα κράτη όταν ψηφίζουν νομοθεσίες που είναι απέναντι στα συμφέροντά τους. Ένα άλλο μεγάλαο ζήτημα είναι η εναρμόνιση των κανονισμών, μέσα από την οποία τα πρότυπα ασφαλείας τροφίμων της Ευρώπης θα πρέπει να μειωθούν στα επίπεδα των ΗΠΑ. Με αυτό το τρόπο θα αρθούν οι περιορισμοί που έχει θέσει η Ευρώπη για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, τα φυτοφάρμακα και τις ορμόνες βοδινού κρέατος κ.ά. Το ίδιο ισχύει και για τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, επιτρέποντας για παράδειγμα την εξόρυξη φυσικού αερίου με την επικίνδυνη μέθοδο fracking. Tα δικαιώματα των εργαζομένων θα μπορούσαν να μειωθούν στα πρότυπα των ΗΠΑ και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να μετεγκατασταθούν σε πολιτείες των ΗΠΑ & των χωρών της Ευρώπης με τα χαμηλότερα πρότυπα εργασίας. Σε άλλο σημείο της συμφωνίας η ΤΤΙΡ επιδιώκει την κατάργηση πολλών από τους νέους δημοσιονομικούς κανονισμούς (όπως οι τραπεζικές εγγυήσεις) που έχουν εισαχθεί μετά το 2008 για να περιορίσουν την πιθανότητα ενός ακόμη οικονομικού κραχ.

Σημαντικό: Η είσοδος, όπως σε όλες τις εκδηλώσεις που φιλοξενεί ο Κοινωνικός Χώρος, είναι ελεύθερη, ωστόσο, η συμβολή σας σε συσκευασμένα τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το "Φαγητό με την αγάπη μας" είναι καθοριστική για τη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου (www.ecoher.gr)
Κοινός Τόπος, πρωτοβουλία συνεννόησης για τα κοινά (www.koinos-topos.org)