8/7/16

Oi Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης Ηρακλείου καταγγέλουν τον Δήμο για κωλυσιεργία προς όφελος παράνομου νυχτομάγαζου

Καταγγελίες για συστηματική κωλυσιεργία εφαρμογής του νόμου από τις υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου προς όφελος παράνομου νυχτομάγαζου

Στην παραλιακή υπάρχει οίκημα (οι παλιοί κάτοικοι το θυμούνται ως «Ζαμάνια»), -δίπλα στην αναστυλωμένη εκκλησία-μνημείο των Αγ. Πέτρου & Παύλου-, το οποίο τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται –κυρίως τη θερινή περίοδο – ως νυχτερινό κέντρο, με αποτέλεσμα αφόρητη ηχορύπανση στην περιοχή.

Τα άτομα τα οποία νοικιάζουν το οίκημα φτιάχνουν και υποβάλλουν συνήθως στο Δήμο φάκελο άδειας για μπαρ, αλλά, τελικά, είτε με άδεια είτε χωρίς, λειτουργούν το χώρο ως νυχτερινό χορευτικό κέντρο, διαφημίζοντάς το, μάλιστα, στο facebook.

Οι διαμαρτυρίες της γειτονιάς και οι καταγγελίες στην αστυνομία κάθε χρόνο οδηγούν σε μηνύσεις, και το μαγαζί συνήθως σφραγίζεται από την αστυνομία ή το δήμο, μόνο όμως κατά το τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, όταν οι «επιχειρηματίες» αυτοί έχουν ήδη αποκομίσει τεράστια κέρδη…..

Ακριβώς γι αυτό, κάθε χρόνο εμφανίζονται νέα άτομα (αχυράνθρωποι) ως ιδιοκτήτες της επιχείρησης και φτιάχνουν νέο φάκελο για άδεια. Η παλιά ταμπέλα στην είσοδο του μαγαζιού κατεβαίνει και μπαίνει καινούργια. Πρόπερσι ονομαζόταν «Λοφτ», πέρσι «Χοτέλ Εξκλούσιβ» και πάει λέγοντας…

Πέρσι οι καταγγελίες των περιοίκων συνεχίστηκαν και στον «Συνήγορο του Πολίτη», του οποίου η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και σύντομα θα έχουμε το πόρισμά του.

Φέτος στα τέλη Μάη μπήκε νέα επιγραφή («Bogart – Seaside Club») και ξεκίνησε πάλι η λειτουργία του, ενώ δεν έχει άδεια. Κάτοικοι της περιοχής κινητοποιήθηκαν αμέσως, έστειλαν διαμαρτυρίες σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η αστυνομία ανταποκρίθηκε άμεσα και παρενέβη τα ξημερώματα της 4ης/6/2016. Διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει καμία άδεια και προωθήθηκε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα, η οποία κοινοποιήθηκε κατά τα νόμιμα και προς το Δήμο, στο Τμήμα Αδειοδοτήσεων και Εμπορικών Δραστηριοτήτων. Στάλθηκε συστημένο γράμμα προς το Δήμο, στις 6 Ιουνίου, αλλά εκτός από αυτό, στάλθηκε και FAX, ενώ υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία αστυνομίας-δήμου για ενημέρωση, όπως μας είπε ο κ. διοικητής του Α΄ Αστυνομικού τμήματος.

Μισός μήνας για να πρωτοκολληθεί ένα έγγραφο!

Όμως, δέκα περίπου μέρες μετά την αποστολή του εγγράφου, στο Δήμο δεν ξέρουν τίποτα για την υπόθεση! Μετά από συζήτηση μαζί τους παρακαλέσαμε την αστυνομία να στείλει το έγγραφο με FAX ξανά στο Τμήμα Αδειοδοτήσεων, πράγμα που έγινε. Το FAX παρελήφθη από την προϊσταμένη του Τμήματος Αδειοδοτήσεων, που όμως δεν το πρωτοκόλλησε για τυπικούς λόγους, με συμφωνία και του κ. Περαντωνάκη, γενικού δντή του Δήμου. Η άποψή τους, δηλ. ήταν πως έπρεπε , να φτάσει με το ταχυδρομείο το έγγραφο για να πρωτοκολληθεί κανονικά και μετά να κινηθεί η διαδικασία σφραγίσματος του μαγαζιού. Τελικά, όταν παρέλαβαν το έγγραφο είχαν περάσει περισσότερες από 15 μέρες από την αποστολή του εγγράφου….

Στο χρονικό αυτό διάστημα το νυχτερινό κέντρο λειτουργούσε κανονικά και εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα, εις βάρος των νόμιμων επαγγελματιών του κλάδου (από τους οποίους «κλέβουν» πελάτες) και σε βάρος της ψυχικής ηρεμίας και υγείας των περιοίκων….

Η επόμενη φάση της Οδύσσειας…

Μετά από την παραλαβή και πρωτοκόλληση του εγγράφου, πέρασαν κάποιες μέρες χωρίς ορατές εξελίξεις – μάθαμε πως ενημέρωσαν τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες, πως θα τους κλείσουν, αυτοί ζήτησαν ένα μήνα παράταση (!), αλλά ο κ. γενικός δντης σε ερώτησή μας την περασμένη Παρασκευή μας διαβεβαίωσε πως έδωσε εντολή να μη δοθεί καμία παράταση…

«Ροκανίζοντας» προκλητικά το χρόνο...

Σήμερα ρωτήσαμε πάλι το Τμήμα Αδειοδότησης πού βρίσκεται η υπόθεση, και μας δήλωσαν πως επίκειται η έκδοση απόφασης σφράγισης, αλλα…..θα τους δώσουν προθεσμία 15 μέρες, μήπως τυχόν θέλουν να κάνουν νομική προσφυγή….(!)

Αρκετά πια με την κοροϊδία!

Είναι ξεκάθαρο πως εδώ έχουμε σκόπιμη κωλυσιεργία εφαρμογής του νόμου, από την πλευρά των υπηρεσιών του Δήμου, προς όφελος συγκεκριμένων προσώπων και συμφερόντων. Χρησιμοποιούνται νομότυπες συνειδητές καθυστερήσεις αλλά και επίκληση φανταστικών διατάξεων-πιθανά έχουν δημιουργήσει ένα δικό τους αυθαίρετο «εθιμικό δίκαιο».

Σε κάθε περίπτωση θα το ελέγξουμε.

Είναι επίσης σαφές πως, αν κάποιοι εντελώς παράνομοι μπορούν να δουλέψουν τη μισή σαιζόν χωρίς καμιά άδεια και να βγουν κερδισμένοι, εξευτελίζεται κάθε έννοια δικαιοσύνης, και μπαίνει θέμα γιατί κάποιοι άλλοι επιχειρηματίες να μπαίνουν στον κόπο να βγάζουν άδειες…..

Η περίπτωση αυτή δεν είναι η μόνη στο Ηράκλειο. Σταδιακά θα κάνουμε και άλλες συγκεκριμένες καταγγελίες, καθώς θα συγκεντρώνουμε στοιχεία. Όμως, η περίπτωση αυτή μπορεί να χρησιμεύσει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα-οδηγός, που δείχνει ανάγλυφα τις μεθοδεύσεις που γίνονται. Και επομένως, τα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν……

Επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια από την πλευρά μας και συνεχίζουμε….

Ηράκλειο 30-6-2016

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
Πρίν τρείς μέρες δημοσιεύσαμε καταγγελία για παράνομες μεθοδεύσεις των υπηρεσιών του δήμου Ηρακλείου που διευκολύνουν την επι 5 (πέντε!) εβδομάδες εντελώς παράνομη και προκλητική λειτουργία νυχτομάγαζου στην παραλιακή.

Σήμερα καταγγέλουμε και μία άλλη απαράδεκτη πρακτική:


Στις 9 Ιουνίου 2016 επρόκειτο να συνεδριάσει στο δημαρχείο η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου. Μέσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνονταν 18 εισηγήσεις για οριστική αφαίρεση άδειας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Τα θέματα όμως αυτά, παρά τις διαμαρτυρίες μας, δεν συζητήθηκαν, αναβλήθηκαν, με το αιτιολογικό πως οι ενδιαφερόμενοι θα ήθελαν να παραστεί ο δικηγόρος τους για να παρουσιάσει την υπόθεσή τους, και οι δικηγόροι είχαν απεργία και δεν τους έδινε άδεια ο σύλλογός τους να παραστούν!

Η αιτιολόγηση αυτή δεν στέκει, είναι πέρα από κάθε κοινή λογική (η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου που προβλέπεται από τον «Καλλικράτη» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ). Υπ όψιν πως, καθώς είχαμε ενημερωθεί για την πρακτική αυτή της επιτροπής, είχαμε θέσει το θέμα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Ρασούλη, που προεδρεύει της επιτροπής. Παρ΄ όλ αυτά, κατά πλειοψηφία, ανέβαλαν τη συζήτηση για τις υποθέσεις αυτές, βασισμένοι, όπως μας είπε ο κ. Ρασούλης, σε γνωμάτευση δικηγόρου-νομικού συμβούλου του δήμου.

Η συζήτηση για τα θέματα αυτά έχει ήδη αναβληθεί άλλες δύο φορές με την ίδια αιτιολογία.

Όσον αφορά την ουσία της προηγούμενης καταγγελίας μας, τη σκόπιμη κωλυσιεργία από το Τμήμα Αδειοδοτήσεων να προωθήσει εντολή σφραγίσματος στη Δημοτική Αστυνομία, από τη Λότζια μας ενημέρωσαν την περασμένη Παρασκευή (μερικές ώρες μετά τη δημοσίευση) πως έδωσαν εντολή να λήξει η υπόθεση σε 5 μέρες, αποδεχόμενοι, ουσιαστικά, αυτά που καταγγέλλαμε, δηλ. την παραπληροφόρηση και τις αυθαίρετες παραχωρήσεις προθεσμιών στους παράνομους από το τμήμα αυτό (Πάντως, επισημαίνουμε πως για την ερχόμενη Πέμπτη οι συγκεκριμένοι παρανομούντες διαφημίζουν εκδήλωση…).

Τέλος, με δεδομένη την εξέλιξη των πραγμάτων και την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης προς το Δήμο Ηρακλείου και τις υπηρεσίες τους, καταθέσαμε σήμερα καταγγελία – αναφορά στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για τα παραπάνω γεγονότα.

Ηράκλειο 4-7-2016

Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης Ηρακλείου
E-mail: pistheteros@gmail.com
Blog: http://ihoripansi.blogspot.gr («Ηχορύπανση Στοπ»)
Facebook: Ομάδα: “Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης”