9/12/22

Σεισμικές έρευνες: οι περιβαλλοντικοί όροι δεν προστατεύουν τη θαλάσσια ζωή, πόσο μάλλον όταν δεν τηρούνται!

Πανελλαδική συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου

Η πανελλαδική συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου καταγγέλλει ότι στις σεισμικές έρευνες που διεξάγονται τώρα, δεν τηρούνται ούτε καν οι περιβαλλοντικοί όροι που τέθηκαν με την έγκριση των μελετών (ΣΜΠΕ) για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια και δυτικά της Κρήτης.

Συγκεκριμένα δεν φαίνεται να έχει ιδρυθεί και να λειτουργεί η προβλεπόμενη «Διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος» που θα είχε την «ολοκληρωμένη μέριμνα για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον κάθε περιοχής». Υποτίθεται ότι αυτή η μονάδα θα αποτελούσε και τον «σύνδεσμο επί όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων με τις τοπικές κοινωνίες, με τα σχετικά με τους υδρογονάνθρακες και το περιβάλλον παρατηρητήρια και με τις αρμόδιες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης». Και βέβαια ούτε «Περιφερειακά Παρατηρητήρια για το Περιβάλλον και την Ασφάλεια της Έρευνας και της Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων» έχουν σχηματιστεί ακόμα! Γνωρίζουμε βέβαια πως ακόμη κι αυτό το εργαλείο, η “Διακριτή Μονάδα Περιβάλλοντος” είναι εντελώς αναξιόπιστο αφού ελεγκτής είναι, ο ελεγχόμενος. 

Όσον αφορά τα μέτρα του περίφημου Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης που υποτίθεται ότι διασφαλίζει την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών, είναι μάλλον έκθεση ιδεών. Καταρχήν ο ισχυρισμός ότι ο πληθυσμός των κητωδών στην Ελληνική Τάφρο κατά τους χειμερινούς μήνες είναι μικρός είναι αβάσιμος, καθώς η έρευνα πεδίου που έγινε τον περσινό χειμώνα από την Greenpeace έδειξε ότι η παρουσία τους ήταν σημαντική. Έπειτα, όταν όπως τώρα γίνονται μαζικά σεισμικές εκρήξεις σε ένα τεράστιο και ευαίσθητο τμήμα της Ελληνικής Τάφρου, δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές καταφύγιο για τα κητώδη. Δεν έχει ληφθεί επίσης πουθενά υπόψη η καταστροφή που γίνεται στους πληθυσμούς των μεσοπελαγικών καλαμαριών που αποτελούν την κύρια τροφή για αρκετά από τα κητώδη. Οι ελάχιστοι στον αριθμό (3-4) ειδικοί παρατηρητές πάνω στα πλοία, μάθαμε ότι μισθώνονται από την ίδια την εταιρεία και ότι δεν υπάρχει κανένας ανεξάρτητος ελεγκτικός μηχανισμός για το αν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. 

Ενδεικτική του κλίματος αυθαιρεσίας και περιφρόνησης των περιβαλλοντικών όρων, είναι η αποκάλυψη των οργανώσεων των πολιτών ότι οι σεισμικές έρευνες ξεκίνησαν κρυφά αρκετές μέρες πριν την έκδοση των σχετικών Navtex και πριν την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την έναρξή τους. Η ίδια η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΥΕΥΕΠ) απαξίωσε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας επ’ αυτού. 

Εξάλλου, η εταιρεία PGS που διεξάγει τις ηχοβολιστικές διασκοπήσεις δεν αποκαλύπτει το όνομα των πελατών που της έχουν αναθέσει τις έρευνες στο Ιόνιο, ενώ για τις έρευνες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τις οποίες ο πρωθυπουργός μας διαβεβαιώνει ότι τις έχει αναθέσει η ExxonMobil, από δημοσιεύματα στον Τύπο πληροφορούμαστε ότι μάλλον τις έχει αναθέσει η ΕΔΕΥΕΠ! Δηλαδή το τεράστιο κόστος των σεισμικών ερευνών στο οποίο μέχρι σήμερα καμία πρόσβαση δεν έχουμε ώστε να γνωρίζουμε τι χρήμα δαπανάται, που διώχνουν και εξοντώνουν τη ζωή στις θάλασσές μας και από το οποίο θα επωφεληθούν οι εξορυκτικές εταιρείες στις οποίες θα ανήκουν τα προϊόντα των εξορύξεων, το πληρώνει το δημόσιο, δηλαδή όλοι εμείς!

Να σταματήσουν τώρα οι έρευνες και τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων.

Η Ελληνική Τάφρος να προστατευτεί!

#HellenicTrenchSOS


Πανελλαδική συνέλευση για την προστασία της Ελληνικής Τάφρου

Fossil Free Corfu | Bio7νησα | NodrillZante - Ζακυνθινή Πρωτοβουλία για ένα Ιόνιο ελεύθερο υδρογονανθράκων | Save Greek Seas | Sea Shepherd Greece | SOS ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟΣ - Πρωτοβουλία Τριφυλίας ενάντια στις εξορύξεις Υδρογονανθράκων | Ανοιχτή Συνέλευση στα Γιάννενα ενάντια στην ενεργειακή λεηλασία | Ανοιχτή Συνέλευση Κεφαλονιάς- Ιθάκης ενάντια στην εξόρυξη Υδρογονανθράκων | Δίκτυο ενημέρωσης πολιτών ενάντια στις εξορύξεις - Πρέβεζα | Εθελοντική Ομάδα Παξών | Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου | Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων | Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας | Πρωτοβουλία Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις Υδρογονανθράκων | Πρωτοβουλία Πολιτών Λευκάδας ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων


Επικοινωνία: HellenicTrenchSOS@gmail.com