Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου συζητείται η προσφυγή για την ακύρωση της οικοδομικής άδειας τουριστικού καταλύματος στον Παλίγκρεμνο που έχουν υποβάλει κάτοικοι το Πλακιά, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου και 11 σωματεία, μεταξύ των οποίων και η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου. Ο Παλίγκρεμνος είναι μνημείο της φύσης μεγάλης γεωλογικής και ιστορικής αξίας, καθώς και τοπόσημο της περιοχής. Αν θέλουμε να προστατευτεί πρέπει να τον σεβαστούμε.
Την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022, συζητείται στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων η αίτηση κατά της Υπηρεσίας Δόμησης (ΥΔΟΜ) Ρεθύμνου για την ακύρωση της άδειας οικοδομής για Τουριστικό Κατάλυμα Υπόσκαφων Ενοικιαζόμενων Επιπλωμένων Διαμερισμάτων στην περιοχή Παλίγκρεμνος Πλακιά Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.
Την αίτηση υπέβαλαν κάτοικοι του Πλακιά, ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ και τα σωματεία: ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ (ΕΟΣ) ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΕΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΕΟΣ ΜΟΙΡΩΝ, ΕΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟΣ -ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ- ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΞΑΡΕ , ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΝΟΤΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Με την αίτηση ζητείται η ακύρωση της άδειας οικοδομής στον Παλίγκρεμνο επειδή οποιαδήποτε εργασία στο χώρο θα έχει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής (διάνοιξη οδών, εκσκαφές κλπ) ενώ ο κύριος λόγος που προβάλλεται στην αίτηση ακύρωσης είναι ότι εκδόθηκε οικοδομική άδεια ( η προσβαλλόμενη ) για τουριστικά καταλύματα σε εκτός σχεδίου πόλεως γεωτεμάχιο ενώ αυτό δεν έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό νομίμως υφιστάμενη όπως απαιτεί η νομολογία του ΣτΕ και επιτάσσει ο βασικός κανόνας της πολεοδομικής νομοθεσίας κατά τον οποίο δομήσιμα είναι τα γήπεδα που έχουν κοινό όριο (πρόσωπο) σε κοινόχρηστη οδό νομίμως υφιστάμενη και μη προκύψασα από ιδιωτική βούληση.
Ας σημειωθεί ότι το Διοικητικό Εφετείο Χανίων στις 22/9/22 έδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης της άδειας οικοδομής για το εν λόγω Τουριστικό Κατάλυμα.
Επίσης, στις αρχές Οκτωβρίου κατατέθηκε στον Δήμο Αγ. Βασιλείου η μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης που ορίζει το πλαίσιο για την κήρυξη του Παλίγκρεμνου ως προστατευόμενης περιοχής.
Κι αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο του αγώνα μας που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο. Όταν πάνω στον βράχο του Παλίγκρεμνου εμφανίστηκαν τα χωματουργικά μηχανήματα και φάνηκε πόσο ευάλωτος είναι στην αδηφαγία των τουριστικών επενδύσεων.
Από εκείνη την ημέρα εκατοντάδες άνθρωποι σε όλη την Κρήτη, την Ελλάδα και το εξωτερικό συσπειρώθηκαν με σύμπνοια και συνέπεια στην προσπάθεια για την προστασία του Παλίγκρεμνου.
Κομβικό σημείο αυτής της προσπάθειας αποτελεί και η αίτηση για την ακύρωση της άδειας οικοδομής των τουριστικών καταλυμάτων στον Παλίγκρεμνο που θα συζητηθεί μεθαύριο 8/12/22 στο Διοικητικό Εφετείο Χανίων στις 11.30 πμ.
Διότι ο Παλίγκρεμνος είναι μνημείο της φύσης μεγάλης γεωλογικής και ιστορικής αξίας, καθώς και τοπόσημο της περιοχής. Αν θέλουμε να προστατευτεί πρέπει να τον σεβαστούμε.
ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΛΙΓΚΡΕΜΝΟΥ