4/9/15

Διαμαρτυρία του ορεινού Απάνω Μεραμπέλλου για τα αιολικά πάρκα

Η ζωή μας είναι ο τόπος μας. Καμία ανεμογεννήτρια στις κορυφές των βουνών μας

Αγανάκτηση και οργή, προκάλεσε σ' όλους μας, η πληροφορία ότι το τοπικό συμβούλιο Νεάπολης, έκανε δεκτό και προωθεί προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας, αίτημα των εταιριών ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και ΕΛΙΚΑ Α.Ε. για κατασκευή αιολικών πάρκων και στο Απάνω Μεραμπέλλο.

Λυπούμαστε για τους εμπνευστές αυτής της «μεθόδευσης» ιδιαίτερα γι' αυτούς στους οποίους εμπιστευθήκαμε την αντιπροσώπευσή μας στα όργανα της αυτοδιοίκησης, για το καλό του τόπου μας, αφού θεώρησαν τόσο επουσιώδη την «καταστροφή» του, ώστε ν' αποφύγουν ακόμη και μια απλή ενημέρωση. Εκτός αν τέτοια, εννοούν αυτή, μέσω διαδικτύου!

Εμείς λοιπόν, ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο:

Γνωρίζουμε τι σημαίνει «ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» και «προστασία από την κλιματική αλλαγή». Σκεφτόμαστε όμως και τα παρακάτω:

1. Η εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας, απαιτεί αποψιλωμένη - περιφραγμένη έκταση σχεδόν 2 στρεμμάτων (μόνο η βάση της φτάνει τα 350 μ2) και βέβαια στις κορυφές των βουνών μας.

2. Το ύψος του πύργου, κυμαίνεται από 60-80 μέτρα και η διάμετρος του ρότορα (φτερωτή) από 70-90! Μπορεί να φανταστεί κάποιος την εικόνα του ορίζοντα, ιδιαίτερα όταν ζει σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων.

3. Η κατασκευή των αιολικών πάρκων, συνοδεύεται από διάνοιξη πολλών χιλιομέτρων αγροτικών ή δασικών δρόμων, που το πλάτος τους ξεπερνά τα 10-12 μέτρα (πρόβλεψη Υπ. Περιβάλλοντος και έγγραφη ενημέρωση Περιφερειών και Δ/νσεων Δασών). Ο όγκος απ' τα μπάζα που θα κατρακυλήσουν ή θα συσσωρευτούν και το μέγεθος της διάβρωσης που θα υποστούν τα βουνά μας δε μπορούν να υπολογιστούν.

4. Χιλιόμετρα γραμμών και πυλώνων μεταφοράς ρεύματος, υποσταθμοί και σταθμοί μετατροπής ενέργειας θα κατασκευαστούν σε πολλές περιοχές, αλλοιώνοντας δραματικά τη φυσιογνωμία τους.

Όλα αυτά, σημαίνουν ότι τα πιο αμάλαγα και παρθένα μέρη του τόπου μας θα υποστούν μόνιμη και παντοτινή αλλοίωση.

Εκτός από το τερατώδες αισθητικό αποτέλεσμα, τα αγαθά μεγάλους μέρους της χλωρίδας και της πανίδας - που κάθε σπίτι του Μεραμπέλλου γνωρίζει καλά εκατοντάδες χρόνια - θα καταστραφούν ολοκληρωτικά. Σ' αυτές τις πανέμορφες κορφές δε θα μπορούμε πια ούτε να περπατήσουμε.

Βέβαια, οι μελετητές και οι υποστηρικτές αυτών των έργων, μιλάνε για πλεονεκτήματα και οφέλη. Ας τα δούμε:

1. Ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες: Πιθανόν κάποιο χρηματικό ποσό που δεν καθορίζεται. «Ρωτήστε στο Δήμο Σητείας πόσα απ' αυτά έχουν δει»! (Σημειώνεται χαρακτηριστικά σε έντυπο της «Επιτροπής Συλλόγων και Φορέων» του νομού, που μας κοινοποίησε ο κ. Γιώργος Τομαδάκης και μας βοήθησε πολύ με τα στοιχεία και τις πληροφορίες του).

2. Θέσεις εργασίας: Ούτε αυτό ξεκαθαρίζεται. Η μελέτη της εταιρείας ΤΕΡΝΑ Α.Ε. για 285 ανεμογεννήτριες, προβλέπει 150 θέσεις - μάλλον φύλακες.

3. Ενεργειακά οφέλη: Η Κρήτη έχει υπερκαλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, ενώ έχει ξεπεράσει κατά πολύ το μέσο όρο ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με βάση τους στόχους που θέτει η Ε. Ένωση. Και ακόμη, η τιμή του ρεύματος που πλεονάζει, δεν μειώνεται, αυξάνεται.

4. Επίσης η περιβαλλοντική (φυτοτεχνική κλπ) αποκατάσταση της οδοποιίας που προβλέπει ο νόμος, δε γίνεται ποτέ. Μπορεί να πληρώνουν και πρόστιμα.

Η ουσία είναι ότι, αυτά τα έργα γίνονται για την πώληση ρεύματος και για τα κέρδη των εταιριών και των μεσαζόντων με τεράστιο περιβαλλοντικό και άρα οικονομικό κόστος για μας και τον τόπο μας.

Με την κοινοποίηση αυτής της διαμαρτυρίας - καταγγελίας μας, κάνουμε γνωστή την απόφαση μας ν' αγωνιστούμε για τη ματαίωση τέτοιων καταστροφικών επενδύσεων.

Περιμένουμε να συνταχθείτε μαζί μας και - με τις αποφάσεις σας - να βοηθήσετε να προστατεύσουμε τις μοναδικές και αξεπέραστες ομορφιές του Μεραμπέλλου.

Αν τις χάσουμε κι αυτές, θάχουμε χάσει τον τόπο μας.



Υπογράφουν κάτοικοι των μετοχιών της Νεάπολης (Αγαλιανό, Πατσόπουλο, Φινοκαλιάς, Αγ. Νικόλαος, Κουδούμαλος, Μακρυγένισσα, Σούβλος, Αμυγδαλιάς, Λιθόμαντρα, Ρωμανός, Περονίδες, Αδράβαστος, Περαμπέλλα, Δίλακκος, Αγία Σοφία, Πέτρος, Κουρούνες, Νοφαλιάς) και άλλοι Μεραμπελλιώτες.