23/2/14

Εκδήλωση για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ) και οι επιστημονικοί σύλλογοι μηχανικών, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις για τη διαχείριση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας και την εξουδετέρωσή του σε διεθνή ύδατα, νοτιοδυτικά της Κρήτης και βόρεια του κόλπου της Σύρτης, διοργανώνει εκδήλωση την Δευτέρα 24/2 και ώρα 6:30μμ στο αίθριο της ''Λότζια''.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο καθηγητής της Σχολής Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών Αποβλήτων Ευάγγελος Γιδαράκος, ο καθηγητής ΑΤΕΙ Αθηνών, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και συντονιστής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στην Συρία Ευάγγελος Πισσίας και ο κ. Αριστείδης Παπαδάκης από την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Σαχίνης.

Η βραδιά θα κλείσει με πολύ μουσική από τους Βασίλη Σταυρακάκη, Στέλιο Πετράκη, Γιώργη Μανωλάκη, Αντώνη Σταυρακάκη, Γιάννη Παπατζανή και Γιώργο Σταυρακάκη αλλά και από την Ελένη Κουβίδη που με την παρέα της, Σπύρο Χαρτοφύλακα, Νότη Λιάπη και Λεωνίδα Χαρτοφύλακα, θα μας προσφέρουν μια αγκαλιά τραγούδια για τη θάλασσα.

Το ΤΕΕ/ΤΑΚ και οι Σύλλογοι Διπλ. Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας στο σχεδιαζόμενο οικολογικό έγκλημα της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η εξουδετέρωση αυτών των εξαιρετικά επικίνδυνων τοξικών ουσιών προβλέπεται να γίνει εν πλώ, στις εγκαταστάσεις του πλοίου Cape Ray, με την μέθοδο της υδρόλυσης, στο πλαίσιο πιλοτικής δράσης.

Ο κίνδυνος που απειλεί την κλειστή λεκάνη της Μεσογείου και ιδιαίτερα τις νοτιοδυτικές θάλασσες της χώρας μας είναι άμεσος και για τον λόγο αυτό απαιτούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση που σήμερα έχει αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε:

• να ασκήσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων

• να παρέμβει αποτρεπτικά στον Ο.Η.Ε., που έχει τεθεί επικεφαλής για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, συντονίζοντας την παρέμβασή της με τις χώρες που γειτνιάζουν άμεσα με τη θαλάσσια περιοχή όπου θα γίνει ο καταποντισμός (Ιταλία και Μάλτα).

Οι παραπάνω επιστημονικοί σύλλογοι, που εκπροσωπούν τον τεχνικό κόσμο της περιοχής μας, οδηγηθήκαμε στην απόφαση αυτή διότι:

• η επιχειρούμενη εξουδετέρωση ελλοχεύει περιβαλλοντική απειλή για το κλειστό θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, ένα από τα πιο ευαίσθητα και πιο σημαντικά θαλάσσια οικοσυστήματα του πλανήτη

• είναι, σε μεγάλο βαθμό, απρόβλεπτο το είδος και το μέγεθος των επιπτώσεων στα θαλάσσια οικοσυστήματα και στους πληθυσμούς που κατοικούν τα Μεσογειακά παράλια

• είναι απολύτως προβλέψιμες οι αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες των περιοχών αυτών, με αμεσότερο κίνδυνο να πληγεί ανεπανόρθωτα ο τουριστικός χαρακτήρας της χώρας μας και ιδιαίτερα της Κρήτης

• ακόμα και υψηλού βαθμού ασφαλείας μέθοδοι επεξεργασίας τοξικών ουσιών, όπως κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι αυτές που έχουν επιλεγεί, δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα κρίσιμου ατυχήματος (πχ από διαφυγή αερίου) ή πρόκλησης θαλάσσιας ρύπανσης. Στην απευκταία αυτή περίπτωση, εκτός από το αμέσως υποκείμενο θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο θα καταστραφεί μόνιμα, τα θαλάσσια ρεύματα θα επεκτείνουν την ρύπανση.

Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνουν και οι καθηγητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων: «ό,τι χημικό, έστω και μη τοξικό, που πέφτει στη θάλασσα, το οποίο δεν ανήκει στα συστατικά της, θεωρείται απρόβλεπτο για τις συνέπειες του».

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι διοργανωτές της εκδήλωσης, καλούμε τους συμπολίτες μας:

• να μη δεχθούν την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου που λαμβάνεται ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τέτοια σοβαρή απόφαση που επιβαρύνει στον υπέρτατο βαθμό την ήδη βαρύτατα επιβαρυνόμενη θαλάσσια περιοχή μας λόγω και του μεγάλου αριθμού των πηγών ρύπανσης, όπως τα διερχόμενα πλοία, τα εκβάλλοντα στην θάλασσα αστικά και γεωργικά λύματα, τα πιθανολογούμενα λύματα από ατυχήματα σε διαδικασίες εξόρυξης υδρογονανθράκων, κ.α.

• να απαιτήσουν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, πχ με τη διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις σε χώρες που έχουν τις κατάλληλες υποδομές και τεχνογνωσία.

Να δηλώσουμε τέλος πως εμείς όλοι που παίρνουμε μέρος σε αυτήν την εκδήλωση:

• πιστεύουμε ότι μοναδική οριστική λύση είναι όχι μόνο η τυπική απαγόρευση αλλά και η εφαρμογή μέτρων αποτροπής κατασκευής χημικών αλλά και πυρηνικών οπλοστασίων από όλες τις χώρες του πλανήτη μας, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση

• λέμε όχι σε όλους τους πολέμους.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ)
Οι σύλλογοι:
- Παν. Συλλ. Διπλ. Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων / Τμ. Ανατολικής Κρήτης
- Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου
- Σύλλογος Χημικών Μηχανικών Κρήτης
- Σύλλογος Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών Κρήτης
- Σύλλογος Μηχανικών Περιβάλλοντος Κρήτης
- Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου
- Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλ. Ανωτάτων Σχολών Ανατ. Κρήτης
- Σύλλογος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Νομού Ηρακλείου
- Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών