22/9/14

Παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή

Πάνω από 675.000 υπολογίζει το avaaz.org τους πολίτες που πήραν μέρος σε διαδηλώσεις σ’όλο τον κόσμο για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, αλλά και για ασφαλή και καθαρή ενέργεια. Πάνω από 2000 διαδηλώσεις σε 159 χώρες έγιναν το Σαββατοκύριακο που πέρασε, η μεγαλύτερη στη Νέα Υόρκη με 300.000 πολίτες (φωτογραφία) όπου θα γίνει αύριο Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014 η ειδική σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Στο Ηράκλειο η κινητοποίηση υπέφερε από κακή διοργάνωση, όμως συγκεντρώθηκαν περίπου 30 πολίτες στην πλατεία Ελευθερίας.

Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του Ο.Η.Ε., μέχρι το 2050 οι εκπομπές καυσαερίων, πρέπει να μειωθούν από 40 έως 70% για να αποφευχθεί η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κατά 2°C. Όπως επισημαίνεται η μοναδική λύση για τη σωτηρία του πλανήτη είναι η μετάβαση σε 100% καθαρή ενέργεια. Η επόμενη κρίσιμη σύνοδος θα γίνει στο Παρισι σε 15 μήνες όπου προβλέπεται να υπογραφεί μια διεθνής συνθήκη.

Σύμφωνα με το ψήφισμε του avaaz.org που συγκέντρωσε πάνω από 2.000.000 υπογραφές, «είτε πρόκειται για τη ‘βόμβα μεθανίου’ της αρκτικής, είτε για τη ραγδαία όξυνση των ωκεανών μας, είτε για βιβλικές πλημμύρες - η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και πρέπει να απαντήσουμε με το μεγαλύτερο ψήφισμα που έγινε ποτέ... Η 100% καθαρή ενέργεια είναι ένας εφικτός στόχος. Ήδη, το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας του κόσμου προέρχεται από καθαρή ενέργεια και μάλιστα σε πολλές χώρες η ηλιακή ενέργεια είναι πιο φτηνή κι απ΄τον άνθρακα! Αυτό που μας μένει είναι να κάνουμε τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση...

Οι επιστήμονες μας προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να αρχίσει να επιταχύνεται ανεξέλεγκτα, βάζοντας σε κίνδυνο την επιβίωσή μας ως είδος κι όλα όσα αγαπάμε. Σας ζητάμε να κρατήσετε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω απ΄το εξωφρενικά επικίνδυνο όριο των 2 βαθμών Κελσίου, μειώνοντας σταδιακά τη ρύπανση του διοξειδίου του άνθρακα στο μηδέν. Για να το καταφέρετε, θα πρέπει να προβείτε επειγόντως σε ρεαλιστικές συμφωνίες σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο, ώστε οι κοινωνίες μας κι οι οικονομίες μας να μεταβούν γρήγορα σε μια φάση όπου θα τροφοδοτούνται με 100% καθαρή ενέργεια μέχρι το 2050. Αυτό πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο και στήριξη προς τους πιο ευάλωτους από εμάς. Αξίζει να σώσουμε τον πλανήτη που ζούμε και τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να δράσουμε».