25/10/21

Σάββατο 6 Νοέμβρη, παγκόσμια δράση για το κλίμα, πλατεία Ελευθερίας Ηράκλειο 12 μμ

Οι "σωτήρες" του πλανήτη συζητούν πάλι στη Γλασκόβη για την κλιματική κρίση που έχει ήδη χειροτερέψει με τις δικές τους πολιτικές. 

Για να πάρει ανάσα η Γη, να κόψουμε τον αέρα στο σύστημα που την πνίγει!

Εκατομμύρια άνθρωποι διαδηλώνουν το Σάββατο 6 Νοέμβρη για να ζητήσουν από τις κυβερνήσεις και τους ισχυρούς να πάρουν αληθινά μέτρα για την κλιματική κρίση στην 26η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκόβη. Στο Ηράκλειο διαδηλώνουμε κι εμείς το Σάββατο 6 Νοέμβρη στις 12:00 στην πλατεία Ελευθερίας για να ζητήσουμε να σταματήσει η υποκρισία και να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Εδώ και δεκαετίες ακούμε μόνο μεγάλα λόγια και κούφιες υποσχέσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Όμως η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβηκε ήδη κατά 1,1C° πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, συνεχίζονται οι εξορύξεις ορυκτών καυσίμων και οι καταστροφικοί πόλεμοι, αυξάνονται οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, καίγονται και αποψιλώνονται τα δάση για να φυτευτούν ζωοτροφές και εξαφανίζεται η βιοποικιλότητα. Ήδη όλος ο πλανήτης υποφέρει από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης με τα πρωτοφανούς πυκνότητας ακραία καιρικά φαινόμενα να πολλαπλασιάζονται με χιλιάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές. Όλα θυσία στους νόμους της αγοράς, του νεοφιλελευθερισμού και της επιβίωσης του οικονομικού συστήματος.

Στη χώρα μας όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών αλλάζουν συστηματικά τους νόμους για να δώσουν προνόμια χωρίς όρια και έλεγχο σε "επενδυτές", σε βάρος του περιβάλλοντος και των εργαζομένων. Ιδιωτικοποιούν σταδιακά όλα τα κοινωνικά αγαθά, τη δημόσια γη, το νερό, την ενέργεια, τους δρόμους, την παιδεία, την υγεία. Μας πουλούν δήθεν "πράσινη" ανάπτυξη γεμίζοντας τις βουνοκορφές με χιλιάδες πελώριες ανεμογεννήτριες και τις πεδιάδες με απέραντα φωτοβολταϊκά πάρκα προσπαθώντας να μας πείσουν ότι μόνο έτσι θα σωθούμε από την κλιματική κρίση. Την ίδια στιγμή γεμίζουν τη χώρα με ιδιωτικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με πανάκριβο αέριο και ετοιμάζονται να καταστρέψουν τις θάλασσες, τα βουνά και τις τοπικές οικονομίες με εξορύξεις αερίου και πετρελαίου. Μόλις προχτές ο πρωθυπουργός μας συντάχθηκε με το λόμπι της πυρηνικής ενέργειας που ζητά να χρηματοδοτηθεί με δημόσιο χρήμα, για να μας σώσει κι αυτή από την κλιματική αλλαγή και να πεθάνουμε από τη ραδιενέργεια! 

Αυτή η υποκρισία, που έχει μοναδικό σκοπό να σώσει τις εταιρείες και όχι το κλίμα, πρέπει να σταματήσει σήμερα, πριν να είναι πολύ αργά! Πρέπει επειγόντως να στραφούμε σε ένα πλέγμα βιώσιμων πρακτικών για να εξασφαλίσουμε την επιβίωση και την ευημερία των ανθρώπων. Σταμάτημα των εξορύξεων ορυκτών καυσίμων, σταμάτημα των πολεμικών εξοπλισμών και των πολέμων - συμφωνία ειρήνης με τους γείτονές μας, εξοικονόμηση ενέργειας και θερμομόνωση των κτιρίων, σταμάτημα της ερημοποίησης που προκαλούν τα μεγάλα και άχρηστα έργα, φωτοβολταϊκά στις στέγες παντού και αιολικά μόνο σε ήδη επιβαρυμένη γη, καλές και φτηνές δημόσιες συγκοινωνίες και ποδηλατόδρομους παντού, αναδάσωση των καμένων, περιορισμό της υπερκατανάλωσης άχρηστων συσκευών και προϊόντων, περιορισμό της κτηνοτροφίας, περιορισμό των πλαστικών, ανάκτηση των δημόσιων αγαθών και τόσα άλλα που μπορούν να γίνουν, μόνο αν εμείς οι ίδιοι το απαιτήσουμε και σταματήσουμε να εμπιστευόμαστε το σάπιο σύστημα που καταστρέφει τον πλανήτη.