6/11/15

Οι Δασολόγοι για την (ν)τροπολογία αναστολής κατεδάφισης αυθαιρέτων στα δάση

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημόσιων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) με αφορμή την αντισυνταγματική και έξω από κάθε διοικητική και κοινωνική πρακτική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προχθές και αφορούσε στην αναστολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Στον ιστότοπο της ΠΕΔΔΥ η ανακοίνωση προλογίζεται από τον Πρόεδρο της Ένωσης, Νίκο Μπόκαρη:

«Η τροπολογία αυτή χρησιμοποιεί προσχηματικά την ανυπαρξία δασικών χαρτών προκειμένου να παίξει πολιτικά με τους αυθαιρετούχους στην Αττική ή και σε άλλα μέρη.

Εμείς γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα ότι τέτοια αιτιολόγηση δεν στέκεται. Για να φτάσει μια υπόθεση και να τελεσιδικήσει στη δικαιοσύνη, προκειμένου να ακολουθήσει η κατεδάφιση του αυθαιρέτου είναι βέβαιο ότι έχει κριθεί ο χαρακτήρας της έκτασης από τις Δασικές Υπηρεσίες. Συνεπώς η διατύπωση που χρησιμοποιήθηκε στην αιτιολογική έκθεση ότι η μη κύρωση των χαρτών καθιστά τη διαδικασία αυτή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων μέσα σε δάση ως μη τελική, μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους.

Πολύ περισσότερο όταν αυτή η αιτιολόγηση θα καταλήξει να στραφεί κατά των δασικών Υπηρεσιών που θα αμφισβητηθούν άδικα και θα στοχοποιηθούν γιατί εκτελούν απλά τις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί.

Ο σεβασμός της δημόσιας διοίκησης και των ξεχωριστών εξουσιών του κράτους από την Κυβέρνηση είναι ο θεμέλιος λίθος για να οργανωθεί αξιόπιστα και αποτελεσματικά το κράτος μας

Η Κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει την τροπολογία αυτή και να αποπέμψει τους εμπνευστές αυτών των μεθοδεύσεων
».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ:

«Αντι- Συνταγματικά εκτρώματα στη Βουλή...»


Η Ένωση μας είχε τοποθετηθεί με δελτίο τύπου με αφορμή τις «αντιδράσεις» στις αρχές Οκτωβρίου διαφόρων «θεσμικών» εκπροσώπων, οι οποίοι αντιδρούσαν στις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων στην Ανατολική Αττική, για τα οποία υπήρχαν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους είχαν παραδώσει τα κτίσματα στο δημόσιο για να κατεδαφιστούν.

Προφανώς η «λαϊκή αντίδραση» και οι άθλιες μεθοδεύσεις αυτοδιοικητικών κύκλων και Κυβερνητικών βουλευτών, είχαν αποτέλεσμα...

Έτσι σήμερα είδαμε να κατατίθεται στη Βουλή από τον Αρμόδιο για το περιβάλλον Υπουργό κ.Τσιρώνη, τροπολογία για την αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε δάση και δασικές εκτάσεις για τα οποία έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Αυτή την τροπολογία που επισημαίνουμε ότι κατατέθηκε με τον πιο προσχηματικό και ψευδεπίγραφο τρόπο (ως προς το περιεχόμενο και την αιτιολόγησή της) και υποτιμά την ιστορία και το έργο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Ένωσή μας τη χαρακτηρίζει αντι-συνταγματικό έκτρωμα που στρέφεται απευθείας κατά της λειτουργίας του Κράτους και των θεσμικών του λειτουργιών.

Κανένας επιστημονικός, επιμελητηριακός, συνδικαλιστικός ή περιβαλλοντικός φορέας, δεν μπορεί να κατανοήσει αυτό τον τρόπο διακυβέρνησης που φτάνει να χρησιμοποιεί κάθε μέσο, όπως «σικέ αντιδράσεις αυθαιρετούχων», μιας και τα αυθαίρετα είχαν παραδοθεί από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες για κατεδάφιση, ή ακόμη και μαθητές σχολείων για να καταδειχτεί δήθεν το «μέγεθος της κοινωνικής αντίδρασης», και να επιβληθεί ως πολιτική λύση η αναστολή στη βουλή νομίμων διαδικασιών που είναι αποτέλεσμα της λειτουργίας του ίδιου του Κράτους.

Σήμερα έπεσαν οι μάσκες και ξεδιπλώθηκε η χειρότερη πλευρά της σύγχρονης πολιτικής υποκρισίας. Αναβίωσαν με ευθύνη της Κυβέρνησης οι χειρότερες πρακτικές του πελατειακού, άνομου και χωρίς ασφάλεια δικαίου για τον νομοταγή πολίτη, κράτους ... Οφείλει ο πρωθυπουργός και οι Υπουργοί να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Αν δηλαδή επιθυμούν να συντηρήσουν με αυτές τις αντισυνταγματικές τροπολογίες τη "λαϊκή διαφθορά" και να απαξιώσουν με το χειρότερο τρόπο τη διοίκηση και τη δικαιοσύνη.

Αν η τροπολογία αυτή ψηφιστεί θα στιγματιστεί με τον πιο αρνητικό τρόπο η συγκεκριμένη Κυβέρνηση - που ήδη και μόνο από τις προθέσεις και τη μεθόδευση που ακολουθήθηκε έχει στιγματιστεί -

Η Ένωσή μας θεωρεί ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες πρακτικές. Υπενθυμίζουμε ότι αντιδράσαμε σε κάθε αποσπασματική διάταξη ή νομοθετική πρωτοβουλία αυτού του περιεχομένου. Στην ΠΕΔΔΥ συνδέουμε αυτές τις πρακτικές με την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων (μιας και οι καταπατητές εκτάσεων του δημοσίου είναι ιδιώτες) ή πολιτικών σκοπιμοτήτων, που δυστυχώς στρέφονται σε βάρος της προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος αλλά και του Δημοσίου συμφέροντος .

Καλούμε τον Πρωθυπουργό της Χώρας να αποσύρει όχι μόνο την τροπολογία της ντροπής για τα αυθαίρετα, αλλά να αποσύρει άμεσα και τους πολιτικούς εμπνευστές αυτών των μεθοδεύσεων που προσβάλλουν το πολιτικό σύστημα».

Το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημόσιων Υπαλλήλων

Πηγή: www.peddy.gr

Η τροπολογία αποσύρθηκε για να ...επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην Καθημερινή, η τροπολογία αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή εν μέσω αντιδράσεων. Οπως ανακοίνωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, η τροπολογία αποσύρθηκε προκειμένου να υπάρξει χρόνος για ουσιαστικότερο διάλογο και θα επανακατατεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο.

Το αίτημα να «παγώσουν» οι κατεδαφίσεις στα δάση κατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή, μετά τις πρώτες, αποτυχημένες, προσπάθειες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να κατεδαφίσει αυθαίρετα στη Ραφήνα και την Αρτέμιδα. Αιτία ήταν οι έντονες αντιδράσεις δημάρχων, βουλευτών και ιδιοκτητών αυθαιρέτων, με το επιχείρημα ότι είτε επρόκειτο για πλάνη της διοίκησης είτε για «αδικία». Το επιχείρημα αυτό υιοθέτησε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος: «Στην Αττική έχουμε περιπτώσεις όπου ολόκληροι οικισμοί χτίζονται νόμιμα και ένα-δύο οικόπεδα στην καρδιά τους κηρύσσονται αναδασωτέα. Αυτό είναι άδικο. Τέτοια προβλήματα θα λυθούν μόνον όταν εξετάσουμε την υπόθεση συνολικά, μέσα από έναν κυρωμένο δασικό χάρτη», δήλωσε στις 31/10 στην «Κ». Αντί δηλαδή το υπουργείο να εξετάσει κατεπειγόντως τις 2-3 περιπτώσεις, αποφάσισε... να καταργήσει όλο το πρόγραμμα κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα.

Στην Αττική μόλις 6 (από τους 154) δασικούς χάρτες έχουν κυρωθεί, και αυτοί μερικώς. Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν αναρτήσει ούτε έναν δασικό χάρτη από το 2011, παρότι οι περισσότεροι έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί εδώ και χρόνια. Σε επίπεδο χώρας τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντως, έχει εξαγγείλει ότι θα παρουσιάσει σχέδιο νόμου για την επίσπευση της υπόθεσης των δασικών χαρτών.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ του Γ. Λιάλιου στην Καθημερινή εδώ:
http://www.kathimerini.gr/837613/article/epikairothta/ellada/aposyr8hke-h-tropologia-gia-ta-ay8aireta