9/8/07

Καταπάτηση αιγιαλού και μπαζώματα από το πολυτελές ξενοδοχείο Amirantes στις Γούβες Ηρακλείου

Διαμαρτυρία της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες με θέμα:

Καταπατήσεις του αιγιαλού και μπαζώματα υγρότοπου Αποσελέμη στις Γούβες από την εταιρεία ΚΑΝΤΙΑ Α.Ε. στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Amirantes (πρώην Creta Sun):

Η εταιρεία ΚΑΝΤΙΑ Α.Ε. εκτελεί εδώ και καιρό εργασίες επέκτασης, επισκευών και κατεδαφίσεων στο ξενοδοχείο "Amirantes" (Πρώην "Creta Sun" ή "Candia") στην παραλία των Γουβών, στη δυτική όχθη των εκβολών του Αποσελέμη. Οι εργασίες αυτές έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας στην περιοχή.
Συγκεκριμένα:

• Η αρχική οικοδόμηση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας έγινε καταπατώντας την παραλία και τον αιγιαλό. Τον τελευταίο καιρό, που εκτελούνται εργασίες επέκτασης, επισκευών και κατεδαφίσεων στο ξενοδοχείο "Amirantes", η εταιρεία ΚΑΝΤΙΑ Α.Ε. επέλεξε να συντηρήσει αυτές τις καταπατήσεις, ενώ η παραλία και ο αιγιαλός δεν έχουν οριοθετηθεί ακόμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

• Η εταιρεία επέρριψε τις τεράστιες ποσότητες υλικών από τις κατεδαφίσεις που έκανε μέσα στις εκβολές του Αποσελέμη, προξενώντας σημαντική βλάβη στον προστατευόμενο υγρότοπο.

• Εντός του οικοπέδου της εταιρείας υπάρχουν ρέματα που δεν έχουν οριοθετηθεί ποτέ και τα οποία έχουν επίσης μπαζωθεί.

• Εντός του οικοπέδου του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και πάνω στην παραλία υπάρχουν σημαντικές αρχαιότητες, σε τμήμα των οποίων – με χρηματοδότηση της ίδιας της εταιρείας – εκτελούσε ανασκαφικό έργο η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η ανασκαφική εργασία, όμως, διακόπηκε την περασμένη εβδομάδα.

Κατόπιν αυτών, ρωτάμε τον Δήμο Γουβών και τις αρμόδιες υπηρεσίες:

1. Έχει εγκριθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις εργασίες που εκτελεί η εταιρεία στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο; Η εταιρεία διαθέτει τις απαιτούμενες πολεοδομικές άδειες για τις εργασίες αυτές; Οι υπηρεσίες έχουν ελέγξει την εταιρεία για τη νομιμότητα των εργασιών;

2. Έχουν οριοθετηθεί ποτέ η παραλία, ο αιγιαλός και τα ρέματα στην περιοχή αυτή, και αν όχι, για ποιο λόγο; Που στηρίζεται η εταιρεία ώστε να εξακολουθεί να καταπατά την παραλία, τον αιγιαλό και τα ρέματα που εφάπτονται στην ιδιοκτησία της; Με ποιο τρόπο θα αποκατασταθεί η νομιμότητα και η ακεραιότητα του δημόσιου χώρου; Με ποιο τρόπο θα προστατευτεί το δικαίωμα των πολιτών για απρόσκοπτη πρόσβαση στην παραλία;

3. Ποια είναι η έκταση και η σπουδαιότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων στην περιοχή και από ποια εποχή είναι αυτά γνωστά στην αρχαιολογική υπηρεσία; Είναι αλήθεια ότι η εταιρεία διέκοψε την χρηματοδότηση των ανασκαφικών εργασιών και αιτήθηκε την κάλυψη του αρχαιολογικού χώρου;

4. Τα εκτεταμένα μπαζώματα στις εκβολές του Αποσελέμη είναι σε γνώση των αρμοδίων υπηρεσιών και πρόκειται να επιβληθούν κυρώσεις στην εταιρεία; Με ποιο τρόπο θα προστατευτεί ο πολύπαθος υγρότοπος από αυτές τις επεμβάσεις;

5. Ποια είναι η στάση του Δήμου Γουβών απέναντι στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, Υπενθυμίζουμε ότι οι εκβολές του Αποσελέμη μπαζώνονται συστηματικά εδώ και δεκαετίες και από τις δύο όχθες, με αποτέλεσμα τη δραματική υποβάθμιση του υγρότοπου και ότι το γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας των Γουβών βρίσκεται πάνω σε αυτά τα μπαζώματα.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου