24/11/14

Άκουσα, ρώτησα, έμαθα, έδρασα

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014 το 1ο Ανοιχτό Περιβαλλοντικό Σχολείο Ενηλίκων, μια κοινή προσπάθεια της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου (ΟΠΗ) και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη. Σκοπός της δράσης αυτής ήταν η άμεση και λεπτομερής ενημέρωση των πολιτών της περιοχής, και όχι μόνο, για περιβαλλοντικά θέματα που σχετίζονται με την καθημερινότητά μας και αγγίζουν τόσο την ποιότητα ζωής στην πόλη όσο και την οικονομική και κοινωνική διάσταση που αυτά εμπεριέχουν.

Το Σχολείο, που πραγματοποιήθηκε στις νέες αίθουσες που διαθέτει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης στη Λεωφόρο Κνωσού, παρακολούθησαν περισσότεροι από 15 συμμετέχοντες από διάφορες περιοχές του Ηρακλείου.
Τα θέματα που καλύφθηκαν ήταν η «Βιώσιμη κατανάλωση και υπεύθυνη διαχείριση του νερού», η «Βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων - ανακύκλωση - κομποστοποίηση», η δυνατότητα δημιουργίας «Αστικού Λαχανόκηπου και η φυσική φυτοπροστασία μικρών καλλιεργειών» και το θέμα «Πόλεις και κλιματική αλλαγή: Ενεργειακός τομέας και προοπτικές».

Αξιολογώντας την προσπάθεια αυτή, διαπιστώνουμε για μια ακόμα φορά την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών και την άμεση και δια ζώσης επαφή των περιβαλλοντικών ομάδων με τους συνδημότες τους. Τόσο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννου όσο και οι «μαθητές» εξέφρασαν την επιθυμία για την υλοποίηση δύο επιπλέον δράσεων στο πλαίσιο του σχολείου, καθώς και τη στήριξη μικρών ομάδων γειτονιάς από τα μέλη της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου.

Οι δράσεις αυτές αφορούν σε επίσκεψη των συμμετεχόντων στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ηρακλείου, στη δημιουργία αστικού λαχανόκηπου στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και των σχολείων του προαστίου αλλά και την ενδυνάμωση και στήριξη της περιβαλλοντικής ομάδας του Συλλόγου από μέλη της ΟΠΗ.

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου θα προχωρήσει σε συνολική αποτίμηση της δράσης και θα εξετάσει την πιθανότητα πραγματοποίησης ενός νέου κύκλου του Ανοιχτού Περιβαλλοντικού Σχολείου στις αρχές του 2015, είτε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννη είτε με άλλον Σύλλογο της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου.

Περισσότερες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους:
Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Ιωάννη: http://psagioannou.blogspot.gr, Τηλ.: 6947409383, e-mail: politistikosaig@gmail.com.