8/5/09

Καταστροφικές επεμβάσεις στην παραλία της Δέρματος στο Δήμο Βιάννου

Όπως πληροφορηθήκαμε από μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής και όπως διαπιστώσαμε κατόπιν αυτοψίας, την εβδομάδα του Πάσχα συνεργείο του Δήμου Βιάννου, υπό την εποπτεία Αντιδημάρχου του Δήμου, εκχέρσωσε βίαια με εκσκαφέα την βλάστηση από σκίνους και αμμοθίνες και έκοψε τα δεκάδες μεγάλα αλμυρίκια της παραλίας της Δέρματος.

Η παραλία της Δέρματος, εκτός των άλλων, αποτελεί τόπο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας, είδος που απειλείται με εξαφάνιση, προστατεύεται ως «Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά» (GR187: Αστερούσια Όρη, Κόφινας) και ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας» και περιλαμβάνεται σε σχετική Κ.Υ.Α. για όλα τα Αστερούσια.

Οι παράνομες και αυθαίρετες επεμβάσεις που έγιναν επέφεραν σοβαρή καταστροφή στον αιγιαλό και την παραλία και προξένησαν έντονη αλλοίωση στο τοπίο και τη φυσιογνωμία της περιοχής. Η θλιβερή εικόνα πρόκειται να ολοκληρωθεί κατά τους χειμερινούς μήνες όταν τα κύματα θα παρασύρουν το ανασκαμμένο και γυμνό πλέον χώμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες καταστροφές στην περιοχή. Εδώ και χρόνια γίνονται συστηματικά καταπατήσεις, οργώματα και διανοίξεις δρόμων, ακόμη και με υλικά από τις εκβολές του Αναποδάρη, με σκοπό τη μετατροπή των μεσογειακών αλιπέδων και των αλμυρόβαλτων σε οικόπεδα.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε ποια μπορεί να είναι τα κίνητρα του Δήμου για να φτάσει στο σημείο να καταστρέφει μόνος του και παρανομώντας άλλη μια από τις ομορφότερες παραλίες του! Δυστυχώς  η καταστροφή είναι στο μεγαλύτερο μέρος της ανεπανόρθωτη. Το λιγότερο που έχει να κάνει ο Δήμος Βιάννου είναι να αναγνωρίσει το σφάλμα του, να ζητήσει δημόσια συγνώμη από τους πολίτες και να υποσχεθεί ότι θα προστατέψει ό,τι απέμεινε από την παραλία, χωρίς άλλες επεμβάσεις.

Ζητάμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν με τη δέουσα προσοχή την αναφορά μας και τις σχετικές καταγγελίες των πολιτών που έχουν δεχτεί εδώ και καιρό και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την απόδοση ευθυνών και τη διαφύλαξη της παραλίας της Δέρματος από τυχόν σχεδιαζόμενες επόμενες επεμβάσεις.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου