26/2/22

Όχι στην δίωξη του Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένη από την Eldorado Gold!

Στις 3 Μαρτίου γίνεται η δίκη για την αγωγή στελέχους της Eldorado Gold, της εταιρείας που κάνει τις εξορύξεις στη Βόρεια Χαλκιδική, εναντίον του ενημερωτικού συνεταιρισμού Alterthess και της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένης. Είναι το δεύτερο κρούσμα το τελευταίο διάστημα όπου μια εταιρεία, της οποίας η λειτουργία έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις, κάνει αγωγή κατά δημοσιογράφου και ζητά τεράστια αποζημίωση (100.000 ευρώ) καθώς και φυλάκιση ενός έτους σε περίπτωση που δεν καταβληθεί η αποζημίωση.

Στο επίδικο άρθρο της η δημοσιογράφος ενημέρωνε για την τελεσίδικη δικαστική απόφαση σε βάρος υψηλόβαθμων στελεχών της Eldorado για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και συγκεκριμένα για τη ρύπανση των υδάτων της περιοχής. Ας σημειωθεί ότι εκκρεμεί δίκη άλλων δύο υψηλόβαθμων στελεχών της εταιρείας σε κακουργηματικό βαθμό.

Η αγωγή θεωρείται δείγμα δίκης SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation), μιας στρατηγικής των εταιρειών να κάνουν αγωγές για να περιορίσουν την δημόσια ενημέρωση και συμμετοχή. Είναι φανερό ότι αποσκοπεί στον εκφοβισμό, τη φίμωση και την νομική και οικονομική εξόντωση δημοσιογράφων και αγωνιστών/ακτιβιστών για το θέμα του περιβάλλοντος και ακρωτηριάζει άμεσα το δικαίωμα των πολιτών στην πληροφόρηση και μάλιστα για θέματα δημόσιας υγείας.

  • Στεκόμαστε στο πλευρό του Alterthess και της Σταυρούλας Πουλημένης, καθώς και όσων δημοσιογράφων ή αγωνιστών/ακτιβιστών του περιβάλλοντος διώκονται σε παρόμοιες υποθέσεις.
  • Ζητάμε να απορριφθεί η αγωγή της Eldorado. Συντασσόμαστε με τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής για το σταμάτημα των καταστροφικών εξορύξεων χρυσού στην περιοχή.

Στηρίζουμε την συγκέντρωση αλληλεγγύης την Πέμπτη 3 Μαρτίου στις 9:00πμ στην Ευελπίδων!

Μας σκάβουν τον λάκκο / Kazma Birak / Don’t dig
Ελλάδα-Τουρκία-Κύπρος:
Συνεργασία ενάντια στον πόλεμο και τις εξορύξεις
noextractionsnowar@gmail.com
https://noextractionsnowar.blogspot.com
https://www.facebook.com/noextractionsnowar