11/8/05

Επιχωματώσεις σε Αλμυρό και Βαθειανό Κάμπο

1. Αλμυρός

Στις 26/7/2005 έγινε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου δίκη για τα μπαζώματα στον Αλμυρό Ηρακλείου. Αν και επρόκειτο για παλιά ιστορία ( Η μηνυτήρια αναφορά έγινε τον Οκτώβρη του 2001 και η αυτοψία από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου έγινε τον Ιούνιο του 2002), μόλις τώρα έγινε η δίκη. Συγκεκριμένα μπαζώθηκε -και συνεχίζει να μπαζώνεται ακόμη και σήμερα- από τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη, μεγάλο τμήμα της όχθης του υγροτόπου, έκταση που περιλαμβάνει παρόχθια βλάστηση με βούρλα, εποχιακά τέλματα, φωλιές πουλιών και αρκετούς φοίνικες του Θεόφραστου (αυστηρά προστατευόμενα είδη οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας). Φυσικά δεν είναι ο μόνος ιδιοκτήτης που μπαζώνει στην περιοχή του Αλμυρού, οι επιχωματώσεις είναι πολλές σε όλο το μήκος του ως την εκβολή. Αυθαίρετες ή και «νόμιμες» οικοδομές ξεφυτρώνουν συνεχώς.

Πρέπει όμως να τονιστεί ότι υπήρξε καταδικαστική απόφαση για ΠΡΩΤΗ φορά για μπαζώματα σε βιότοπο της Κρήτης με την ελπίδα ότι αυτό θα αποθαρρύνει επίδοξους καταπατητές.

Για την περιοχή το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης έχει κάνει πλήρες Διαχειριστικό Σχέδιο για λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Αυτό υποτίθεται ότι θα υλοποιούσε ο Δήμος Γαζίου μέσω του προγράμματος Habitat το οποίο έχει ξεκινήσει κάνοντας μόνο δρόμους και χώρους στάθμευσης, δηλαδή αυξάνοντας τις μη συμβατές με τον υγρότοπο παρεμβάσεις!

Ο Αλμυρός είναι ο κοντινότερος σχετικά καλά διατηρημένος Υγρότοπος στην περιοχή του Ηρακλείου και θα μπορούσε να αποτελεί ιδανικό τόπο ανάπτυξης δραστηριοτήτων οικοτουρισμού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ήπιας αναψυχής σε συνδυασμό με την προστασία των μοναδικών φυσικών πόρων που διαθέτει. Αντί για αυτό η υποβάθμιση συνεχίζεται.

Καλούμε το Δήμο Γαζίου και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου να πάρουν θέση στο ζήτημα.

2. Βαθειανός Κάμπος

Στο μεταξύ διαπιστώσαμε ότι ένα όμορφος μικρός υγρότοπος, στην περιοχή του Βαθειανού Κάμπου, καλύφθηκε πλήρως με μπάζα. Πρόκειται για μια περιοχή όπου βγαίνουν υπόγεια νερά και το χειμώνα δημιουργούν εποχιακό τέλμα (οικότοπος προτεραιότητας για προστασία από την οδηγία 92/43 της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Ρωτούνται τόσο ο Δήμος Γουβών όσο και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου με ποιον τρόπο δόθηκε άδεια για αυτήν την επιχωμάτωση, αν δόθηκε, και αν θα ζητηθούν ευθύνες.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου