5/2/04

ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ

Να μην επιτραπεί η καλλιέργεια των μεταλλαγμένων στην Κρήτη
Ανοιχτή επιστολή προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηρακλείου

Η Ευρώπη, μετά τη στάση αναμονής και αντίστασης των τελευταίων ετών, υποκύπτει στις πιέσεις των Η.Π.Α. και τερματίζει το "μορατόριουμ", αποδεχόμενη πλέον τη μαζική εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων (με ειδική σήμανση) από την Αμερική. Όμως οι ευρωπαϊκές οικολογικές οργανώσεις, οι ενώσεις καταναλωτών, οι οργανώσεις των αγροτών και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες αντιστέκονται σ' αυτή την προοπτική.


Στην Ελλάδα η μία μετά την άλλη Περιφέρειες της χώρας, με την πρωτοβουλία των οικολογικών και αγροτικών οργανώσεων και τη σύμφωνη γνώμη των Νομαρχιακών Συμβουλίων, ανακηρύσσουν τις περιοχές τους ζώνες ελεύθερες από μεταλλαγμένα. Ήδη στη Θεσσαλία, στην Κρήτη, στη Ροδόπη, στη Ζάκυνθο, στη Θεσσαλονίκη έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις. Επίσης η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (Ε.Ν.Α.Ε.) έχει εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα κατά των μεταλλαγμένων που αποτελεί την βάση για την συλλογή υπογραφών:

"Η Ε.Ν.Α.Ε. νιώθει την ανάγκη να εκφράσει την αντίθεσή της στην προοπτική να κυκλοφορήσουν στην παραγωγή και την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, εξαιτίας των πιθανών κινδύνων που εγκυμονούν για την υγεία και τη βιοποικιλότητα αλλά και για την επιμόλυνση των άλλων καλλιεργειών -συμβατικών και βιολογικών.

Η Ε,Ν,Α,Ε, θεωρεί ότι η ενίσχυση των τοπικών ποιοτικών και παραδοσιακών προϊόντων είναι η ουσιαστική απάντηση στη διαφαινόμενη εισβολή των μεταλλαγμένων καλλιεργειών και προϊόντων, εξέλιξη που θα μειώσει και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων".

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, εκτιμώντας ότι ήρθε και η ώρα του Νομού Ηρακλείου να ενταχτεί στο μέτωπο κατά των μεταλλαγμένων, προτείνει στο Νομαρχιακό Συμβούλιο να συζητήσει το θέμα και να εκδώσει σχετικό ψήφισμα. Στόχος η ενημέρωση των πολιτών και η συγκρότηση ευρείας Επιτροπής αγώνα με συμμετοχή των οργανώσεων των παραγωγών, των καταναλωτών και όλων των φορέων που εναντιώνονται στα μεταλλαγμένα.

Κεντρικό αίτημα να μην επιτραπεί η εισαγωγή και η καλλιέργεια των μεταλλαγμένων στην Περιφέρεια Κρήτης αλλά και σε όλη την Ελλάδα.
Τι είναι τα μεταλλαγμένα
Τα μεταλλαγμένα, ή ορθότερα οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, είναι προϊόντα των εταιρειών Γενετικής Μηχανικής, οι οποίες επεμβαίνουν και τροποποιούν το DNA, δηλαδή το γενετικό υλικό των ζωντανών οργανισμών, το οποίο περιέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για τη διαιώνιση των ειδών.

Χρησιμοποιώντας μια σειρά εργαστηριακών μοριακών τεχνικών οι επιστήμονες κόβουν, ράβουν, αντιγράφουν και πολλαπλασιάζουν συγκεκριμένες μονάδες γενετικού υλικού (τα λεγόμενα γονίδια) και τα μεταφέρουν από τα κύτταρα ενός οργανισμού σε άλλα, που μπορεί να ανήκουν σε εντελώς διαφορετικό είδος (π.χ. εισάγουν γονίδια βακτηρίων σε φυτά με στόχο τα φυτά να παράγουν εντομοκτόνες ουσίες).

Για ποιο λόγο προωθούνται;
Οι συνήγοροι της γενετικής μηχανικής υποστηρίζουν ότι τα μεταλλαγμένα φυτά και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτά προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα στην ανθρωπότητα και μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της πείνας.

Οι πολιτικοί πάλι πιστεύουν ότι με τη στήριξη αυτών των πρακτικών δικαιώνεται η επιλογή της φιλελεύθερης πολιτικής (ότι προλάβει ν΄ αρπάξει ο καθένας).

Και όμως
Κανένα από τα μεταλλαγμένα κατασκευάσματα που κυκλοφορεί στην αγορά δεν έχει γίνει για την αντιμετώπιση της πείνας. Αντίθετα, έχουν σχεδιαστεί
- για να αυξήσουν τις πωλήσεις συγκεκριμένων ζιζανιοκτόνων
- για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη της βιομηχανικής γεωργίας και
- για να μπορέσουν οι πολυεθνικές των μεταλλαγμένων μέσω των δικαιωμάτων χρήσης να επιβάλλουν εκτεταμένο έλεγχο στην παραγωγή τροφίμων και πρώτων υλών.

Ανυπολόγιστοι κίνδυνοι
Οι επιπτώσεις από την καλλιέργειά τους στη Δημόσια Υγεία και στο περιβάλλον είναι ανυπολόγιστες και μη αναστρέψιμες. Αν απελευθερωθούν δεν υπάρχει δυνατότητα απόσυρσης.

Μόνο δεινά μπορεί να μας "υποσχεθεί" το πολυεθνικό λόμπι της Γενετικής Μηχανικής:
- Εισαγωγή νέων τοξινών και αλλεργιογόνων στα τρόφιμα.
- Γενετική ρύπανση, δευτερογενής εισαγωγή ελαττωματικών γονιδίων στην παγκόσμια γενετική δεξαμενή, εξασθένιση ειδών, εμφάνιση νέων ζιζανίων ανθεκτικότερων στα παρασιτοκτόνα Δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία λόγω κατανάλωσης αφύσικων τροφίμων.
- Αυξημένη χρήση χημικών στις καλλιέργειες και αυξημένη ρύπανση νερών, τροφίμων και περιβάλλοντος.
- Πιθανές, μη αντιστρεπτές μεταλλάξεις των φυσιολογικών γονιδίων και πρόκληση νέων γενετικών ασθενειών ή καρκίνων, με παρενέργειες που μπορούν να περάσουν στις επόμενες γενιές.
- Απειλή του φυσικού περιβάλλοντος από το οποίο εξαρτάται η τροφή μας.

ΤΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΓΟΝΙΔΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΧΑΙΤΙΖΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ

Η γύρη τους μεταφέρεται από τον άνεμο και τα έντομα και μολύνει τις γύρω καλλιέργειες, ενώ οι μικροοργανισμοί του εδάφους μεταφέρουν τα γονίδια σε εντελώς άσχετους οργανισμούς, δημιουργώντας ένα καταστροφικό αυτοτροφοδοτούμενο γαϊτανάκι.

Αυτό είναι το αντίτιμο που μας ζητούν εκείνοι που στο παρελθόν μας "φιλοδώρησαν" με κλοφέν, διοξίνες, Agent Orange, rBGH-ορμόνη για αύξηση της γαλακτοπαραγωγής, ασπαρτάμη-γλυκαντικό διαίτης και glyphosate-ROUNDAP!

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ