8/5/18

Δεύτερο ερωτηματολόγιο για το πάρκο Γεωργιάδη και αποτελέσματα πρώτου ερωτηματολογίου

Το δεύτερο και πιο στοχευμένο ερωτηματολόγιο για τον συμμετοχικό σχεδιασμό του πάρκου Γεωργιάδη μόλις άνοιξε! Οι απαντήσεις μας θα είναι αυτές που θα διαμορφώσουν τα εργαστήρια του τριημέρου 18-20 Μαΐου. Ας οραματιστούμε το πάρκο που θέλουμε!

 ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Αποτελέσματα πρώτου ερωτηματολογίου για το πάρκο Γεωργιάδη

Έκλεισε ο πρώτος κύκλος ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, προβληματισμού και ενεργοποίησης της κοινωνίας του Ηρακλείου από το συμμετοχικό εργαστήρι, γύρω από το ζήτημα αναβάθμισης του πάρκου Γεωργιάδη, αλλά και γενικότερα των δημόσιων χώρων της πόλης.

Το πρώτο ερωτηματολόγιο απαντήθηκε συνολικά από 585 άτομα. Στη διαδικτυακή του μορφή απαντήθηκε από 419 άτομα μέσω του blog (και των εκθέσεων) και σε αυτούς προστέθηκαν οι απαντήσεις 166 ατόμων που προσεγγίσαμε στη γειτονιά του πάρκου, οι οποίοι όμως απάντησαν και σε ορισμένες επιπλέον ερωτήσεις ανοιχτού τύπου.

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του διαδικτυακού ερωτηματολογίου προφανώς δεν επιδιώκει να λειτουργήσει ως μια επιστημονική σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης αναφορικά με το θέμα του πάρκου. Το δείγμα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό ωστόσο ποτέ δεν επιδιωξε το εργαστήρι κάτι τέτοιο. Δεν είμαστε ένας φορέας εκπόνησης κοινωνικών ερευνών. Βασική μας αρχή ήταν και παραμένει η κινητοποίηση των πολιτών και η έναρξη ενός διαλόγου για τον δημόσιο χώρο, με απώτερο σκοπό την καλλιέργεια συμμετοχικής κουλτούρας στην κοινωνία του Ηρακλείου. Σε αυτή την λογική το ερωτηματολόγιο αποτέλεσε ένα εργαλείο διάδοσης και επικοινωνίας της ιδέας του εργαστηρίου με πιο άμεσο τρόπο σε κόσμο που ενδιαφέρεται και επιθυμεί να εμπλουτίσει τις δράσεις μας.

Συνεπώς τα αποτελέσματα είναι αντιπροσωπευτικά για τους ανθρώπους που ενδιαφέρθηκαν, αφιερώνοντας έστω 5 λεπτά από τον χρόνο τους, για να σκεφτούν και να απαντήσουν στις ερωτήσεις σχετικά με το θέμα του πάρκου Γεωργιάδη. Αποτυπώνουν την άποψη τους για την διαχείριση του δημόσιου χώρου από τον Δήμο και μετρούν τα επίπεδα ενημέρωσης και ενδιαφέροντος για τον συμμετοχικό σχεδιασμό.



ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Οι απαντήσεις στις ανοιχτού τύπου ερωτήσεις από τις συνεντεύξεις στο πάρκο και τις τριγύρω γειτονιές, αποτύπωσαν κάποιες απόψεις και τάσεις του κόσμου, οι οποίες έγιναν αντικείμενο επεξεργασίας για την διαμόρφωση κεντρικών αξόνων σχετικά με προβληματικές και αντικρουόμενες δυναμικές που συναντιούνται στον κοινωνικό και υλικό χώρο του πάρκου. Με βάση αυτούς τους άξονες:

Η αναπάντεχα ζωηρή απήχηση για την οποία μιλήσαμε σε προηγούμενα post, μεταφράζεται σε μια λίστα 342 ατόμων που εκδήλωσαν την επιθυμία να λάβουν μέρος στο τριήμερο της εμπειρίας συμμετοχικού σχεδιασμού.

Ευχαριστούμε για την στήριξη, την συμμετοχή και τις απόψεις σας αυτόν τον πρώτο μήνα. Είναι ένα σημαντικό υπόβαθρο ώστε να επεκταθεί ο διάλογος για τον δημόσιο χώρο σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες.
Περισσότερες πληροφορίες για τα επόμενα βήματα του συμμετοχικού εργαστηρίου και το τριήμερο της εμπειρίας συμμετοχικού σχεδιασμού για το πάρκο Γεωργιάδη μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του blog μας και στη σελίδα μας στο facebook.