20/5/15

23 Μαΐου 2015 - Παγκόσμια Κινητοποίηση ενάντια στη Monsanto

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου μαζί με εκαντοντάδες άλλες οργανώσεις και κινήματα σε όλον τον πλανήτη που διαφωνούμε με την ιδιωτικοποίηση και μονοπώληση των κοινών αγαθών, όπως οι σπόροι και η βιοποικιλότητα, στηρίζουμε τη φετινή Παγκόσμια Κινητοποίηση ενάντια στην εταιρεία Monsanto στις 23 Μαΐου 2015. Η παγκόσμια κινητοποίηση θα γίνει σε 428 πόλεις 38 κρατών.
Θεωρούμε ότι φέτος η κινητοποίηση οφείλει να είναι ακόμα πιο μεγάλη και πιο επίκαιρη από ότι ποτέ, καθώς ανακοινώθηκε η επιστημονική μελέτη που αποδεικνύει ότι το ευρέως χρήσης φυτοφάρμακο Roundup είναι καρκινογόνο.

Επίσης έχει ήδη υπογραφεί η εμπορική συμφωνία CETA, μεταξύ ΕΕ - Καναδά, είναι δε υπό διαπραγμάτευση η συμφωνία ΤΤΙP μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ, που και οι δύο βάζουν τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη από την πίσω πόρτα, δίνουν το μονοπώλιο της τροφής μας στην Monsanto και τρεις ακόμη πολυεθνικές, ενώ ιδιωτικοποιούν τη δημοκρατία.

Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση:


  • Να απαγορεύσει την χρήση του Roundup  στην Ελλάδα.
  • Να προωθήσει την σήμανση των μεταλλαγμένων στα ζωικά προϊόντα.
  • Να εναντιωθεί με κάθε τρόπο και να συντονίσει την εναντίωση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην ενσωμάτωση της CETA και την υπογραφή της TTIP.

Δεσμευόμαστε να συνεχίζουμε να πιέζουμε προς αυτή την κατεύθυνση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Ζητάμε την πλήρη απαγόρευση της διακίνησης ΓΤΟ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και υπενθυμίζουμε:

1. Τις ομόφωνες αποφάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων του 2003-2004 για την κήρυξη όλων των Νομών της Ελλάδος σε περιοχές απαγορευμένες για παραγωγή και κατανάλωση Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων και Προϊόντων (εδώ η απόφαση της Ν.Ε. Ηρακλείου).

2. Ότι με βάση το ευρωβαρόμετρο στην Ελλάδα σχεδόν το 90% των πολιτών είναι εναντίον στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου