12/4/06

Αυθαίρετες εργασίες εντός του αιγιαλού στον Κόκκινο Πύργο Δήμου Τυμπακίου

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου καταγγέλλει την αυθαίρετη και παράνομη εκτέλεση εργασιών εντός της οριοθέτησης του αιγιαλού στην περιοχή του Κόκκινου Πύργου του Δήμου Τυμπακίου.
Το τμήμα του αιγιαλού όπου εκτελούνται οι εργασίες βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του Κόλπου της Μεσσαράς και μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Τυμπακίου. Πιο συγκεκριμένα, η περιοχή εντοπίζεται στην ανατολική πλευρά του Λιμενικού Καταφυγίου του Κόκκινου Πύργου. Όπως και οι υπόλοιπες αμμώδεις ακτές του Κόλπου της Μεσαράς, περιλαμβάνεται στις παραλίες ωοτοκίας της Θαλάσσιας Χελώνας (Caretta caretta).
Αποτελεί, επίσης, κοινόχρηστο και δημόσιο χώρο που διαθέτει αισθητική αρτιότητα και αξία χρήσης ως χώρος αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής. Είναι δε το μοναδικό τμήμα του αιγιαλού στο ύψος του Τυμπακίου, όπου έχει διατηρηθεί η αρχική του φυσιογνωμία. Τέλος, η περιοχή αποτελεί τμήμα της Προτεινόμενης Περιοχής Κοινοτικού Ενδιαφέροντος με όνομα «Δυτικά Αστερούσια: από Αγιοφάραγγο έως Κόκκινο Πύργο» και κωδικό «GR4310004» του Δικτύου «Φύση – Natura 2000». Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπονται παρεμβάσεις μέσα σ’ αυτή την περιοχή και οπωσδήποτε όχι χωρίς την άδεια των αρμοδίων αρχών και την υποβολή και έγκριση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.).

Από την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου 2006 συγκεντρώνεται και επεμβαίνει καθημερινά στον αιγιαλό ένα μεγάλο πλήθος φορτηγών, εκσκαφέων, μπουλντόζων, και γενικά βαρέων μηχανημάτων. Το πεδίο κίνησης των βαρέων μηχανημάτων εντοπίζεται σε μια απόσταση περί τα 15 με 20 μέτρων από τη θάλασσα σε κατάσταση ηρεμίας, μέσα στη ζώνη του χειμέριου κύματος και οπωσδήποτε εντός της οριοθέτησης του αιγιαλού. Απ’ ότι φαίνεται, πρόθεση όσων διευθύνουν την όλη επιχείρηση είναι να κατασκευαστεί μια εκτενής επιμήκης ζώνη πλάτους περίπου 10 μέτρων, που ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ως δρόμος παράλληλος με την ακτογραμμή.

Οι εργασίες – όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στις φωτογραφίες – έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή των αμμοθινών, με τη ρίψη υλικών που αποσκοπούν στο μπάζωμα της περιοχής και με την επιχωμάτωση της άμμου. Είναι επίσης φανερό ότι εκτελούνται ταυτόχρονα και παράνομες αμμοληψίες.

Εκφράζουμε την απορία για το πως αυτή η αυθαιρεσία που υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον έχει διαφύγει της προσοχής των αρμοδίων υπηρεσιών.

Καθώς η βίαιη παρέμβαση στον αιγιαλό βρίσκεται σε εξέλιξη σας παρακαλούμε να ερευνήσετε επειγόντως τις καταγγελίες μας και να ενεργήσετε κατά το νόμο.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου