21/9/14

Η παγκόσμια δράση για το κλίμα στις 21 Σεπτεμβρίου 2014

Αθήνα
Στις 21 Σεπτεμβρίου 2014 πολίτες σε πολλές χώρες του πλανήτη κατέβηκαν στους δρόμους και διαμαρτυρήθηκαν, απαιτώντας σοβαρές και υπεύθυνες πολιτικές για την κλιματική αλλαγή. Με 2.646 διαδηλώσεις σε 162 χώρες, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι μέχρι το Ρίο ντε Τζανέιρο και τη Μελβούρνη συμμετείχαν σε μια παγκόσμια διαμαρτυρία με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Στη σύνοδο αυτή συμμετείχαν πάνω από 100 κυβερνήσεις και αρχηγοί κρατών, εκπρόσωποι από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και την κοινωνία των πολιτών. Το μήνυμα ήταν τόσο δυνατό που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κ. Μπαν-Γκι Μουν, δήλωσε: «Είδαμε όλοι μια μαζική κινητοποίηση πολιτών. Ελπίζω οι ηγέτες του κόσμου να έχουν ακούσει». Με τη συνειδητοποίηση ότι είμαστε η πρώτη γενιά που βιώνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αλλά και η τελευταία που μπορεί να τη σταματήσει, ως παγκόσμιο κίνημα κρούσαμε πολύ δυναμικά τον κώδωνα του κινδύνου στους ηγέτες του πλανήτη.

Παρίσι
Η Σύνοδος για το Κλίμα ήταν μία από τις πολλές που έχουν γίνει στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά μετά την υιοθέτηση της δεύτερης συμφωνίας του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Ήταν περισσότερο μια πρόγευση για το τι θα επακολουθήσει και για αυτό ήταν εξαιρετικά σημαντική η δυνατή παρουσία των πολιτών σε όλο τον κόσμο! Ειδικότερα, κάθε χρόνο τα μέρη που έχουν υπογράψει αυτή τη δεύτερη συμφωνία συναντούνται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ώστε να συζητήσουν πως μπορούν να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί. Εφέτος, η Σύνοδος για το Κλίμα θα πραγματοποιηθεί την περίοδο 1-12 Δεκεμβρίου 2014 στο Περού (COP20), όπου θα δημιουργηθεί ένα πρώτο προσχέδιο για μια νέα παγκόσμια συμφωνία σχετικά με την προστασία από την κλιματική αλλαγή και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η οποία θα επικυρωθεί το 2015 στην επόμενη σύνοδο των συμβαλλομένων μερών (COP21) στο Παρίσι.

Νέα Υόρκη
Με όλα αυτά στο προσκήνιο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο χρόνος για αποτελεσματική δράση πλησιάζει προς το τέλος του. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την αφορμή της οικονομικής κρίσης, πολιτικοί ηγέτες στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν υπαναχωρήσει ακόμη και στους πιο συντηρητικούς στόχους μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου. Η τεράστια αυτή κινητοποίηση έδειξε στους ηγέτες του κόσμου ότι δεν μπορούν πια να συνεχίζουν να αγνοούν τους πολίτες εξυπηρετώντας στενά οικονομικά συμφέροντα πολυεθνικών ατιμώρητα. Την ίδια στιγμή, οι πάγοι στους πόλους λιώνουν με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό, αυξάνοντας την απορρόφηση θερμότητας των ωκεανών από τις ακτίνες του ήλιου. Φέτος μάλιστα, επιστήμονες ανέφεραν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στους πόλους έχει εκκινήσει μια διαδικασία απελευθέρωσης τεράστιων ποσοτήτων μεθανίου στην ατμόσφαιρα, το οποίο μέχρι πρόσφατα ήταν αποθηκευμένο στον παγωμένο πυθμένα. Σημειώνεται εδώ ότι το μεθάνιο είναι από τα πιο επικίνδυνα αέρια του θερμοκηπίου καθώς έχεις πολλαπλάσιες επιπτώσεις στην αύξηση της θερμοκρασίας απ' ότι το διοξείδιο του άνθρακα.