4/8/05

Το πιο ανόητο έργο στην πρόσφατη ιστορία της Κρήτης

Αυτές τις μέρες κάτοικοι της Λαγκάδας μαζί με τοπικά συμβούλια, δημοτικούς συμβούλους και την επιτροπή κατά του φράγματος, έκαναν δύο φορές ειρηνική «κατάληψη» της Κτηματικής Υπηρεσίας για να αναβάλουν την δημοπρασία πλειοδοσίας για την κοπή των 60.000 δέντρων. Η προχθεσινή ήταν η δεύτερη φορά που είχε και αστυνομίες, σπρωξίματα, φωνές και κανάλια. Τις προάλλες πήγαν και τα μηχανήματα οι εργολάβοι και ξεχέρσωσαν μερικά στρέμματα πατάτες στο Αβδού για να εγκαταστήσουν το εργοτάξιο. Έγινε όμως φασαρία και φύγανε προσωρινά οι εργολάβοι. Έμειναν μόνο οι μπουλντόζες να τις φυλάνε όλη νύχτα οι αστυνομικοί και να περιπολούνε στα χωριά. Όπως καταλαβαίνετε η κατασκευή του φράγματος άρχισε λίγο πρόωρα και άγαρμπα και μάλιστα εν μέσω των πολιτιστικών εκδηλώσεων στα χωριά.


Η απογοήτευση

Πολλοί κάτοικοι της Λαγκάδας βρίσκονται στα όρια της κατάθλιψης μπροστά σ’ αυτό που δείχνει να είναι αναπόφευκτο. Προσπαθήστε να αντιληφθείτε την θέση που βρίσκονται τώρα: Ξέρουν ότι αν ξεκινήσει το έργο θα αλλοιωθεί οριστικά ο τόπος που πέρασαν και περνάνε τη ζωή τους και επενδύουν τα όνειρά τους. Για τους περισσότερους ήταν μια ζωή σε ισορροπία με τη φύση, σε συνέχεια με το παρελθόν και με προοπτική μέσα σε ανθρώπινα μέτρα. Αυτό όμως, το αυτονόητο δικαίωμα, μπροστά στην λογική της άμετρης ανάπτυξης ακούγεται σαν αμαρτία.

Τα κυβικά

Αν ήταν πεισμένοι ότι θυσιάζουν την κοινωνία τους για να λυθεί το πρόβλημα της επάρκειας του νερού των πόλεων (μια και όλοι ζουν και στις πόλεις) τότε θα είχαν μια παρηγοριά. Αλλά όχι. Το είπε πια και το ΥΠΕΧΩΔΕ: 17 τα εκατομμύρια κυβικά του νερού που θα συγκεντρώνει το φράγμα (χωρητικότητας 32 εκατομμυρίων κυβικών). Λιγότερο από 11 από αυτά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να υδρευτούν οι πόλεις από το Ηράκλειο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Και την ίδια στιγμή, 8 εκατομμύρια κυβικά χάνονται στο δίκτυο της ΔΕΥΑΗ ενώ υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις για την ύδρευση μεταξύ των οποίων μια οικονομική πρόταση, ήπιας επέμβασης, με υδρομαστευτική στοά πάνω από τον Αλμυρό δυναμικότητας πάνω από 50 εκατομμυρίων κυβικών!

Η κοινή λογική
Κάθε λογικός άνθρωπος, ακούγοντας μόνο αυτό το μέρος των επιχειρημάτων, χωρίς να χρειαστεί να ακούσει για την ανατροπή που θα επέλθει στο υδρογεωλογικό σύστημα της Δίκτης ή για την επικινδυνότητα του να χτίζεις ένα φράγμα πάνω από ένα χωριό, θα συμπέρανε ότι το έργο είναι τουλάχιστον άστοχο.

Οι σταυροφόροι των φραγμάτων
Και τι λέει λοιπόν το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι ντόπιοι σταυροφόροι απέναντι σ’ αυτές τις φωνές της λογικής; - Να μη χάσουμε τα κονδύλια της Ε.Ε.! Μα θα πάνε χαμένα, ας τα ρίχναμε κάπου αλλού! - Χρειαζόμαστε ένα ταμιευτήρα νερού! μα οι ταμιευτήρες υπάρχουν, είναι οι υπόγειοι υδροφορείς! - Θα ξεδιψάσει το Ηράκλειο!, - Το έργο είναι ώριμο! Μη σχολιάσουμε!
Κι εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ο Δήμος Χερσονήσου, η Επιτροπή της Λαγκάδας και η επιστημονική κοινότητα που ασχολήθηκε με το θέμα κράτησαν πάντα ψηλά το επίπεδο των επιχειρημάτων τους, πάντα σοβαρά τεκμηριωμένα, χωρίς να λαϊκίσουν ούτε μία φορά!

Τα λεφτά
Και τι σχολιάζει ένας «στρατευμένος» δημοσιογράφος; - Μα έχουν πάρει τα λεφτά, τι φωνάζουν τώρα; Ένας δημοσιογράφος θα έπρεπε να καταλαβαίνει ότι είναι ένα άκομψο, θρασύ και λαϊκίστικο σχόλιο που ρίχνει στάχτη στα μάτια και χειραγωγεί την «κοινή γνώμη». Είναι όμως ένα σχόλιο που θλίβει τους κατοίκους της Λαγκάδας. Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι από όσους είχαν απαλλοτριωμένα κτήματα πήραν τα χρήματα είτε γιατί τα είχαν ανάγκη είτε γιατί δεν είχαν καμία άλλη σχέση με την περιοχή. Είναι όμως αλήθεια και άλλα πράγματα: ότι οι τιμές απαλλοτρίωσης ήταν σκανδαλωδώς ψηλές, ότι πολλοί από αυτούς, προς τιμήν τους, δεν πήγαν να τα πάρουν ποτέ, ότι η απαλλοτρίωση είναι αναγκαστική και δεν μπορούσε να την αρνηθεί κανείς και ότι ένα μέρος μόνο των κατοίκων της Λαγκάδας είχε κτήματα στις απαλλοτριωθείσες περιοχές των 2760 στρεμμάτων. Είναι τέλος αλήθεια ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι το επιχείρημα για να σωπάσουν οι φωνές και να γίνει το φράγμα! Δηλαδή τι; Πάρτε λεφτά και σκάστε; Και το φυσικό περιβάλλον;

Και τώρα;

Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τις μπουλντόζες και τα ΜΑΤ με το κορμί του. Πίστωση χρόνου ζητά η Επιτροπή της Λαγκάδας κατά του φράγματος και ο Δήμος Χερσονήσου. Μέχρι να εκδικαστούν οι προσφυγές. Κανείς όμως δεν πρόκειται να τους χαρίσει χρόνο. Πρέπει να τον κερδίσουν μόνοι τους. Κι αυτό δεν θα’ ναι καθόλου εύκολο. Κι εμείς πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους. Γιατί είναι ένας τίμιος αγώνας υπέρ εστιών. Γιατί είναι μια μάχη για την σωτηρία του φυσικού περιβάλλοντος, της ίδιας της ζωής.

Το φράγμα στον Αποσελέμη μπορεί ακόμα να σταματήσει πριν να είναι αργά!