12/1/05

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης κατά του φράγματος στον Αποσελέμη

ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης τάσσονται κατά της δημιουργίας φράγματος στον Αποσελέμη και συμπαραστέκονται στον αγώνα των κατοίκων της περιοχής, των οικολογικών οργανώσεων και των φορέων που αντιστέκονται στο καταστροφικό για τη φύση και τους ανθρώπους της περιοχής σ’ αυτό  το σχέδιο.

Το φράγμα στον Αποσελέμη πρέπει να ματαιωθεί γιατί:


  • Αλλοιώνεται και καταστρέφεται περιβαλλοντικά μια εξαιρετικά σημαντική εκτεταμένη περιοχή από το Οροπέδιο μέχρι τις εκβολές του Αποσελέμη με καταστροφικές επιπτώσεις στον ευρύτερο υδροφόρο ορίζοντα.
  • Διαλύεται ο κοινωνικός ιστός, ο πολιτισμός και η οικονομία της περιοχής, άνθρωποι ξεριζώνονται. Ακυρώνεται κάθε προσπάθεια ανάδειξης της ενδοχώρας του Δήμου Χερσονήσου, κάτι που θα αποτελούσε διέξοδο στην υποβάθμιση που αντιμετωπίζει ένας από τους πλέον σημαντικούς τουριστικά δήμους της Κρήτης.
  • Εκτός αυτού έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις σε πολλές περιοχές του Δικτύου Φύση 2000 ενώ παραβιάζει εμφανώς την Οδηγία-Πλαίσιο 2000/60ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πολιτική των υδάτων.
  • Το οικονομικό κόστος ενώ είναι τεράστιο, τα οφέλη που θα προκύψουν είναι αμφίβολα.

Υπάρχει λύση και είναι Οικολογική!


Αξιοποίηση άλλων υδατικών πόρων όπως, ο Αλμυρός ποταμός, που μπορεί να δώσει πολύ περισσότερο νερό, καλύτερης ποιότητας, με πολύ μικρότερο περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος, εφαρμογή της αφαλάτωσης- με την τεχνολογία της όσμωσης- σε υφάλμυρο νερό, τον περιορισμό των διαρροών του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Ηρακλείου που έχει απώλειες 35-40%, κατασκευή μικρού συστήματος φραγμάτων για την συγκράτηση των πλημμυρικών νερών της λεκάνης του Αποσελέμη που θα παίξει σπουδαίο ρόλο στην βελτίωση των συνθηκών για το περιβάλλον, την οικονομία και την ζωή των κατοίκων.

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που υποκύπτουν στη λογική των «μεγάλων έργων», αδιαφορώντας για τις συνέπειες στη φύση, τους ανθρώπους και την οικονομία είναι μεγάλες. Δυστυχώς, γι’ άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ για το περιβάλλον κινείται στις ίδιες αδιέξοδες «αναπτυξιακές» κατευθύνσεις που ακολουθούσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να ματαιώσει το σχέδιο για το φράγμα στον Αποσελέμη και να επανεξετάσει το ζήτημα της ύδρευσης του Ηρακλείου με βάση τις θέσεις των κατοίκων της περιοχής και τις αρχές της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης και της εξοικονόμησης φυσικών πόρων.

Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης