13/3/08

Η συστηματική καταστροφή των εκβολών του Αποσελέμη συνεχίζεται εντατικά!

Τα μπαζώματα στις εκβολές του Αποσελέμη, που επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει, συνεχίζονται κανονικά χωρίς κανείς να ενοχλεί τους καταπατητές. Σήμερα ακόμα 2 φορτηγά ξεφόρτωναν μπάζα σε εποχιακά τέλματα (οικότοπος προτεραιότητας για προστασία της οδηγίας 92/43) ενώ 2 μπουλντόζες δούλευαν εντατικά για να φτιάξουν μια νέα οικοδομή πάνω στις πηγές και τα τέλματα που βρίσκονται στα δυτικά όρια του υγροτόπου. Οι πηγές και τα εποχιακά τέλματα του βιοτόπου έχουν σε μεγάλο μέρος τους μπαζωθεί, περιφραχτεί και οι εργασίες οικοπεδοποίησης έχουν ξεκινήσει, ήδη έχουν ξεφυτρώσει προκάτ σπίτια και άλλες κατασκευές.

Το σκηνικό έχει συμπληρωθεί με "μόνιμα" τροχόσπιτα  πάνω στις αμμοθίνες αλλά και άχρηστα μηχανήματα που έχουν πεταχτεί. Το δε "γήπεδο" ποδοσφαίρου που είναι κι αυτό κατασκευασμένο πάνω στα παράνομα μπαζώματα φέτος έχει "αναβαθμιστεί" με μπετόν. Σε αυτό το σκηνικό τα μεταναστευτικά πουλιά θα προσπαθήσουν και τη φετινή άνοιξη να βρουν ξεκούραση και τροφή αλλά θα βρουν δυστυχώς περίσσια όχληση. Για τους πολλούς επισκέπτες παρατηρητές πουλιών του βιοτόπου θα είναι ακόμα μια απογοητευτική εικόνα που δεν μας τιμά.

Πέρα από τις μεγαλόστομες υποσχέσεις της Περιφέρειας, της Νομαρχίας και των Δήμων Γουβών και Χερσονήσου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ιδιαίτερα των πολύπαθων εκβολών του Αποσελέμη, προστασία που επιπλέον είναι "υποχρεωτική" όπως προκύπτει από τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου του φράγματος, το ερώτημα είναι, τι έχουν σκοπό να κάνουν τελικά για να σταματήσουν τις αυθαιρεσίες και να αποκατασταθεί και να προστατευτεί ο εξαιρετικής σπουδαιότητας αυτός υγρότοπος που διαφημίζουν στα τουριστικά φυλλάδια;

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου