2/4/16

5η γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών, 8-10 Απριλίου 2016, Ηράκλειο - Πύργος

Την 5η γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών διοργανώνει η Τοπική Ομάδα Πελίτι Ηρακλείου με τριήμερες εκδηλώσεις για τους Σπόρους και την Αγροοικολογία από τις 8 ως τις 10 Απριλίου 2016 στο Ηράκλειο και τον Πύργο. Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου στηρίζει το τριήμερο με πρακτική βοήθεια. Καλεσμένοι να συμμετέχουν και να μιλήσουν στο τριήμερο είναι ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, εμπνευστής και ιδρυτής του Πελίτι και ο Γάλλος εκφραστής της Αγροοικολογίας Pierre Rabhi.

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου θα γίνουν ομιλίες και συζητήσεις, εργαστήρια, διανομή και ανταλλαγή σπόρων, θα υπάρχουν περίπτερα ομάδων για ενημέρωση ενώ θα συμμετέχουν και ντόπιοι μουσικοί. Δείτε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα. 

Με αφορμή την παρουσίας του Παναγιώτη Σαϊνατούδη στην Κρήτη θα πραγματοποιηθεί επίσης ανοιχτή εκδήλωση την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στις 19:00 στο Κολυμπάρι Χανιών, οργανωμένη από την Περιβαλλοντική Φιλοζωική Δράση.

Το πρόγραμματης γιορτής:

Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Έναρξη: 18:30. Χαιρετισμοί: α) Πέτρου Ινιωτάκη, Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Ηρακλείου και β) Eκπροσώπου του ΤΕΙ Ηρακλείου.

• Ομιλία του Pierre Rabhi - Terre et Humanisme (Γαλλία), στο Κλειστό Γυμναστήριο του ΤΕΙ Ηρακλείου «Μάρκος Καραναστάσης» με θέμα: «Γύρω από τη δύναμη της λιτής αφθονίας».

• Επίσης θα μιλήσουν οι: Παναγιώτης Σαϊνατούδης - εμπνευστής - ιδρυτής του Πελίτι και Βασίλης Γκισάκης - Δρ. Γεωπόνος - Ερευνητής.

Σάββατο 9 Απριλίου 2016
 

10:00 -14:00: Περιήγηση με Γάλλους επισκέπτες σε χωριά των Αστερουσίων.

18:30: Ομιλία του Pierre Rabhi στο Δημοτικό Σχολείο Πύργου με θέμα: «Αγροοικολογία, μια ηθική ζωής».

Επίσης θα μιλήσουν οι: Παναγιώτης Σαϊνατούδης - εμπνευστής - ιδρυτής του Πελίτι και Μανώλης Βαρδάκης - αγρότης.

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

10:30
: Έναρξη Γιορτής - Χαιρετισμός Δημάρχου Αρχανών - Αστερουσιων Μανώλη Κοκοσάλη.

11:00: Ομιλία του Παναγιώτη Σαϊνατούδη με θέμα: «Σπέρνοντας όνειρα, 21 χρόνια Πελίτι».

12:00: Εργαστήριο με θέμα: «Φυτοπροστασία στην οικολογική γεωργία, αρχές και φιλοσοφία», Βλοντάκης Γιώργος, Γεωπόνος - Περιβαλλοντολόγος - οικοκαλλιεργητής.

12:00: Έναρξη Διανομής και Ανταλλαγής Σπόρων.

12:30: Εργαστήριο με θέμα: «Τεχνικές για την παραγωγή-διατήρηση των σπόρων» από τους Valerie Vanneste και Bruno Gisclard, εκπαιδευτές στην αγροοικολογία.

Την ίδια μέρα θα υπάρχει μουσικό πρόγραμμα με ντόπιους μουσικούς.

Παράλληλα συμμετέχουν σε χώρους προβολής οι:
Κοιν.Σ.Επ. «Επτάστικτος» | Κοιν.Σ.Επ. «Από Κοινού» | Κοιν.Σ.Επ. «Μελίτακες» | Εργαστήριο Υφαντικής Πύργου «Αγνύθα» | Σχολική κοινότητα ΕΠΑ.Σ. Κρήτης (Γεωργική Σχολή Μεσσαράς και οι ομάδες διάδοσης - διατήρησης σπόρων Κρήτης: «Διασπορείς», Ιεράπετρα | «Κιβωτός των Σπόρων» της Πολιτιστικής Ένωσης Δ. Αγίου Νικολάου | «Σπορίτες», Χανιά.

Στην αφίσα της γιορτής: «Τα πρώτα βήματα» 1890. Πίνακας του Vincent van Gogh (1853-1890) εμπνευσμένος από το έργο του Jean-François Millet (1814-1875). Νέα Υόρκη: Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης.

Τη γιορτή διοργανώνει η Τοπική Ομάδα Πελίτι Ηρακλείου.
Επικοινωνία με το Πελίτι: www.peliti.gr, e-mail: heraclion@peliti.gr, Facebok: Κοινότητα Πελίτι, You-Tube: peliti.

Υποστηρικτές της γιορτής: Δήμος Αρχανών - Αστερουσίων, Δήμος Ηρακλείου, ΤΕΙ Ηρακλείου, Διασπορείς, Κιβωτός των Σπόρων, Σπορίτες, Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργου, Πολιτιστικός Σύλλογος Χάρακα, Πολιτιστικός Σύλλογος Παρανύμφων, Πολιτιστικός Σύλλογος Δωρακίου, Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου.

Ποιός είναι ο Pierre Rabhi

Ο Pierre Rabhi γεννήθηκε το 1938 στην Γαλλική Αλγερία και είναι συγγραφέας, γεωργός και ο εμπνευστής της αγροοικολογίας. Προτείνει μια κοινωνία που λειτουργεί σεβόμενη τους ανθρώπους και τη γη και υποστηρίζει την ανάπτυξη γεωργικών τεχνικών που φροντίζουν για το περιβάλλον και διατηρούν τους φυσικούς πόρους.

Το 1978 ήταν υπεύθυνος για την εκπαίδευση στον τομέα της οικολογικής γεωργίας στο Κέντρο Μελετών και Εφαρμομένης Αγροτικής Κατάρτισης στη Γαλλία. Το 1981 επισκέφθηκε την Μπουρκίνα Φάσο στο πλαίσιο του προγράμματος «Αγρότης Χωρίς Σύνορα». Εκεί, το 1985, ίδρυσε το «Gorom-Gorom», ένα κέντρο εκπαίδευσης στην αγρο-οικολογία και το 1988 ίδρυσε το Διεθνές Φόρουμ Ανταλλαγής Γνώσεων σχετικά με εφαρμοσμένες πρακτικές. Ανέπτυξε ένα «βελτιστοποιημένο μοντέλο γεωργικής περιοχής», προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης και άρχισε πολυάριθμα προγράμματα σε Μαρόκο, Παλαιστίνη, Αλγερία, Τυνησία, Σενεγάλη, Τόγκο, Μπενίν, Μαυριτανία, Πολωνία και Ουκρανία. Το 1992, ξεκίνησε το πρόγραμμα για την αποκατάσταση της όασης Chenini-Gabès στην Τυνησία.

Από το 1994, ηγείται του κινήματος «Όαση οπουδήποτε» (Oasis en tous lieux), με στόχο μια γη που να μπορεί να παράγει τα τρόφιμα και να υποστηρίζει την ανασύσταση της κοινωνικής συμμετοχής. Το 1997 και το 1998 του ζητήθηκε από τον ΟΗΕ να επεξεργαστεί προτάσεις για την υλοποίηση του σχεδίου του κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τη Συμφωνία Δράσης κατά της Ερημοποίησης (CCD). Από το 1999 έως το 2001, ξεκίνησε νέες πρωτοβουλίες ανάπτυξης στο Νίγηρα και το Μάλι.

Ο Pierre Rabhi μιλά τακτικά σε συνέδρια και ημερίδες με θέμα την «εκούσια λιτή ζωή» και την απο-ανάπτυξη. Καθώς θεωρήθηκε ότι έχει προετοιμάσει το έδαφος για το κίνημα της εναλλακτικής παγκοσμιοποίησης, είχε προσκληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, όπου μίλησε με θέμα «Δίνοντας ψυχή στην Παγκοσμιοποίηση». Το 2007 ίδρυσε το Διεθνές κίνημα για τη Γη και τον Ανθρωπισμό. Είναι ο πρόεδρος του συλλόγου Terre et Humanisme, ήταν μέλος του συντακτικής επιτροπής της γαλλικής έκδοσης La Décroissance (η αποανάπτυξη) και είναι αντιπρόεδρος του συλλόγου Kokopelli που εργάζεται για την προστασία της βιοποικιλότητας (στην παραγωγή και διανομή βιολογικά και βιο-δυναμικά καλλιεργούμενων σπόρων) και για την αναγέννηση της γονιμότητας των καλλιεργούμενων εδαφών.

(Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Pierre_Rabhi)

Bίντεο παρουσίασης του Pierre Rabhi, φιλόσοφου συγγραφέα και γεωργού, προτοπόρου της αγροοικολογίας:



Ποιός είναι ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο άνθρωπος που ξεκίνησε την πρώτη δράση στην Ελλάδα για το θέμα των παραδοσιακών ποικιλιών, σε κινηματικό επίπεδο δηλαδή εκτός κυβερνητικών φορέων, πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων, μέσα από το «εργαστήρι οικολογικής πρακτικής» στη Θεσσαλονίκη το 1991. Η πρώτη του εξερευνητική αποστολή πραγματοποιήθηκε το 1992 στη γενέτειρα του τη Βαμβακούσα του νομού Σερρών και πραγματοποίησε τις πρώτες δημόσιες ομιλίες στη Θεσσαλονίκη το 1993.

Το 1995 ξεκίνησε, χωρίς να έχει καθόλου χρήματα, το Πελίτι από ένα μικρό χωριό, το Δασωτό Κ. Νευροκοπίου Δράμας. Σήμερα η έδρα του Πελίτι είναι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου με γραφεία στη Δράμα και αριθμεί 18 τοπικές ομάδες στην Ελλάδα και μία ομάδα στη Σόφια της Βουλγαρίας, συνολικά 19 τοπικές ομάδες. Το Πελίτι πλέον παίζει έναν παγκόσμιο ρόλο στο θέμα των παραδοσιακών ποικιλιών.

Το 1999 οργάνωσε την πρώτη δημόσια διανομή παραδοσιακών ποικιλιών στην Κάρπη του νομού Κιλκίς. Αυτή η γιορτή το 2013 χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη ανταλλαγή παραδοσιακών ποικιλιών παγκοσμίως. Το 2000 ξεκίνησε το Πανελλαδικό Δίκτυο για τη Διάδοση και Διάσωση των Παραδοσιακών Ποικιλιών «Κατά Τόπους Αγροκτήματα». Να διευκρινίσουμε ότι οι σπόροι και τα φυτά διανέμονται δωρεάν από το Πελίτι, κάνοντας με αυτό τον τρόπο μια παγκόσμια πρωτοτυπία που έχει επηρεάσει όλο τον πλανήτη.

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης το 2009 τιμήθηκε ως φύλακας της «Βιοποικιλότητας της Μεσογείου» από το Biodiversity International και το Δήμο της Ρώμης. Ακολούθησαν μα σειρά διακρίσεων ως τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στις ΝΗΣΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2013. Η πιο μεγάλη όμως επιβράβευση είναι οι πάνω από 150.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές που προμηθεύτηκαν σπόρους από το Πελίτι.

Βασική του αρχή: "αντί να στεναχωριέσαι για το σκοτάδι άναψε ένα φως". Ο καθένας από μας είναι σημαντικός και σπουδαίος και μπορεί να αλλάξει τον κόσμο όταν αλλάξει ό ίδιος πρώτα.

Στην Κρήτη

Στην Κρήτη το πρώτο του ταξίδι για την ανεύρεση παραδοσιακών ποικιλιών έγινε τον Ιούνιο του 1998. Συγκεντρώθηκαν περίπου 100 ποικιλίες από τους 4 νομούς της Κρήτης. Όλα αυτά τα υλικά και οι πληροφορίες δόθηκαν στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού που είναι ο εθνικός φορέας για το φυτικό γενετικό υλικό στη χώρα, οι πληροφορίες αξιοποιήθηκαν για επόμενες αποστολές της. Η κατάσταση τότε ήταν απογοητευτική "έφυγα με απέραντη απογοήτευση και θυμό από την Κρήτη" Το 2001 πραγματοποιείται το δεύτερο ταξίδι στην Κρήτη όπου τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Γίνονται κινήσεις από παραγωγούς να σώσουν τις παραδοσιακές ποικιλίες της Κρήτης. Ακολουθούν και άλλα ταξίδια και κάθε φορά τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα. Στα τέλη του 2009 με αρχές του 2010 πραγματοποιείται μια περιοδεία σε όλη την Κρήτη με πολύ θετικά αποτελέσματα. Στα τέλη του 2011 ανοίγει η τοπική ομάδα του Πελίτι στο Ηράκλειο με συντονιστές το Μανώλη Βαρδάκη και τη Στέλα Χατζηγεωργίου αλλάζοντας θετικά τα πράγματα ακόμη περισσότερο.

Υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί ακόμη.

Το ταξίδι του Παναγιώτη στην Κρήτη έχει και έναν ακόμη σκοπό την αναζήτηση παραγωγών που μεγαλώνουν φυτά με μουσική. Έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες ότι υπάρχουν παραγωγοί στην Κρήτη που βάζουν μουσική στα θερμοκήπια τους. Παρακαλούμε όποιος έχει μια πληροφορία γι' αυτό το θέμα ας επικοινωνήσει με το Πελίτι Ηρακλείου τηλ. 6974958711.

(Πηγή: www.peliti.gr)