26/5/15

Απολογισμός δράσεων ΟΠΗ Ιούνιος 2013 έως Μάιος 2015

Στο πλαίσιο της εκλογο-απολογιστικής γενικής συνέλευσης της ΟΠΗ, δημοσιεύουμε τον απολογισμό δράσεων της διετίας που πέρασε.

Μάιος 2013. Γίνεται απολογιστική και εκλογική γενική συνέλευση της ΟΠΗ και εκλέγεται νέο Δ.Σ.

16 Ιουνίου 2013. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ερημοποίησης με κεντρικό θέμα τη σπανιότητα του γλυκού νερού και την ξηρασία η ΟΠΗ δημοσιοποίησε και διένειμε ενημερωτικό κείμενο με τίτλο «Μην αφήσετε το μέλλον μας να ξεραθεί».

28-30 Ιουνίου 2013. Η ΟΠΗ πήρε μέρος με περίπτερο στο φεστιβάλ «εν-δράσει» που διοργανώθηκε από τον «Κόσμο Χωρίς Πολέμους & Βία» στο πάρκο Γεωργιάδη στο Ηράκλειο. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ διοργάνωσε παρουσίαση-συζήτηση με τίτλο «ΑΠΕ vs βΑΠΕ» με θέμα τις επιπτώσεις από την άνευ όρων εγκατάσταση βιομηχανικής κλίμακας Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Κρήτη.

15 Ιουλίου 2013
. Η ΟΠΗ συμμετείχε ενεργά στην πανευρωπαϊκή καμπάνια «Water is a human right» για το δικαίωμα πρόσβασης στο νερό με τη συλλογή υπογραφών και τη διανομή φυλλαδίου που εκδίδει. Υπενθυμίζεται ότι η καμπάνια είναι και εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί κατά της ιδιωτικοποίησης των εταιρειών ύδρευσης. Βλ. Και την επόμενη δράση.

12-14 Ιουλίου 2013. Η ΟΠΗ συμμετείχε ενεργά στην τριήμερη γιορτή του «εν οίκω». Τα μέλη της ΟΠΗ μοίρασαν ενημερωτικό υλικό και μίλησαν με εκατοντάδες επισκέπτες για τα περιβαλλοντικά ζητήματα του τόπου μας και όχι μόνο. Όλες τις μέρες συγκέντρωνε υπογραφές για την καμπάνια κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού. Επίσης διοργάνωσε εκδήλωση για το ίδιο θέμα με την προβολή της ταινίας WATER MAKES MONEY και συζήτηση την Κυριακή στις 7 το βράδυ.

8 Ιουλίου 2013. Η ΟΠΗ κατέθεσε στην Περιφέρεια Κρήτης έγγραφο με 7 «Προτάσεις Βελτίωσης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κρήτης (ΠΕ.Σ.Δ.Α.Κ.)» με αφορμή τη σχετική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 2 Ιουλίου 2013. Οι προτάσεις αυτές αφορούν σε μια πλειάδα θεμάτων και διαδικασιών, από την παρακολούθηση ποσοτικών δεικτών αποβλήτων για κάθε δήμο της Κρήτης μέχρι την οικολογική διαχείριση του κατσιγάρου. Η ΟΠΗ διευκρινίζει ότι αυτές οι βελτιώσεις είναι σκόπιμο να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατόν, αλλά δίχως να επιφέρουν καθυστέρηση στην υλοποίηση του ΠΕΣΔΑΚ.

6 Οκτωβρίου 2013. Η ΟΠΗ συνδιοργάνωσε μαζί με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία τη «γιορτή πουλιών 2013» στο Σφεντύλι, στο φράγμα Αποσελέμη με παρατήρηση πουλιών και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά. Η γιορτή έγινε στο πλαίσιο του «EuroBirdwatch13», τη μεγαλύτερη εκδήλωση παρατήρησης πουλιών της Ευρώπης που εδώ και 20 χρόνια συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία BirdLife International σε περισσότερες από 30 χώρες. Με αφορμή τη διοργάνωση στο συγκεκριμένο χώρο η ΟΠΗ ενημέρωσε τους επισκέπτες για τα ζητήματα του φράγματος Αποσελέμη και της μετεγκατάστασης του οικισμού Σφεντύλι.

8 Οκτωβρίου 2013. Η ΟΠΗ μαζί με την οργάνωση «ΦΟΙΝΙΞ», τον Σπηλαιολογικό Όμιλο Κρήτης, την Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης και δεκάδες πολίτες και οργανώσεις του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα Κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ καταθέτει Αίτηση Αναστολής και Ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργού Π.Ε.Κ.Α.: «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου «Ηλιοθερμικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΣΠΗΕ) ισχύος 60 MW και Δίκτυο Διασύνδεσης στη θέση «ΧΩΝΟΣ», Δ. Σητείας, Π.Ε. Λασιθίου, Κρήτης» στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

2014

17 Ιανουαρίου 2014. Η ΟΠΗ διοργάνωσε βιβλιοπαρουσίαση στο Πολύκεντρο Νεολαίας στην Ανδρόγεω στο Ηράκλειο με τον Xavier Renou, συγγραφέα του βιβλίου «Μικρό εγχειρίδιο για την Πολιτική Ανυπακοή - προς χρήση αυτών που πραγματικά θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο» και τον κ. Βαγγέλη Πισσία που προλογίζει την ελληνική έκδοση.

18-19 Ιανουαρίου 2014. Η ΟΠΗ διοργάνωσε διήμερο «Σεμινάριο για την πολιτική ανυπακοή» με τον Xavier Renou, συγγραφέα του βιβλίου «Μικρό εγχειρίδιο για την Πολιτική Ανυπακοή». Πρόκειται για βιωματικά διαδραστικά εργαστήρια που έγιναν στο Φοιτητικό Κέντρο Πανεπιστημίου Κρήτης στις Βούτες Ηρακλείου. Οι συμμετέχοντες πήραν ρόλους και σχεδίασαν δύο καμπάνιες δράσης στο πλαίσιο της μη βίαιης πολιτικής ανυπακοής. Η μια αφορούσε στην κινητοποίηση κατά της ρίψης των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο και η άλλη στη διεκδίκηση δωρεάν περίθαλψης και θεραπείας για τους ανασφάλιστους ασθενείς στη χώρα μας.

31 Ιανουαρίου 2014. Η ΟΠΗ έστειλε αναφορά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για σημαντικές ποσότητες στραγγισμάτων που διαρρέουν από το κύτταρο του ΧΥΤΑ Χερσονήσου. Τα λύματα ρέουν στο παρακείμενο πρινοδάσος όπου σημαντικός αριθμός των δένδρων έχει ξεραθεί. Στο ίδιο σημείο είχαμε ξανακάνει αναφορά για το ίδιο πρόβλημα το Νοέμβριο του 2011. Η διοίκηση του ΧΥΤΑ αναγνώρισε το πρόβλημα το οποίο απέδωσε στις έντονες βροχοπτώσεις και την ανεπάρκεια των εγκαταστάσεων και υποσχέθηκε να το αντιμετωπίσει στο μέλλον.

15 Φεβρουαρίου 2014. Η ΟΠΗ έστειλε αναφορά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για επικίνδυνα απορρίμματα συσσωρευμένα σε απαλλοτριωμένα οικήματα που είτε είναι μερικώς βυθισμένα, είτε ετοιμάζονται να βυθιστούν πολύ σύντομα μέσα στη λεκάνη κατάκλισης του φράγματος Αποσελέμη. Ζητήσαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να φροντίσουν για την απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων από τα παρακείμενα κτίρια, πριν αυτά βυθιστούν, καθώς ελλοχεύει τόσο ο κίνδυνος ρύπανσης του νερού του ταμιευτήρα. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση και τον επόμενο μήνα όλα σκεπάστηκαν από το νερό.

24 Φεβρουαρίου 2014. Με την ιδιότητα του Γραμματέα της ΟΠΗ ο κ. Αριστείδης Παπαδάκης πήρε μέρος με ομιλία στην εκδήλωση που διοργάνωσε στο αίθριο της "Λότζια" στο Ηράκλειο το ΤΕΕ/ΤΑΚ και σύλλογοι μηχανικών, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις για τη διαχείριση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας και την εξουδετέρωσή του σε διεθνή ύδατα, νοτιοδυτικά της Κρήτης. Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο καθηγητής της Σχολής Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών Αποβλήτων Ευάγγελος Γιδαράκος, ο καθηγητής ΑΤΕΙ Αθηνών, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και συντονιστής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στην Συρία Ευάγγελος Πισσίας. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Σαχίνης.

14 Μαρτίου 2014. Η ΟΠΗ μαζί με τον Σπηλαιολογικό Όμιλο Κρήτης, την Ένωση Αγροτουρισμού Κρήτης, δεκάδες πολίτες και οργανώσεις του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα Κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ καταθέτει Αίτηση Ακύρωσης και Αίτηση Αναστολής στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργού ΠΕΚΑ με θέμα «Έγκριση Περιβαλλοντικών όρων για το έργο: Ηλιοθερμικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΗΛΘΣΠΗΕ), ισχύος 70MW, Δίκτυο Διασύνδεσης και συνοδά έργα οδοποιΐας και κάλυψης υδατικών αναγκών, στη θέση ΦΟΥΡΝΙΑ, Δ. Σητείας, ΠΕ Λασιθίου Κρήτης».

4 Απριλίου 2014. Η ΟΠΗ διοργάνωσε στην αίθουσα της ΕΑΣΗ εκδήλωση ενημέρωσης και συζήτησης με θέμα την ελευθερία των σπόρων και τη νομοθεσία για τους σπόρους. Στην εκδήλωση μίλησε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτωνας Αρσένης με θέμα «Εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τη νομοθεσία των σπόρων» και ο γεωπόνος - ερευνητής και διαχειριστής του biotechWatch.gr Βασίλης Γκισάκης με θέμα «Σπόροι & τοπικές ποικιλίες: από τα προβλήματα στις προοπτικές». Προβλήθηκε επίσης το ντοκιμαντέρ του Christophe Guyon «Εν αρχή ην ο σπόρος» για την σημασία των παραδοσιακών σπόρων στην επιβίωση των ανθρώπινων κοινοτήτων και τον αγώνα που δίνεται πανευρωπαϊκά για την διάσωσή τους. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με την Τοπική Ομάδα Ηρακλείου του Πελίτι στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Σπόρων στον Πύργο του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων, 5 & 6 Απριλίου 2014.

2 Μαΐου 2014. Η ΟΠΗ ως μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη» απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς το ΥΠΕΚΑ, με θέμα: Συνέχιση διαδικασιών αδειοδότησης έργου τουριστικής εκμετάλλευσης στη περιοχή Ιτάνου (Μονή Τοπλού) ΠΕ Λασιθίου Κρήτης, με αφορμή την κατάθεση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ, της Loyalward Ltd.

16 Μαΐου 2014. Η ΟΠΗ έστειλε αναφορά στις αρμόδιες υπηρεσίες για παράνομες εργασίες που εκτέλεσαν οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Φαιστού για τη διάνοιξη δρόμου από τον Κόκκινο Πύργο μέχρι το Καλαμάκι, εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000. Μετά από καταγγελίες και από άλλους φορείς οι εργασίες σταμάτησαν και συντάχθηκαν αναφορές σε βάρος του Δήμου.

15 Μαΐου 2014. Η ΟΠΗ μαζί με δεκάδες άλλες οργανώσεις υπέγραψε ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά του Σχεδίου Νόμου με τίτλο: «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», καταγγέλλοντας ότι επιχειρείται να θυσιαστεί το πολυτιμότερο τμήμα της κοινόχρηστης δημόσιας γης, δηλ. ο αιγιαλός και οι παράκτιες και παραλίμνιες περιοχές.

10 Μαΐου 2014. Εκτιμώντας ότι έχει προκληθεί μεγαλύτερη καταστροφή από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, η ΟΠΗ μαζί με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ και WWF Ελλάς με ανακοίνωσή τους κάλεσαν τον Δήμο Φαιστού να αναθεωρήσει τον αυθαίρετο σχεδιασμό του για την διάνοιξη του παραλιακού δρόμου Κόκκινου Πύργου-Καλαμακίου ο οποίος αλλοιώνει όλη την παράκτια ζώνη εντός δικτύου Natura που περιλαμβάνει προστατευόμενους υγρότοπους και συστήματα αμμοθινών.

21 Μαΐου 2014. Η ΟΠΗ μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γουβών και σε συνεργασία με το Δίκτυο για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγροτόπων Κρήτης, του WWF Ελλάς διοργάνωσαν εξόρμηση - ξενάγηση για μικρούς και μεγάλους στον Υγρότοπο των εκβολών του Αποσελέμη.

20 Μαΐου 2014. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας στις 22 Μαΐου και την ανοιξιάτικη εξόρμηση στον υγρότοπο των εκβολών του Αποσελέμη στις 21 Μαΐου, η ΟΠΗ τύπωσε και διένειμε σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο.

26-29 Ιουνίου 2014. Η ΟΠΗ πήρε μέρος ενεργά με περίπτερο ενημέρωσης στο Εν Οίκω 2014. Τέσσερις μέρες με σεμινάρια open source και do-it-yourself, με παρουσιάσεις εγχειρημάτων αλληλεγγύης και αυτοδιαχείρισης και δημόσιες συζητήσεις για θέματα που μας απασχολούν όπως η μη-βία, η διατήρηση των ντόπιων σπόρων, η περμακουλτούρα κ.ά. Η ΟΠΗ διοργάνωσε την τελευταία εκδήλωση του τετραήμερου την Κυριακή 29 Ιουνίου με θέμα την καμπάνια «Ακτές, ώρα μηδέν».

8 Ιουλίου 2014. Η ΟΠΗ εκδίδει Δελτίο Τύπου με τίτλο «ΑΚΤΕΣ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ», σχετικά με το σχέδιο νόμου «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας» που επρόκειτο να έρθει για ψήφιση στο θερινό τμήμα της Βουλής και είχε χαρακτηριστεί σχεδόν από τους πάντες ως ένα κείμενο με πολλές επιστημονικές και νομικές αδυναμίες που συντάχθηκε με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση μεγάλων κατασκευαστικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.

25 Ιουλίου 2014. Η ΟΠΗ, μαζί με 110 ακόμα οργανώσεις υπογράφει το ψήφισμα κατά του νομοσχεδίου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση - Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών - Ρυθμίσεις Δασικής Νομοθεσίας». Το νομοσχέδιο έχει χαρακτηριστεί ως επιζήμιο για τα δάση, καθώς μετά τους αιγιαλούς η κυβέρνηση φαίνεται ότι επιδιώκει να άρει τους περιορισμούς της επιχειρηματικής εκμετάλλευσης και των δασών θέτοντας σε κίνδυνο τον φυσικό πλούτο της χώρας.

Σεπτέμβριος 2014. Η ΟΠΗ εκδίδει ενημερωτικό δελτίο με το όνομα «Παρέμβαση» και θέματα την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2014, την ομιλία του Ντάρεν Ντόχερτυ, το τριήμερο εργαστήριο για την Αναγεννητική Γεωργία στον Απηγανιά, τη συνάντηση κατοίκων με τη δημοτική αρχή του Ηρακλείου για το θέμα της ηχορύπανσης και την ετήσια έκθεση του WWF Ελλάς για την Περιβαλλοντική Νομοθεσία.

23 Σεπτεμβρίου 2014. Η ΟΠΗ συμμετέχει και μοιράζει φυλλάδια στην παγκόσμια κινητοποίηση για την κλιματική αλλαγή. Πάνω από 2000 διαδηλώσεις σε 159 χώρες έγιναν με αφορμή την ειδική σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα. Στο Ηράκλειο η κινητοποίηση περιορίστηκε σε περίπου 30 πολίτες στην πλατεία Ελευθερίας.

Οκτώβριος 2014. Η ΟΠΗ εκδίδει δεύτερο ενημερωτικό δελτίο με το όνομα «Παρέμβαση» και θέματα το «1ο Ανοιχτό Περιβαλλοντικό Σχολείο Ενηλίκων», την καμπάνια κατά της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), το φαραωνικό υβριδικό με έργα σε πέντε βουνά της Κρήτης, την παγκόσμια κινητοποίηση για το κλίμα, το Εργαστήριο Αναγεννητικής Γεωργίας με τον Darren Doherty και την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών που έγινε την Κυριακή, 5 Οκτωβρίου 2014 στο Σφεντύλι - φράγμα Αποσελέμη.

5 Οκτωβρίου 2014. Η ΟΠΗ, το WWF Ελλάς, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σφεντυλίου, συνδιοργάνωσαν την Ευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή εκδήλωση του BirdLife International με τη συμμετοχή περίπου 40 χωρών και πάνω από 30.000 εκδηλώσεις. Το θέμα της διοργάνωσης ήταν τα μεταναστευτικά πουλιά και οι βιότοποί τους. Η επιλογή του χώρου του φράγματος Αποσελέμη είχε συμβολικό χαρακτήρα καθώς η ΟΠΗ έχει χαρακτηρίσει το φράγμα άστοχο, υπερδιαστασιολογημένο, επικίνδυνο, αντίθετο με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και καταστρεπτικό από υδρογεωλογικής, περιβαλλοντικής αλλά και κοινωνικής άποψης. Κατά τη διάρκεια της Γιορτής στήθηκε τηλεσκόπιο και διατέθηκαν κιάλια προκειμένου μικροί και μεγάλοι να παρατηρήσουν καλύτερα τα πουλιά που χρησιμοποιούν τον τεχνητό υγρότοπο για διαχείμαση ή και ως ενδιαίτημα. Ταυτόχρονα, η συνεργάτιδα του WWF Ελλάς προέτρεψε μικρούς και μεγάλους να ανακαλύψουν τα μικρά ζώα που διαβιούν στους υγροτόπους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι μικροί επισκέπτες είχαν ακόμα την ευκαιρία να απασχοληθούν με διαδραστικά παιχνίδια. Την εκδήλωση πλαισίωσε και υποστήριξε για μία ακόμα φορά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σφεντυλίου, που φρόντισε για τη διάθεση του χώρου, τον εξοπλισμό αλλά και το κέρασμα στους επισκέπτες.

11 Οκτωβρίου 2014. Η ΟΠΗ συμμετείχε στην πανευρωπαϊκή μέρα δράσης κατά της ΤΤΙP στην Πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο Κρήτης μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια και μαζεύοντας υπογραφές. Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) είναι μία συμφωνία που προβλέπει την εναρμόνιση της αμερικανικής και ευρωπαϊκής αγοράς ελαχιστοποιώντας τους «φραγμούς». Ωστόσο αυτά τα «εμπόδια» που εντοπίζει αυτή η συμφωνία είναι τα πολυτιμότερα κοινωνικά κεκτημένα μας όπως τα εργασιακά δικαιώματα, η διατροφική ασφάλεια, οι περιορισμοί στη χρήση τοξικών χημικών, γενικότεροι περιορισμοί υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, ο σεβασμός του ψηφιακού απορρήτου κ.ά.

23 Οκτωβρίου 2014. Η ΟΠΗ σε συνεργασία με τους «Φίλους του Βοτανικού Πάρκου Απηγανιά» και του «Permaculture in Greece» διοργάνωσε ανοιχτή ομιλία του Αυστραλού σχεδιαστή τοπίου, αγρότη και δασκάλου Ντάρεν Ντόχερτυ με θέμα την Αναγεννητική Γεωργία στην αίθουσα της ΕΑΣΗ στο Ηράκλειο. Σε παγκόσμιο επίπεδο πολλοί από τους αποφοίτους των σεμιναρίων του Ντάρεν βρίσκονται στην αιχμή του κινήματος για την αναγεννητική γεωργία και τα φυσικά οικοσυστήματα. Ο Ντάρεν Τζ. Ντόχερτυ είναι ο δημιουργός της πλατφόρμας Regrarians, η οποία περιγράφει μια στρατηγική και ορθολογική διαδικασία για την ανάπτυξη αναγεννητικών γεωργικών συστημάτων. Η ΟΠΗ συνέβαλε επίσης με πρακτική βοήθεια στη διοργάνωση του τριήμερου σεμιναρίου Αναγεννητικής Γεωργίας που έγινε στον Κουτσουρά του δήμου Ιεράπετρας.

3-24 Νοεμβρίου 2014. Η ΟΠΗ, αναγνωρίζοντας την έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών για περιβαλλοντικά προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα αλλά και την αποσπασματικότητα και σύγχυση των μηνυμάτων που φτάνουν στα νοικοκυριά, προχώρησε στη δημιουργία «Ανοιχτού Περιβαλλοντικού Σχολείου Ενηλίκων» σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους ή ομάδες γειτονιάς. Το 1ο Ανοιχτό Περιβαλλοντικό Σχολείο Ενηλίκων πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννη στη "Ροτόντα" του Πανεπιστημίου Κρήτης. Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν από μέλη της ΟΠΗ ήταν η «Βιώσιμη κατανάλωση, υπεύθυνη διαχείριση του νερού», «Βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων - ανακύκλωση - κομποστοποίηση», «Οικολογικός λαχανόκηπος» και «Πόλεις και κλιματική αλλαγή: Ενεργειακός τομέας και προοπτικές».

24 Νοεμβρίου 2014. Η ΟΠΗ μαζί με 1134 πολίτες και οργανώσεις του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα Κατά των Βιομηχανικών ΑΠΕ υπογράφει την προσφυγή στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργού Π.Ε.Κ.Α.: «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου «Αιολικό - αντλητικό - υδροηλεκτρικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος 90,1 MW αιολικά και 100MW υδροηλεκτρικό - αντλητικό» στους Νομούς Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου της εταιρείας ΥΔΡΟΑΙΟΛΙΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.».

9 Δεκεμβρίου 2014. Η ΟΠΗ μαζί με τον ΕΟΣ Ηρακλείου, τον Σπηλαιολογικό Όμιλο Κρήτης, την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρία και την Αναρριχητική Λέσχη Ηρακλείου κατέθεσαν κοινή ένσταση στο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) του πρώην Δήμου Τυλίσου. Τα σωματεία εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους στη δημιουργία ελεγχόμενου πάρκου αναψυχής και πολιτιστικών εκδηλώσεων Κέρης-Στρούμπουλα δεδομένου ότι ο Στρούμπουλας, το οροπέδιο και το φαράγγι της Κέρης και το Βουλισμένο Αλώνι είναι τμήματα του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη ενώ ολόκληρη η περιοχή έχει ανακηρυχθεί ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής.

16 Ιανουαρίου 2015. Κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η συμπληρωματική προσφυγή των κατοίκων της περιοχής Καστελίου Πεδιάδας εναντίον του σχεδιαζόμενου νέου αεροδρομίου στο Καστέλι. Η ΟΠΗ συνυπογράφει την προσφυγή. Η ΟΠΗ είχε καθοριστικό ρόλο στη σύνταξη της συμπληρωματικής προσφυγής. Αυτή εμπλουτίζει, με ισχυρότατα επιχειρήματα, το σκεπτικό της αρχικής προσφυγής, και αναμένεται να δράσει καταλυτικά στο ΣτΕ. Έκτοτε η εκδίκαση έχει αναβληθεί 2 φορές, την 5η Φεβρουαρίου και την 6η Μαΐου, και αναμένεται να λάβει χώρα το φθινόπωρο του 2015. Φαίνεται ότι οι αναβολές είναι αποτέλεσμα της αμηχανίας του Δημοσίου απέναντι στο θέμα αυτό.

2015

Μάρτιος 2015. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Ιωάννη με την ΟΠΗ, ο γεωπόνος - εκπαιδευτικός κ. Γιώργος Βλοντάκης, εισηγητής της ενότητας «Οικολογικός λαχανόκηπος» στο «Ανοιχτό Περιβαλλοντικό Σχολείο Ενηλίκων», έχει αναλάβει τον συντονισμό της καλλιέργειας του αστικού λαχανόκηπου του Συλλόγου στο χώρο του Πανεπιστήμιου Κρήτης στον Αγ. Ιωάννη.

19 Απριλίου 2015. Η ΟΠΗ, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Let's do it », συμμετείχε μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννου στον καθαρισμό-ευπρεπισμό της περιοχής γύρω από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στην λ. Κνωσού.

Κατά την διετία που πέρασε η ΟΠΗ αναβάθμισε και συντήρησε τον δικτυακό της τόπο www.ecoher.gr καθώς και τις σελίδες που διαθέτει στο facebook. Η νέα αυτή διαδικτυακή παρουσία έχει προσελκύσει ήδη εκατοντάδες φίλους και δεκάδες χιλιάδες επισκέψεις.