27/5/04

Εκδήλωση στο Ηράκλειο για τα «μεταλλαγμένα»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση για τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς που διοργάνωσε την Πέμπτη 27.05.04 η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου στην αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο. Στην εκδήλωση μίλησε ο κ. Δημήτρης Κουρέτας, αν. καθηγητής Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Πανεπ. Θεσσαλίας με θέμα "Οι επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην υγεία και το περιβάλλον", ο κ. Γιάννης Σχίζας, συγγραφέας, διευθυντής του περιοδικό "Οικοτοπία" με θέμα "Διατροφική ασφάλεια και ποιότητα ζωής" και ο κ. Γιώργος Βλοντάκης, γεωπόνος με θέμα "Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί στην γεωργία".


Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα και μαχητική βραδυά που προβλήθηκε αναλυτικά από δύο τοπικά κανάλια. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμος Ηρακλείου και το ΓεωΤΕΕ. Η παρουσία πολλών φοιτητών, επιστημόνων και άλλων ενεργών πολιτών χρωμάτισε την συζήτηση που ακολούθησε τις ομιλίες. Καθώς οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις έδειχναν να μην έχουν τέλος έγινε φανερό ότι το θέμα των "μεταλλαγμένων" έχει πολλές προεκτάσεις, ότι θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες και από άλλους φορείς για να γίνει πιό ουσιαστική η ενημέρωση των πολιτών.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το τρίπτυχο έγχρωμο ενημερωτικό έντυπο για τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς που εξέδωσε σε 50.000 αντίτυπα το Δίκτυο των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων της Κρήτης με σκοπό να μοιραστεί σε όλη το νησί.