17/1/08

Ανακύκλωση στο Ηράκλειο: απλές προτάσεις για ένα καλύτερο αύριο

Η ανακύκλωση απορριμμάτων έχει ως γνωστόν ξεκινήσει και στο Ηράκλειο από τα τέλη του 2006, βρίσκοντας θετική ανταπόκριση από τους δημότες. Κατόπιν συμφωνίας με το Δήμο Ηρακλείου (και όχι μόνο), η Ελληνική Εταιρεία Ανάκτησης και Ανακύκλωσης Υλικών (ΕΕΑΑ) διαθέτει ειδικά απορριμματοφόρα που περισυλλέγουν τα προς ανακύκλωση απορρίμματα από τους μπλε κάδους. Αυτά είναι τα θετικά της υπόθεσης.
Όμως, η περισυλλογή γίνεται αυστηρά «εκτός» του κέντρου της πόλης. Εντός των τειχών υπάρχουν μπλε κάδοι μόνο στις οδούς Πλαστήρα και Αρχ. Μακαρίου. Με αυτόν τον τρόπο, μια τεράστια ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών, που προέρχεται τόσο από οικιακούς καταναλωτές όσο και από μεγάλους καταναλωτές όπως κέντρα διασκέδασης και σούπερ μάρκετ, καταλήγει απλώς στα ...σκουπίδια. Η επίσημη δικαιολογία από το Δήμο Ηρακλείου και την ΕΕΑΑ είναι πως η ΕΕΑΑ δεν διαθέτει «μικρά» φορτηγά, που θα είχαν τη δυνατότητα να κινηθούν μέσα στο κέντρο της πόλης. Προφάσεις εν αμαρτίαις. Είναι προφανές ότι η ανακύκλωση δεν είναι στις προτεραιότητες του Δήμου, ώστε να έχει ήδη λυθεί το πρόβλημα της αποκομιδής μέσα στο κέντρο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι καθαριστές του Δήμου δεν συνεργάζονται με την ΕΕΑΑ και πετούν όλα τα χαρτόκουτα και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά στα σκουπίδια!

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου πιστεύει ότι η ανακύκλωση είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, τόσο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων όσο και για τη γενικότερη στάση και «εκπαίδευση» του κοινού σχετικά με το σεβασμό προς το περιβάλλον. Για αυτό επισημαίνει ότι το θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα, αλλά με αποτελεσματικότητα, όπως αρμόζει σε έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας.  Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου πιστεύει ότι πρέπει να λυθεί αμέσως το πρόβλημα της αποκομιδής μέσα στο κέντρο. Η ανακύκλωση είναι απολύτως απαραίτητη και αναγκαία και όχι ένα πάρεργο της μόδας!

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου προτείνει επίσης να υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις από το Δήμο. Καταρχήν να ενθαρρυνθούν οι μεγάλοι καταναλωτές – βλέπε  κέντρα διασκέδασης και σούπερ μάρκετ – να ρίχνουν πράγματι τα ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλε κάδους, διότι φαίνεται ότι προς το παρόν είναι συχνά αμελείς ως προς το διαχωρισμό των απορριμμάτων τους. Σε επόμενη φάση, ο Δήμος θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε να τους «αναγκάσει» να το πράξουν. Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε μεταξύ άλλων και τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση τριτοκοσμικού τύπου, και δεν θα αποτελέσουν οι μεγάλοι καταναλωτές φωτεινό παράδειγμα για τους μικρούς.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνεται έντονη και τακτική εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού υπέρ της ανακύκλωσης, που θα περιλαμβάνει τη διαρκή υπενθύμιση με διανομή φυλλαδίων την ραδιοτηλεοπτική διαφήμιση και την εγκατάσταση μπλε κάδων στα σχολεία. Σκοπός είναι να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες στην ανακύκλωση σαν μια υποχρέωση που έχουμε όλοι για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων. Τέλος, ο Δήμος Ηρακλείου μπορεί και πρέπει να συνεργαστεί σε αυτά με όλους τους μεγάλους δήμους του νομού, όπως του Γαζίου, της Νέας Αλικαρνασσού, των Γουβών, της Χερσονήσου και των Μαλλίων.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου