Ομιλητές ήταν κυρίως καθηγητές Α.Ε.Ι. (Παν. Αθηνών, Παν. Πατρών, Ε. Μ. Πολυτεχνείο, Παν. Θεσσαλίας, Πολυτεχνείο Κρήτης κ.ά.) ενώ πολλές παρεμβάσεις έγιναν από επιστημονικούς φορείς και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης δεκάδων δήμων της Κρήτης.
Μεταξύ των κυρίων συμπερασμάτων της ημερίδας είναι:
- Οι μελέτες των έργων είναι αναξιόπιστες γιατί περιέχουν σημαντικά λάθη και παραλήψεις. Τόσο ως προς την απολήψιμη ποσότητα υδάτων, που υπερεκτιμήθηκε, όσο και ως προς τα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά της περιοχής.
- Η υλοποίηση των έργων, όπως έχουν σχεδιαστεί, θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες, ενδεχομένως, βλάβες στον υδροφορέα και στο περιβάλλον, και θα θέσει σε κίνδυνο την υδροδότηση οικισμών στην ευρύτερη περιοχή. Μεταξύ των πηγών και γεωτρήσεων που θα υποστούν βλάβη είναι και αυτές που ήδη υδροδοτούν τις πόλεις Ηράκλειο, Άγιος Νικόλαος και Νεάπολη.
- Θα καταδικάσει το Οροπέδιο Λασιθίου στην υπανάπτυξη αφού του στερεί όλους τους επιφανειακούς υδατικούς πόρους.
- Το φράγμα θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων του οικισμού Ποταμιές, που βρίσκεται ένα χιλιόμετρο κάτω από το σχεδιαζόμενο φράγμα.
- Δεν θα λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης του Ηρακλείου, οπότε προκύπτει και μείζον θέμα διασπάθισης πόρων. Εκτιμάται ότι το εργο θα κοστίσει τουλάχιστον 200 (διακόσια) εκατ. ευρώ.
- Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, πολύ χαμηλότερου κόστους και πολύ μικρότερης, αν όχι μηδαμινής, περιβαλλοντικής επιβάρυνσης, όσον αφορά στην ύδρευση του Ηρακλείου.
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου