1/6/17

Εντελώς ανεξέλεγκτη η ηχορύπανση στην πόλη του Ηρακλείου!

Παρατηρούμε ότι η κατάσταση στο κέντρο της πόλης (αλλά και αλλού) όχι μόνο δεν βελτιώνεται, αλλά και χειροτερεύει. Συνεχίζεται η ασυδοσία, και μάλιστα από τα ίδια γνωστά μαγαζιά διασκέδασης (ΦΠΑ, Γκα-γκάν, Αρρένων-Θηλέων, Χάλαβρο, Omnia, Dish. Επίσης στην παραλιακή, στα πρώην «Ζαμάνια», το CeV και στην περιοχή Μπεντεβή το Simple Café. Αυτές είναι οι περιπτώσεις για τις οποίες έχουμε άμεση αντίληψη, υποθέτουμε πως θα υπάρχουν και άλλες). Πέρα από την καθιερωμένη μεταμεσονύχτια μουσική στη διαπασών, γίνονται συχνά εκδηλώσεις live είτε μέσα σε ανοιχτούς προς το δρόμο χώρους είτε στο δρόμο που κρατούν ως 3 το πρωί!

Το ίδιο γίνεται και θα ενταθεί μάλιστα το καλοκαίρι, με τους πάσης φύσεως συλλόγους και επιχειρήσεις που θα επαναλάβουν τις υπαίθριες εκδηλώσεις σε ανοιχτούς χώρους μέσα στην πόλη, χωρίς άδεια από οποιονδήποτε και βέβαια χωρίς έλεγχο και καταστολή.

Με το Cev -που τον τελευταίο καιρό προκαλεί σοβαρή μεταμεσονύχτια ενόχληση- συμβαίνει και το άλλο εξωφρενικό: Έχουν εγκαταστήσει μια ηλεκτρογεννήτρια (γιατί η ΔΕΗ έχει κόψει το ρεύμα στο κτίριο!), που δουλεύει 24 ώρες το 24ωρο και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο με θόρυβο την περιοχή, ενώ οι έντονες αναθυμιάσεις από το καυσαέριο του πετρελαίου προκαλούν βαριά ενόχληση και προσβάλουν την υγεία των κατοίκων στα κοντινά διαμερίσματα.

Ως κίνηση πολιτών έχουμε κάνει άπειρες δημοσιεύσεις, υπομνήματα και καταγγελίες σε όλες τις εμπλεκόμενες αρχές (και τις δικαστικές) αλλά ως τώρα δεν είδαμε κανένα δραστικό μέτρο. Επισημαίνουμε πως μόνο αν υπάρξει συστηματική μεταμεσονύχτια αστυνόμευση της περιοχής και δυνατότητα άμεσης εφαρμογής ποινών όπως κλείσιμο (πραγματικό, όχι εικονικό) ορισμένων μαγαζιών για αρκετές μέρες μπορούμε να ελπίζουμε σε βελτίωση. Η εμπειρία μας δείχνει πως, δυστυχώς, μόνο έτσι μπορεί να ανατραπεί η φριχτή κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι των συγκεκριμένων περιοχών. Αν δε γίνει αυτό, ο μόνος δρόμος είναι η συνέχιση της προσπάθειας με συλλογικές και ατομικές προσφυγές στα δικαστήρια.

Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης Ηρακλείου
E-mail: pistheteros@gmail.com
Blog: http://ihoripansi.blogspot.gr («Ηχορύπανση Στοπ»)
Facebook: Ομάδα “Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης”

ΥΓ.: Πρόβλημα υπάρχει και με την αυθαίρετη επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων, που συχνά κλείνουν εντελώς το δρόμο (π.χ. Μιλάτου). Τι θα γίνει αν συμβεί κάτι και χρειάζεται π.χ. επέμβαση πυροσβεστικής ή μετακίνηση ασθενοφόρου;