31/12/21

Απολογισμός δράσεων ΟΠΗ, Ιούνιος 2019 – Δεκέμβριος 2021

Σε κάθε εκλογική και απολογιστική συνέλευση, κάθε δύο χρόνια, η ΟΠΗ δημοσιεύει τον απολογισμό δράσεων. Με τον απολογισμό δίνεται μια συνοπτική αλλά αρκετά διαφωτιστική εικόνα για την ταυτότητα της ΟΠΗ αλλά και την ενεργητικότητα που έδειξε στο διάστημα που πέρασε.

  • 21 Ιουνίου 2019 πραγματοποιήθηκε η  εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση της ΟΠΗ στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννου. Την ίδια μέρα συστάθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο που προέκυψε από την εκλογική διαδικασία.
  • 5 Ιουλίου 2019, η ΟΠΗ συμμετέχει στη συναυλία για την Πεδιάδα που διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας, την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019 στο Θραψανό, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον αγώνα της Πρωτοβουλίας για την οικονομική κάλυψη της 2ης προσφυγής στο ΣτΕ για την ακύρωση της σύμβασης του έργου του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης, στην οποία αποφασίστηκε στις 3/7/2019 να συνυπογράψει και η ΟΠΗ.
  • Στις 18 Ιουλίου 2019 η ΟΠΗ συμμετέχει στη σύνταξη και υπογράφει την κοινή διακήρυξη 16 περιβαλλοντικών οργανώσεων με την οποία ζητείται ο τερματισμός όλων των εξορύξεων υδρογονανθράκων στη χώρα μας και η άμεση υιοθέτηση πολιτικών για την έγκαιρη απεξάρτηση της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που θέτει η κλιματική επιστήμη για τον 1,5°C.
  • Στις 10 Οκτωβρίου 2019 η ΟΠΗ συμμετέχει στη σύνταξη και συνυπογράφει την διαμαρτυρία 17 περιβαλλοντικών οργανώσεων με την οποία χαρακτηρίζεται εγκληματική και παράνομη η ψήφιση 4 συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες από την Βουλή των Ελλήνων την προηγούμενη εβδομάδα. Ζητά να σταματήσει η έρευνα και η εξόρυξη υδρογονανθράκων στη χώρα μας και να ακυρωθούν όλες οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί.
  • 22 Οκτωβρίου 2019. Η ΟΠΗ απέστειλε επιστολή-αίτημα ενημέρωσης στην Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα σε ποτάμια και ρέματα της Κρήτης.
  • 7 Δεκεμβρίου 2019. Η ΟΠΗ συνυπογράφει ψήφισμα της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας «30+1 λόγοι κατά του αεροδρομίου στο Καστέλλι», διανείμοντας το ηλεκτρονικά σε φορείς, υπηρεσίες και ιδιώτες ηλεκτρονικά, με ανάρτηση στη σελίδα της και στη σελίδα του facebook αλλά και διανείμοντας την αντίστοιχη έντυπη έκδοση 2σέλιδου φυλλαδίου. 
  • 17 Δεκεμβρίου 2019. Σε εφαρμογή απόφασης του ΔΣ της ΟΠΗ συνυπογράφεται από τον πρόεδρο του ΔΣ, πληρεξούσιο για προσφυγή κατά της Απόφασης Έγκρισης ΕΠΟ του ΑΣΠΗΕ Υβριδικό Αμαρίου-Σητείας.
  • 9 Ιανουαρίου 2020. Σε έρευνα του Πολυτεχνείου Κρήτης-Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος, Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, συμμετείχε η ΟΠΗ συμπληρώνοντας σχετικό Ερωτηματολόγιο για την ιεράρχηση κριτηρίων χωροθέτησης υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Κρήτη.
  • Στις 10 Ιανουαρίου 2020 η ΟΠΗ ζητά με έγγραφό της προς το Περιφερειακό Συμβούλιο να γνωμοδοτήσει ώστε να μην μετατραπεί σε ξενοδοχεία και καζίνο ο κοινόχρηστος χώρος της πρώην Αμερικάνικης βάσης Γουρνών και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των ελεύθερων χώρων που προβλέπονται από το σχεδιασμό.
  • 20 Ιανουαρίου 2020. Με την Ομάδα Βιοκαλλιεργητών Κρήτης η ΟΠΗ συνδιοργάνωσε τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 την παρουσίαση-συζήτηση με τον συγγραφέα Andre Leu «Μύθοι περί ασφαλών φυτοφαρμάκων» στην αίθουσα Μανόλης Καρέλλης, Ανδρόγεω 2, Ηράκλειο.
  • 24 Ιανουαρίου 2020. Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση της νεοσύστατης δικτύωσης Πρωτοβουλία Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων με θέμα «Περιβάλλον και τοπική οικονομία στο βωμό των εξορύξεων», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Προβολών του ΠΚ-ΜΦΙΚ.
  • 4 Φεβρουαρίου 2020. Η ΟΠΗ με ειδικό πληρεξούσιο συνυπογράφει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας την αίτηση ακύρωσης κατασκευής του νέου αερολιμένα Καστελλίου Ηρακλείου.
  • Τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020 η ΟΠΗ διοργάνωσε στο κέντρο του Ηρακλείου δημόσια διαμαρτυρία κατά του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου «για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας». Κάλεσε επίσης τους πολίτες να υπογράψουν κατά του νομοσχεδίου στην διαδικτυακή καμπάνια. Η συγκέντρωση έγινε την ώρα που μέσα στη Βουλή συζητιόταν το σχέδιο νόμου.
  • 5 Ιουνίου 2020. Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση με happening στην πλατεία Ελευθερίας, την οποία διοργάνωσε η Πρωτοβουλία Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων και συμμετείχε η πλειονότητα των μελών της ΟΠΗ με σωματειακά πλακάτ. Το μήνυμα της εκδήλωσης ήταν «Απόσυρέ το» αναφερόμενη στο νεοψηφισθέν νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης επενδύσεων, το οποίο θεωρείτε από τους πλέον αντιπεριβαλλοντικούς νόμους, καταργώντας ουσιαστικά την όποια διαβούλευση και γνωμοδότηση υπηρεσιών και φορέων για θέματα επενδύσεων με μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
  • 29 Ιουλίου 2020. Με απόφαση του ΔΣ της ΟΠΗ, συνυπογράφεται η προσφυγή στο ΣτΕ κατά επένδυσης ΑΠΕ στην Επισκοπή Ιεράπετρας, εντός αρχαιολογικού χώρου. Την προσφυγή καταθέτουν η Πρωτοβουλία Πολιτών Ιεράπετρας και ιδιώτες-κάτοικοι της περιοχής. Δύο ημέρες αργότερα (31/7/2020) διακινεί σχετικό Δελτίο Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
  • 18 Αυγούστου 2020. Έπειτα από καταγγελία πολίτη, κατατέθηκε αναφορά της ΟΠΗ στην ΕΛΑΣ, αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΔΚ και της Περιφέρειας όπως επίσης της ΚΕΔ και του Δήμου Μαλεβυζίου, σχετικά με παράνομες παρεμβάσεις στην πηγή Αλμυρού Ηρακλείου.
  • Το πρωί της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου του 2020 πεθαίνει ο καθηγητής αστροφυσικής του Πανεπιστήμιου Κρήτης Ιωσήφ Βεντούρας, ένα από τα πρώιμα μέλη της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου, πάντα με έντονη ανησυχία, συμμετοχή και βαθύ ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την οικολογία. Η ΟΠΗ εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
  • 21 Σεπτεμβρίου 2020. Ο πρόεδρος του ΔΣ παρακολούθησε τηλεδιάσκεψη του Δήμου Ηρακλείου για τη Διαβούλευση για το ΣΒΑΚ.
  • Στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 η ΟΠΗ υπογράφει κοινή ανακοίνωση 64 περιβαλλοντικών οργανώσεων σε Ελλάδα - Τουρκία - Κύπρο με αίτημα να σταματήσουν οι έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων, να σταματήσει η σύγκρουση μεταξύ των χωρών μας, να υπάρξει δικαιοσύνη για το κλίμα.
  • 14 Οκτωβρίου 2020. Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση του ΔΣ της ΟΠΗ με ενδιαφερόμενους να γίνουν μέλη. 
  • 27 Οκτωβρίου 2020. Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, μετά από διαδικτυακή συζήτηση συνυπέγραψε κείμενο διαμαρτυρίας περιβαλλοντικών οργανώσεων και συλλογικοτήτων ενάντια στις εξελίξεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη διαφαινόμενη επικράτηση της καύσης έναντι της αποκεντρωμένης διαχείρισης στη βάση των Περιφερειακών Σχεδιασμών Διαχείρισης Απορριμμάτων.
  • 29 Οκτωβρίου 2020. Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, μετά από διαδικτυακή συζήτηση αποφάσισε τη συμμετοχή της στο Δίκτυο φορέων και συλλογικοτήτων για την ενέργεια, στη συναινετική βάση των δύο κειμένων για τη συγκρότηση του Δικτύου και το κοινό πλαίσιο θέσεων.
  • 2 Νοεμβρίου 2020. Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου με αφορμή τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο τον Οκτώβριο του 2020, συνυπογράφει κείμενο συλλογικοτήτων από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο ενάντια στις εξορύξεις.
  • 13 Νοεμβρίου 2020. Η ΟΠΗ με απόφαση του ΔΣ (29 Οκτωβρίου 2020) συμμετέχει στο νεοδημιουργηθέν Πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια, το οποίο και πραγματοποίησε τη συνέλευση συγκρότησής του την ίδια ημέρα διαδικτυακά. 
  • 16 Νοεμβρίου 2020. Η ΟΠΗ δια της Γραμματέως της συμμετείχε στη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας του κ. Γιάννη Τζωρτζάκη, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Τμήματος Σπουδών «Πολιτικό Σύστημα και Δημόσιες Πολιτικές» με τίτλο «Περιβάλλον και κρατική πολιτική. Το περιβάλλον ως πρόβλημα σε δύο φορείς της κοινωνίας των πολιτών».
  • Στις 15 Νοεμβρίου του 2020 συγκροτήθηκε το Πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια. Η ΟΠΗ υπογράφει το κοινό πλαίσιο για τα ζητήματα της ενέργειας στου οποίου τη σύνταξη συμμετείχε ως μέλος του Δικτύου.
  • Νοέμβριος 2020, η ΟΠΗ επεξεργάστηκε σχόλια και παρατηρήσεις επί του 2ου παραδοτέου του έργου «Συγκριτική τεχνικοοικονομική αξιολόγηση για την αξιοποίηση των υφάλμυρων πηγών Αλμυρός Ηρακλείου, Αλμυρός Αγίου Νικολάου και Μαλαύρας».
  • Τον Δεκέμβριο του 2020 η ΟΠΗ κλήθηκε να συμμετέχει σε πανελλήνια συντονιστική συνάντηση για τη διαχείριση απορριμμάτων και την καύση απορριμμάτων την οποία προκάλεσε η συλλογικότητα «Δυτικό Μέτωπο». Μετά από σχετική συζήτηση μεταξύ των μελών αλλά και διευκρινήσεις που ζητήθηκαν για τους στόχους της συνάντησης, αποφασίστηκε η ΟΠΗ να συμμετέχει στην πανελλήνια συνάντηση, όποτε αυτή πραγματοποιηθεί.
  • Στις 6 Δεκεμβρίου 2020 η ΟΠΗ συμμετείχε με εισήγηση με τίτλο «Αν όχι υδρογονάνθρακες και βΑΠΕ, τότε τί;» στη διαδικτυακή εκδήλωση «Πόσο πράσινη και πόσο ανάπτυξη τελικά;» που διοργάνωσε η ανεξάρτητη ομάδα ενεργών πολιτών για την προστασία της φύσης «ΦΥΣΗτΗΡες».
  • Σε συνέλευση του ΔΣ της ΟΠΗ την 13η Ιανουαρίου 2021, αποφασίστηκε η εκπροσώπησή της στο Πανελλαδικό Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια από μέλος που θα παρακολουθεί τις τακτικές διαδικτυακές συζητήσεις και θα ενημερώνει ανάλογα το ΔΣ και τα μέλη της ΟΠΗ.
  • Στις 30 Ιανουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η 6η πανελλαδική συνέλευση δικτύωσης των κινημάτων για το νερό, την οποία παρακολούθησε ως εκπρόσωπος της ΟΠΗ η ΓΓ του ΔΣ, η οποία και ενημέρωσε το ΔΣ σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης. 
  • Την 1 Φεβρουαρίου 2021 η ΟΠΗ υπογράφει και διακινεί το κοινό κείμενο 50 συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών ενάντια στον περιβαλλοντικό ρατσισμό σε βάρος της δυτικής Αττικής – Αθήνας, με αφορμή την αδειοδότηση της επέκτασης της εγκατάστασης της Φυλής, με τη δημιουργία ενός νέου ΧΥΤΑ.
  • Στις 7 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά η συντονιστική συνάντηση συλλογικοτήτων που ασχολούνται με τη διαχείριση των αποβλήτων και την καύση απορριμμάτων στην οποία η ΟΠΗ είχε αποφασίσει να συμμετέχει. Στη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί πανελλαδική δράση μετά τη λήξη της καραντίνας και η ΟΠΗ κλήθηκε να επιβεβαιώσει τις κοινές θέσεις της συνάντησης και να συμμετέχει στην πανελλαδική δράση εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Τη συνάντηση παρακολούθησε ο πρόεδρος της ΟΠΗ ο οποίος ανέλαβε και την εκπροσώπηση και τις συνεννοήσεις με τις υπόλοιπες συλλογικότητες.
  • Στις 24 Φεβρουαρίου 2021 ο Ιστιοπλοϊκός Σύλλογος Ηρακλείου προσκάλεσε την ΟΠΗ να εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα της παραχώρησης των υποδομών του ΟΛΗ και του Ενετικού Λιμένα Ηρακλείου στο ΤΑΙΠΕΔ.
  • Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Αγίου Ιωάννου απέστειλε αίτημα υποστήριξης του αιτήματος των κατοίκων του Αγίου Ιωάννου για τη μη μετατροπή δημοτικού οικοπέδου της περιοχής σε Ολυμπιακό Κολυμβητήριο περιφερειακής εμβέλειας όπως προβλέπεται στο Σχέδιο Πόλεως Ηρακλείου.
  • Στις 17 Μαρτίου 2021 ΟΠΗ είχε διαδικτυακή συνάντηση με τους εκπροσώπους του οργανισμού AIESEC παγκόσμιο εθελοντικό οργανισμό νέων, παράρτημα της οποίας λειτουργεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το αίτημα του οργανισμού ήταν η συνεργασία στη φιλοξενία εθελοντών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, που όμως δεν ε΄γινε δεκτό για πρακτικούς λόγους. 
  • Το Δ.Σ. της ΟΠΗ, λόγω μπλοκαρίσματος της σελίδας του Facebook εδώ και π΄πανω από ένα έτος, χωρίς απάντηση στις διαμαρτυρίες μας, αποφάσισε τη μεταφορά της ιστοσελίδας σε άλλη διεύθυνση, με domain name το ecoher.gr. Η μεταφορά του περιεχομένου πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου 2021, οπότε και κατέστη δυνατή η σύνδεση της ΟΠΗ και με την αντίστοιχη σελίδα στο Facebook.
  • Το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021 η ΟΠΗ συμμετέχει στη διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση, «Φρεγάτες και εξορύξεις: πως απαντάνε τα κινήματα σε Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρο;» που οργάνωσε η πρωτοβουλία "Μας σκάβουν τον λάκκο - Kasma birak - Don't Dig" της οποίας είναι μέλος.
  • Στις 8 Απριλίου 2021 η ΟΠΗ κατέθεσε τις προτάσεις της στη διαβούλευση της ΕΕ για τη νέα στρατηγική για το έδαφος, στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα.
  • Στις 21 Απριλίου 2021 η ΟΠΗ συμμετείχε στη 2η Διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Ηρακλείου.
  • Στις 7 Ιουλίου 2021 η ΟΠΗ συνυπογράφει κείμενο με την έκκληση να εφαρμοστεί ο νόμος 4736/2020 και η ευρωπαϊκής οδηγία 2019/904/ΕΕ για δημόσιες κοινόχρηστες βρύσες και δωρεάν πόσιμο νερό στους πολίτες.
  • Στις 21 Ιουλίου 2021 η ΟΠΗ συμμετείχε σε εκδήλωση στα Χανιά με θέμα «Θα γίνουµε ενεργειακή αποικία;». Η εισήγηση της ΟΠΗ στην εκδήλωση ήταν το δεύτερο μέρος του θέματος «Αν όχι υδρογονάνθρακες και όχι βΑΠΕ, τότε τί;». Στη συνδιοργάνωση συμμετείχαν, εκτός από την ΟΠΗ, και η Πρωτοβουλία Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων, ηΑυτόνομη Πρωτοβουλία για τη Γη και την Ελευθερία και το Συντονιστικό Ρεθύμνου Κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ.
  • Στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 η ΟΠΗ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, συμμετείχε στην επεξεργασία και υπογραφή κοινής δήλωσης συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας-Κύπρου ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο μέσα από την πρωτοβουλία "Μας σκάβουν τον λάκκο - Kasma birak - Don't Dig" της οποίας είναι μέλος.
  • Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021 η ΟΠΗ κατέθεσε έκφραση απόψεων για τους σχεδιαζόμενους ΚΑΜΠΗΕ φωτοβολταϊκών 93 MW με μπαταρίες στις θέσεις στις θέσεις «Κεφάλι», «Βιτσιλιά» & «Δασονάρι» του Δήμου Σητείας και στις θέσεις «Μοσχολιό» και «Βιτσιλιά Νότιο» του Δήμου Σητείας όπως επίσης και για τους ΥΣΠΗΕ (Υβριδικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας) στα Καστελλιανά Αστερουσίων, που αφορά σε 1 αιολικό με 4 Α/Γ και 7 Φωτοβολταϊκούς σταθμους με μπαταρίες.
  • Στις 18-19 Σεπτεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν στον Αποκόρωνα οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις για το 1o Φεστιβάλ Νερού. Η ΟΠΗ συμμετείχε στη διοργάνωση με ομιλία του προέδρου του ΔΣ, εκπροσωπώντας την 6η Πανελλαδική Συνέλευση Κινημάτων για το Νερό. 
  • Στις 22 Σεπτεμβρίου 2021 συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του υβριδικού Σταθμού Ποταμών Αμαρίου, την οποία είχε συνυπογράψει η ΟΠΗ και για την οποία κατατέθηκε σχετικό συμπληρωματικό υπόμνημα στις 7 Οκτωβρίου 2021. Η τελική απόφαση του ΣτΕ αναμένεται στις αρχές του 2022.
  • Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 ΟΠΗ συμμετείχε στη διοργάνωση δράσης διαμαρτυρίας εν όψει της 26ης συνόδου της COP26, η οποία πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε μαζί με την Κίνηση πολιτών Κρήτης "ΦΥΣΗτΗΡες" και την Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων και περιλάμβανε συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας, ομιλίες, συμμετοχή της ομάδας κρουστών "Αντικρουστοί" και πορεία στους δρόμους της πόλης.
  • Στις 2 Δεκεμβρίου 2021 η ΟΠΗ εξέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης στο Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, για τις αγωγές που έχει κάνει εναντίον του ο όμιλος ONEX, που διαχειρίζεται το ναυπηγείο Νεώριο Σύρου.
  • Την Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2021 η ΟΠΗ συμμετείχε στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Βουνού με ανάβαση στην κορυφή Τούμπα-Μούτσουνα από το Οροπέδιο Λασιθίου. Τη δράση που απετέλεσε έκκληση προστασίας των βουνών από τα αιολικά και την ερημοποίηση συνδιοργάνωσαν οι κίνηση πολιτών Φυσητήρες, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, η Πρωτοβουλία Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων και το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ. Η πεζοπορία έγινε σε συνεργασία με τους ΕΟΣ Λασιθίου και Ηρακλείου.
  • Τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η τακτική απολογιστική και εκλογική Γενική Συνέλευση της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου. Η συνέλευση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την άνοιξη, είχε αναβληθεί δύο φορές λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας. Στις εκλογές εκλέχθηκαν και ανανεώθηκαν στις αντίστοιχες θέσεις τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.