18/11/15

Σεμινάριο Οικολογικής Γεωργίας στον Άγιο Νικόλαο 28 και 29 Νοεμβρίου 2015

Διήμερο Σεμινάριο Οικολογικής Γεωργίας στον Άγιο Νικόλαο διοργανώνει η Κιβωτός των Σπόρων  το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015. Τα θέματα που περιλαμβάνει είναι η φυσική καλλιέργεια, η βιοδυναμική και η Permaculture καθώς και οι παραγωγικοί λαχανόκηποι - διεθνής και Ελληνική εμπειρία. Θα γίνει επίσης πρακτικό εργαστήρι δημιουργίας λαχανόκηπου. Το σεμινάριο θα γίνει στο ΤΕΙ Αγ. Νικολάου στα Λακώνια. Προσκεκλημένοι εισηγητές είναι ο Florent Iochum, σχεδιαστής permaculture και ο Μιχάλης Μανιαδάκης, σχεδιαστής αειφορικών αγροκτημάτων. Το κόστος συμμετοχής είναι 20 ευρώ και περιλαμβάνει ροφήματα και φαγητό.
Στη διοργάνωση συμμετέχουν ενεργά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Έξω Λακωνίων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μέσα Λακωνίων και οι φίλοι του βοτανικού πάρκου Απηγανιά. Υποστήριξή παρέχουν η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης, το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγίου Νικολάου του ΤΕΙ Κρήτης και η MIRUM A.E.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΡΟΦΗ ΑΝΩΤΕΡΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΣΕΒΟΜΕΝΟΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ.

Το Πρόβλημα:
Όλοι μας σήμερα έχουμε κατανοήσει ότι από τα μεγαλύτερα θέματα  (άν όχι το μεγαλύτερο) που η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει είναι το διατροφικό. Ο μισός πλανήτης σήμερα πεθαίνει από ασιτία και ο άλλος μισός από κακή ποιότητα τροφής. Εμείς ανήκουμε στην δεύτερη περίπτωση που ναι μέν (στις πλείστες των περιπτώσεων) έχουμε καταφέρει να τρώμε και να χορταίνουμε, πλήν όμως δεν τρεφόμαστε σωστα, κατά την έννοια ότι η τροφή που χρησιμοποιούμε δεν προάγει την ψυχοσωματική μας υγεία ως όφειλε. Αντίθετα αισθανόμαστε ότι η τροφή που χρησιμοποιούμε συμβάλει τα μέγιστα στην δημιουργία και επαύξηση των διαφόρων ασθενειών.

Το Μεγάλο Ερώτημα: Υπάρχει Λύση;
Εμείς απαντούμε με ένα μεγάλο ΝΑΙ.

Οι παραπάνω ομιλητές χρησιμοποιώντας τεχνικές από τη δική μας παραδοσιακή καλλιεργητική αλλά και από την διεθνή εναλλακτική εμπειρία (Φυσική καλλιέργεια, Βιοδυναμική, Permaculture) θα μας παρουσιάσουν σε θεωρητικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο πώς γίνεται να στήσουμε ένα λαχανόκηπο είτε ερασιτεχνικά για τις ανάγκες του σπιτιού μας είτε επαγγελματικά χωρίς να χρησιμοποιούμε την χημεία ως λίπανση για την θρέψη των φυτών μας ή ως φάρμακο για την καταπολέμηση  των ασθενειών. Αντί των χημικών υλικών θα μας προτείνουν να χρησιμοποιούμε άλλα υλικά τα οποία θα μπορούμε να παρασκευάζουμε μόνοι μας, και να πετυχαίνουμε ποσότητες παραγωγής τέτοιες ώστε το σύστημα παραγωγής είτε ερασιτεχνικό είτε επαγγελματικό να είναι βιώσιμο.

Το Παράδοξο.

Όχι μόνο γίνεται με τις διαδικασίες αυτές να παράγουμε τρόφιμα ανώτερης διατροφικής αξίας σε σχέση με αυτά της συμβατικής ή της βιολογικής καλλιέργειας, αλλά επειδή χρησιμοποιούμε λιγότερους πόρους για την παραγωγή μας, τους οποίους σχεδόν όλους τους παράγουμε μόνοι μας, είμαστε περισσότερο αυτάρκεις με φυσικές διαδικασίες, και άρα λειτουργούμε περιβαντολογικά ωφέλιμα και έχουμε χαμηλό κόστος παραγωγής.

Άλλωστε:
Η ΚΑΛΗ ΤΡΟΦΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΧΑΜΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Πληροφορίες-εγγραφές:

www.enopolian.gr
Τηλ.: 6973764507