ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΣΜΑ!


10 κείμενα για την ερημοποίηση, γραμμένα για κάθε ετήσια επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (17 Ιουνίου) από το 2006 μέχρι και το 2015, με την ελπίδα ο αναγνώστης να ευαισθητοποιηθεί, να αναζητήσει περισσότερη γνώση και να δραστηριοποιηθεί, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, για την προστασία αυτού του πολύτιμου λεπτού μανδύα της γης, του εδάφους, που στηρίζει τη ζωή στο πλανήτη.«Οικολογική καλλιέργεια σε μικρούς λαχανόκηπους» ένα εγχειρίδιο για ερασιτέχνες οικοκαλλιεργητές, του Γιώργου Βλοντάκη

• Οι βασικές γνώσεις για τους αρχάριους (και όχι μόνο) σε θέματα εγκατάστασης του λαχανόκηπου, λίπανσης και φυτοπροστασίας.
• Οδηγίες για την παρασκευή κομπόστ
• Κατευθύνσεις για παραπέρα εμβάθυνση και εφαρμογές

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου γεωπόνος κ. Γιώργος Βλοντάκης, τα τελευταία χρόνια πάρα πολλοί συμπολίτες και φίλοι του ζητούν συμβουλές για οικολογική λαχανοκομία. Τα ερωτήματα που θέτουν έχουν σχέση κυρίως με τη φυτοπροστασία χωρίς τοξικές ουσίες και με την εύρεση και χρήση παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών. Από εκεί προέκυψε και η ανάγκη ενός εγχειριδίου, που να καλύπτει κυρίως θέματα λίπανσης και φυτοπροστασίας στις συνθήκες μικρής οικογενειακής παραγωγής.


ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝΧΑΡΤΑ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗΣ, ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ, ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, του John Hilary

Όταν κυκλοφόρησε η πρώτη έκδοση αυτού του μικρού βιβλίου την άνοιξη του 2014, λίγοι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν προβλέψει ότι το TTIP θα γινόταν σύντομα ένα από τα πιο καυτά πολιτικά θέματα στην Ευρώπη. Ένα χρόνο μετά, το βιβλιαράκι έχει τυπωθεί σε εννιά ευρωπαϊκές γλώσσες και διανεμήθηκε σε δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα, ενώ ακόμα περισσότερες χιλιάδες ανθρώπων έχουν κατεβάσει το κείμενο από το διαδίκτυο.1 Το ίδιο το TTIP έχει γίνει βασικό πολιτικό θέμα σε πολλές χώρες, με το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον από την πλευρά των ΜΜΕ να τροφοδοτείται από τον φόβο του κοινού σχετικά με τους ουσιαστικούς κινδύνους που θα επιφέρει η συμφωνία.

Οι ανησυχίες που περιγράφονται σε αυτό το βιβλιαράκι παραμένουν το ίδιο βάσιμες σήμερα όσο και όταν πρωτοεκδόθηκε, δεδομένου ότι ο κεντρικός σχεδιασμός του ίδιου του TTIP παραμένει αναλλοίωτος. Για τον λόγο αυτό, το αρχικό κείμενο αναπαράγεται εδώ ακριβώς όπως πριν, συμπεριλαμβανομένων όλων των σημειώσεων, έτσι ώστε να παρέχει στους αναγνώστες πρόσβαση στις πρωτογενείς πηγές στις οποίες βασίζεται η ανάλυση. Ωστόσο, έχουν υπάρξει πολιτικές εξελίξεις τον προηγούμενο χρόνο που βοηθούν να κατανοήσουμε το πλήρες νόημα του TTIP και τις πιθανές επιπτώσεις του στην κοινωνία και το περιβάλλον. Αυτός ο πρόλογος σκιαγραφεί αυτές τις εξελίξεις, ξανά με αναφορά στις πρωτογενείς πηγές, έτσι ώστε οι αναγνώστες να έχουν όλη την γκάμα των εργαλείων που τους χρειάζεται για να αξιολογήσουν την απειλή την οποία συνιστά το TTIP.Εγχειρίδιο ανάγνωσης του νέου αερολιμένα στο Καστέλι Κρήτης, του Γιώργου Παπαματθαιάκη

Ο νέος αερολιμένας στο Καστέλι Πεδιάδος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής εθνικής κλίμακας που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στη χώρα μας στα χρόνια που ακολουθούν. Ν ιδιαίτερη πορεία που έχει μέχρι στιγμής ακολουθήσει η εξαγγελία, δημοπράτηση και μελέτη του έργου, το έχουν ανάγει σε Θέμα συζήτησης και έχει αναπτυχθεί εκτενής προβληματισμός όχι μόνο μεταξύ των κατοίκων του δήμου Πεδιάδος, ο οποίος θα φιλοξενήσει τον αερολιμένα, αλλά και όλης της Κρήτης καθώς και των σχετικών με το ζήτημα επαγγελματιών.

Παρ όλα αυτά, με δυσκολία και μόνο αποσπασματικά βρίσκει κανείς επίσημες μελέτες και ανακοινώσεις για το έργο. Τα δημοσιεύματα δύσκολα διασταυρώνονται, οι περισσότερες πηγές είναι δημοσιογραφικές και ως εκ τούτου αμφιβόλου εγκυρότητας ιδιαίτερα όσον αφορά τεχνικά ζητήματα. Αν και αυτό αποτελεί τον κανόνα γιο τα δημόσια έργα στην Ελλάδα, κάτι τέτοιο δε θα έπρεπε να συμβαίνει. Μία τράπεζα πληροφορίας εθνικού επιπέδου, είναι παραπάνω από επιβεβλημένη. 0 κάθε πολίτης πρέπει να μπορεί να έχει πρόσβαση και να πληροφορηθεί εκτενώς για ένα έργο το οποίο θα επηρεάσει αυτόν και τους συμπολίτες του.

Διαπιστώνοντας αυτό το κενό, αποφάσισα να δημιουργήσω ένα τεύχος ενημέρωσης και σχολιασμού , ένα εγχειρίδιο για το ζήτημα του νέου αεροδρομίου. Με το τεύχος αυτό, κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά Θέματα που αφορούν το νέο αερολιμένα στο Καστέλι Πεδιάδος.Ο Νόμος του Σπόρου, Navdanya, Vandana Shiva et al

Ο Νόμος του Σπόρου προτείνεται ως εργαλείο που αφενός μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού και σε κάθε πλαίσιο από τους πολίτες ώστε να υπερασπισθούν την ελευθερία των σπόρων τους και τα κυρίαρχα δικαιώματα τους επί των σπόρων και αφετέρου να χρησιμεύσει ως πρακτικός οδηγός για όλες τις μελλοντικές εξελίξεις των νόμων και των πολιτικών που αφορούν τον σπόρο.

Ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιηθεί ως καταλύτης για τους πολίτες ώστε να διαδοθεί η γνώση σχετικά με την κρίσιμη κατάσταση του σπόρου και της βιοποικιλότητας και να γίνει κατανοητό πως χειραγωγούνται η επιστήμη και οι νόμοι, απειλώντας τον σπόρο και την κυριαρχία των λαών επί της τροφής τους σε όλα τα μέρη του κόσμου. Ελπίζουμε ότι παντού οι πολίτες θα χρησιμοποιήσουν το Νόμο του Σπόρου ως υπερασπιστικό εργαλείο ώστε να προωθηθεί τοπική περιφερειακή και εθνική νομοθεσία που σέβεται και ευνοεί την ελευθερία του σπόρου και το νόμο του σπόρου.Βιοποικιλότητα, φυλλάδιο της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου

Η προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας είναι ουσιώδους σημασίας για την ποιότητα ζωής, ακόμα και των ίδιων των ανθρώπων. Ο κίνδυνος αφανισμού ενός είδους, π.χ. της μεσογειακής φώκιας, ή ενός οικοτόπου, π.χ. των αμμοθινών, μπορεί να επηρεάσει την δική μας καθημερινότητα, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτισμικό επίπεδο.

Η ανθρωπότητα ήδη βιώνει το κόστος της μείωσης της βιοποικιλότητας, κυρίως στις φτωχές κοινωνίες, που η επιβίωσή τους εξαρτάται άμεσα από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων όπως για παράδειγμα η παράκτια αλιεία. Έχει υπολογιστεί πως η απώλεια των υπηρεσιών που προσφέρουν τα οικοσυστήματα μας κοστίζει 50 δισ. ευρώ κάθε χρόνο!Πέρα από το δίλημμα λιτότητα ή ανάπτυξη: 11 κείμενα για την αποανάπτυξη

Η αποανάπτυξη είναι το κάλεσμα για μια οργανωμένη έξοδο από την καπιταλιστική οικονομία της ανάπτυξης. Είναι μια ριζοσπαστική, πολιτική, οικολογική και αριστερή ιδέα ο καιρός της οποίας έχει φτάσει προ πολλού. Προκειμένου να συνεχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία θυσιαζόμαστε όλοι στο βωμό της. Η αποανάπτυξη προσφέρει ένα λεξιλόγιο το οποίο μας βοηθά τόσο να οργανώσουμε και να στοχεύσουμε την κριτική στην καρδιά του προβλήματος, την ανάγκη δηλαδή του καπιταλισμού να αναπτύσσεται συνεχώς ώστε να μην καταρρεύσει, όσο και να αρχίσουμε να συνδέουμε και να νοημα-τοδοτούμε τα ψήγματα του «άλλου κόσμου» ο οποίος ξεπηδάει μέσα από τις στάχτες της κρίσης, ενός κόσμου αλληλεγγύης, συντροφικότητας, απλότητας και συνεργασίας. Ενός κόσμου «από κοινού».


  
Ευημερία χωρίς ανάπτυξη, προτάσεις για έναν άλλο κόσμο από κοινού

Στα ψεύτικα διλήμματα (λιτότητα ή ανάπτυξη, ευρώ ή δραχμή, μέσα ή έξω από την ΕΕ) αντιτάσσουμε την απαξίωση του παλιού και τη δημιουργία ενός άλλου κόσμου, ισότιμου, δίκαιου και αειφόρου. Πως θα γίνει αυτό; Συγκεντρώσαμε μερικές προτάσεις, από την ερευνητική και κινηματική κοινότητα, σε μια ειδική έκδοση για ελεύθερο κατέβασμα. Υπάρχουν λύσεις πέρα από την λιτότητα ή την ανάπτυξη όπως τη γνωρίζαμε; Υπάρχουν εναλλακτικές πέρα από τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, τη δικτατορία των αγορών και τη σκλαβιά του χρέους;

Ναι υπάρχουν και εφαρμόζονται με επιτυχία σε όλο τον κόσμο, και την Ελλάδα, σε μικρή κλίμακα μεν αλλά με μια δυναμική προοπτική κρίσιμης μάζας. Η αποανάπτυξη και η αυτονομία προσφέρουν το πολιτικό πλαίσιο, ενώ η αλληλέγγυα- συνεργατική οικονομία, η ομότιμη παραγωγή και η οικολογία προσφέρουν τα εργαλεία, τις μεθόδους και τις δομές για να αναδομήσουμε ριζικά την οικονομία προς όφελος της κοινωνίας και του πλανήτη.

Δεν θέλουμε απλά ένα παυσίπονο για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά να εξαλείψουμε τις αιτίες που οδήγησαν στην πολύπλευρη κρίση με την εφαρμογή εναλλακτικών προτάσεων και βιώσιμων λύσεων. Θέλοντας να συμβάλουμε σε αυτό το διάλογο των εναλλακτικών λύσεων διοργανώσαμε στις 20-22 Φεβρουαρίου 2015 ένα φόρουμ- πολιτικό εργαστήρι με θέμα “Ευημερία χωρίς ανάπτυξη, προτάσεις για έναν άλλο κόσμο από κοινού”. Συγκεντρώσαμε τις εισηγήσεις και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα σε μια ειδική έκδοση που μπορείτε να κατεβάσετε ελεύθερα.

Συλλογική έκδοση, Ελεύθερες εκδόσεις Ηλιόσποροι, Ιούνιος 2015.TTIP: ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε με σκοπό την ενημέρωση για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει η υπό διαβούλευση TTIP για τη χώρα μας και την προβολή της αναγκαιότητας της κινητοποίησης των πολιτών για το «μπλοκάρισμά» της. Ανατέθηκε από τους Φίλους της Φύσης - Naturefriends Greece στις ομάδες Εργαστηρίου Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Ανάπτυξης Α.Π.Θ. και Alternative Trade Network / Κοοπερατίβα Έρευνας & Ανάπτυξης, οι οποίες συνεργάστηκαν μεταξύ τους σε ένα ενιαίο κείμενο.

«Στην Ελλάδα με σχετική καθυστέρηση η κοινωνία αντιλήφθηκε τις επιδιώξεις των πολυεθνικών να απορρυθμίσουν, μέσω των διατλαντικών συμφωνιών, την οποιαδήποτε ρύθμιση προστάτευε τον πολίτη, τον καταναλωτή, τον μικρό παραγωγό.

Οι αγώνες ενάντια στις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες ΤΤΙP, CETA, TiSA, αλλά και για την προάσπιση της δημοκρατίας, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, θα πρέπει να γίνονται σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, κοινωνικής και επιστημονικής ζωής (Ευρωκοινοβούλιο, Εθνικά Κοινοβούλια, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Σωματεία εργαζομένων, Αγροτικές - Συνεταιριστικές - Καταναλωτικές οργανώσεις, Κινήματα πολιτών για την προστασία του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα).

Θα πρέπει να ενισχυθούν πρωτοβουλίες πολιτών και κοινωνικών σχημάτων που έχουν σχέση με την αυτάρκεια, την παραγωγή ενέργειας, την απεξάρτηση από τη βιομηχανική γεωργία και την εμπορία των σπόρων, τη διάδοση ντόπιων καλλιεργειών.

Ωστόσο τα αυτοδιαχειριστικά και συνεταιριστικά εγχειρήματα, η ανεξαρτητοποίηση από τη βιομηχανία και εμπορία των σπόρων κ.λπ. δεν μπορούν να ανατρέψουν στον παρόντα χρόνο, το καπιταλιστικό σύστημα παραγωγής, εμπορίας και κατανάλωσης. Ωστόσο μπορούν να δημιουργήσουν αξιόλογες αντιστάσεις και αναχώματα, να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις των εμπορικών ληστρικών συμφωνιών και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις, μαζί με άλλες πολιτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες και ανακατατάξεις, τον αντίπαλο πόλο απέναντι στον επεκτατικό νεοφιλελευθερισμό
».

Για τη σύνοψη της μελέτης δείτε:
- Στην Ελληνική γλώσσα: https://joom.ag/FB7Q
- Στην Αγγλική γλώσσα: http://joom.ag/UNwQ