14/10/19

Πρωτοβουλίας Κρήτης κατά των Εξορύξεων Υδρογονανθράκων

Η βαριά βιομηχανία της χώρας μας είναι αναμφισβήτητα ο Τουρισμός της. Ο λόγος που επισκέπτονται την Ελλάδα τόσο εκατομμύρια ταξιδιώτες κάθε χρόνο είναι η μοναδικής ομορφιάς θάλασσες και ακτογραμμές της, οι σπάνιοι βιότοποι και τα μαγευτικά της τοπία. Το 2018 ο Τουρισμός άμεσα και έμμεσα συνεισέφερε το 25,7% του ΑΕΠ γεγονός που καταδεικνύει την καταλυτική του σημασία για την εθνική οικονομία και την απασχόληση αλλά και την μεγάλη εξάρτηση της χώρας από τον συγκεκριμένο τομέα. Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε να προστατεύουμε τον φυσικό μας πλούτο ως κόρη οφθαλμού! Υποχρέωση που ούτως ή άλλως έχουμε για εμάς τους ίδιους αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές.

Οι περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, του Ιονίου και της Κρήτης, οι θάλασσες των οποίων έχουν επισήμως πλέον παραχωρηθεί για εξορύξεις υδρογονανθράκων, συνεισφέρουν το 1/3 των τουριστικών εισπράξεων της χώρας με βάση τα επίσημα στοιχεία για το 2018 (ΣΕΤΕ). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 15% του πληθυσμού των συγκεκριμένων περιοχών απασχολείται επαγγελματικά στον τουρισμό.

Με την κύρωση και των συμβάσεων εξόρυξης υδρογονανθράκων σε Ιόνιο, Κυπαρισσιακό Κόλπο και Δυτικά και Νότιοδυτικά της Κρήτης από την Ελληνική Βουλή, το 1/3 της ηπειρωτικής Ελλάδας παραχωρείται στους πετρελαϊκούς κολοσσούς για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου χωρίς καν να υπάρχει η υποχρέωση εκπόνησης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων! Από την άλλη πρώτο θέμα στον δημόσιο διάλογο πανελλαδικά αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη αποτελεί η κλιματική κρίση και η επιτακτική ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Πώς συμβαδίζουν όλα αυτά; Απλά ΔΕΝ συμβαδίζουν!

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τις εξορύξεις είναι τεράστιοι. Η εξόρυξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μεγάλα βάθη είναι μία πολύπλοκη τεχνολογικά διαδικασία η οποία ενέχει κινδύνους ατυχημάτων που συνήθως συνοδεύονται από μεγάλες περιβαλλοντικές καταστροφές αλλά και από πρόκληση σεισμικών δονήσεων. Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Ο τουρισμός και άλλοι τομείς της οικονομίας όπως η αλιεία, η κτηνοτροφία, η γεωργία, η αύξηση των σεισμών, η μη διαχειρίσιμη καταστροφή πλούσιων οικοσυστήματων, η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και προφανώς, ότι συνεπάγονται τα παραπάνω για τη δημόσια υγεία.

Ένα ατύχημα είναι απλά θέμα χρόνου το πότε θα γίνει, και όχι θέμα τύχης. Η ιστορία, μας δείχνει ότι, κάθε χρόνο γίνονται δεκάδες ατυχήματα σε όλο τον κόσμο από εταιρίες με μακροχρόνια παρουσία στον συγκεκριμένο κλάδο, πολλές από τις οποίες έρχονται να δραστηριοποιηθούν στην χώρα μας.

Ως ενεργοί και ιδιαιτέρως ανήσυχοι πολίτες, μέλη της Πρωτοβουλίας Κρήτης κατά των Εξορύξεων Υδρογονανθράκων, στεκόμαστε μαζί με τις υπόλοιπες 14 Πρωτοβουλίες της χώρας απέναντι σε κάθε ενέργεια που ενέχει καταστροφικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες για το περιβάλλον και κατ’επέκταση για την κοινωνία. Στόχος μας είναι σε τοπικό επίπεδο, να προχωρήσουμε άμεσα σε δράσεις ενημέρωσης των πολιτών σε ολόκληρη την Κρήτη. Καλούμαστε όλοι μαζί να δράσουμε πριν να είναι πολύ αργά.