20/4/06

Παράνομα μπαζώματα του αιγιαλού στις Γούβες

Παράνομα μπαζώματα του αιγιαλού στην παραλία Κάτω Γουβών, Δήμου Γουβών

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου καταγγέλλει το αυθαίρετο και παράνομο μπάζωμα του αιγιαλού στην παραλία των Κάτω Γουβών του Δήμου Γουβών.

Το τμήμα του αιγιαλού όπου εκτελούνται τώρα ή έχουν ήδη εκτελεστεί τα παράνομα έργα βρίσκεται μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Γουβών και εντοπίζεται μεταξύ των δυτικών ορίων της περιοχής που αποκαλείται «Πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών» και των ανατολικών ορίων του ξενοδοχείου «Creta Sun».

Συγκεκριμένα:

1. Τα τελευταία τρία χρόνια αλλά εντονότερα το 2006, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων «Ξύλινο», «Νέο Ξύλινο» και «Μιλένα» μπαζώνουν συστηματικά τον αιγιαλό βόρεια του παραλιακού δρόμου απέναντι από τις επιχειρήσεις τους με πρόθεση την δημιουργία επιπλέον χώρου όπου τοποθετούν τραπεζοκαθίσματα για την εξυπηρέτηση των πελατών τους. Το πεδίο εναπόθεσης μπαζών εντοπίζεται σε μια απόσταση περί τα 0 με 4 μέτρα από τη θάλασσα σε κατάσταση ηρεμίας, μέσα στη ζώνη του χειμέριου κύματος και οπωσδήποτε εντός της οριοθέτησης του αιγιαλού.

2. Πρόσφατα μάλιστα ιδιοκτήτης ακινήτου ανατολικά της επιχείρησης «Ξύλινο» άδειασε τα μπάζα της οικοδομής του (σπασμένα κεραμίδια, μπετόν, πλακάκια κ.α.) στον αιγιαλό με πρόθεση την επέκταση της ήδη μπαζωμένης έκτασης.

3. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης «Μιλένα» προσφάτως μπάζωσε μέρος της εξόδου στη θάλασσα του χειμάρρου που διατρέχει τον κύριο οικισμό των Κάτω Γουβών.

4. Επίσης, 400 μ. περίπου δυτικά του ναού Αγίου Κωνσταντίνου, επί της παραλιακής οδού, ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Paradise» έχει ανεγείρει ξύλινη «πλατφόρμα», στηριγμένη σε σωλήνες, πάνω στην παραλία.

5. Ακόμη, ανατολικά του Ι. Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και σε απόσταση 200 μ. περίπου από αυτόν εκτελούνται εργασίες μπαζώματος για την δημιουργία πλατφόρμας (ακριβώς δίπλα σε ήδη υπάρχουσα ξύλινη) με χρήση χοντρού χαλικιού πάνω στον αιγιαλό.

Τα μπαζώματα γίνονται πάνω σε τμήματα αμμώδους, χαλικώδους ή βραχώδους αιγιαλού. Τα έργα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την κάλυψη και καταστροφή του αιγιαλού. Τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι χώμα ανακατεμένο με σκύρα –όσο χρειάζεται για να φτάσουν μέχρι το επίπεδο του πεζοδρομίου- και τέλος ψιλό οικοδομικό χαλίκι. Στα άκρα –από την μεριά της θάλασσας- δημιουργούν «τοιχίο» με μεγάλες πέτρες. Κατά την διάρκεια του χειμώνα τα ορμητικά κύματα διαλύουν τις κατασκευές αυτές σκορπώντας το οικοδομικό χαλίκι πάνω στον αιγιαλό και στο δρόμο και τα χώματα μέσα στη θάλασσα όπου δημιουργείται ιλύς στο βυθό.

Η περιοχή αποτελεί κοινόχρηστο και δημόσιο χώρο με αξία χρήσης ως χώρος αναψυχής για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και των ξένων και ντόπιων επισκεπτών. Είναι ίσως η μοναδική περιοχή σε όλη την βόρεια παραλία του Νομού Ηρακλείου όπου έχει κατασκευαστεί συνεχής δρόμος με πεζοδρόμιο μήκους 3,5 χιλιομέτρων πάνω στον αιγιαλό. Επίσης δίπλα στην έξοδο χειμάρρου, 1100 μέτρα δυτικά του Ι. Ν. Αγίου Κωνσταντίνου, έχει κατασκευαστεί δεύτερος λιμενοβραχίονας με βράχους και μπετόν όπου εναποτίθενται και υλικά για την διαμόρφωση της παραλίας. Θέτουμε το ερώτημα για την νομιμότητα αυτών των κατασκευών.

Εκφράζουμε την εύλογη απορία για το πως αυτές οι αυθαιρεσίες που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον έχουν διαφύγει της προσοχής των αρμοδίων υπηρεσιών. Λόγω της, επί σειρά ετών, αδράνειας ή ανοχής του Δήμου Γουβών υποθέτουμε ότι οι επιχειρήσεις ίσως να  έχουν την κάλυψη του Δήμου αν όχι την συμμετοχή του στις παρανομίες.

Καθώς η βίαιη παρέμβαση βρίσκεται σε εξέλιξη σας παρακαλούμε να ερευνήσετε επειγόντως τις καταγγελίες μας και να ενεργήσετε κατά το νόμο για την αποκατάσταση της μορφολογίας και της σύστασης του αιγιαλού και του τοπίου.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου