12/5/23

Πρωτοβουλία Πεδιάδας προς Περιφέρεια Κρήτης: Τώρα πια δεν μπορείτε να λέτε ότι δεν γνωρίζατε

Την τετάρτη 10 Μαίου έγινε συνάντηση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας με το τμήμα Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης για τους κινδύνους, τα ψέμματα και τις παραπλανήσεις στη νέα ΜΠΕ για το Αεροδρόμιο Καστελλίου και τις οδικές του συνδέσεις, στα πλαίσια επικαιροποίησης του τελικού σχεδιασμού. 

Μετά από αίτημα της Πρωτοβουλίας, η πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Κουτράκη Φωτεινή και ο επίτιμος πρόεδρος και αεροναυπηγός Μαυραντωνάκης Γιώργος συναντήθηκαν με την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Νικόλαο Ξυλούρη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Νικόλαο Συριγωνάκη και ενημέρωσαν τους/τις παρευρισκόμενους/ες διεξοδικά για τα τραγικά λάθη, ελλείψεις και σκόπιμες αλλοιώσεις στοιχείων που έχει εντοπίσει η Πρωτοβουλία στη ΜΠΕ καθώς και για τους πολύ σοβαρούς κινδύνους που μαρτυρά για την περιοχή και για όσους/ες πρόκειται να χρησιμοποιούν το εν δυνάμει αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλλι. 

Οι κίνδυνοι αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Τραγική οικολογική και περιβαλλοντική καταστροφή μέσα από τη ρύπανση της Πεδιάδας καθώς και τη ρύπανση και μόλυνση του υπόγειου και υπέργειου υδροφόρου ορίζοντα.
  • Οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που θα επιφέρει η καταστροφή του πρωτογενούς τομέα τς περιοχής.
  • Μεγάλη επικινδυνότητα των πτήσεων, αύξηση του χρόνου πτήσης και του κόστους εξαιτίας της ιδιαιτερότητας θέσης και των αυξημένων οικονομικών αναγκών του νέου αεροδρομίου. 

Παρατέθηκαν αποδείξεις ότι πρόκειται για υφεσιακό, όχι αναπτυξιακό έργο. Αποδείξεις για παραποίηση στοιχείων από τους συντάκτες της ΜΠΕ με πρώτο το παράδειγμα των ρύπων όπου στην ΜΠΕ παρουσιάζονται εκπομπές 5 φορές μικρότερες σε σχέση με τις ρεαλιστικές εκπομπές που παρουσιάζονται στην αντίστοιχη μελέτη του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Η τραγική επιμονή να παρουσιάζουν ως εμπλουτισμό, με θετικό πρόσημο(!) την εναπόθεση επεξεργασμένων λυμάτων και ρυπογόνων όμβριων υδάτων στα υπόγεια και υπέργεια ύδατα της περιοχής με τρόπο που έχει επανειλημμένως απορριφθεί από τη διεύθυνση υδάτων και την επιστημονική επιτροπή της ΔΕΥΑΜΠ. Χαρακτηριστικά η τελευταία στη γνωμάτευσή της λέει: “Σε ενδεχόμενη αστοχία του συστήματος βιολογικής επεξεργασίας για 1-2 ημέρες που τα λύματα θα οδηγηθούν στα φρεάτια διήθησης και στον υδροφορέα, η μόλυνση και ρύπανση των υπόγειων νερών θα επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες για πολλά χρόνια”. Σημαντικό να αναφέρουμε ότι από το νερό αυτό υδρεύονται χωριά της περιοχής και μέρος της πόλης του Ηρακλείου. 

Όσον αφορά τις παραλείψεις, αυτές αφορούν σοβαρά ζητήματα που αν δεν είχαν παραβλεφθεί, δεν θα μπορούσε να παραβλεφθεί και το γεγονός ότι το έργο είναι στην ουσία παράνομο.

Μεταξύ αυτών είναι: Η υποτίμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η μη αναφορά της Φωτοχημικής (νέφος) και Ηλεκτρομαγνητικής Ρύπανσης σε μία περιοχή που παράγει τροφή, η μη αναφορά στην επιπλέον προσθήκη περίπου 57.000 τόνων CO2 ετησίως καθώς όλη η κίνηση των αεροσκαφών θα γίνεται από το νότο και θα περνάει σε απόσταση αναπνοής από την κορυφογραμμή των Αστερουσίων Ορέων και καμία αναφορά στην ώχληση που θα δημιουργούν οι πτήσεις στην προστατευόμενη αυτή περιοχή NATURA 2000. Επιπλέον δε γίνεται καμία αναφορά στους σεισμούς και το γεγονός ότι χτίζουν αεροδρόμιο πάνω σε ενεργό σεισμικό ρήγμα, ικανό να γκρεμίσει σπίτια.

Αναλυτικά μπορείτε να βρείτε τις γνωματεύσεις της Πρωτοβουλίας και άλλων πολιτών στην ιστοσελίδα διαβουλεύσεων της Περιφέρειας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να διασφαλιστεί ότι η αρμόδια επιτροπή είναι ενήμερη για αυτά τα τόσο σημαντικά ζητήματα πριν την εισήγησή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο που καλείται να γνωμοδοτήσει για το συγκεκριμένο θέμα. 

Η Πρωτοβουλία σκοπεύει να παραστεί στην Περιφέρεια και να τοποθετηθεί στο περιφερειακό συμβούλιο την ημέρα που θα συζητηθεί το εν λόγω θέμα. Καλούμε τους/τις αρμόδιες να πάρουν θέση και να διασφαλίσουν αυτά τα οποία η ελληνική κοινωνία τους πληρώνει να διασφαλίσουν: το περιβάλλον και τη ζωή μας. 

Η στάση τους πλέον μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από προϊόν άγνοιας. 

Καλούμε τη συμπαράσταση όλων των πολιτών που κατανοούν και συμφωνούν με τα αιτήματά μας.

Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη Διάσωση, Προβολή και Αειφόρο Ανάπτυξη της Πεδιάδας

www.prosoxiaerodromio.gr