28/10/15

TTIP - CETA: Οι δημόσιες υπηρεσίες δέχονται επίθεση

Η TTIP, η CETA και η μυστική αθέμιτη μεταξύ επιχειρηματικών λόμπι και εμπορικών διαπραγματευτών.

Έκθεση του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Εταιριών (Corporate Europe Observatory) για τις συνέπειες των διαηπειρωτικών συμφωνιών στις δημόσιες υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 


Σύμφωνα με την Έκθεση οι δημόσιες υπηρεσίες απειλούνται από διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις οι οποίες διακυβεύουν την ικανότητα των κρατών να ρυθμίζουν και τα δικαιώματα των πολιτών να απολαμβάνουν βασικές υπηρεσίες όπως ύδρευση, φροντίδα για την υγεία και παροχή ενέργειας, προς όφελος των κερδών των εταιρειών. Η συμφωνία CETA της ΕΕ με τον Καναδά, η επικύρωση της οποίας θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2016, και η συνθήκη TTIP, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, είναι η πρόσφατη κορύφωση τέτοιων προσπαθειών. Στη χειρότερη περίπτωση, οι δημόσιες υπηρεσίες κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν σε μια εμπορευματοποίηση από την οποία δεν θα ανακάμψουν –όσο βλαβερά κι αν είναι τα αποτελέσματα για την ευημερία των πολιτών.

Η έκθεση ρίχνει φως στη μυστική αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων και εμπορικών διαπραγματευτών κατά τη σύναψη των διεθνών εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ. Αποκαλύπτει την επιθετική ατζέντα των εταιρειών παροχής υπηρεσιών σχετικά με την TTIP και τη CETA, βάσει της οποίας πιέζουν για εκτεταμένο άνοιγμα της αγοράς σε τομείς όπως η υγεία, οι πολιτιστικές και ταχυδρομικές υπηρεσίες και η ύδρευση, ώστε να μπορούν να εισέλθουν στις αγορές αυτές και να κυριαρχήσουν. Παράλληλα, αποκαλύπτει πώς οι επικεφαλής των εμπορικών διαπραγματεύσεων της ΕΕ στρώνουν το κόκκινο χαλί στη βιομηχανία των υπηρεσιών, αφού τόσο η ενοποιημένη συμφωνία CETA, που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, όσο και τα προσχέδια κεφαλαίων της TTIP καθώς και εσωτερικά διαπραγματευτικά έγγραφα αντανακλούν τις επιθυμίες των εταιρικών λόμπι.

Διαβάστε στα ελληνικά την σύνοψη της Έκθεσης ΕΔΩ.
Στα αγγλικά το πλήρες κείμενο της Έκθεσης 48 σελίδων  ΕΔΩ.

Η δημοσίευση της Έκθεσης με όλες τις παραπομπές ΕΔΩ.