6/10/15

Με επιτυχία έγινε η Πανευρωπαϊκή Γιορτή Πουλιών 2015 στο Αβδού

Κατά γενική ομολογία η εκδήλωση που έγινε στο φράγμα Αποσελέμη, στο Αβδού, την Κυριακή, 4 Οκτωβρίου 2015, στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής Γιορτής Πουλιών 2015, είχε μεγάλη επιτυχία. Από τις 10 το πρωί ως τις 2 το μεσημέρι προσήλθαν εκατοντάδες επισκέπτες, κυρίως γονείς με τα παιδιά τους. Όλοι πήραν μέρος στην παρατήρηση και στη φωτογράφιση και ενημερώθηκαν για τα είδη και τη μετανάστευση των πουλιών από τους ορνιθολόγους, εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας.
Τα παιδιά με ενθουσιασμό απασχολήθηκαν δημιουργικά στο υπαίθριο εργαστήριο που στήθηκε από τους εθελοντές του Δικτύου Υγροτόπων Κρήτης & Λέσβου του WWF Ελλάς. Πολλοί επισκέπτες στάθηκαν στον χώρο υποδοχής, δροσίστηκαν με τα κεράσματα του Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου του Αβδού, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την εκδήλωση, πήραν ενημερωτικό υλικό και ενδιαφέρθηκαν και για άλλα ζητήματα που απασχολούν την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου. Τους ευχαριστούμε όλους, επισκέπτες, εθελοντές και οργανωτές για την ομαλή διεξαγωγή της γιορτής και ευχόμαστε να είμαστε σε θέση να την επαναλάβουμε ακόμα καλύτερη την επόμενη χρονιά.

Ο καιρός ήταν θαυμάσιος και ο χώρος της εκκλησίας του Άγιου Κωνσταντίνου φιλόξενος. Η στάθμη των υδάτων του φράγματος έχει χαμηλώσει αρκετά, ώστε ίσα να ξεπροβάλει η σκεπή του ξωκλησιού του Αγίου Αντωνίου, ενώ ο ναός των Αγίων Θεοδώρων στο Σφεντύλι να είναι πάλι έξω από το νερό.

Οι επισκέπτες μπόρεσαν με τα κιάλια και τα τηλεσκόπια και με τη βοήθεια των ορνιθολόγων να παρατηρήσουν και να θαυμάσουν την ομορφιά 53 ειδών πουλιών όπως περίπου 500 φαλαρίδες, η σπάνια-απειλούμενη βαλτόπαπια με 3 μόλις άτομα και τα εντυπωσιακά γκισάρι και μαυροπετρίτης.

Με την παρατήρηση, τη συζήτηση και το παιχνίδι έγινε πιο εύκολα κατανοητό πόσο σπουδαίο είναι για όλους μας να προστατευτεί η άγρια ορνιθοπανίδα και οι τόποι που ζουν και φωλιάζουν τα πουλιά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεχτήκαμε πολλές μαρτυρίες από κατοίκους της περιοχής για παράνομο κυνήγι μεταναστευτικών πουλιών πέριξ του ταμιευτήρα του φράγματος Αποσελέμη, αλλά και άλλων ειδών πολύ κοντά σε κατοικίες. Είναι άμεση ανάγκη να προστατευτεί αποτελεσματικά η ευρύτερη περιοχή του Αποσελέμη από το παράνομο κυνήγι, να γίνουν σεβαστές οι ζώνες απαγόρευσης κυνηγιού και οι κυνηγετικοί περιορισμοί όπως αυτοί ορίζονται κάθε φορά από τη δασική υπηρεσία και να τηρούνται οι οδηγίες καλής κυνηγετικής πρακτικής, όπως αυτές προτείνονται και από τους ίδιους τους Κυνηγετικούς Συλλόγους.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου