1/10/09

Απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου από τους Οικολόγους Πράσινους

1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

• Συμφωνείτε ότι πρέπει να αποκλειστεί η προοπτική διαχείρισης των απορριμμάτων με καύση στην Κρήτη;


Συμφωνούμε ότι πρέπει να αποκλειστεί η προοπτική διαχείρισης των απορριμμάτων με καύση διότι θεωρούμε ότι οι τεχνολογίες θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων είναι πράγματι η ακριβότερη λύση, αντιστρατεύεται την ανακύκλωση, επιβαρύνει το περιβάλλον με τοξικά απόβλητα και αέρια θερμοκηπίου, ενώ ταυτόχρονα δεν δημιουργεί παρά ελάχιστες θέσεις εργασίας.

• Θεωρείτε ότι έτσι όπως εφαρμόζεται η Ανακύκλωση στο νομό και την πόλη του Ηρακλείου είναι επαρκής; Τι προτείνετε;

Η διαλογή προς ανακύκλωση έτσι όπως εφαρμόζεται (με κακή ή μη τοποθέτηση αρκετών μπλε κάδων και με περιορισμένη ενημέρωση των πολιτών) είναι ανεπαρκής και καταδικασμένη σε χαμηλά ποσοστά. Προτείνουμε τη δημιουργία υποδομών σε όλη τη χώρα για διαλογή στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση πρώτων υλών και κομποστοποίηση, καθώς και την παροχή κινήτρων για το διαχωρισμό των απορριμμάτων στην πηγή από τους πολίτες με κατάλληλη και διαρκή ενημέρωση. Η εφαρμογή των προτάσεών μας θα εξασφαλίσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα εξοικονομήσει πολύτιμους φυσικούς και οικονομικούς πόρους.

• Υιοθετείτε το Περιφερειακό Σχέδιο ή έχετε άλλες προτάσεις;

Έχουμε απορρίψει το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων με ανακοίνωσή μας στις 30 Απριλίου 2009 με την οποία ασκούμε έντονη κριτική στην περιφέρεια και τον ΕΣΔΑΚ για το γεγονός ότι έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο με τον συγκεντρωτισμό και τις μεθόδους που υιοθετεί. Προτείνουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια να συγκροτήσουν νέο σχέδιο εναλλακτικής διαχείρισης, μετά από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να βασίζεται πραγματικά στην ξεκάθαρη ιεραρχία της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης, κομποστοποίησης και ασφαλούς διάθεσης των αδρανών υπολειμμάτων, ενώ θα πρέπει να εξασφαλίζει ρόλο για κάθε πολίτη και για κάθε μικρό ή μεγάλο φορέα όπως δήμους, συνεταιρισμούς και κοινωνικές επιχειρήσεις.

• Ποιες είναι οι πιθανές ενέργειες που προτίθεστε να αναλάβετε, σε περίπτωση εκλογής σας στις 4 Οκτωβρίου, για το όλο θέμα;

Στην περίπτωση που βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων εκλεγούν στην Ελληνική Βουλή θα στηρίξουν με θέρμη και συνέπεια τις πράσινες πολιτικές διαχείρισης των απορριμμάτων οι οποίες θα δημιουργήσουν πολλές νέες θέσεις εργασίας και θα εξοικονομήσουν πόρους. Θα εργαστούν για το άμεσο κλείσιμο και την αποκατάσταση όλων των χωματερών της χώρας και θα αντιστρατευτούν κάθε σχέδιο για την εγκατάσταση και λειτουργία εργοστασίων θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων.


2. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΝΕΡΟΥ

• Είστε ενήμερος για τις σύγχρονες επιστημονικές απόψεις περί διαχείρισης του νερού;


Η άποψη "ούτε μια σταγόνα νερού στη θάλασσα" είναι εντελώς αντιεπιστημονική και αποκαλύπτει την άγνοια και τη διάθεση για ληστρική αντιμετώπιση των φυσικών πόρων. Επίσης, το να στερήσουμε από τους υπόγειους υδροφορείς τεράστιες ποσότητες νερού με φράγματα και εκτροπές ποταμών για να τις διαχειριστούμε επιφανειακά σε άλλο τόπο είναι ληστρική και επικίνδυνη λογική. Οι σύγχρονες επιστημονικές απόψεις περί ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατικών πόρων απορρίπτουν τέτοιες λογικές και προτείνουν ένα πλέγμα από ήπιες επεμβάσεις που περιλαμβάνουν μικρά ανασχετικά φράγματα για εμπλουτισμό των υδροφορέων, αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης και της ερημοποίησης, διατήρηση των δασών, εξοικονόμηση νερού κ.ά.

• Ποιες είναι οι πιθανές ενέργειες που προτίθεστε να αναλάβετε, σε περίπτωση εκλογής σας στις 4 Οκτωβρίου, για τη διαχείριση του νερού στην Κρήτη;


Στην περίπτωση που βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων εκλεγούν στην Ελληνική Βουλή θα εργαστούν για να σταματήσουν σχέδια όπως οι εκτροπές ποταμών και τα μεγάλα φράγματα και να αποκατασταθεί η φυσική πορεία του νερού. Ενόψει και της κλιματικής κρίσης, θα αγωνιστούν για να δώσουν βήμα στις σύγχρονες αειφορικές απόψεις περί διαχείρισης του νερού που σέβονται αυτόν τον πολύτιμο για τη ζωή πόρο και εξασφαλίζουν επάρκεια και ποιότητα. Επιπλέον έμφαση θα δοθεί για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα, καθώς και για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας 2000/60/ΕΚ για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων.

• Ποια είναι η άποψή σας για το έργο του φράγματος στον Αποσελέμη; Πιστεύετε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον αρχικό του σχεδιασμό;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με ανακοινώσεις τους ήδη από το 2004 και το 2008 πήραν θέση κατά του καταστροφικού αυτού έργου. Σήμερα υποστηρίζουν τη διακοπή των εργασιών στο φράγμα πριν από το ξεκίνημα των έργων στο Οροπέδιο Λασιθίου και το φαράγγι της Αμπέλου που θα επιδεινώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την κατάσταση των υδροφορέων περιμετρικά της Δίκτης. Θεωρούν ότι πρέπει να γίνει επιστημονική μελέτη και διαβούλευση με τη τοπική κοινωνία για την αξιοποίηση του έργου που έχει εκτελεστεί με πρόταση τη δημιουργία υγρότοπου και περιβαλλοντικού πάρκου.


3. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ

• Υιοθετείτε τις εκτιμήσεις για διαρκή αύξηση των αφίξεων στις οποίες βασίζεται η Μ.Π.Ε. του έργου;


Οι Οικολόγοι Πράσινοι αμφισβητούμε έντονα τη λογική της άγριας ανάπτυξης που προβλέπει συνεχή αύξηση της κίνησης τουριστών προς την Κρήτη. Κάποτε πρέπει να μπουν όρια στην τουριστική εκμετάλλευση που υποβαθμίζει συνεχώς το περιβάλλον και το τοπίο του νησιού και να προσανατολιστούμε σε πιο βιώσιμες μορφές τουρισμού αφήνοντας περισσότερο χώρο για τη γεωργία και άλλες ήπιες δραστηριότητες.

• Πιστεύετε ότι η έρευνα για χωροθέτηση νέου αεροδρομίου έχει λήξει, και αν ναι, που στηρίζετε τη βεβαιότητα σας;

Εδώ και δεκαετίες που έχει αναγνωριστεί το πρόβλημα του υφιστάμενου αεροδιάδρομου του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης στην Νέα Αλικαρνασσό, ποτέ δεν έγιναν αξιόπιστες και ολοκληρωμένες μελέτες για να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή τεχνική λύση που θα έχει τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων που ζουν δίπλα στο αεροδρόμιο. Η πρόταση για τη χωροθέτηση νέου αεροδρόμιου στη πεδιάδα του Καστελλίου δε στηρίχτηκε σε επιστημονική έρευνα αλλά ήταν πολιτική απόφαση στηριγμένη στο ότι στην περιοχή ήδη λειτουργεί στρατιωτικό αεροδρόμιο. Το γεγονός ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδίασε το νέο αεροδρόμιο δίπλα στο στρατιωτικό ακυρώνει εκείνη την επιλογή.

• Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό καθαυτό το έργο και για την αναγκαιότητά του;


Θεωρούμε ότι ο σχεδιασμός του αεροδρομίου στο Καστέλι αφορά μια τεράστια παρέμβαση, της οποίας το μέγεθος δεν αιτιολογείται με όρους βιώσιμης ανάπτυξης -πρόκειται στην ουσία για δύο αεροδρόμια και άλλα έργα- που θα έχει ασύμμετρες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στους φυσικούς πόρους, στην οικονομία, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και τη φυσιογνωμία της περιοχής. Διαφωνούμε επίσης με την προκλητική παραχώρηση χώρου σε βάρος αγροτικής γης για την εγκατάσταση νέων πολυκαταστημάτων, διότι αυτό, εκτός των άλλων, θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στην τοπική οικονομία. Επιπλέον, ένα ακόμα θέμα που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι το γεγονός ότι παρόμοια αναπτυξιακά έργα δημιουργούν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στον κοινωνικό ιστό της περιοχής εφαρμογής.

• Η Μ.Π.Ε. του έργου αμφισβητήθηκε από φορείς και κινήσεις πολιτών. Πιστεύετε ότι θα πρέπει να εκπονηθεί νέα Μ.Π.Ε. και να υπάρξει ευρεία συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους, ή θεωρείτε το ζήτημα λήξαν και τις αντιδράσεις υπερβολικές;
Προτείνουμε στην κυβέρνηση να παραιτηθεί από το φαραωνικό έργο που έχει σχεδιάσει για την Πεδιάδα και να ξεκινήσει, έστω και τώρα, την επιστημονική έρευνα για τη λύση στο ζήτημα των αερομεταφορών στην Κρήτη, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Οι όποιες λύσεις προταθούν θα πρέπει να βασίζονται σε σοβαρές μελέτες για την βιώσιμη ανάπτυξη, να περιλαμβάνουν ολοκληρωμένες εκτιμήσεις των έργων και των επιπτώσεών τους, και να δοθούν για ουσιαστική διαβούλευση με την τοπική κοινωνία χωρίς ασφυκτικές προθεσμίες.

• Ποιες είναι οι πιθανές ενέργειες που προτίθεστε να αναλάβετε, σε περίπτωση εκλογής σας στις 4 Οκτωβρίου, για το όλο θέμα;

Στην περίπτωση που βουλευτές των Οικολόγων Πράσινων εκλεγούν στην Ελληνική Βουλή θα σταθούν στο πλευρό των πολιτών του Καστελλίου και της Νέας Αλικαρνασσού που αγωνίζονται για την ποιότητα της ζωής τους και θα στηρίξουν κάθε λύση στο πρόβλημα του επικίνδυνου αεροδιαδρόμου που θα είναι προσανατολισμένη στη λογική της βιώσιμης ανάπτυξης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα εργαστούν και μέσα από τη Βουλή για να σταματήσει επιτέλους η λογική των φαραωνικών έργων που δημιουργούν τεράστια και μη αναστρέψιμα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα.

Οικολόγοι Πράσινοι Ηρακλείου