31/8/15

25 εκατομμύρια πουλιά εξοντώνονται παράνομα στη Μεσόγειο κάθε χρόνο, σύμφωνα με έκθεση

Μαυροσκούφης (Τσιροβάκος). Wikipedia
Οι περιβαλλοντολόγοι ζητούν την ανάληψη δράσης για τον τερματισμό της σφαγής των πτηνών μετά από μελέτη που αποκαλύπτει επιδημία παράνομου κυνηγιού, με όπλα, παγίδες και κόλλα.

Περίπου 25 εκατομμύρια πουλιά σκοτώνονται με παράνομο κυνήγι με όπλα, παγίδες και κόλλα σε ένα μεσογειακό κύμα παραβατικότητας που επηρεάζει ακόμη και πουλιά που απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με την πρώτη έκθεση αυτού του είδους. Χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη που πλήττονται από συγκρούσεις τα πηγαίνουν ιδιαίτερα άσχημα στη μελέτη της BirdLife International, με την Αίγυπτο να είναι η χειρότερη παραβάτης, με 5,7 εκατομμύρια πτηνά να θανατώνονται κάθε χρόνο. Εκτιμάται ότι 5,6 εκατ πτηνά θανατώνονται στην Ιταλία - το δεύτερο υψηλότερο νούμερο - ενώ η Αμμόχωστος στην Κύπρο είναι το πιο επικίνδυνο μέρος στη Μεσόγειο για τα πουλιά, 689.000 θάνατοι μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014 και του 2015 που συγκεντρώθηκαν.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του BirdLife International, Patricia Zurita, δήλωσε: «Αυτή η έκθεση δείχνει τον ανατριχιαστικό βαθμό στον οποίο τα πτηνά σκοτώνονται παράνομα στη Μεσόγειο. Οι πληθυσμοί ορισμένων ειδών που κάποτε ήταν άφθονα στην Ευρώπη μειώνονται, με αρκετά σε ελεύθερη πτώση μέχρι και ολοκληρωτικής εξαφάνισης». Πουλιά όπως ο ευρασιατικός σπίνος σκοτώνονται με τρομακτικό ρυθμό, σύμφωνα με τη μελέτη, με εκτιμώμενο 2,9 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο. Υπάρχουν επίσης 4,6 εκατομμύρια ευρασιατικοί μαυροσκούφηδες, ορτύκια και τσίχλες τα οποία υφίστανται μια περιφερειακή εξόντωση που εκτείνεται σε είδη που αναφέρονται ως σχεδόν απειλούμενα στην Κόκκινη Λίστα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, όπως ο η τουρλίδα. Οι πληθυσμοί των τρυγονιών, που μεταναστεύουν από την Αφρική, έχουν μειωθεί κατά 78% στην Ευρώπη από το 1980, εν μέρει ως αποτέλεσμα των παράνομων θανατώσεων. Στεπόκιρκοι και αιγυπτιακοί γύπες βρίσκονται υπό απειλή, ενώ η θανάτωση ακόμη και μικρών αριθμών θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για τον πληθυσμό τους, προειδοποιεί η έκθεση. Οι πυροβολισμοί δεν είναι η μόνη αιτία των θανάτου των πουλιών. Πολλά παρασύρονται σε παγίδες με ηχογραφήσεις των ήχων των πουλιών, ή πιάνονται σε βέργες με κόλλα, γεγονός που προκαλεί σημαντικά επώδυνο θάνατο.

Ο Tim Stowe, ο διευθυντής του Διεθνούς Royal Society for the Protection of Birds, περιέγραψε τον αποδεκατισμό του πληθυσμού των πτηνών στη Μεσόγειο ως «διαρκή πηγή ντροπής». «Ήρθε η ώρα να ληφθούν μέτρα για να τεθεί τέλος στη εξόντωση, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι νόμοι της φύσης θα έπρεπε να να προστατεύουν τα ευάλωτα είδη», είπε. Οι Οδηγίες της Ε.Ε. για τα πουλιά και τα ενδιαιτήματά τους έχουν επιτρέψει τη σωτηρία περισσότερων από τα μισά πουλιά που απειλούνται παγκοσμίως. Όμως οι οδηγίες αυτές επανεξετάζονται από τις Βρυξέλλες για τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας και εξετάζεται αν συνιστούν εμπόδια για την επιχειρηματικότητα, γεγονός που προκαλεί τις διαμαρτυρίες των οικολόγων.

«Τα πουλιά μας αξίζουν ασφαλέστερα περάσματα και θέλουμε οι προσπάθειες διατήρησής τους να αυξηθούν τώρα,. πριν να είναι αργά» είπε η Zurita.

(Άρθρο του Arthur Neslen από τον Guardian)