9/8/07

Ανάγκη για άμεση προστασία του αιονόβιου πλάτανου στο Κράσι

Για την ανάγκη για άμεσα μέτρα προστασίας του υπεραιωνόβιου πλάτανου στο Κράσι του Δήμου Μαλίων, η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου έστειλε επιστολή στις αρμόδιες υπηρεσίες ζητώντας παράλληλα να επισπευθούν οι διαδικασίες για την αναγνώριση του δέντρου ως Μνημείου της Φύσης. Τα τελευταία χρόνια ο πλάτανος υποφέρει από έλλειψη νερού και ασθένειες με αποτέλεσμα φέτος το δέντρο να έχει υποστεί σημαντική συρρίκνωση του φυλλώματος και να κινδυνεύει άμεσα. Ήδη πολίτες έχουν ενεργοποιηθεί και συγκέντρωσαν υπογραφές για τη σωτηρία του, έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις ενέργειές τους μέχρι να δουν αποτέλεσμα.


Η επιστολή:

Προς:
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, Γ. Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος, Διεύθυνση Αισθητικών Δασών Δρυμών και Θήρας (2105242663)
Υ.Πε.Χω.Δ.Ε., Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (2108562968)
Περιφέρεια Κρήτης, Γ. Διεύθυνση Περιφέρειας, Διεύθυνση Δασών, Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου (2810252157, 2810314580)
Δήμος Μαλίων (2897033888)

Κοιν.: Μέσα ενημέρωσης

ΘΕΜΑ: Ανάγκη για άμεσα μέτρα προστασίας του υπεραιωνόβιου πλάτανου στο Κράσι του Δήμου Μαλίων

Ο υπεραιωνόβιος πλάτανος στο Κράσι του Δήμου Μαλίων είναι ένα από τα ελάχιστα παρόμοια δέντρα σε όλη την Ευρώπη. Καλύπτει με το φύλλωμά του μια μεγάλη πλατεία, ενώ ο εντυπωσιακός κορμός του χρειάζεται πάνω από δέκα ανθρώπους για να τον αγκαλιάσουν. Αποτελεί από μόνος του ένα ολόκληρο οικοσύστημα και είναι ένας πόλος έλξης για τους επισκέπτες του χωριού που έρχονται από μακριά για να τον θαυμάσουν δίπλα στις όμορφες καμαρωτές βρύσες. Στη σκιά του βρίσκει κανείς δροσιά ακόμη και τις πιο θερμές μέρες του καλοκαιριού. Γύρω από τον πλάτανο λειτουργεί μια επιχείρηση εστίασης που ανήκει στον Δήμο και πολλά άλλα καταστήματα ενώ και άλλες επιχειρήσεις στο χωριό επωφελούνται από την κίνηση των επισκεπτών. Ο πλάτανος είναι εξαιρετικά σημαντικός για το ίδιο Κράσι και τους κατοίκους του αλλά και για την συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων γύρω από αυτόν.

Τα τελευταία χρόνια ο πλάτανος υποφέρει από έλλειψη νερού και ασθένειες με αποτέλεσμα φέτος το δέντρο να έχει υποστεί σημαντική συρρίκνωση του φυλλώματος και να κινδυνεύει άμεσα. Ο περιορισμός της ροής του νερού από την παρακείμενη πηγή που δεσμεύεται για άλλες χρήσεις και το μπάζωμα και τσιμέντωμα του περιβάλλοντος χώρου για την λειτουργία της Δημοτικής επιχείρησης φαίνεται ότι είναι η αιτία του προβλήματος.

Το πρόβλημα είναι γνωστό στον Δήμο Μαλίων, στην Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου αλλά και στην Διεύθυνση Αισθητικών Δασών Δρυμών και Θήρας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Η τελευταία μάλιστα έχει εκπονήσει Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη την οποία έχει καταθέσει στο Υ.Πε.Χω.Δ.Ε. με σκοπό την ανακήρυξη του δέντρου ως Μνημείου της Φύσης και την θεσμοθέτηση της προστασίας του.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο αερισμός του ριζικού συστήματος εμποδίζεται από μπαζώματα με καταστροφικές συνέπειες για την επιβίωση του δέντρου και ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η άρδευσή του με σταθερή παροχή από την παρακείμενη πηγή. Η περιστασιακή άρδευση του δέντρου με μεγάλη ποσότητα νερού έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη ασθενειών.

Μέχρις στιγμής δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση για την σωτηρία του δέντρου. Ο πλάτανος όμως δεν μπορεί να περιμένει την ανακήρυξή του σε Μνημείο για να σωθεί! Ήδη πολίτες έχουν ενεργοποιηθεί και συγκέντρωσαν υπογραφές για τη σωτηρία του, έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις ενέργειές τους μέχρι να δουν αποτέλεσμα.

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου θεωρεί ότι το Υ.Πε.Χω.Δ.Ε. πρέπει να επισπεύσει την ανακήρυξη του δέντρου σε Μνημείο της Φύσης, ενώ ο Δήμος Μαλίων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών θα πρέπει να αναλάβουν τάχιστα τις ευθύνες τους απέναντι στο πρόβλημα. Πιστεύουμε ότι μπορεί να βρεθεί οριστική λύση για τη σωτηρία του δέντρου η οποία δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρήσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, η απώλεια του πλατάνου, θα σημάνει και το τέλος των επιχειρήσεων αυτών…

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ