26/6/14

Για το Βοτανικό Πάρκο στον Απηγανιά Ιεράπετρας

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ «Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ»

Στην Ιεράπετρα, στην τοποθεσία Απηγανιάς, επιδιώκουμε να δημιουργηθεί ένας βοτανικός κήπος των 1700 ειδών της κρητικής χλωρίδας, σε μια έκταση 5000 στρεμμάτων. Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι παρόμοια με αυτά της νησιώτικης Ελλάδας όπως έλλειψη νερού, ξηροθερμίκο κλίμα, διάβρωση εδάφους στα όρια της ερημοποίησης.


Για τους λόγους αυτούς θα χρησιμοποιήσουμε τεχνικές αναβλάστησης απ' όλο τον κόσμο. Από την ελληνική επικράτεια αντλούμε από την εμπειρία του Μανόλη Γλέζου στην Απείρανθο της Νάξου, με την κατασκευή μικρών φραγμάτων ανάσχεσης της ροής των χείμαρρων γαι τον εμπλουτισμό των υδροφορέων και την αποτροπή πλημμυρικών και διαβρωτικών φαινομένων. Από την διεθνή εμπειρία χρησιμοποιούμε τεχνικές permaculture και φυσικής καλλιέργειας, μεθόδους που αντιλαμβάνονται την φύση ως ενιαίο οικοσύστημα και την βιοποικιλότητα ως μέσο αναγέννησης.

Πιο αναλυτικά η μέθοδος είναι η εξής:

α) Τα εκατοντάδες είδη χλωρίδας εμπλουτίζουν το έδαφος με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, η πυκνή βλάστηση, δένδρα, θάμνοι, αναρριχητικά και ο χλοοτάπητας στο έδαφος με όλη την ποικιλομορφία των ειδών δημιουργεί μικρόκλιμα, μόνιμη υγρασία που επιτρέπει στους μικροοργανισμούς του εδάφους να επιτελούν το έργο της αποδόμησης - αποσύνθεσης καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Δια μέσου της φυσικής διαδικασίας επιτυγχάνεται η αποκατάσταση της γονιμότητας του εδάφους, δημιουργία χούμους. Η ύπαρξη μόνιμης υγρασίας σε συνδυασμό με συνεχή εδαφοκάλυψη οδηγεί σταδιακά σε απεξάρτηση από το νερό.

β) Χάριν της βιοποικιλότητας έχουμε συνεχής και διαδοχικές ανθοφορίες όλο τον χρόνο οι οποίες προσελκύουν τα ωφέλιμα έντομα προς επικονίαση και επιφέρουν την ισορροπία μεταξύ ωφέλιμων και βλαβερών. Με τον φυσικό τρόπο λύεται το πρόβλημα των ασθενειών.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η μονοκαλλιέργεια φέρνει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, είναι καταστροφική για το περιβάλλον.

Όλο το έργο στηρίζεται σε εθελοντική προσφορά. Η μελέτη του έργου είναι δωρεά από τον δασολόγο Γιάννη Αρνέλλο σε συνεργασία με την permaculture σχεδιάστρια Έλενα Συμεωνίδου και τον Αυστραλό σχεδιαστή τοπίου Daren Doherty με εμπειρία σε μεγάλη κλίμακας έργα σε όλο τον κόσμο. Το έργο αυτό θα λειτουργεί επίσης σαν Μαθητεία πάνω στις νεότερες εξελίξεις της Οικολογικής Γεωργίας.

Ο σύλλογος «οι φίλοι του Βοτανικού Πάρκου» αποτελείται κυρίως από οικοκαλλιεργητές και συντονίζει την εθελοντική εργασία , σε συνεργασία με το Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων 'ΟικοΚρήτη', το Δασαρχείο Αγίου Νικολάου,  τον Δήμο Ιεράπετρας και το ΚΠΕ Ιεράπετρας.

Το έργο αυτό ας αποτελέσει μια νέα αρχή για μια Κρήτη που κάποτε όλοι ονειρευτήκαμε, παντού Εθνικοί Δρυμοί, Άλση Αναψυχής, Βοτανικά και Δασικά Πάρκα.

«ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ»

Σημείωση: Ο Daren Doherty (www.heenandoherty.com) θα βρίσκεται στην Κρήτη τον Οκτώβριο για ένα σεμινάριο με θέμα «Αναγεννητική γεωργία και διαχείριση γης» με την συνεργασία της permaculture-greece.org.