25/7/13

Στηρίξτε τους δημιουργούς του Water Makes Money



Δείτε το μονταζ-περίληψη 35 λεπτών του σημαντικού ντοκιμαντέρ Water Makes Money με ελληνικούς υπότιτλους. Η ιδιωτικοποίηση των υδάτινων πόρων επέφερε μέχρι σήμερα αρνητικά αποτελέσματα και παντού πλέον το "νερό" επιστρέφει στον δημόσιο έλεγχο. Αναλογιζόμενοι τις επιπτώσεις στον υπόλοιπο κόσμο, ποιές θα είναι οι επιδράσεις στην ελληνική κοινωνία από την ιδιωτικοποίηση; Σκηνοθέτες-παραγωγοί: Leslie Franke and Herdolor Lorenz. Ελληνικό μοντάζ για την "κίνηση136": Βαχάκγν Καραπετιάν, Αλέξανδρος Καστρινάκης.

Ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη προβολή του και ύστερα από τη διαμάχη των παραγωγών με τη Veolia στα γαλλικά δικαστήρια (η πολυεθνική που θέλει να εξαγοράσει την ΕΥΔΑΠ) ο Matthias Kolbeck, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της εταιρίας, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Δυστυχώς, η μήνυση της Veolia κατά του φιλμ δεν κατευθύνεται και προς τους Γερμανούς παραγωγούς. Αφού οι γερμανικές δημόσιες αρχές αρνήθηκαν τη γαλλική αίτηση δικαστικής συνδρομής, η γαλλική μητρική εταιρεία ώθησε τη γερμανική θυγατρική της Veolia, να καταθέσει αγωγή εναντίον των Leslie Franke και Herdolor Lorenz, σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο. Η Veolia Γερμανίας αρνήθηκε το αίτημα αυτό αφού το εξέτασε με τη δέουσα προσοχή, για τον εξής λόγο: Το Water Makes money και η γαλλική δίκη προκάλεσε ήδη υπερβολική φθορά της πολυεθνικής, και μια δίκη στη Γερμανία δεν θα κάνει τίποτα αλλά παρά να αυξήσει τη βλάβη». Μια μικρή νίκη της κοινωνίας των πολιτών από ένα φιλμ που χρησιμοποιούν ως εργαλείο πολλοί ακτιβιστές ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού σε όλον τον κόσμο.

Καθώς η πολυεθνική δε μπόρεσε να στραφεί εναντίον των δημιουργών της ταινίας λόγω της τεράστιας αναγνώρισης που είχε από το κοινό, τον Φεβρουάριο του 2013 στράφηκε δικαστικά εναντίον των διανομέων της ταινίας “La mare aux Canards” και του κεντρικού πρωταγωνιστή, έναν υπάλληλο της εταιρείας, ο οποίος την κατήγγειλε για χρηματισμό. Η Veolia έχει προσφύγει κατ επανάληψη στη δικαιοσύνη εναντίον του Jean Luc Touly, ο οποίος έχει κερδίσει όλες τις δίκες. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί η προβολή της ταινίας, να δοθεί μεγαλύτερη δημοσιότητα στο θέμα. Να μην επιτρέπουμε να τιμωρούνται αυτοί που φροντίζουν να αποκαλυφθούν αλήθειες και προσπαθούν να διασφαλίσουν το νερό σαν κοινωνικό αγαθό!

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.watermakesmoney.com/index.php/en
http://www.136.gr